9 Mayıs 2014 Cuma

Play-Off Dosyası: Samsunspor

       Transfer Merkezi ekibi olarak play-off takımlarının içinde inceleyeceğimiz son takım Samsunspor. Geçen sezon takımın başkanı Emin Kar, bu sezonda takımının başındaydı. Teknik direktörlüğe ise Samsunspor camiasını belki de en iyi bilen isimlerden Hüseyin Kalpar getirilmişti. Hüseyin Kalpar ile birlikte 3 sezon önce Süper Lig’e çıkan Samsunspor, bu sezon da o senenin tekrarını yaşamak için kadro kuruyordu.

       Takıma bu ligin ve Süper Lig’in tecrübeli isimlerini takviye ederek başlayan Samsunspor, Murat Akyüz, Taha Yalçıner, Ahmet Burak Solakel, Adnan Güngör, Fatih Kılıçkaya ve Arif Şahin gibi yerlileri kadroya kattı. 3 yabancı transferinde ise Süper Lig’de iken bir sezon Samsunspor’da oynayan Ekigho’yu, Bosna Hersek’te ligi sallayan golcü oyuncu Eldin Adilovic’i ve U20 Dünya Kupası’nda Nijerya’da performansıyla dikkatleri üzerine çeken 18 yaşındaki oyuncu Aminu Umar’ı kadrosuna kattı.

       Sezona İstanbul Büyükşehir Belediyespor maçıyla başlayan Samsunspor, ilk maçta son dakika golüyle dramatik bir şekilde mağlup oldu. Aslında bu sezon Samsunspor takımının bugünkü sıralamasını etkileyen durumlardan biri "son dakikalar"dı. Son dakikalarda attığı ve yediği goller Samsunspor’a bir çok puan kazandırdığı gibi bir çok da puan kaybettirdi. Samsunspor ilk devre inişli-çıkışlı bir performans gösterdi. Kendi rakiplerine karşı ilk yarıda çok puan kaybeden Samsunspor, ilk yarıyı 7. sırada bitirdi. 7. sırada bitirse de liderin 11, 6. sırada bitiren Mersin İdmanyurdu’nun ise 5 puan gerisinde olması ilk yarının kendileri açısından iyi geçmediğinin göstergesiydi.
 
       Samsunspor’un sezonun genelinde sahaya soldaki grafikteki kadro ya da üzerinde ufak tefek değişiklikler yaparak çıktığını söyleyebiliriz. Ekigho’nun sol kanatta da oynadığı çok maçı biliyoruz. Samsunspor’un hücum hattı bu lig için gayet iyiydi ilk yarıda. Adilovic sonradan katılıp takıma katkı sağladı. ’’Uyum sorunu yaşayacak mı?’’ diye düşünülürken Adilovic’in çok büyük sıkıntı çekmediğini gördük. Aminu Umar’ı Samsunspor’un nasıl transfer ettiğini cidden anlamadım. Gerçek transfer başarısı Umar’ın transferidir. Samsunspor yönetimini bu transferi yaptığı için tebrik ediyorum. Bu yaşında takımının en çok süre bulan oyuncularından biri olması da büyük başarı gerçekten. Stoper tandeminin en büyük problemi ağır kalması oldu. Genel anlamda ilk yarının son üç maçında mağlup olmayan Samsunspor, ilk devreyi böylece tamamlandı.

       Devre arasında Adanaspor ile yollarını ayıran Tuna Üzümcü ve Kahramanmaraşspor’un kaptanı Zafer Özden’i kadrosuna katan Samsunspor, aynı zamanda A2 takımdan kaleci Furkan Köse’yi kadrosuna kattı ki bence en büyük transfer Furkan Köse oldu. Haluk Türkeri takımdan ayrılırken Ercan Yazıcı ve Aykut Çift kiralandı.

       İkinci devreye sağlam başlayan Samsunspor, ikinci devrede 18 maçlık yenilmezlik serisi oluşturdu ve bu seri ligin son 3 haftasına kadar sürdü. Samsunspor bu 18 maçta 10 galibiyet 8 beraberlik alarak rakipleri Manisaspor ve Mersin İdmanyurdu’nun yaşadığı düşüşten yararlandı ve ilk 6’daki yerini sağlamlaştırdı. Play-off’a haftalar öncesinden garanti gözüyle bakan Samsunspor’da taraftarın eleştirdiği isim ise son prestij maçlarında bile as kadroyla çıkan Hüseyin Kalpar oldu.

Play-Off’ta Samsunspor’un Avantajları
-Adilovic, Ekigho ve Aminu Umar’ın kontratağa hızlı çıkmasından dolayı rakip takımı zorlama ihtimalleri yüksek.
-Pozitif futbolu seven futbolculardan kurulu bir takımlar.
-Kalecileri Soner Şahin de, Furkan da bu lig için gayet iyi isimler.
-Tek başına maç alma yeteneğine sahip olan Musa Sinan Yılmazer gibi bir topçular var. Oynadığı 24 maçta 8 gol 5 asist yapan Musa Sinan’ın istatistiği gerçekten çok iyi. Hesapladığımızda 2 maçta 1 golden fazlasına etki ettiğini görebiliriz.
-Bu ligin en iyi taraftarlarından birine sahip olan Samsunspor, bunu avantaja çevirebilir.

Play-Off’ta Samsunspor’un Dezavantajları
-Orta saha direnci zayıf olan Samsunspor, kalesinde fazla pozisyon görebilir.
-Stoper tandemi ağır kaldığı için, rakip takımın hızlı oyuncuları pozisyonlara girmekte zorlanmayacaktır.
-Hüseyin Kalpar’ın ofans futbolu seven takıma, öne geçtikten sonra defans oynatması takımdaki dengeyi bozuyor.

Samsunspor'un "En"leri
En fazla süre alan oyuncular: Fatih Kılıçkaya, Aminu Umar, Cemil Adıcan
En fazla maça çıkan oyuncular: 33’er maçla Aminu Umar ve Fatih Kılıçkaya
En golcü oyuncu: 27 maçta 15 golle Adilovic
En fazla asist yapan oyuncu: 11 asistle Musa Aydın
En çok sarı kart gören oyuncu: 10 sarı kartla Cemil Adıcan
En tecrübeli isimleri: 33 yaşındaki Soner Şahin, Adnan Güngör ve Musa Aydın

Samsunspor’un Gelen İstatistikleri
Samsunspor’un maç başına puan ortalaması: 1,81
Samsunspor topladığı 65 puanın 39 puanını kendi evinde, 26 puanını deplasmanda topladı.
Samsunspor kullandığı 6 penaltının tamamını gole çevirdi. Bu penaltıların 4’ünü Adilovic, 2’sini Ekigho kullandı.

Hazırlayan: Hüseyin KARABACAK
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder