3 Haziran 2014 Salı

Süper Lig'in En İyi Kalecileri

       Takımlarımızın transferlerini duyurmaya başladığı yaz dönemine girilirken, kalecilerin, çoğu kez atılan gollere yalnız sevinen oyuncuların geride bıraktığımız sezon boyunca ortaya serdiği performansları yazarımız Kaşif Yavaş ele aldı.

İşte Kalenin En'leri
       2013-14 sezonunda atılan gol sayısı bakımından Avrupa'da 7. sırada bulunan Spor Toto Süper Lig'de -devamlılığına göre- en az gol yiyen file bekçisi Tolga Zengin oldu. Annesinin vefatı üzerine bile takım arkadaşlarının yanında olan Zengin, 34 lig maçının tamamında forma giyerken, kalesinde sadece 33 gol gördü. Tolga gibi sezonun tüm maçlarında kalesinde olan ikinci isim ise KDÇ Karabükspor'un 30 yaşındaki Hollandalı eldiveni Boy Waterman'dan başkası değildi. Mavi Ateşler'in file bekçisi, taraftarlarını sadece 34 kez üzdü.

       32'şer kez görev alan 3 kaleciden Boffin 29, Isaksson 36 ve Onur Recep Kıvrak 38 gol yerken; eldivenlerini 31 kez takan Serkan Kırıntılı da 40 gol yedi.

       29'ar maça çıkan iki kaleciden Fenerbahçeli Volkan Demirel 27, Galatasaray'ın Uruguaylı yıldızı Fernando Muslera ise 25 gol yedi.

En Fazla Kurtarış Yapanlar
       Tam 809 golün atıldığı ligde 43 farklı kaleci forma giydi. Kalelerine toplam 5.312 şut çekilen 43 kaleci, %42'lik kurtarış ortalamasına imza attı.

       Süper Lig'de geride kalan 2013-14 sezonunda takımlarımızın çektiği toplam şut sayısı 5312 oldu. 809'u ağları bulan bu şutlardan 2059'u isabetli olurken, oyuncular 1250 kez kalecileri geçemedi.

       Onur Recep Kıvrak, yürekler ağza gelse de korkuları tuzla buz eden kaleciler arasında 89 kurtarışla listenin açık ara şampiyonu oldu. Onur'un ardından 71 kurtarış yapan Serkan Kırıntılı zirvenin ortağıyken; 60'tan fazla gol pozisyonuna “hayır” diyerek kalesinde devleşen Karcemarskas (67), Boffin (63), Itandje (61) ve Waterman (60) da kaydettikleri başarılı performanslarıyla bu kategoride ilk sıralarda yer buldu. Öte yandan küme düşen Elazığspor'un 2,05'lik dev eldiveni Ivesa 58, Kasımpaşaspor'un 32 yaşındaki İsveçlisi Isaksson 57 ve Beşiktaş'ın kaptanı Tolga Zengin 53 kez ile Süper Lig'de kurtarış yapma ortalamasının üzerine çıkan kaleciler arasına girmeyi başardı.

Devamlılığı En Yüksek Kaleciler
       Devamlılığı en yüksek olan kaleciler, 34'er maçla Tolga Zengin ve Boy Waterman iken, 30 maçın üzerinde forma giyebilen diğer isimler ise; Itandje (33), Onur Recep Kıvrak (32), Boffin (32), Isaksson (32) ve Serkan Kırıntılı (31) oldu. Zirve ortağı olan iki takımın kalecilerinden Fenerbahçeli Volkan Demirel ve Galatasaray'ın Uruguaylı yıldızı Fernando Muslera ise 29'ar kez sahadaydı.

İsabetli Şut Başına Yenen Goller
       Kalesine gelen isabetli şut başına yenilen gol ortalamalarında bayrağı çeken isimler, Gençlerbirliği'nden Ramazan Köse ve Trabzonspor'un milli oyuncusu Onur Recep Kıvrak oldu. Köse ve Kıvrak, rakiplerinin çektiği her 14 şuttan sadece 1'inde topu ağlarında görürken; akran olan 26 yaşındaki eldivenleri “12 şutta 1 gol” yiyen 4 isim Muslera, Boffin, Waterman ve sezon içinde iki farklı takımın formasını giyen Gökhan Değirmenci takip etti. Ayrıca bu sezon 4'ü ilk 11'de başlamak suretiyle 5 kez forma şansı bulan Sivassporlu Nihat Şahin'in bu kategorideki ortalaması da dikkat çekiciydi. Sadece 3 gol yiyen, forma giydiği Fenerbahçe ve Beşiktaş maçlarında kalesini gole kapatan 24 yaşındaki Şahin, 25 şutta 1 gol yeme istatistiğine ulaştı.

Maç Başına Bir Gol Bile Yemeyenler
       Oynadığı maç başına en az gol yeme ortalamasına sahip kalecilere bakıldığında, 1 numarada karşımıza maç başına 0,8'lik gol yeme ortalamasıyla Fernando Muslera çıkıyor. Muslera'dan sonra ise maç başına 0,9'luk gol yeme dereceleriyle Volkan Demirel, Ruud Boffin ve Tolga Zengin geliyor. Antalyaspor'un 1993 doğumlu kalecisi Ozan Evrim Özenç ve Sivassporlu Nihat Şahin ise oynadıkları müsabaka sayısı az olsa da maç başına gol yeme istatistikleriyle sıfırın altında kalan isimler arasında bulunuyor. 2 maçta sahaya çıkan Ozan Evrim maç başına 0,5 ve Nihat Şahin 0,6 gol yeme ortalaması çıkardı.

       Maç başına yedikleri gol sayılarıyla 1,6'lık Süper Lig ortalamasının üzerine çıkan kalecilerde Serdar Kulbilge (2,3) liste başı iken; oyuncuyu sırasıyla Zülküf Özer (2,2), İlker Avcıbay (2), Ertuğrul Taşkıran (1,8) ve Bojan Jorgacevic (1,7) takip etti. Hocaları tarafından sahaya az sürülen kaleciler arasında ise; sadece 1 maçta forma şansı bulmasına karşılık 4 gol birden yiyen Eskişehirsporlu Kayacan Erdoğan, Trabzonsporlu Zeki Ayvaz (3) ve 3 maçta oynayarak 11 gole engel olamayan Sivassporlu Mahmut Bezgin var.

Kalesini En Çok Terk Edenler
       Futbolun en yalnızları olan ve atılan gollere dahi çoğu zaman tek başına sevinmek zorunda kalan kaleciler arasında en fazla ceza sahasına çıkanlar var sırada... Ceza sahasını en fazla terk edenler listesinde Waterman (163), Boffin (74), Isaksson (72), Muslera (65) ve Onur Kıvrak (55) ilk 5'i oluştururken; Korcan Çelikay (34), Gökhan Değirmenci (29), Hakan Arıkan (27), Karcemarskas (20) ve Ivesa (17) da tabiri caizse 18'den dışarı adımını atmayan kaleciler oldu.

Hazırlayan: Kaşif YAVAŞ
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder