13 Haziran 2014 Cuma

Maç Analizi: Meksika 1-0 Kamerun

       Dünya Kupası’nın ikinci günü A Grubu’nun diğer iki temsilcisi Meksika Kamerun karşılaşmasıyla başladı..  Dün oynanan Brezilya Hırvatistan maçında Hırvatların kaybetmesi, Meksika Kamerun karşılaşmasını grup ikinciliği açısından daha da önemli hale getirdi.. Estadio Das Dunas’ta taraflar birbirlerine karşı ilk resmi maçına çıktılar.. Maçtan önce iki takım da kaybetmemeye yönelik oyun anlayışı içerisinde olacağını düşündüm.. İlk düdük çaldıktan itibaren Kamerun Meksika’yı kendi sahasında kabul etti. 5’li ortasaha , çakılı iki stoper ve ilerde yalnızca Eto’o’yu bırakan bir Kamerun gördük.. Meksika daha istekli başladı. İlk dakikalarda sağlı sollu ortalarla pozisyon yakaladılar.. Baskı yapmayan ve Meksika’nın topla oynamasına izin veren Kamerun’da M’Bia Alex Song ve Enoh’tan oluşan defansif orta saha bloğu kötü gözüktü.. Soldan Layun ve özellikle sağ kanattan Aguilar ceza sahasına gönderdikleri sert ortalar zaten defansif kurgusu zayıf olan Kamerun’u rahatsız etti. Chedjou ve Koulou ikilisinin ilk yarıdaki en olumlu hareketi Peralta’yı kilitlemek oldu. Ancak ne defans hattı ne de orta alandaki üçlü Dos Santos’un üretken futboluna çare bulamadılar.. Dos Santos yaptığı sprintlerle savunmayı Peralta ile birlikte yanıltmaya gayret gösterdi..

       Oyun kontrolü ilk 20 dakika Meksika’nın elindeydi.. Kamerun bu ilk 20 dakikalık dilimde rakip kaleye yaklaşmakta çok zorlandı. İki pas yapamadılar. Ne oynadıkları belli değildi. Eto’o’yu ilerde topla buluşturacak , paslarla ilerleyecek yaratıcı bir oyuncu olmayınca işler bireysel çabalara kaldı. 21. dakikada Ekotto ceza sahasına doğru çok güzel taşıdığı top sonuca ulaşmadı.. Kamerun oyundaki dengeyi  nihayet kurdu.. Meksika savunma üçlüsünün diziliş hatasından kaynaklı pozisyonda  Eto’o ile gole de yaklaştılar Kazandıkları kornerleri iyi değerlendirmeye çalıştılar ancak top Kamerun’dayken 5’li savunmaya dönen Meksika açık vermedi..  Neredeyse set hücumu hiç görmedim Kamerun’da Layun ve Aguilar oyunun iki yönünü de iyi yöneten isimler olarak göze çarptı.. Moting ve Moukandjo Kamerun’da dinamik görüntüsünden fazlasıyla uzaktı.. Sayılmayan üç golden özellikle 30. Dakikada olanı nizami goldü ama görünen o ki turnuvaya takım ve oyunculardan çok hakemler damga vuracak! Kolombiyalı hakem üçlüsü ilk yarıda tartışılacak kararlara imza attı.. Kamerun genel olarak ilk yarıda takım savunması ve fizik gücü anlamında bir Afrika takımından çok 4. sınıf bir takım hüviyeti verdi.

       Kamerun ikinci yarıda ilk yarıdan farklı olarak daha da defansif anlayışla sahaya çıktı..  Finke Djeugoue’yi çıkararak Dany’i alması doğru tercihti.. Kamerun’un defans hattı ikinci yarı başında daha da geride kurgulanmasına Eto’o’nun top rakipteyken Kamerun yarı alanında gezmesi de eklenince bir puana ne kadar razı olduklarını gördük.. Gol dakikasına gelene dek Meksika’da Fabian’ın oyuna girmesine kadar fazla sırıtmayan Dany, Fabian’a yem oldu desek abartmış olmayız.. 70. Dakikada Dany’nin Fabian’dan önce ceza alanındaki müdahalesi de çok kritikti. Orada hakkını verelim.. Meksika ikinci yarı daha çok pas yaparak daha çok derinlemesine paslar atarak yüklendi. Nitekim 61’de de uyumsuz Kamerun savunmasının arkasına atılan bir pasta ilk yarının sönük ismi Peralta ile öne geçmeyi başardı.. Golden sonra daha iyi oynayan taraf Kamerun’du.. İkili sıkıştırmalar alan daraltmalar ve hızlı paslarla birkaç pozisyon buldular..  Daha çok koşan ve ön alanda baskı yapan Kamerun Webo’nun forveti ikilemesiyle gol sinyali de verdi ama olmadı.. O tanıdık bilindik fiziki gücünü  nihayet gördük Kamerun’un ancak yaratıcı oyuncu eksikliğini de yaşadıkları için 3. bölgede kısırlık çekildi.. Meksika’da Hernandez oyuna hareketlilik getirirken Guardado eski görüntüsünden uzaktı.. Dos Santos ve Peralta’nın iyi anlaşmaları Meksika için özellikle son maçta çok önemli artı olacak.. 

       Özetle Kamerun sorunlarla boğuşuyor.. İsim olarak iyi oyunculara sahipler ama takım oyunu olgusu son derece zayıf.. Koulou son derece kötüydü. Partneri Chedjou ile etkileşimi berbat düzeydeydi. Kamerun’un işi çok zor.. Şansları bence hiç yok.. Meksika kazansa da bence umut vermediler.. Artıları elbette var.. Onlarda da yaratıcı oyuncu sıkıntısı var.. Bireysel bazda etkili olmaya çalışan Dos Santos gibi Hernandez gibi oyuncularla yaratıcı oyuncu eksikliğini kapatmaya çalışıyorlar.. Son 10 dakika hariç heyecan düzeyi kötü bir karşılaşmaydı.. A Grubu’nda ikincilik mücadelesi adına Meksika önemli bir galibiyet alsa da bu futbol Hırvatistan karşısında ne kadar üretici olur büyük merak konusu herkes için…

Hazırlayan: Orhun ALİCİKOĞLU
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder