14 Haziran 2014 Cumartesi

Maç Analizi: Şili 3-1 Avustralya

ŞİLİ POTANSİYELİNE ERİŞEMEDİ
       Dünya Kupası B Grubu’nda Şili grubun zayıf halkası Avustralya ile karşılaştı.. Şili son yıllarda yakaladığı jenerasyonlarla dikkat çeken, önemli oyunculara sahip bir ülke olarak B Grubu’nda İspanya ve Şili’ye ters gelecek ekiplerden biri… Avustralya karşısına favori olarak sahaya çıktılar.. Avustralya 2000’li yılların başlarında yakaladığı altın jenerasyonun meyvesini topladı ve afiyetle yedi.. Şimdiki kadrosu oldukça zayıf durumda… Eski jenerasyondan Timm Cahill ve Bresciano kadroda yer alıyor… 

       Şili maça 4-1-3-2 görüntüsünde çıkıp ilk dakikadan itibaren rakibini baskı altına alıp hızlı ve seri paslaşmalarla başladı.. Sahanın her yerine hakim olduğu gibi savunmadan oyun kurma girişimleri de dikkat çekti.. Şili baskısını arttırarak Vidal ve Alexis Sanchez iki iki star oyuncusuyla takım halinde hücum olarak bütünleşmiş göründü.. Çok vakit geçmeden 12. Dakikada Sanchez ve 2 dakika sonra Valdivia’nın golüyle oyun üstünlüğünü tabelaya da yansıttı.

       Avustralya’nın büyük zaafı savunmasındaki oyuncuların tecrübesizliği ve uyumsuzluğu.. Aslında onlara dair bir umudum vardı, o da şöyleydi.. Avustralya takımı oyuncuları her daim fizik gücü yüksek bilhassa savunma oyuncularından kurulu kadrosuyla  Şili’ye zor anlar yaşatabilirdi. Aksine kısa boylu ve hızlı oyuncuları barındıran Şili oyuna hakim oldu.. En büyük özellikleri top orta sahada Vidal veya Aranguiz gibi oyuncular aldığında hücumdaki oyuncular çok hareketli bir şekilde çapraz koşu halinde ya da alternatif boşluklar oluşturma gayretinde olmaları.. Bu durum Avustralya’nın kafasını fazlasıyla karıştırdı.. Adam eksiltmelerle pozisyon şansı yakaladılar..
Avustralya’nın grupta averaj takımı olmayacağını iddia etmiştim.. Halen de bu görüşümün arkasındayım. İyi niyetli bir şeyler yapma çabası içinde olan oyunculara sahipler.. Ancak set hücumlarında pek de yoğun olmayan pres karşısında topu kaybedip kontra yeme potansiyelleri var.. Orta alanda top tutan merkezi bir savaşçı yok.. Hiç ummadığım bir zamanda Şili’nin rakibini küçümsediği dakikalarda sağdan gelen ortaya zamanlaması mükemmel bir şekilde yükselen Cahill farkı bire indirdi.. Avustralya rakip sahada topla ilerlerken hamle gecikmeleri yaşıyor.. Bu ciddi bir sorun.. Bresciano’nun biraz daha üretken olması beklenirdi..

       İlk devrede ilk 20-25 süper futbol oynayan Şili ikinci yarı itibariyle oynadığı futbol meğerse o ilk bölümdeki oyunun saman alevi olduğunu gösterdi.. Avustralya ilk yarıya oranla çok daha kendine güvenircesine göründü.. Orta alanda ilk devrede beğenmediğim Bresciano çok çalıştı.. Orta alanda ve Şili’nın hızlıca çıktığı zaman Avustralyalı oyuncular baskı yaparak topu kazandılar.. Kanat oyuncuları geniş alan bularak ortalar ve zaman zaman ceza alanında tehlike oluşturacak paslar gönderdi.. Şili’de Vidal hatta Sanchez ve 65’ten sonra ilk yarının yaratıcı ismi Valdivia oyundan düştü.. Avustralya 2-2’yi bulması işten bile değildi. Şili öylesine oyundan düştü ki yatsın kalksın zayıf rakiple oynadıklarına dua etsin.. Benim için hayal kırıklığı oldu.. İlk yarı ayrı ikinci yarı ayrı bir Şili… Maç 3-1 gibi net skorla bitse bile..

       Şili önemli bir galibiyet elde etti ama toparlanmaları şart.. Bu dengesiz futbol İspanya ve Hollanda’ya sökmez.. Sampaoli şapkasını koyup o kadar dakika Vargas’a neden tahammül edebildiğini düşünsün.. Çekirge bir zıplar iki zıplar… 

Hazırlayan: Orhun ALİCİKOĞLU
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder