17 Haziran 2014 Salı

Maç Analizi: Belçika 2-1 Cezayir

Kapalı Kutu Belçika..
       Dünya Kupası H Grubu’nda kimilerine göre turnuvanın gizli favorisi Belçika, Cezayir karşılaştı.. Belçika’nın son yıllarda yakaladığı altın jenerasyon, ilk büyük sınavını Brezilya 2014’te veriyor..

       Cezayir karşısına 4-2-3-1 dizilişiyle çıkan Belçika ilk dakikalardan itibaren oyunu ön tarafa yığdı.. Cezayir tüm oyuncularıyla rakibini geride karşıladı ve bu anlayış maçta temposuzluğu doğurdu..  Wilmots’un De Bruyne, Hazard, Chadli tercihlerini saha içinde farklı bölgelere monte etmesi herkesi şaşırttı.. Belçika ilk yarıda fizik gücü yüksek Cezayir savunmasını aşmakta çok zorlandı..  Lukaku’yu kilitlemeyi başaran Boughera ve Hallice stoper ikilisi ilk yarı kusursuza yakın bir performans ortaya koydu.. Tabi, Hazard’ın ilk yarıda delici özelliğini kullanıp Chadli’ye gönderdiği akıl dolu pasta savunmanın dengesizliğini vurgulayalım.

       Chadli’nin futbol oynamak umrunda değildi. Cezayir’in tek taktiği olan alan daraltıp kontratak denemeleri etkisini göstermese de penaltı ile öne geçmeyi başardılar.. Mental açıdan rahatlayan Cezayir bu dakikadan sonra oyun anlayışından taviz vermedi. Belçika’yı yine geride kabul ettiler ve ilk yarıyı Witsel’in çektiği birkaç şut tehdidi dışında iyi kapattılar..

       Beklentilerden uzak bir görüntüyle hayal kırıklığı yaratan Belçika, ikinci yarıya daha iyi başladı..Mertens’in oyuna girmesi doğru bir hamleydi.. Ben Januzaj tercihini bekliyordum.. 60’a kadar  Origi’nin şutu dışında pozisyon üretemese de oyunu kanatlara ve ön tarafa iterek golün sinyalini verdi Belçika… Cezayir’in ikinci yarıdaki tek atağı, 55. dakikada kale ağzında gole çok yaklaştığı pozisyondu. Maçın kırılma anı o dakikada gerçekleşti. 2-0 olabilirdi ve bu da Belçika’nın zihinsel düşüklüğüne sebep olabilirdi.. Cezayir ikinci yarıda kanatları daha yoğun kullanmaya gayret gösterdiyse de ilk yarıdaki gibi yerleşik savunma şeklinde oynayınca ve daha da geriye yaslanınca fizik güçleri iyi olmalarına rağmen mental ve zihinsel olarak yorulduğunu gözlemledim.. Fellaini’nin oyuna girmesi her şeyi değiştirdi.. Acaba David Moyes maçı izledi mi? Fellaini attığı golle eski hocasına mesaj gönderdi..  Cezayir ön alanda çoğalayım derken Feghouli’nin üçüncü bölgede yaptığı top kaybı onlar için son oldu.. Mertens Belçika’ya galibiyeti getirdi..

       Cezayir’de ön alanda top tutacak sırtı dönük oynayacak iki oyuncusundan Slimani’yi çok geç oyuna aldı.. Oyundan çabuk düşebiliyorlar bunu gördük.. Savunmaları iyi fakat sürekliliği tartışılır.. Belçika’da ise oyuna hamlesi ve saha içi etkisi bakımından Wilmots ilerleyen maçlarda daha da tartışılacak gibi…

       Belçika bugün kazandı ancak Van Buyten dışında kupa tecrübesi olmayan bu yetenekli oyuncu havuzu daha iyi işler yapmalı.. Orta alandaki tercihler çok önemli.. Daha büyük takımlara karşı ilk yarıdaki gibi oynarlarsa gizli favori diyenleri hayal kırıklığına uğratmaları sürpriz olmaz.. Bir de tabi sağ ve sol beklerdeki isimlerin devşirme olması da Belçikalıların en büyük sorunlarından biri.. Belçika’nın turnavada ne kadar ilerleyeceklerini öngöremiyorum.. Cezayir maçı, kapalı savunmalar karşısında ne denli yaratıcı olacakları konusunda bir test niteliği taşıyordu.. Bir de skor olarak mağlupken oynamayı tecrübe ettiler..

       Cezayir yaptığı savunma ve attığı golden sonra birçok futbolsever maçı kazanacakları hissiyatını verdi. Gruptaki kalan iki maçta hücum olarak da takıma bir şeyler katılabilirse şansları halen var..

Hazırlayan: Orhun ALİCİKOĞLU
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder