2 Mart 2014 Pazar

Scout Raporu: Omar Abdulrahman

       Scout Raporu sayfamızın bugünkü konuğu Birleşik Arap Emirlikleri'nin yeni yıldızı Omar Abdulrahman. Suudi Arabistan’ın Riadh şehrinde 20 Eylül 1991 yılında dünyaya gelen Omar, daha 9 yaşında Arabistan liginin önemli takımlarından Al-Hilal ile seçmelere katılır. 2000-2005 yılları arasında Al-Hilal’de forma giyen Omar, daha sonra Al-Ain takımına transfer olur. 2007-2008 yılları arasında Al-Ain ile genç takımda başarılı bir şekilde performans gösteren Omar, daha sonra A takıma yükselir. 2008 yılından günümüze kadar Al-Ain forması giyen Omar, 71 karşılaşmada 22 gol atarken 39 asist yapmayı başarır.

       Omar, daha çocukluk döneminde geçirdiği iki önemli sakatlığa rağmen performansını artırmayı başarmış bir isim. Oyuncunun çapraz bağları 2 defa kopmuş ve sahalardan uzun süre uzak kalmıştır. 2007 yılından beri Milli takımın alt yaş kategorilerinde forma giyen Omar bu maçlarda 4 gol 13 asist yapmayı başarmıştır. Oyuncu şuan için FIFA tarafından "En yetenekli Asyalı genç oyuncu" olarak görülmekle beraber Arap yarımadasının ise en iyi futbolcusu kabul edilmektedir. Bu denli bir üne kısa sürede kavuşan Omar için taraftarlar Amoory lakabını takmışlardır. Omar’ın göstermiş olduğu bu büyük çıkış, Avrupa’nın devleri tarafından dikkatle izlenilmiş ve özellikle Arap ve Afrika pazarının yeni güçlü ekibi Manchester City, oyuncuyu Haziran 2012’de denemelere çağırmıştır. Omar City ile çıktığı denemelerde beğenilse de oyuncunun çalışma izni alamamasından ötürü bu transfer gerçekleşmemiştir. Bu tarihten daha sonra Arsenal oyuncu ile ilgilense de kulübün başkanı oyuncusu ile ciddi şekilde ilgilenmeyecek herhangi bir takımın teklifini kabul etmeyeceklerini açıklamasıyla transferi yine gerçekleşmemiştir. Omar, Avrupa’nın birçok önemli kulübü tarafından izlenmekle beraber Arap liginin kalitesinin sorgulanması oyuncuya yatırımı zorlayan etkenlerin başında gelmekte.

       Omar’ın sahadaki performansını değerlendirmeye geçecek olursak; karşımızda gerçekten inanılmaz yeteneğe sahip bir genç ismi görmekteyiz. Omar, yetenek kavramının sözlükteki anlamını teşkil etmekte. Gerçekte sol açık mevkiinde oynamakla beraber ofansif orta saha ve sağ açıkta da görev alabilmektedir. Top ile buluştuğunda topun sürekli onda olmasını isteyeceğiniz bir yeteneğe sahip olan oyuncu; top tekniği, oyun görüşü, top sürme, pozisyon takibi, topsuz alan hareketlenme ve yaratıcılıkta gerçekten üst düzeyde. Topu ayağına her aldığında yapacağı hamlenin sonrasını hesaplayan oyuncu sık sık ver-kaç deneyerek rakibe zor anlar yaşatıyor. Takım arkadaşları için doğru pozisyonu yaratmakta zorluk çekmeyen Omar, bitirici pasları ile skora her daim etki etmekte. Sol ayağını mükemmel kullanan oyuncu bir nevi zayıf olan sağ ayağını ise gayet iyi bir şekilde kullanıyor. Günümüzde oyun tarzının David Silva’ya benzettiğim oyuncu, Silva’ya oranla daha yetenekli gözükmekte. Sihirli bir sol ayağa sahip olan oyuncunun yaşına göre ağır başlı olmasıyla beraber zaman zaman bencilce hareketler yapabiliyor. Yaşının getirisi olan tecrübesizliği nedeniyle topla çok fazla süre geçiren oyuncunun, bazen gereksiz zorlama ve gereksiz paslar ile takımın dengesini bozabildiğini görüyoruz. Bazı eksiklikleri olmakla beraber, bunların zamanla ve eğitimle düzene sokulabileceğini düşünüyorum. Çünkü Omar geçirdiği iki önemli sakatlığa rağmen sürekli kendini geliştiren bir yapıya sahip.

       Oyuncunun özellikle Arap yarımadasında top koşturmak istemeyip Avrupa’da gerçek futbolu oynamak istemesinden ötürü kendisinin ne kadar hedefinin yüksek tuttuğunu görebilmekteyiz. Oyuncunun şu an için tahmini bonservis bedeli 2 milyon Euro olmakla beraber, uygun şartlar oluştuğunda daha ucuz bir fiyata da alınabilir. Omar’ın BAE liginde gösterdiği performans ile göz kamaştırdığını görüyoruz ancak onun daha farklı bir ligde, yeteneklerinin sınanabileceği bir arenada top koşturmamasından ötürü akıllarda soru işareti bırakıyor. Oyuncunun değeri karşılandığı takdirde ülkemizde forma giyebileceğini de söylemekte fayda var.
Hazırlayan: Serdar SOYLU
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder