28 Mart 2014 Cuma

Scout Raporu: Vincent Aboubakar (Lorient)

       Vincent  Aboubakar, 22 Ocak 1992 yılında Kamerun’un Yaounde şehrinde dünyaya geldi. Ülkesinin Cotonsport de Garoua takımında kariyerine başlayan oyuncu, 2010 yılında ise Fransa’nın Valenciennes takımına transfer oldu. Yeni takımında 9 numaralı formayı giymeye başlayan oyuncu Ligue 1’de Nice karşısında ilk maçına çıktı. 2012-13 sezonu sonuna kadar Valenciennes forması giyen oyuncu bu süre zarfından 71 karşılaşmada 9 gol atıp 3 asist yapma başarısı gösterdi. Oyuncunun gelişimini sürdürmesi ve oyuna katkısının artmasıyla birlikte ligin diğer önemli temsilcilerinden Lorient’e 2013 yazında transfer oldu. Lorient formasıyla yükselen formuyla beraber 29 karşılaşmada 12 gol, 6 asist yapmayı başarırken Ligue 1’in çıkış yapan isimlerinden birisi oldu. Aboubakar, milli takım kariyeri ise Kamerun U-20  takımına çağrılmasıyla başladı. Daha sonra diğer yaş gruplarında da forma şansı bulan Vincent, geçenlerde oynanan Portekiz-Kamerun dostluk mücadelesinde ise ilk kez A Milli formayı sırtına geçirmeyi başardı.

       Ben Aboubakar’ı Lorient’e transfer olduğu dönemden buna yana takip ediyorum ve ona karşı hep sempatim oldu. Aboubakar gösterdiği gelişim ile çalışkanlığını ve öğrenime açık olduğunu gösterdi. Aboubakar, 184cm boyunda ve fiziksel avantajlarını saha içerisinde çok iyi kullanıyor. Vincent’ın önemli özelliklerine gelirsek; hızlı, güçlü, son vuruşu kaliteli, soğukkanlı, çevik, ikili mücadelede diri ve kararlılığı yüksek olan bir forvet oyuncusu olduğunu söyleyebiliriz. Bir forvetten beklenen birçok özelliğe sahip. Savunma arasına iyi koşular yapabiliyor ve ofsayt zamanlaması da gayet iyi. Topla buluştuğunda topu çok iyi saklıyor ve takım arkadaşlarına zaman kazandırabiliyor. Fiziksel üstünlüğü onun hava toplarında da etkili olmasını sağlıyor. Bencil ve hırçın bir yapıya sahip olmayan Aboubakar özellikle gerektiğinde pas tercihlerini de doğru kullanıyor.

       İlk yıllarında bazen tercih hataları yapan oyuncu, özellikle düzenli oynamaya başladıkça bu hatalarda azalma olduğunu bizlere gösterdi.  Aboubakar çok zeki ve çok iyi pozisyon alan bir forvet değil. Bitirici forvet modeline çok fazla uymuyor, bu nedenle oyunu set hücumu ve dar alana yığarak oynamak isteyen örneğin Arsenal gibi bir takımda başarılı olamaz. Hızlı hücum yapan ve etkili oyun kuruculara sahip bir takımda etkili olacağına inanıyorum. 4-2-3-1 sisteminde ve iki forvetli sistemlerin tümünde başarılı olabilir. Taktik olarak oyuna uyum sağlayabiliyor ve özellikle uzun süreler sağ ve sol açık olarak oynatılmasından ötürü maç içerisinde pozisyon değişiminde sıkıntı yaşamıyor. Yine de öncelikli olarak forvet olarak oynatılması kendisi ve takımı için faydalı olacaktır. Güçlü rakipler karşısında savunma ve orta saha oyuncularına gerektiğinde baskı yapıyor. Kendileriyle aynı güç ya da daha güçsüz takımlar karşısında ise rakiplerine üstünlük sağlayabiliyor. Aboubakar saha içerisinde takımına yardımcı olan ve rakibin kim olduğuna bakmaksızın istikrarlı bir performans sergilemeye çalışan iyi bir sporcudur.

       Aboubakar şuan için Avrupa’nın orta sınıf takımları tarafından izleniyor. Yüksek bir bonservis bedelinin olmaması ve özellikle oyun yapısı nedeniyle bu yaz talipleri olacaktır. Ülkemizde forma giyebileceğine inandığım Vincent için ciddi talip çıkarsa bu transfer gerçekleşebilir. Tahmini bonservis değeri 3 milyon € olan oyuncunun verilebilecek her kuruşu hak edeceğini düşünüyorum. Vincent'in en üst sıra takımları olmasa da orta seviye takımların rahatlıkla güvenebileceği bir forvet olduğunu söyleyebilirim.

Hazırlayan: Serdar SOYLU
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder