11 Mart 2014 Salı

PTT 1. Lig Panorama | 29. Hafta

       Ligin altı da üstü de ateş çemberi, her puanın değerli olduğu haftalarda her galibiyet sıralamada yer değişikliğine neden olabiliyor. Ankaraspor, İBB, Orduspor, Balıkesirspor ve Mersin takımları kazanırken, Manisaspor evinde Tavşanlı'ya kaybetti. Samsunspor ise haftayı maç oynamadan geçiren takım oldu. Alt sıralarda Tavşanlı'nın kazanması ile ligde kalmaya oynayan takım sayısı 10 takıma çıkarken, şu an 9. sıradaki takım ile 18. sıradaki takım arasında puan farkı sadece yedi.

Haftanın Takımı: TKİ Tavşanlı Linyitspor
Haftanın Teknik Direktörü: Ali Nail Durmuş (TKİ Tavşanlı Linyitspor)
Haftanın Futbolcusu: Branimir Subasic (Orduspor)
Haftanın Formsuzu: Ramazan Sal (Ankaraspor) Mehmet Yiğit (Karşıyaka)
Haftanın Gölü: Ahmet Aras (Fethiyespor)

 Kahramanmaraşspor 1-3 İstanbul BBSK
       İBB, Bangura'nın geçen hafta ortaya koyduğu performanstan sonra bu hafta da ilk onbirde ona yer verdi. Hücum ağırlıklı bir kadro ile sahaya çıkan İBB savunması maça inanılmaz hatalar yaparak başladı. Maraş takımı da oyuna ofansif bir düşünce ile çıktı ve rakip savunmaya yaptığı baskı ile hataya itti. Korner atışında Orkun'un topu elinden kaçırmasını Fahrettin affetmedi ve ev sahibi öne geçti. İlk on beş dakika içinde Maraş takımı Aytaç, Razak ve Fahrettin ile bir anda farkı açabilecek pozisyonlar yakaladı ama golü atmayı başaramadılar. Hücum gücü çok etkili olan İBB takımı, rakip savunmasının ve kaleci Branko'nun ortak hatasını Visca ile affetmedi ve skora eşitlik getirdi. Maraş takımı oyunu daraltmak adına bek oyuncularını çok içeri aldı, önde oynayan orta saha oyuncuları burayı kapatmak için gelmeyince İBB takımı kanatları çok rahat kullandı. Kadro ve imkanları karşılaştırdığımızda arada uçurum vardı ve İBB'de kadroya girmeyen oyuncuların maç başlamadan tribüne çıkışlarındaki görüntü aradaki farkı anlatıyordu. Buna rağmen sahada verilen mücadele ve oynanan futbol, bizleri fazlası ile tatmin etti. İBB teknik direktörü Cihat Aslan'ın ilk defa kenarda oyuncularına bu kadar agresif davranış gösterdiğini gördüm, bu tablo maça verilen önemi ve yaşanan zorluğu gösteriyordu. Güç farkı maç ilerledikçe etkinliğini daha fazla göstermeye başladı. Mehmet Batdal ve Doka'nın ustaca golleri geldi ve İBB zorlu bir deplasmandan kazanarak ayrıldı.

Bucaspor 0-2 Balıkesirspor
       Recep Niyaz ve Emre Şahin'in eksikliği, sınırlı kadrosu bulunan Bucaspor'a maç kaybettirdi. Maç boyuncu duran topların yanında nadiren geliştirdikleri ataklar ile gol bulmaya çalıştılar. Balıkesirspor takımında öne çıkan Muğdat'ın performansı oldu. Hücum hattını sürekli hareketlendiren ve gol pozisyonları bulun oyuncu, attığı gol ile takımını öne geçirdi ve rakibin hücum ederken arkada daha fazla boşluk bırakmasına neden oldu. Muhammet Reis ise serbest atıştan attığı güzel gol ile skoru belirledi. Bucaspor'un ligde bir iddiası bulunmuyor, fakat Balıkesirspor aldığı bu galibiyet ile üst sıralardaki yerini korumaya devam etti.

Orduspor 3-0 Denizlispor
       Orduspor 47. yıl dönümünde taraftarına üç golle güzel bir galibiyet hediye etti. Hafta boyuncu etkinlikler devam ederken, çok organize ve motivasyonu yüksek bir maç organizasyonuna tanık olduk. Son haftalarda oynanan oyun beklenenin çok altındaydı ve bu maçta oyun kalitesi daha üst seviyede oldu. Denizlispor'un inişli çıkışlı form grafiği devam ediyor, bu durum ligde kalma yolunda kaygı uyandırıyor. Son haftalarda yükselen form grafiklerine biraz istikrar eklemeleri son haftalara kalmadan ateş çemberinden çıkmalarına yardımcı olacaktır. Yoğun taraftar desteği, sabırlı bir oyun oynamayı tercih eden Orduspor takımını daha ofansif düşünmeye yöneltti. Karşısında açık futbol oynamayı tercih eden ve topu kazandığında hızlı hücumu iyi yapan bir takım vardı. Orduspor aradığı golü ilk yarının sonuna doğru buldu. Denizlispor savunması topu bir türlü uzaklaştıramayınca Subasic akıl dolu bir kafa vuruşu yaptı, çünkü kaleci ayak ile vuruş yapacağını düşündü ve açı daraltmak için topa doğru çıkınca Subasic kafa ile aşırtmayı tercih etti ve takımını öne geçirdi. İkinci yarıda Emre, karambolde topu önünde buldu ve takımının iki farkla öne geçmesini sağladı. Maçın yıldızı Subasic serbest atıştan gelen topa öyle bir yükseldi ki vuruşu da yükselişi kadar güzel olunca maçında skoru belirlenmiş oldu.

Ankaraspor 3-1 1461 Trabzon
       Ankaraspor eksik kaldığı maçta birbirinden güzel üç tane gol ile haftayı galip bitirdi ve liderliğini devam ettirdi. Maça her iki takım da çok hızlı başladı ve topu orta alanda hiç oyalamadan hücuma çıktılar. Ankaraspor 6.dakikada Hanni ile öne geçerken, Trabzon takımı serbest atıştan gelen topa iyi yükselen Berk ile karşılık verdi. Fakat Ankaraspor uzaktan vurmaya devam etti ve Dilaver ile yeniden öne geçti. Ramazan'ın yaptığı faul sonrası faul yaptığı oyuncuya tepki göstermesi ikinci sarı karttan atılmasına neden oldu. Konuşmasa dahi yaptığı hareket sarı kartlıktı. Eksik kalan Ankaraspor kazanmayı bildi fakat şampiyonluk yolunda her zaman bu kadar şanlı olamayabilirler. İkinci yarının hemen başında bu defa sahneye Galip çıktı ve önceki goller kadar güzel bir golde Galip'ten geldi. Maç sonu Ayhan hoca istifasını verdi ve 1461 Trabzon takımı artık düşmeye aday takımların içinde işi en zor olanlardan.

Manisaspor 2-4 TKİ Tavşanlı Linyitspor
       TKİ Tavşanlı Linyitspor haftaya damgasını vurdu ve Manisaspor'u deplasmanda yenmeyi başardı. Manisaspor'daki düşüş devam ediyor. Bu düşüşü durdurmak için sahasında oynadığı bu maç avantaj olabilirdi fakat tam bir kabusa dönüştü. TKİ Tavşanlı'nın kazanma arzusu üst düzeydeydi ve maçın hemen başında Hakan ile öne geçtiler. Manisaspor oyunu çevirme adına çok fazla bir varlık gösteremeyince ikinci yarıya iki değişiklikle başladı. Gökay ve Murat'ı oyundan alıp Hüsnü ve İsmail'i oyuna aldı. Beklediği golü buldu fakat Hakan yine devreye girdi ve tekrar takımını öne geçirdi. Manisaspor problem yaşadığı orta alanda son haftalarda Causic'in gözle görülen bir performans artışı var ve bu maçta attığı şık gol ile bu oyununu süsledi, fakat TKİ Tavşanlı'da iyi bir çıkış yapan Ömürcan oyuna girdikten sonra attığı gol ile takımını yeniden öne geçirdi. Manisaspor en azından bir beraberlik diye yüklenirken kalesinde dördüncü golü gördü. Manisaspor ilk iki şansını kaçırdı derken ilk altı şansını da zora sokmaya başladı, çünkü mücadele ettiği takımlarının özellikle ikinci devrede gözle görülür bir performans ortaya koyduklarını belirtmek gerekiyor.

Adanaspor 1-0 Boluspor
       Düşme hattının ateş çemberinde bulunan iki takımın mücadelesinde kazanan ev sahibi takım Adanaspor oldu. Boluspor teknik direktör değişikliğinden sonra bir galibiyet, bir beraberlik ve bu maçla bir de mağlubiyet almış oldu. Boluspor'un bu maçta alacağı bir galibiyet rakibi ile arasındaki puan farkını artıracak ve psikolojik çemberin üzerinde yer sağlayacaktı. Fakat ortaya konulan oyun daha çok bir beraberlik hedefindeydi. Adanaspor çok konuşulup tartışılan bir pozisyonda bulduğu penaltı golü ile skoru korumaya gitti ve bunu fazlası ile başardı. Boluspor önde yine dinamik bir yapı ile sahaya çıkmaya çalıştı fakat ikinci devreye Dimitrov yerine İlyas ile başladı, sanırım yeni bir yüz görmek ve tecrübe yaşamak istediler. Boluspor forvet eksikliğini lig sonuna kadar hissedecek gibi görünüyor, elindeki bu ligin en etkili kanat oyuncuları ile bu sorunu çözecek diye beklerken bu oyun yapısını da göremedik. Önümüzdeki hafta iyi bir hava yakalayan Mersin İY. takımı ile içeride oynayacaklar ve bu sezonun sınavını bu hafta verecekler diye düşünüyorum. Düşme korkusu arttıkça bunun üzerinden gelmek gerçekten çok zor, çok uzağa bakmaya gerek yok, geçen yıl Göztepe'nin yaşadığı, önceki yıllarda Altay'ın yaşadığı bundan farklı bir şey değildi.

Şanlıurfaspor 0-1 Gaziantep BBSK
       Şanlıurfaspor evinde kötü sonuçlara almaya devam ediyor ve aldığı bu mağlubiyet ile düşme hattının içinde kalmaya devam etti. Taraftarın müthiş desteği vardı ve özellikle ilk yarıda oyuna çok hakimdiler ve birçok pozisyon buldular. Gaziantep takımı her atağa karşılık vermeye çalışsa da ileride Azuka'nın kendine has oyun stili takım oyununun önüne geçti. Penaltıyı kaçırdı, birçok şut denemesinde bulundu. Tüm bunlar belki çok isteğinden kaynaklanıyor fakat oyun stili takım oyununun çok uzağına taşıdı onu. Şanlıurfaspor savunması yine büyük bir hata yaptı ve çizgi halinde yakalanınca Antep takımının gol şansı en yüksek oyuncusu Sinan, kaleci ile baş başa kaldı ve kötü vurmasına rağmen maçın tek golünü atmayı başardı. Kaleci Fevzi bir penaltı kurtardı ve birçok pozisyonda başarı gösterdi ancak buna karşı hücum hattı cömertçe pozisyonları harcadı. Zenke ile gole en çok yaklaştıkları dakikada top üst direğe takıldı. Düşme hattına olan 6 puanlık fark Şanlıurfaspor takımını rahat hissettirmesin, çünkü kalan maçlarda her puanın zorluk derecesi çok fazla. 

Karşıyaka 1-2 Fethiyespor
       Heyecan dolu bir maç oldu ve her iki takımda kazanmak için tüm riskleri alarak oynadılar. Karşıyaka takımının savunma hattı inanılmaz hatalar yaptı. Fethiyespor maça baskın başladı ve birçok pozisyonu üst üste buldu. Fethiyespor'un hücuma çıktığı zamanlarda çok adam ile hücum ettiği görüldü. Emre Öztürk ve Ahmet Aras ile üst üste iki gol buldu. Mehmet Yiğit oyunda alındı ve yerine Burak girdi. İlk yarının bitimine yakın Karşıyaka adına Ahmet Arı, çok müsait pozisyonda topu dışarı vurdu. İkinci yarıda tüm riskleri alarak Fethiyespor kalesine hücum eden ev sahibi takım bir türlü N'Djock'u geçemiyordu ve devreye Ahmet Arı girdi, attığı gol ile skoru 2-1'e getirdi fakat Fethiyespor skoru korumayı başardı ve rakibi ile aradaki puan farkını üçe indirdi. 

Mersin İdman Yurdu 2-0 Adana Demirspor
       Her iki takımında yeni hocaları ile çıktılar maça. Hafta için yaşanan sorunlardan sonra Mersin takımı Hakan Kutlu ile yollarını ayırdı ve Yılmaz Vural ile anlaştılar. Oyuncuların alacaklarının bir kısmını yatırıp hocanın elini güçlendirdiler. Demirspor ise camiayı iyi bilen Ercan Albay ile anlaştı. Böylece Ercan Albay aynı sezon içinde hem Adanaspor'u hem de Adana Demirspor'u çalıştırma şansı yakalamış oldu. Yılmaz Hoca'nın klasik oyun yapısı geriden oyunu kurma ve oyuna derinlik-genişlik vererek topa sahip olmaya çalışma kendisini hemen fark ettirdi ve zaten maçın favorisi olan Mersin İdman Yurdu, oyunun hakimiyetini eline aldı. Ferhat'ın rakibini görmeden yaptığı hamle penaltıydı fakat Özgür'ün neden olduğu ikinci penaltı Özgür'ün topa yakın ve kapalı olan eline çarptığı için bana göre penaltı değildi. İlk penaltıyı gol yapan Mehmet Yıldız, ikinci penaltıyı Sinan'a attırmak istedi fakat Sinan değerlendiremedi. Performansı her geçen gün artan ve sezon boyuncu Mersin takımının en iyi oyuncularından biri olan Ben Yahia attığı gol ile skoru belirledi ve Mersin zirve iddiasını sürdürdü.

Hazırlayan: Namet ATEŞ
UEFA A Lisanslı Teknik Direktör
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder