3 Nisan 2014 Perşembe

PTT 1.Lig'in Yabancı Panterleri

       Kaleci bir takımın can damarıdır. Golcüler kadar dikkat çekmeseler de her takımın en özel oyuncusu kalecileridir aslıda. Futbol kurallarında bile oyunda bir kişi eksik olsa maç devam eder ama kaleci olmadığında maç durur. Refleks, fizik, çeviklik her şey çok önemlidir bir kalecide. PTT 1.Lig’de de herkesin de bildiği gibi "yabancı sınır"’ uygulaması var, takımlar kadrosunda 3 tane yabancı oyuncu bulundurabiliyor. Ayrıca Türki Cumhuriyetlerden (Azerbaycan, Türkmenistan, Kırgizistan, Özbekistan ve Kazakistan) 2 futbolcuyla anlaşma imzalayabilir ve maçlara çıkarabilir. Özellikle yabancı kontenjanının sınırlı olmasından dolayı ligdeki takımlar bu tercihini kaleciden yana kullanmak istemeseler de ligimizde 4 tane yabancı kaleci, 1 tane de Azerbaycan vatandaşı olan kaleci var. Gelin file bekçileri tek tek tanıyalım ve takımlarına katkılarına bakalım.

David Bicik (Karşıyaka)
       Çek kaleci ülkemize geçen sezon devre arasında geldi. Giray Bulak’ın isteği doğrultusunda Mersin İdman Yurdu’na gelen oyuncu güzel bir performans gösterse de sezon sonu takımının küme düşmesi nedeniyle takımından ayrıldı ve Karşıyaka ile anlaştı. Ülkesindeki lakabı ‘’kedi’’ olan tecrübeli kalecinin boyu 1.94 cm. Uzun boyunda rağmen oldukça iyi refleksleri sahip olan kaleci, bu sezon yaptıklarıyla Karşıyaka taraftarının sevgisini kazandı. Ligin en istikrarlı oyuncularından birisi olmayı başaran Bicik, takımının oynadığı 31 maçın tümünde kaleyi korudu. Sözleşmesi gelecek sezon Mayıs'ta bitecek olan Bicik’i bu performansından sonra Karşıyaka yönetiminin bırakacağını hiç sanmıyorum. David Bicik, 32 yaşına olmasına rağmen çevikliği ve yaptığı kuratışlarla maçın kaderini değiştirebilen kalecilerden.

Mariusz Pawelek (Adana Demirspor)
       Ligimizdeki bir diğer tecrübeli kaleci de Pawelek. 2011 yılında Konyaspor’a Süper Lig’de iken transfer olan oyuncu, takımı düşünce transfer yasağı alan, maddi sıkıntılar yaşayan Konyaspor ile yola devam etti. PTT 1.Lig’de o sezon herkesin "küme düşer" dediği Konyaspor ile play-offlara gitti ama Süper Lig’e çıkamadı. O sezon harika bir performans gösteren Pawelek, Konyaspor taraftarının da sevgilisi olmuştu. Hala Konya’ya ara ara ziyaretler yapan oyuncu, Konya’da büyük ilgi görür. O sezondan sonra  ülkesinde oynayan Pawelek bu sezon başında Çaykur Rizespor’a gelerek ülkemize dönüş yaptı. Çaykur Rizespor’da istediği performansı gösteremeyen ve Serkan Kırıntılı'nın başarılı oyunu nedeniyle forma şansı bulamayan Pawelek, devre arası Adana Demirspor’a kiralandı. Yaklaşık 1 aydır yaşadığı sakatlıktan dolayı forma giyemeyen Pawelek, burada da Konyaspor’daki performansı mumla aratıyor. Bu sezon özellikle yediği hatalı gollerle dikkat çeken kalecinin bonservisi gelecek sezonun sonuna kadar Çaykur Rizespor’da.

Sammy N'Djock (Fethiyespor)
       Bu sefer genç bir kaleciyi tanıtacağız sizlere. Aslında çoğumuzun Antalyaspor’dan bildiği isim N'Djock. 2010 yılında Antalyaspor’a transfer olan 24 yaşındaki kaleci, Süper Lig’de fazla forma şansı bulamadı. Arka arkaya forma şansı bulmaya başladığı bir dönemde fibula kemiği kırılan kalecinin yaşadığı bu sakatlık onu biraz geriye attı. Antalyaspor’da iken genelde Türkiye Kupası maçlarında oynatılan kaleci, bu sezon daha çok forma şansı bulması için Fethiyespor’a kiralandı. Takımının çoğu maçında kaleyi koruyan N'Djock, bir defa da ülkesi Kamerun’un milli takımıyla dostluk maçında Ukrayna’ya karşı forma giydi. 2016 yılının Mayıs ayına kadar Antalyaspor’un oyuncusu olan N'Djock’un sezon sonu Antalyaspor’a dönmesi bekleniyor. Kalecinin en büyük sıkıntısı istikrar diyebiliriz. Bir maçta maçın yıldızı olurken, diğer maçta takımını batıran isim olabiliyor. Ayrıca genç kalecinin saha dışında da şanslı olduğunu da söyleyebiliriz. Türkiye’de oynadığı iki takımdan birisi Antalyaspor, diğeri Fethiyespor, ikisi de turizm merkezleri.

Branko Grahovac (Kahramanmaraşspor)
       1983 doğumlu tecrübeli kaleci Romanya'nın Otelul Galati takımından devre arasında transfer edildi. Ligin dibine demir atan takımına çare olmaya çalışsa da başarılı performası takımını ligde tutmaya yetmedi. 1,90'lık dev ismin hem Sırp hem de Bosna Hersek vatandaşlığı var. Taraftarın beğendiği bir isim olan kaleci Branko, yeni sezonda 2.Lig'de yabancı oynayamadığı için Kahramanmaraşspor'dana ayrılmak zorunda ancak başka bir PTT 1.Lig takımında görebiliriz kendisini.

Davud Karimi (Fethiyespor)
       Sezon başı Fethiyespor’un yedek kaleci olarak aldığı Davud Karimi, sadece Kızılcabölükspor ile oynanan Türkiye Kupası maçında forma şansı bulabildi. Azerbaycan'ın Ravan Bakü takımından transfer edilen kaleci 29 yaşında. Hemen hemen hiç forma şansı bulamadığı için oyuncunun performansı hakkında yorum yapmak da zor ancak teknik ekip yetersiz bulmuş olacak ki ligde hiç kaleye geçemedi. Sırf Türki ülkelerden +2 yabancı kontenjanını kullanmak için transfer edilmiş gibi görünüyor ancak hem yaş hem de kalite açısından takımına pek bir şey vermesi olası değildi zaten.

       Bu 5 ismin dışında bir de Balıkesirspor'a devre arasında transfer olan Richard Kingson var ancak Gana asıllı kaleci ligimizde Faruk Gürsoy adıyla Türk statüsünde forma giyiyor. PTT 1.Lig'in yabancı kalecileri, takımlarına katkıları ve performanslarını elimizden geldiğince sizlere aktarmaya çalıştık. Başka bir yazıda görüşmek dileğiyle, keyifli okumalar...

Hazırlayan: Hüseyin KARABACAK
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder