21 Nisan 2014 Pazartesi

Körfez'in Efsaneleri

       1997 ve 2002'de Türkiye Kupası'nı müzesine götüren, yakın bir deplasman olmasına karşın 3 İstanbul devinin kâbusu olan Kocaelispor, geçtiğimiz haftalarda İstanbulspor'a rakip sahada 1-0 kaybedince ligin bitimine dört hafta kala Bölgesel Amatör Lig'in yolunu sessiz sedasız tuttu. Yaklaşık 90 Milyon TL'yi bulan borçları yüzünden yıllardır transfer yasaklarıyla boğuşan yeşil-siyahlılar, altyapı oyuncularıyla onur mücadelesi veriyordu. Üstelik Marmara ekibi 2010-11'de -6, geçtiğimiz sezon da -3 puanla lige başlamıştı. Ekşisözlük tabiriyle "90'larda Çocuk Olmak" deyince akla gelen ilk takımlarından biri olan Kocaelispor, birçok önemli isim kazandırdı futbol dünyamıza. Biz de Türk futbolunda önemli bir yere sahip yeşil-siyahlılarda forma giyen kült futbolcuları ele alma gereği duyduk. İşte derlediklerimiz:

Kaan Dobra
       Bazı yabancı oyuncular vardır. Ülkemizde bir çok takımda forma giymiş, bizden biri olmuştur. Bunlardan biri de Roman Dabrowski, nam-ı diğer Kaan Dobra. Polonya asıllı, Türk pasaportlu oyuncu 1994 yılında Kocaelispor’a transfer oldu. Kocaelispor macerası öyle uzun öylesine dolu dolu geçti ki, Kocaelispor'a gelirken o bile bunları tahmin edemezdi. 2002 yılına kadar Kocaelispor’da kesintisiz oynayan Kaan Dobra, o sezon Beşiktaş’a transfer oldu. Beşiktaş’ın 100. yılında şampiyonluk yaşayan Kaan Dobra, 2005’e kadar Beşiktaş’ta devam etti. Yeniden yarım dönem Kocaelispor’a dönen oyuncu, bir sezonluk Antalyaspor macerası geçirirdikten sonra tekrar Kocaelispor’a döndü.

       Yukarıda da yazdığımız gibi Beşiktaş, Antalyaspor gibi takımlarda da oynadı Kaan Dobra ama herkes ona “İzmitli Kaan” dedi. Çünkü bu şehirde futbol hayatının yarısını geçirdi. Birkaç defa gittiği Polonya milli takımına Kocaelispor’daki performansıyla çağrılmıştı. Efendiliğiyle, disipliniyle, azmiyle Türk insanının kalbinde taht kuran Dabrowski’nin adı Mehmet Ali Erbil’in Çarkıfelek programında da sakız olmuştur. Yarışmada bilemeyene “Dobrowski oldu” diyen Mehmet Ali Erbil, Kaan Dobra’nın ismini resmen deyim haline getirmiştir.

       Futbolu bıraktıktan sonra ülkemizde antrenörlüğe başlayan Kaan Dobra, 2008’de Kocaelispor’un alt yapı takımının antrenörlüğünü yaptı. Kocaelispor’a gelen teknik direktörlerin yardımcılığını da yapan Kaan Dobra, kısa bir süre de Kocaelispor’u başında maçlara çıktı. En son geçen sezon  Orhangazispor’da antrenörlük yapan Kaan Dobra o günden beri aktif olarak antrenörlük yapmıyor.

Dumitru Stângaciu
       1964 doğumlu Rumen kaleci, profesyonel kariyerine FCM Bacau takımında başlayacak daha sonra -o dönem fırtına gibi esen- Steaua Bükreş'in formasını tam 10 sezon giyecekti. 1995-96'da Vanspor'a transer olup ilk defa ülkesinin dışına çıkan Stângaciu, Trabzonspor-Vanspor maçında yaptığı kurtarışlarla bordo-mavilileri şampiyonluktan ediyordu adeta... Ertesi sene Kocaelispor'a geçen ve 4 sezonda tam 116 maçta yeşil-siyahlı kaleyi koruyan usta eldiven, uzun boyu ve yaptığı plonjonlarla hafızalarda yer edindi. Futbol kariyerine 2001 yılında nokta koyan Rumen oyuncu,1992-1998 yılları arasında Romanya Milli Takımı'nda Bogdan Stelea'nın ardından 2.kaleci olarak görev yaptı. Stângaciu en son Kuban Krasnador ve Dinamo Moskova'da yardımcı antrenör olarak görev aldı.

John Leshiba Moshoeu
       İlhan Cavcav'ın futbol dünyamıza kazandırdığı Güney Afrikalı orta saha oyuncusu, 1994-98 yılları arasında 91 kez formasını giydiği yeşil-siyahlı forma altında tam 26 gole imza attı. Tekniği, sürati, uzaktan attığı şutlar ve attığı gol sonrası formasını kafasına geçirip seyirciye koşuşuyla hatırlanan siyahi oyuncu; daha sonra Fenerbahçe, Bursaspor, Kaisers Chief ve Amazulu formalarını giyip 2008'de faal futbol kariyerine nokta koydu. 48 yaşındaki Moshoeu, şimdilerde ülkesinin takımlarından Alexandra United'ın patronluğunu yapıyor. 73 kez Güney Afrika Milli Takım formasını giyen Afrikalı oyuncunun 8 golü bulunuyor.

Faruk Yiğit
       Aslen Trabzonlu olan Faruk'un, 1989-90'da 3.Lig 9.Grup'ta şampiyon olan Yalovaspor'da yıldızı parladı ve 1990-91 sezonunda Boluspor'a, 1992-93'te de Kocaelispor'a transfer oldu. 6 sezon Körfez ekibinde forma giyen deneyimli santrafor 164 maçta 36 gol attı. Oynadığı dönemde hırçınlığıyla bilinen Faruk, yeşil-siyahlı formayı giyerken 17 kez sarı, 2 kez de kırmızı kart gördü. Daha sonra Fenerbahçe, Diyarbakırspor,Y alovaspor'da forma giyen Yiğit, 2005'te futbol kariyerine nokta koysa da geçen sene 2.Amatör küme takımlarından Yalova Demirspor forması altında futbola geri dönmüştü. Antrenörlük döneminde Orhangazi Gençlerbirliği'ni 3.Lig'e taşımayı başaran Faruk, bu sezon başında Yalovaspor'un teknik patronu olarak göreve geldi; fakat kötü gidişe bir türlü "dur" diyemeyen yeşil-kırmızı yönetim 25 Ocak'ta 1-0 kaybedilen Yeni Çanspor karşılaşmasından sonra onunla yollarını ayırdı. Uzun saçları ve sakalları nedeniyle "Papaz" ve "Mağara Adamı" lakaplarıyla anılan usta oyuncu, milli formayı 8 kez giyip 1 gol kaydetti.

Saffet Sancaklı
       Balkan kökenli Sancaklı, futbola Küçükköy Kültürspor'da başladı. Vefa, Beşiktaş, Eskişehirspor, Konyaspor ve Sarıyer'de forma giydikten sonra 1991-92'de Kocaelispor'a transfer oldu. 31 maçta attığı 28 golle 83 puanla taçlanan şampiyonluğun başmimarlarından biriydi. Tam 5 sezon Kocaelispor formasını giyen başarılı santrafor, oynadığı 119 maçın tümünde ilk 11 şansı bulmuş ve rakip filelere tam 87 gol bırakmıştı. Hakan Şükür gibi pivot santrafor özelliğine sahip Sancaklı, 3 Büyükler'in tamamında forma giyen ilk futbolcudur aynı zamanda. Futbol kariyerine 1999-00 sezonu sonunda Konyaspor'da nokta koyan deneyimli oyuncu, Milli formayı 20 kez giyip 6 gol atmıştı.

       Bir dönem İstanbulspor'un sportif danışmanlığını da yapan Sancaklı, 2011'de aktif siyasete atılıp MHP saflarına katıldı. O yıl yapılan genel seçimlerde İstanbul 2.Bölge milletvekili adayı olsa da seçilme başarısını gösteremedi. 2014 yerel seçimlerinde ise MHP'den Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olmuş; fakat aldığı 143.942 oyla, İbrahim Karaosmanoğlu (AKP) ve Tahsin Tarhan'ın (CHP) gerisinde kaldı.

Güvenç Kurtar
       Beşiktaş, Mersin İdman Yurdu ve Bursapor formalarını giydikten sonra 1976-77'de Altay'dan Kocaelispor'a transfer olan Kurtar, 1979-80'de kazanılan ilk şampiyonluğun en önemli mimarı olacak ve 2.Lig B Grubu'nda gol krallığı tacını takıp yılın sporcusu ünvanını alacaktı. 6 sezon yeşil-siyahlı formayı giyen Kurtar, 1982'de faal futbol yaşamına -32 yaşındayken- Düzcespor'da noktayı koyacaktı. 10 yıl sonra Kurtar -önceki sene 5 puan farkla şampiyonluğu Samsunspor'a kaptıran- Kocaelispor'un başına teknik adam olarak geçecekti. 2.Lig A Grubu'nda fırtına gibi esen Marmara ekibi, bitime beş hafta kala şampiyonluğunu ilan edecek ve sezon sonunda da 83 puana erişip en yakın rakibi Zeytinburnuspor'a tam 23 puan fark atacaktı. 5 yıl aradan sonra 1.Lig'e geri dönen Körfez'in hızı üst ligde de kesilmeyecek ve ilk yarısını lider tamamladığı ligin dördüncüsü olarak UEFA biletini alacaktı. 1994'te takımdan ayrılan Kurtar, 1998'de yeniden kulübün teknik patronu olarak takımın başına geçer. 1998-99'de ligi 5.sırada bitiren Kocaelispor, 17 Ağustos depreminden etkilenip sezonun ilk yarısında maçlarının tümünü deplasmanda oynamak durumunda kalacak, sezon sonu 12.sırada yer alınsa da Kurtar sezon sonu Diyabakırspor'a gidecekti. 2002-03 sezonunda Kurtar yeşil-siyahlı ekibin son kez başına geçecekti: 9.haftada Hikmet Karaman'dan koltuğu devralan kurt teknik adam, kötü gidişatı engelleyememiş ve 28.haftada İsmetpaşa'da 3-0 kaybedilen Gaziantepspor karşılaşmasından sonra görevi bırakmıştı. 63 yaşındaki teknik adam, şimdilerde Azerbaycan Ligi takımlarından Revan Bakü'yü çalıştırıyor.

Zdravko Lazarov
       Henüz 24 yaşındayken Kocaelispor’un ülkemize getirdiği Bulgar oyuncu, Gaziantepspor ve Kayseri Erciyesspor kulüplerinde de forma giydi. Forvette görev alan oyuncu, Kocaelispor’u golleriyle sırtladı. Özellikle 2001-02 sezonunda kazanılan Türkiye Kupası’nda attığı gollerle pay sahibi olan oyuncu, Kocaelispor’daki performansıyla Bulgaristan Milli takımına da çağrıldı ve Bulgar milli takımıyla 2004 Avrupa Şampiyonası’nda maçlara çıktı. Süper Lig’de 198 maça çıkıp 69 gol atan Lazarov, Türkiye Kupası’nda ise 25 maçta 11 gol attı. Şu anda futbol hayatına ülkesinin takımlarından Lokomotiv Plovdiv’de devam eden oyuncu yaşının 38’e gelmesine rağmen hala takımının önemli oyuncularından biri konumunda.

Aleksandar Yordanov
       Kocaelispor’un ülkemize sunduğu bir diğer Bulgar oyuncu da Yordanov. Kocaelispor’dan sonra İstanbulspor, Kayserispor, Konyaspor ve Ankaragücü formaları giyen oyuncu, yıllarca ülkemizde forma giyerek bizden biri olmuştu adeta. Bazı spor programlarına verdiği röportajlarda mükemmel Türkçesiyle konuşan oyuncu, vatandaşlarımızın da sempatisini kazanmıştı. İki ayağını da iyi kullanabilen orta saha oyuncusu, tekniğiyle göz dolduruyordu. İlerleyen yıllarda biraz göbek yapsa da, Türk futboluna renk katmış bir isim olarak hafızalarda yerini aldı. Bulgaristan milli takımında da forma şansı bulan oyuncu, şu anda ülkesinin takımlarından Botev Plovdiv’de sportif direktörlük yapıyor.

Ahmed Hassan
       Kocaelispor’un ülkemize getirdiği Mısırlı Ahmed Hassan’ı bilmeyen yoktur herhalde. Kocaelispor dışında Denizlispor, Gençlerbirliği ve Beşiktaş formaları giyen Ahmed Hassan, ülkemiz futbolu için önemli bir değerdir. Ülkemizde oynadıktan sonra Belçika’nın Anderlecht takımına giden Ahmed Hassan daha sonra ülkesine dönüş yaptı. Her maç sonu demecini Türkçe veren Ahmed Hassan da bizden biri olmuştu. Beşiktaş taraftarları tarafından “Ya Allah Bismillah, Ahmed Hassan Buraya” tezahüratlarıyla tribüne çağrılan oyuncu, Beşiktaş taraftarının da gönlünde yer edinmişti. Ahmed Hassan uzun futbol kariyerini Aralık 2013’te ülkesinin takımlarından Zamalek’te noktaladı.

Taner Gülleri
       Türk futbolunun gezgin oyuncularından biri de Taner Gülleri'dir. Kocaelispor’da 2007-08 sezonunda 1.Lig’de gol krallığına ulaşan oyuncu, 2008-09 sezonunda dört büyüklerin tamamına gol atmayı başarmıştı. O sezonu gol krallığında  2. sırada tamamlayarak herkesin dikkatini çekmişti. Golcülüğünün yanında kişiliğiyle de çok sevilen bir oyuncu olan Taner Gülleri için Kocaelispor taraftarının “Taner Gülleri, çok sevdik biz seni” tezahüratlarını hatırlıyoruz. Onun Kocaelispor’da geçirdiği 2 sezonda gazetelerin Kocaelispor galibiyetlerinin ardından attığı manşetler ise “Taner Golleri’’ oluyordu genelde. Taner Gülleri’nin bir diğer ilginç özelliği ise amatör ve profesyonel tüm liglerde oynamış bir forvet oyuncusu olması. Kocaelispor’dan sonra İstanbul BŞB’ye transfer olan Taner Gülleri, yaşadığı sakatlıklardan dolayı futbolu bırakmak zorunda kalmıştı.

Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder