26 Mayıs 2014 Pazartesi

Röportaj: Tolga Şanbay

       Transfer Merkezi Dergisi'nin bugünkü konuğu Fenerbahçe U14 takımı Antrenörü Tolga Şanbay. Genç teknik adamla altyapıların durumunu ve Türk futbolunu konuştuk.

Merhabalar hocam, Transfer Merkezi okuyucularına kısaca kendinizi tanıtır mısınız?
       1980 İzmit doğumluyum.  Kocaeli’nde büyüdüm ve futbola ilk olarak Kocaelispor alt yapısında başladım. Kocaelispor’da A takım düzeyine kadar yükseldikten sonra Fenerbahçe’ye transfer oldum. Kocaeli Üniversitesi Spor Akademisi'nden diplomamı aldıktan sonra Fenerbahçe kulübünün alt yapısında antrenörlük kariyerime başladım.

Futbolla ilk tanışmanız nasıl oldu?
       Babam da bir antrenör olduğundan dolayı futbola 7 yaşında futbol okulunda başladım. Ardından uzun yıllar forma giyeceğim Kocaelispor alt yapısına geçtim ve o günden beri hep futbolun içindeyim.

Türkiye’de alt yapıda birçok yetenek olmasına rağmen onların üst seviyeye çıkamadıklarını görüyoruz. Sizce ülkemiz bu yetenekleri ortaya çıkaracak seviyede antrenörlere sahip mi?
       Evet, bence sahip. Türkiye’deki alt yapılarda sayısız yetenekli genç olmasıyla birlikle aynı sayıda çok başarılı teknik adamlar da mevcut. Yöneticilerin daha fazla destek vermesiyle daha da iyi olacakları inanıyorum. 

Kocaeli’nin en mütevazi, en başarılı çalıştırıcılarından olan Vedat Şanbay’ın oğlusunuz. Bu sizin hayatınıza nasıl etki etti, meslek hayatınızda bir avantaj oldu mu?
       Benim için gurur verici, onur duyulacak bir şey. Kendimi de bu konuda, şanslı hissediyorum çünkü; futbol oynadığım dönemler de dahil, antrenör olduktan sonra da babamın düşünceleriyle, onun takımlarını izleyerek, onu gözlemleyerek büyüdüm. Bu benim için büyük bir avantaj ve onun öğrettiği yolda devam ediyorum.

4 senedir Fenerbahçe alt yapısında görev almaktasınız. Fenerbahçe alt yapısını diğer alt yapılardan ayıran başlıca özellikler neler?
       Alt yapı olarak gerçekten şanslı kulüplerden biriyiz ve gerçekten iyi bir kulüpte çalışıyoruz. Başımızda Şenol Çorlu hocamız var ve ona özellikle çok teşekkür ediyorum; bizim gibi genç teknik adamlara şans tanıdığı için. Özellikle son 4-5 senedir A takıma ve diğer profesyonel takımlara verdiğimiz oyuncular  var. Bu yüzden alt yapı olarak başarılı olduğumuzu düşünüyorum.

Ülkemizde alt yapılarda çok sayıda yetenek olmasına rağmen neden bu kadar az futbolcu A takımda forma giyiyor sizce?
       Bunun yavaş yavaş değişeceğini düşünüyorum, çünkü yöneticiler yavaş yavaş alt yapının önemini anlıyor. Bizler bunun farkındaydık ama diğer insanlar, yöneticiler yeni yeni anladılar. Böyle giderse önümüzdei yıllarda A takım düzeyinde daha çok oyuncunun forma giyeceği kanaatindeyim.  

Alt yapı hocalarının en önemli özelliklerinden biri de gözlem yeteneğidir. Alt yapılarda geleceğin yıldızı olabilir dediğiniz isimler var mı?
       Alt yapı hocaları olarak gözlemci ekibimiz olmadığından dolayı oyuncuları tek tek kendimiz izliyoruz. Türkiye’nin her bölgesine gidip, tek tek oyuncuları gözlemleyip raporlar oluşturuyoruz. Bizim alt yapımızda da çok başarılı oyuncular var. Son maçlarda A takımda forma giyen İbrahim Serdar, Muhammet Akarslan, geçtiğimiz günlerde profesyonel olan Semih Ergül ve Uygar gibi çok başarılı oyuncularımız var. Şans buldukları takdirde bizleri mahçup etmeyeceklerine inanıyorum.

Fenerbahçeli bir antrenör olarak "Metin Oktay Fair-Play Ödülü"nü almak nasıl bir duygu? Alt yaş gruplarında fair-playe dikkat etmek, böyle oyuncular yetiştirmek çok önemli değil mi?
       Fair-Play bizim için çok önemli bir konu. Biz burada sadece futbolcu değil aynı zamanda insan yetiştiriyoruz. Futbolcu olmanın en önemli şartlarından biri de fair-play çerçevesinde mücadele etmektir. Biz oyuncularımıza bunu aşılıyoruz. ve bundan ötürü bir de ödül aldık. Bu ödül hem benim hem oyuncularım için ayrı bir onur ve sorumluluk oldu. Ödülü verenlere de, bizi layık görenlere de teşekkür ediyorum.

Bir İzmitli olarak Kocaelispor ve kent futbolunun geleceğini nasıl görüyorsun?
       6 senedir buradayım. Kocaeli’nden çok fazla sayıda oyuncuyu Fenerbahçe’ye kazandırdık. Kocaeli göç alan bir şehir. Futbol potansiyeli de yüksek. Dolayısıyla sayısız yetenekli oyuncu çıkıyor. Umarım bu kötü gidişte Kocaelispor ve kent futbolu, bu  avantajı en iyi şekilde değerlendirir.

Yakın zamanda UEFA A Antrenörlük Lisansı aldınız. İlerisi için hedefleriniz neler? Profesyonel liglerde bir kulüp çalıştırmak ister misiniz?
       Hedefim Türk futboluna daha faydalı olabilmek. Tabii ki futbolculuk dönemimde, antrenörlük dönemimde; öğrendiğim tecrübelerimi, kazandığım deneyimlerimi Türk futboluna faydalı olacak şekilde aktarmak isterim. Alt yapı olsun, A takım olsun tek hedefim Türk futboluna katkı sağlamak.

Bu güzel söyleşi için teşekkürler. Son olarak sizin eklemek istediğiniz bir şey var mı hocam?
       Öncelikle size teşekkür ederim, vaktinizi ayırdığınız için. Türkiye’de alt yapılarda gerçekten çok iyi oyuncular ve antrenörler var. Buna verilen değerler arttığı sürece başarıların da geleceğini düşünüyorum. Bu yolda ilerlendiğini görüyorum Türkiye’de. İnşallah meyvesini de yakın zamanda alırız. Bizler her zaman futbola hizmet etmeye hazırız.

Röportaj: Ümit ŞENGÜN
Bu röportaj TransferMerkez.com tarafından yapılmıştır, tüm hakları saklıdır. İzinsiz kullanılamaz.
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder