13 Haziran 2014 Cuma

Maç Analizi: Brezilya 3-1 Hırvatistan

       20. Dünya Kupası Sao Paulo’da startını verdi.. Bir ay boyunca futbol şöleni yaşanacak.. Corinthians Stadyumu’nda Brezilya Hırvatistan ile karşılaştı..  Brezilya beklenilen ve turnuva boyunca muhafaza edebilecekleri bir 11 ile sahne aldı. Neymar ve arkadaşları ülkesi tarafından büyük baskı altında Hırvatistan karşısına kendilerinden emin bir şekilde ‘galibiyet için çıktılar. Turnuvanın ilk maçında tempo düzeyi düşük, pozisyonu az ve kontrollü oyun bekleniyordu..

       Hırvatistan karşılaşmaya rakibini kendi yarı alanında kabul ederek ve sahayı parselleyerek başladı.. Bu da beklentileri boşa çıkarmadı derken Hırvatistan bir anda şahlandı… Oyun anlayışları topu kaptıkları anda Perisic ve Olic’le rakip kalede tehlikeler yaratmak üzerine kuruluydu.. 4-4-2 şeklinde  bir yerleşim gördük.. Bir de top kendilerindeyken defans ve orta saha hattı birbirine çok yakındı.. Henüz ilk dakikalarda özellikle Olic’in kanadından ceza sahasına gönderilen ortalar sanki bir şeylerin habercisi gibiydi.  Brezilya’da Oscar, Gustavo  ve  Paulinho pas yaparak ilerlemeye çalışırken Hırvatlar kalelerinde tehlike görmedi.. 10. dakikada Olic’in sol taç çizgisine yakın bir yerden yaptığı ortada Marcelo’nun ters vuruşu turnuvanın ilk golünü getirirken Hırvatlar o dakikaya kadar iyi futbolunun meyvesini toplamış oldular.. Brezilya yedikleri golden sonra Daniel Alves ile etkili olmaya çalıştı.. Fred ve Neymar’ı topla buluşturmak konusunda sıkıntı çekselerde oyunu kontrol etmeyi başardılar.. Paulinho’nun şutunda Pletikosa’yı geçemediler.. Hulk özellikle ilk yarı etkisiz eleman gibiydi.. 

       Paulinho ve Luis Gustavo defansın da katkısıyla dikine ve enine çok güzel paslar attılar..  Özellikle Gustavo’nun oyunda dinç kalması Brezilya için turnuva boyunca çok çok önemli.. Minik ama hızlı duvar pasları, Neymar’ın zaman zaman savunmaya gelerek oyun kurması Brezilya’yı oyun üstünlüğüne taşıdı.. 29. Dakikada Neymar çok klas bir gol attı.. Durum 1-1’e gelince Brezilya kanatlardan daha çok ilerledi. Marcelo’nun şoku üzerinden atıp oyuna dahil olması çok önemliydi.. Hırvatlarda orta alanda Modric önemli müdahalelerde bulundu ancak ilk yarının son bölümlerinde göbekte çok açık verdiler..  Olic savunmaya yardım edeyim derken Oscar’a ve Neymar’a kaptırdığı toplarla kötü reaksiyon gösterdi.. İlk yarı gösterdi ki Brezilya daha çok pas yapıp rakibinin açıklarını kovalayarak sonuca gidiyor.. Hırvatlar 60-70 dakikalık enerji deposunu 30 dakikada harcayınca ceza sahalarına hapsolmaları kaçınılmazdı..

       İkinci yarı Brezilya’nın ilk yarıda lehine dönderdiği oyunun kopyası gibi başladı..  50. ve 60. dakikalar arası tempo düştü.. Hırvatistan ilk yarıda olduğu gibi Olic’le yerden sert ortalar yaparak Jelavic’i pozisyona sokma girişiminde bulundular.. İlk yarıda başarılı olunan sol kanat akınları ikinci yarıda iş yapmadı.. Jelavic ceza sahasında yalnız kalınca üretkenlik azaldı. Perisic’e Srna’dan istenilen destek bir türlü gelmedi.. 69. Dakikaya gelindiğinde maçın sessiz sakin ismi hakem Yuichi Nishimura  komik bir kararla Fred’in kendini yere atmasına penaltı çaldı.. Minik bir müdahale elbette var ancak penaltı gerektirecek yeterli etmenler yoktu..  Sambacıların Neymar ile ikinci gol geldi.. Hırvatistan son 10 dakikada ilk yarıdan esintiler verdi 2. Golü bulmaları mümkündü.. David Luiz ve Silva hamle zamanlamaları çok gelişmiş olmasa Olic önderliğindeki hücum hattı beraberlik sayısını atabilirdi… Hırvatistan Teknik Direktörü Kovac’ın en büyük hatası bence Modric, Rakitic ve Kovacic’i Brezilya’ya karşı 11’de sürmesiydi… Defansif orta saha olarak bir oyuncu takviyesi yapılmalıydı… Vukojevic şayet oynamış olsaydı, Brezilya’nın Oscar’ını Paulinho’sunu kilitleyebilirdi.. Kovacic 3. Dakikadaki şutu dışında ofansif ve defansif anlamda sahada yoktu.. Hulk ile beraber ilerleyen maçlarda tarafların bu silik iki ismi kendine geleceklerdir.

       Özetle maçın favorisi Brezilya‘ydı.. Hırvatlar pek bir şey kaybetmedi. Aksine Brezilya’ya karşı 25-30 dakika iyi oynadılar Diğer iki maçı kazanacak kapasiteye sahipler ama geçtiğimiz günlerde dediğim gibi takım savunmasında ve geri hattında eksiklikler canlarını yakacak.. Çözüm bulmaları lazım.. Bir de Mandzukic’in dönüşü süper olmalı.. Brezilya iyi bir başlangıç yaptı.. Onlar için kilit nokta orta alandı, bugün fazlasıyla üretken oldular.. Umut verdiler..

Hazırlayan: Orhun ALİCİKOĞLU
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder