5 Mayıs 2014 Pazartesi

Bu Köşe Şark Köşesi

       Artık sezonun sonuna yaklaştık; takımların şablonları birer birer belli olmaya başladı. Profesyonel liglerde normal sezonun perdesi, 18 Mayıs'ta oynanacak Süper Lig karşılaşmalarıyla kapanırken; diğer 3 ligde play-off heyecanı yaşanacak. Amatör kümelere göz gezdirecek olursak, Ardahan hariç tüm illerin en üst liglerinde normal sezon tamamlandı.

       Genel olarak Eylül-Ekim ayları arasında başlayan mahalli liglerde sezon, beklenenden daha geç bitebiliyor; özellikle çetin hava koşullarına sahip Doğu, bu konuda başı çekiyor. Geçtiğimiz yılın kasım ayında başlayan 12 takımlı Ardahan 1.Amatör Küme'de ikinci yarı bu hafta sonu başlayabildi; şampiyon muhtemelen temmuz ayında belli olacak. Doğu'nun en güneyindeki Hakkari'de ise sezon 8 takımla 2 Kasım 2013'te başlamıştı. Her şey 5.haftaya kadar güzel gidiyordu ki, kötü hava koşulları o korkunç yüzünü gösterince lige yaklaşık 3 ay verildi; 6.hafta karşılaşmaları 1 Mart'tan itibaren oynanmaya başlandı. Daha sonraki süreçte, iddiasını tümüyle kaybedenler karşılaşmalara çıkmaz oldular. 12 Nisan'da oynanan Hakkarispor FK-Hakkarigücü (2-1) 12.hafta müsabakası, söz konusu ilde bu sezon oynanan son resmi müsabakaydı. Kalan 2 haftanın çetelesi hükmen galibiyetlerle doldurulmuştu.14 Eylül 2013'te sezona "merhaba" diyen, 2 grupta toplam 15 takımın mücadele ettiği Muş 1.Amatör Küme'nin maç programında herhangi bir sıkıntı yaşanmadı; fakat A Grubu'nu ilk iki sırada tamamlayan Hasköy Yıldızspor ve 1071 Malazgirtspor ile B Grubu'nun lideri tamamlayan Muş Demirspor haricindeki takımlar, bazı karşılaşmalarına çıkmaya tenezzül etmeyince puan silme cezası aldı. 28 Eylül 2013 tarihinde başlayan Bitlis'te de benzer durum yaşanmış; A Grubu'nda 9., B Grubu'nda da 10.haftadan sonra lige ara verilmişti. Gruplarını lider tamamlayan Özgüzelderespor ile Tatvanspor arasında oynanan ve il şampiyonunu belirleyen karşılaşma 27 Nisan'da oynanabilmişti.

       Yalnızca 5 takımın mücadele ettiği Tunceli'de sezon Kasım'da açılmış ve ilk devre sorunsuz bir şekilde tamamlanmıştı; lakin ikinci devreye start 9 Mart'ta verilebildi. Bu sefer de Tunceli Üniversitesi kepenkleri erkenden indirince 2.devre fikstüründen çıkartıldı. Geçen sene okeye dördüncü bulmakta zorlanan Şırnak, bu sene katılan takım sayısında sıkıntı çekmese de en geç başlayan mahalli lig oldu. Neyse ki, 1 Mart'ta 6 takımın katılımıyla başlayan 10 haftalık maraton sorunsuz bir şekilde koşuldu. Şark cephesinde en geç kapanışı ise Iğdır yaptı: Normalde 29-30 Mart tarihleri arasında oynanması gereken Arasspor-Özığdırspor Play-Off 4.hafta müsabakası dün oynanabildi. Son derece hayati önem taşıyan müsabakayı Arasspor 4-0 aldı ve Iğdır'ın en büyüğü olup Iğdır Gençlerbirliği ile baraj müsabakası oynamaya hak kazandı. Dadaşlar diyarı Erzurum'a baktığımızda, lig sorunsuz bir şekilde tamamlandı diyebiliriz; yalnız ildeki faal takım sayısı 16'ın altına düştüğü için -Aksaray'da olduğu gibi- 2.amatör küme kaldırıldı ve 15 takım 2 ayrı grupta mücadele etti.

       Bir mahalli ligin düzenlenebilmesi için en az 4 takımın lige iştirak etmesi gerekiyor. Eğer takım sayısı 16'yı bulursa 2.amatör küme, 50'yi bulursa Süper Amatör Küme kuruluyor. Toplam 23 ilin bulunduğu Doğu'da 9 ilin 2.amatör kümesi bulunuyor; ama süper amatör kümesi bulunan 3 ilin hiçbirisi 14 illi Doğu Anadolu'da yer almıyor. Geçen seneye kadar yalnızca Şanlıurfa ve Gaziantep'de süper amatör vardı; sezon başında Diyarbakır'da da süper amatörün kurulmasıyla süper ligi bulunan il sayısı üçe çıktı. Süperi olmayıp 2.amatörü bulunan diğer iller de şu şekilde: Elazığ, Malatya, Van, Erzincan, Muş ve Adıyaman.

Hazırlayan: Erkan ADAY
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder