20 Mayıs 2014 Salı

Avrupa Hesapları

       Liglerin bitmesiyle basında "Avrupa'ya kim gidiyor?" ya da "Kim hangi turdan başlayacak?" tandanslı yazılar sahne almaya başladı. Gerçi her şey belli, yalnızca cilası eksik: İstanbul kanadı Şampiyonlar Ligi'ne, Anadolu kanadı ise UEFA'da boy gösterecek.

       Gelecek sene ülkemizi Frenk diyarlarında temsil edecek takımların beşine birden bakıldığında sürpriz diyebileceğimiz takım yok açıkçası. Tamam! Avrupa'ya giden ekiplerin çoğu, ülkelerinin en üst liginde oynayan takımlar; lâkin futbol seviyesi Türkiye'nin altında olan ülkeler bile 2. hattâ, 3.ligden bir temsilci gönderebiliyor. Zaman zaman çevremdeki kişilere "Türkiye'den herhangi bir 2.Lig takımı niye Avrupa'ya gitmesin" dediğimde, onlar da  bana "ilk turda ruhlarını teslim ederler! Fark yerler!" minvalinde sözler sarfediyorlar. Ama nedense basınımızca "Büyük" olarak tabir edilen takımların nefeslerinin UEFA'da bile 3. ya da 4.tura kadar yettiğini göremiyorlar. Hatırlarsanız, "A Klasman Dışı Avrupalılar" yazımda geçen sene ülkelerini Avrupa'da temsil eden alt lig ekiplerine değinmiştim. Dikkatinizi çekti mi bilmiyorum, o takımların hiçbiri rakiplerine ezilmemişti.

       Aslında burada kupamızın statüsüne değinmek istiyorum: 2012'yi hariç tutarsak, 2005'ten bu yana UEFA'nın ilk tur gruplarından aparma bir statümüz var. Üzülerek söylüyorum, bu statü sürprize mahal vermiyor. Örnek aldığımız (!) Fransa, İngiltere ve Almanya'da alt lig takımları kupa kaldıramasa da çeyrek, yarı, hattâ finali görebiliyor. Zaten kupayı albenili kılan da bu tür sürprizlere açık olması. Bizde ise en son Boluspor 2012'de çeyrek finale kalabilmişti. Yıldırım Demirören'in Konya'daki finalden sonra söylediği sözlere bakacak olursak, değişen bir şeyin olmayacağı kanısındayım; zira olaya daha çok parasal açıdan yaklaşım söz konusu.

       Garp'a bakacak olursak, İsviçre'nin 2.ligine tekabül eden Challange League'de mücadele eden Liechtenstein takımı Vaduz'un dışında Estonya'nın 3.ligi olan Esiliiga B'de mücadele eden Santos Tartu ve Avusturya'nın 2.ligi olan Erste Liga'da mücadele eden St.Pölten, gelecek sene Avrupa'da boy gösterecek. İki takım da ülkelerinin kupa finallerinde rakiplerine boyun eğmişlerdi.

       Gerek kulüplerin gerek futbol adamlarının ve basının artık bu tür şeyleri aşması lazım. Önceliğim kupa statüsünün değişmesi olsa da kulüplerden de büyük bir beklentim var. Artık bilginin ışık hızıyla yarıştığı bir çağdayız. 2.Lig takımı olmasına karşın 14.kez Avrupa'da boy gösterecek olan Vaduz gibi bir örnek var. Diyorum ki: "Formülü verdim! Hiç zaman harcamayın hiç!"

Yazar: Erkan ADAY
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder