6 Mart 2014 Perşembe

Scout Raporu: Yoichiro Kakitani (Cerezo Osaka)

       Scout Raporu sayfamızın bugünkü konuğu Cerezo Osaka forması giyen Japon ofansif orta saha oyuncusu Yoichiro Kakitani. 3 Ocak 1990 tarihinde Japonya’nın Osaka şehrinde dünyaya gelen Kakitani, şehrin önemli takımı Cerezo Osaka'da futbola başladı ve 2005 yılına kadar her yaş kategorisinde forma giydi. 2006 yılında ise A takım ile çalışmalara başlayan oyuncu, yavaş yavaş forma şansı bulmaya başladı ve günümüzde hala Cerezo Osaka takımda forma giymekte. 2009-11 sezonları arasında Tokushima Vortis takımında kiralık forma giyen oyuncu, şu ana kadarki kariyerinde 213 karşılaşmada 64 gol 27 asist yapmayı başardı. Özellikle geçen sezon göstermiş olduğu performans ile dikkat çeken Kakitani, 31 maçta 24 gol atmayı başardı. 2013 yılından itibaren Japon Milli takımında da forma giymeye başlayan ofansif orta saha oyuncusu, 9 milli maçta 4 gol attı.

       Kakitani, geçen sezon Japonya ligine damga vururken sahip olduğu yeteneklerin daha geniş kitleler tarafından farkedilimesini de sağladı. 177cm boyundaki Kakitani, ofansif orta saha oyuncusu olarak görev yapıyor ancak gerektiğinde sol kanat ya da forvet pozisyonlarında da oynayabiliyor. Pozisyonundan beklenmeyecek kadar golcü olması ve skora katkısı ile fark yaratıyor. Oyuncunun teknik kapasitesi, top hakimiyeti, ilk dokunuş kabiliyeti, top sürme yeteneği, şut tekniği ve bilek hareketleri sahip olduğu önemli özellikler. Zihinsel olarak da güçlü olan Kakitani, maç içerisinde sönük bir görüntü çizmeyip sorumluk almaktan kaçmıyor ve takım arkadaşlarına güven veriyor.

       Pozisyonu gereği daha yaratıcı olması ve pas üzerine odaklanması gereken oyuncunun bu açıdan zayıf bir görüntü çizdiğini söyleyebilirim. Daha çok ikinci forvet olarak oynatılması ya da sol kanatta oynaması onun için daha iyi olacaktır. Orta alandan savunma içine topla yapmış olduğu girişlerde savunmalara zor anlar yaşatan oyuncu ver-kaçlar ile etkili oluyor. Savunma arasına yapmış olduğu doğru koşular ve pozisyon takibi gerçekten başarılı. Basit kısa paslar ile oynamayı seven Yoichiro, pozisyon takibi ve hava toplarındaki üstünlüğünü maçın içinde hissettirebiliyor. Japon ligi futbolcularına oranla iyi bir fiziği olan oyuncu, bu fiziğini ne yazık ki maç içerisinde çok fazla gösteremiyor ve maç içerisinde düşüşler gösterebiliyor. Gol yollarında etkili performansını, soğukkanlılık özelliğine borçlu olduğunu söylemekte fayda var. Kaleciler karşısında bocalamıyor olması ve gösterdiği kararlılıkla fark yaratıyor. Kakitani’nin oyunu daha çok top sürme ve bitiricilik üzerine kurulu ve hızlı kontra atak oynayan her takımda başarılı olacak bir tarza sahip. Ağırlıklı olarak sağ ayağını kullanan oyuncu, ters ayakta kaldığı pozisyonlarda sol ayağını da iyi kullanabildiğini gösteriyor.

       Kakitani J-League'de göstermiş olduğu performansı devamlı hale getirebilirse daha üst düzey liglere transfer olma olasılığı artacaktır ancak 24 yaşında olması ve bu zamana kadar kendini gösterememiş olmaması onun önündeki en büyük engel. Sert futbolun oynandığı ve amacın oynatmamak olduğu liglerde başarılı olması zor görünüyor. Hızlı ve akışkan bir futbolun olduğu ligde başarılı olacaktır. Kısa bir süre sonra isminin Avrupa takımları ile anılmasını beklediğim Kakitani’nin piyasa değeri 2 milyon Euro civarında. Özellikle Japon futboluna ilginin çok olduğu Alman ligi ekiplerinin Cereso Osaka’nın kapısını çalacağını tahmin ediyorum.

Hazırlayan: Serdar SOYLU
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder