17 Haziran 2014 Salı

Maç Analizi: Gana 1-2 ABD

ABD Avantajı Kaptı..
       Dünya Kupası’nda G Grubu’nda Gana, ABD ile karşılaştı. Almanya’nın Portekiz’i yenmesinin ardından grupta ikincilik adına daha da önem arz eden Gana ABD maçı Arena das Dunas‘ta oynandı.

       Denk bir mücadele beklediğim karşılaşma, Dempsey’in maçın 30. saniyesinde attığı gol ile adeta ABD’nin  1-0 üstünlüğüyle başladı.  Bu golle birlikte oyun planları bozulan ve başlangıçta bir B planı bulunmayan  Gana’da moraller bozuldu.  15. dakikaya kadar istekli olan taraf ABD idi. Ancak maç tek taraflı gitmedi. Gana toparlandı, oyunu ön tarafa yıkmayı başardı.  ABD ise Gana’nın atakları gol girişimine dönüşünce merkezden sıkıştırma uyguladı. Amerikalılar savunmayı kalabalık tuttu.  Gana için oyunu biraz daha ön tarafa taşımak ve ileride top tutmak onlar için çok önemli oldu.

       Gana ilk yarıda kanatları etkili kullanmayı başardı. Vitesseli Atsu iyi bir performansla oynadı.  Boateng’in ilk 11’de başlamamasını yadırgadım. Zira Muntari organizatörlük görevini bana göre iyi yerine getiremedi.  Gyan’ı kanat akınlarıyla topla buluşturmak istedi Gana ama final paslarındaki becerisizlik ve ABD savunmasının doğru adam paylaşımı, Afrika temsilcisini gole tıkadı.

       Gana ikinci yarı daha derli toplu başladı. Boateng artık oyundaydı ve maç sonuna kadar etkinliğini iyi şekilde sundu.  ABD savunmasının dengesinin bozulduğu dakikalarda Gana ataklar geliştirdi ama son vuruşlarda bitirici eksikliği yaşadılar. Maçın son yarım saatlik dilimine girildiğinde ABD, orta sahaya egemen oldu. Özellikle Bradley ve onun arkasındaki Bedoya ve Beşiktaşlı Jones orta saha kontrolünü elinden 25-30 dakika bırakmadı. Tempoyu bu bahsettiğim üç oyuncu belirledi. Bedoya’nın duran toplardaki beceresi ve zaman zaman tek paslarla ceza sahasına girişimleri artı bir faktördü. Kontralarda daha çabuk çoğalabilirler. Daha etkileyici ve dinamik olabilmeliler.

       Gana fizik gücünün de vermiş olduğu genel avantajın meyvelerini son 15 dakikalık dilimde kullandı. Gyan’ın göze hoş gelen topuk pası sonrasında Ayew, Ganalıları sevindiriyordu.  Durum 1-1 olunca yorulan ABD’lilerin oyundan düşeceğini ve akabinde bir gol daha yiyeceğini içimden geçirmiştim ancak yanılttılar. Gana oyunu soğutmak yerine galibiyet golü için yerleşik savunma yapmayıp  topun arkasına geçmeyince gol sevinçleri kısa sürdü.  Brooks’un kafası ABD’yi ikincilik için avantajlı konuma getirdi. Gana son bölümü gol bulmasına rağmen çok kötü oynadı.

       Bu sonuç ABD’ye avantaj kattığı gibi Gana’nın tur umutlarını bitirdi diyebiliriz. Gana iyi takım, hatta kötü bir tunuva geçiren Afrika takımları arasında 90 dakikalık performansı göz önünde bulundurursak Fildişi Sahili’nden de daha dinamik. Ancak grupta dezavantajları var. Almanya’yı bu grupta kalan maçlarda yüksek favori olarak gördüğümüzü varsayarsak Gana, ABD karşısında turnuvaya veda etti. Portekiz maçı onlar için ortada ancak Gana’nın ikinci tur için iki maçını da kazanması gerekecek. Bu da bana çok zor geliyor. ABD ise bu futbolunu kalan iki maçta da sürdürebilir mi hep beraber göreceğiz.

Hazırlayan: Orhun ALİCİKOĞLU
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder