9 Haziran 2014 Pazartesi

Yazı Dizisi: Gurbetçi Raporu (1)

       Ligimizde uygulanan yabancı sınırlaması nedeniyle yerli oyuncuların ve Türk statüsünde oynayabilecek gurbetçilerin değer kazandığı şu günlerde, yazarımız Muhammed EKTİ, Avrupa liglerinde forma giyen Süper Lig'e uygun gurbetçi futbolcularımızı her yönüyle araştırdı. Yazı dizisinin ilk bölümünde 8 Türk asıllı futbolcumuzu yakından tanıyalım!

FERHAT YAZGAN (Wolfsburg)
Yeni Ballack Ferhat Yazgan.
KARİYERİ
       20 Ekim 1992 yılında Almanya'nın Kiel şehrinde dünyaya gelen Ferhat Yazgan, futbola Holstein Kiel takımında başladı. Sırasıyla Holstein U17 , U19 ve A takımında forma giydi. Burada geçen 4 sezonunda 102 maça çıkıp 18 gol ve 7 asistle oynadı. Gösterdiği başarılı performansla Temmuz 2011'de Wolfsburg'a transfer oldu.

       Almanya'nın en iyi altyapısına sahip takımlarından Wolfsburg'un 2. takımında oyununu büyük ölçüde geliştirdi. 3 sezondur bu takımın formasını giyen Ferhat oynadığı 76 maçta 16 gol 8 asistlik bir performans göstererek başarılı oyununu sürdürdü.

       Bu zamana kadar hiçbir Milli Takım forması giymeyen Ferhat 2012 yılında Ümit Milli takımımızın katıldığı özel turnuvada kadroya çağrılmış fakat antreman yoğunluğu nedeniyle kampa katılamamıştı.

ARTILAR / EKSİLER
       Ferhat defansif orta saha oyuncusu fakat defansif oynamasına rağmen hücuma verdiği katkı muazzam. Bunu en basit anlamda istatistiklerinden de anlayabiliriz. Takımının en golcü 4. oyuncusu olarak ligi bitirdi. Top tekniği defansif bir oyuncuya göre oldukça iyi bu özelliği nedeniyle oyun stili Michael Ballack'a benzetiliyor. Buna ek olarak orta sahanın merkezinde ve 10 numara da kullanılabilir. (Defansif ve çift yönlü oynaması takımı ve kendisi için en iyisi olacaktır.)

       Ferhat Yazgan şu an 21 yaşında ve Almanya bölgesel liginde oynuyor. Bu yaşına kadar profesyonel maça çıkmaması ve kendini tartmaması büyük handikap. Fakat bu onun üst kademe liglerde oynayamayacağı anlamına gelmiyor tabi ki. (Takım arkadaşı 22 yaşındaki Willi Evseev bu yaz Nürnberg'e transfer oldu.) Daha üst liglerde başarılı olması için biraz daha fiziksel anlamda güçlenmesi epey yararına olacaktır.

TRANSFER VE SÖZLEŞME DURUMU
       Ferhat Yazgan'ın sözleşmesi gelecek sezon sonunda bitiyor. Ligimizden herhangi bir takımın istediğini duymadım, görmedim. Bonservis konusuna gelirsek Anadolu kulüplerimiz Ferhat için bonservis sıkıntısı yaşamayacağını düşünüyorum.

AYKUT ÖZER (E.Frankfurt)
KARİYERİ
       Aslen Zonguldaklı olan bir aileden gelen Aykut, 1 Ocak 1993'te Berlin'de doğdu. Küçük yaşlarda futbola olan ilgisi ve ailesinin buna kayıtsız kalmaması sonucu kariyerine Frankfurt yakınlarındaki küçük bir şehrin takımı TSV Hanau 1860'da başladı. Önceleri takımda forvet oynayan daha sonra kaleye geçen Aykut burada 2 sene futbol oynadıktan sonra transfer teklifi aldığı Eintracht Frankfurt'un yolunu tuttu. Sırasıyla U17 ve U19 takımlarında forma giydi. Özellikle 2009-10 sezonunda U17 takımında forma giyerken gösterdiği harika performans nedeniyle yaş kategorisinin en iyi kalecisi seçildi. (22 maçta sadece 7 gol yiyip 16 maçta kalesini gole kapamıştı). O sezon E.Frankfurt U17 takımı ile şampiyonluk yaşadı.

       2010-11 ve 2011-12 sezonun 2. yarısı hariç U19 takımında forma giydi. Kariyerinin ilk profesyonel maçını  Mart 2012'de SC Pfullendorf'u  4-0 yendikleri maçta çıktı. 2012-13 sezonunda Kevin Trapp'ın yaşadığı sakatlık nedeniyle 27. haftadan itibaren 2. kaleci konumuna geçti ve ilk Bundesliga maçını o sezonun son haftasında Wolfsburg'a karşı maçın 66. dakikasında oyuna dahil olarak oynadı.

ARTILAR / EKSİLER
       Son zamanlarda adeta kaleci cenneti olan Alman altyapısının bir ürünü. Yani potansiyeli oldukça fazla. Her ne kadar kaleci için aranması gereken son özelliklerden biri olsa da (Bence önemi küçümsenmeyecek derecede bir artı özellik) forvet oynaması nedeniyle topa hakim oluşu. Çoğu kalecilerin daha iyi bir top tekniği var. Refleksleri iyi derecede ve hava toplarında boy avantajını iyi kullanıyor.

       Aykut için en olumsuz yön ise maalesef bu zamana kadar az maç oynaması ve bu her futbolcuda olduğu gibi onda da ''kendine güven'' konusunda negatif etki yaratabilir.

TRANSFER VE SÖZLEŞME DURUMU
       Aykut Özer'in sözleşmesi bu sezon sonunda bitiyor. Ligimizde kendisini isteyen ve en ciddi olanı Karabükspor. (Yazı hazırlandığı sırada Karabükspor ile ön protokol imzaladı.)

GUİDO KOÇER (Erzgebirge Aue)
KARİYERİ
       15 Eylül 1988 yılında Almanya'nın Worms şehrinde doğan Guido Koçer ilk olarak SV Seckach takımında forma giydi. Daha sonra Tus Neuhausen geçti. Buradan sonra Hansa Roctock kariyerine başlayan Kocer, burada sırasıyla U19, Hansa Rostock 2 ve Hansa Rostock A takımında forma giydi. 2009-10 sezonu başında Almanya Bölgesel Lig takımlarından Babelsberg'e transfer oldu ve burada şampiyonluk yaşadı. Babelsberg'de 2 sezon oynadıktan sonra Temmuz 2011'de Erzgebirge Aue takımına transfer oldu ve futbol yaşantısına halen burada devam ediyor. Geride kalan 3 sezonda 84 maçta 9 gol 12 asistlik bir istatistik yakaladı.

       Ülkemizin U21 Milli Takım formasını da 1 kez giydi ancak ondan sonra herhangi bir milli takım kariyeri olmadı. Şu anektodu da verelim, 2011 yılında şu an Paderborn forması giyen Süleyman Koç'un da aralarında bulunduğu bir hırsızlık olayına adı karışmıştı.

ARTILAR / EKSİLER
       Guido Koçer, hücum bölgesinde forvet hariç her nokta da oynayabilen bir futbolcu. (Kanat verimliliği orta ofansa göre çok daha iyi). Sol ayağı dominant olmasıyla birlikte sağ ayağını da kullanabiliyor. Bizim ligimiz için fiziği gayet yerinde ve bu özelliğiyle fark yaratabilecek bir isim. Hırslı ve azimli bir oyuncu. Topla oynama ve verimli kullanma konusuna girersek ayakları topla iyi ilişki içinde. Özellikle sol kanatta kullanıldığı taktirde Anadolu kulüplerimiz için değerli bir oyuncu olabilir.

       Olumsuz yönüne gelecek olursak  bu sezon hariç hücuma skor anlamında pek katkı yapamayan bir kanat oyuncusuydu. Bu sezon 6 gol, 3 asist ileoynadı fakat bu istatistiğini önümüzdeki sezonlara taşıyabilir mi soru işareti. Nacizane fikrimi soracak olursanız ligimizde bunu başarabilir ve takımının gözde oyuncularından biri olabilir. Tabi bir de her ne kadar kanat futbolcusunda çok aranan bir özellik olmasa da hava toplarında etkisiz oluşunu eksi olarak not düşelim.

TRANSFER VE SÖZLEŞME DURUMU
       Sözleşmesi gelecek sezon bitiyor. Aue 750 bin ile 2 milyon Euro arasında bir bonservis bedeliyle futbolcuyu satabilir. Bu sezon gösterdiği performans nedeniyle Bursaspor, Eskişehirspor ve Gençlerbirliği'nin takibinde. Gelen bilgiler Gençlerbirliği ile anlaşmaya yakın olduğu yönünde.

KORAY KAÇINOĞLU (Köln)
KARİYERİ        20 Temmuz 1994'te Almanya'nın Krefeld şehrinde dünyaya gelen Koray, futbola Duisburg altyapısında başladı. 2009-2011 yılları arasında Duisburg forması giyen Koray, 2011-12 sezonu başında Köln altyapısına geçti. 1 sezon Köln U19 takımında oynadıktan sonra Köln 2. takımına yükselen Koray, 2012-13 sezonunun başlarında şanssız bir sakatlık geçirerek 6 ay sahalardan uzak kaldı. 2013-14 sezonunda Bundesliga 2 'yi şampiyon olarak tamamlayıp bir üst lige çıkan Köln'un kadrosunda yer aldı fakat forma şansı bulamadı.

       Almanya U16'dan başlayarak U19 yaş grubuna kadar Alman Milli takım formasını terleten Koray 2012'den bu yana Milli Takım forması giymedi.

ARTILAR / EKSİLER
       Koray sağ bek oyuncusu fakat gerektiğinde stoper oynayabilen bir isim. Bu ona değer katan bir özelliği. Defans oyuncusu olmasına rağmen top ayağına yakışıyor. Gerektiğinde hücum gücünü de kullanabiliyor. Hırslı bir yapıya sahip, takımının kazanması için her şeyi yapan tiplerden.

       6 aylık uzun süren sakalığından sonra hem fiziksel hem mental olarak maalesef düşüşler yaşadı. Uzun zamandır forma giyemiyor. Fiziksel acıdan güç depolaması gerek.

TRANSFER VE SÖZLEŞME DURUMU
       Bu sezon sözleşmesi bitti ve takımdan ayrılacak. Herhangi bir takım teklif aldığını duymadım, şu ana kadar basına yansıyan bir gelişme olmadı.

SAMED YEŞİL (Liverpool)
KARİYERİ
       25 Mayıs 1994'de Almanya'nın Düsseldorf şehrinde dünyaya gelen Samed Yeşil, futbola yaşadığı kentin takımlarından CFR Links'te başladı. 2 sene burada oynadıktan sonra 2002 yılında BV 04 Düsseldorf takımına transfer oldu. Buradaki başarılı futbolu Bayer Leverkusen'in dikkatini çekti ve 11 yaşında Bayer Leverkusen bünyesine katıldı. 2008-09 sezonunda U17 takımında forma giymeye başladı. Sonraki sezonda takımıyla bölgesel bazda şampiyonluk yaşadı ve takımın en golcü ikinci futbolcusu oldu. 2010-11 sezonundan itibaren U19 takımında forma giymeye başladı ve 2011-12 sezonunda 23 maçta attığı 19 golle gol kralı oldu. Kariyerinin ilk Bundesliga maçına 14 Nisan 2012'de oyuna sonradan girerek Hertha Berlin karşısında çıktı. 2012-13 sezonuna Bayer Leverkusen'in 2. takımında başladı, burada 4 maçta forma giydikten sonra Liverpool'a transfer oldu ve U21 takımıyla antremanlara çıktı. Bazı maçlarda A takım kadrosuna alındı fakat pek forma şansı bulamadı. Liverpool A takımında ilk maçına Eylül 2012'de oynanan İngiltere Kupası maçında West Bromwich Albion karşısında ilk 11'de başlayarak çıktı.

       Almanya U16'dan başlayıp U19 yaş kategorisine kadar forma giydi. 2011 yılında düzenlenen FIFA 17 Yaş Altı Dünya Kupası'nda Almanya ile birlikte Dünya 3.lüğü yaşayan Samed, 7 maçta 6 gol 8 asist yaparak turnuvada 'Gümüş Ayakkabı' ödülüne sahip oldu.

ARTILAR / EKSİLER
       Öncelikle Samed Yeşil, hem Almanya hem İngiltere'de alt yapı eğitimi gördü, bu kendisi için büyük bir şans. Özel bir yetenek. Her iki forvet tipi özelliklerine sahip.Yani ceza sahasında etkili ve bir o kadar da topu alıp kendine pozisyon yaratabilir (Ceza sahası etkinliği her zaman için daha iyi) Bitiriciliği mükemmel olmasa da bir forvet için yeterli. Pozisyon almayı bilen zeki bir oyuncu. Atletik bir yapıya sahip desek yanılmış olmayız.

       Samed Yeşil, gelişimi esnasında büyük 2 sakatlık geçirdi. Kendini hala toparlama aşamasında, zamana ihtiyacı olduğu açık. Her ne kadar sakatlık büyük etken olsa bile şu ana kadar profesyonel maç sayısı çok az. Profesyonel maça çıkmamasının sıkıntısını belli bir süre mutlaka çekecektir. Fakat kendini toparlama aşamasını bitirip maç havasını soluduğu takdirde çok can yakacaktır.

TRANSFER VE SÖZLEŞME DURUMU
       Samed Yeşil'in sözleşmesi 2016 sezonuyla birlikte bitiyor. Şu sıralar Trabzonspor ve Fenerbahçe'nin kendisiyle ilgilendiği söyleniyor. Samed Yeşil’in koyu bir Trabzonspor taraftarı olduğu haberi geçtiğimiz günlerde basına yansımıştı. Geçmişte gösterdiği performans bonservisine yansıyor. İsteyen takımın 1-2 milyon Euro arasında bir bonservis bedelini gözden çıkarması gerekiyor.

MUHAMMET KARPUZ (Fortuna Düsseldorf)
KARİYERİ
       18 Mart 1994 tarihinde Erkelenz Almanya doğumlu olan Muhammet futbola Mönchengladbach altyapısında başladı.Y aklaşık 1 sene burada forma giydikten sonra 2010 yılında Fortuna Düsseldorf U17 takımına geçti. 2011 yılında U19 takıma yükseldi ve 2 sezon burada forma giydi. Mayıs 2013’te Fortuna Düsseldorf ile profesyonel sözleşme imzaladı fakat bu sezon A takımda forma şansı bulamadı sezonu 2. takımda oynadığı 22 maçla tamamladı. Milli Takım konusunda şu an için bizi seçen Muhammet U19 ve U20 takımlarımızın formalarını terletti.

ARTILAR / EKSİLER
       Sağ bek olmasına rağmen bu sezon ön libero ve sağ kanatta oynayarak farklı mevkilerde sırıtmadığını gösterdi. (Sağ bekte diğer bölgelere göre oldukça iyi, öncelikli tercih kesinlikle bu olmalı). Hücumu seven bir bek ve ileri çıkışlarda oldukça etkili olabiliyor. Bu özelliği onu bir adım öne çıkarıyor. Fiziksel anlamda durumu kötü değil, ligimizde fazla sırıtmadan forma giyebilir.

       Çoğu genç gurbetçi futbolcularımız için aynı olumsuz durum var; profesyonel anlamda henüz denenmemeleri. Muhammet için de bu geçerli. Üst düzey maç tecrübesini arttırdığı taktirde iyi bir sağ bek geliyor, benden söylemesi.

TRANSFER VE SÖZLEŞME DURUMU
       Muhammet Karpuz’un sözleşmesi 2015 yılında bitiyor. Herhangi bir takım ile ismi teleffuz edilmedi henüz. Bonservis konusuna gelirsek takımlarımızın ekonomik anlamda çok zorluk yaşamadan renklerine katabileceği bir isim olduğunu söyleyebilirim.

NADİR ÇİFTÇİ (Dundee United)
KARİYERİ
       12  Şubat 1992 yılında Hollanda’nın Lahey şehrinde dünyaya gelen Nadir, futbola ADO den Haag’ta başladı ve 15 yaşında Portsmouth’a transfer oldu. Temmuz 2010’da profesyonel sözleşmeye imza attı. O sezon Portsmouth ile Championship’te çoğu sonradan oyuna girmek üzere 22 maça çıkıp 2 gol 1 asist ile oynadı. 2011-12 sezonunda Kayserispor ile sözleşme imzaladı fakat sezonun genelinde forma şansı bulamadı ve sözleşmesi fesh edildi. Sonraki durağı NAC Breda olan Nadir, burada da istenilen performansı gösteremedi ve sezonun çoğunu NAC Breda Jong’da tamamladı. Bu sezon başında İskoçya’nın Dundee United takımına transfer oldu ve çıktığı 40 maçta 17 gol ve 12 asist ile oynayarak yeniden dikkatleri üzerine çekmeyi başardı.

ARTILAR / EKSİLER
       Nadir öncelikle fiziğiyle öne çıkan bir isim. Fiziğini çok iyi kullanabiliyor, bu özelliğiyle ile ligimizde fark yaratabilecek potansiyele sahip. Birebir kaldığı anlarda etkili bir isim. Bunu ve ceza sahası etkinliğini bu sezon tam olarak gösterdi. Mücadeleci ve hırslı bir yapıya sahip. Gerektiğinde takım arkadaşlarını gol pozisyonlarına sokabiliyor. Defansın arkasına iyi sarkıyor ve bitiricilik konusunda başarılı.

       Çok göze batan bir eksiği yok. Sadece sürekliliğini devam ettirebilir mi, bu kafalarda soru işareti bırakabilir. Nacizane fikrimi soracak olursanız ligimizde başarılı olabilecek bir potansiyele sahip.

TRANSFER VE SÖZLEŞME DURUMU
       Nadir Çiftci’nin sözleşmesi 2016 yılında sona eriyor. Fenerbahçe ile ismi anılmıştı bir ara ancak o seviyede oynaması zor görünüyor. Yine de Süper Lig için ideal bir forvet tipi olabilir. Bonservis konusa gelince, özellikle bu sezon gösterdiği performans nedeniyle Dundee United ile sıkı bir pazarlığa girmek gerekebilir.

BARIŞ ÖZBEK (Union Berlin)
KARİYERİ
       14 Eylül 1986 yılında Castrop-Rauxel Almanya doğumlu Barış Özbek, futbola BG Schwein altyapısında başladı. 2005 yılından itibaren Rot-Weiss Essen forması giymeye başlayan Barış, 2005-06 sezonunda A takıma çıktı ve 2 sezon burada forma giydi. 2007-08 sezonunda Galatasaray'a transfer olduktan sonra 2010-11 sezonuna kadar burada forma giydi. 2011-2012 sezonu için Trabzonspor ile anlaşan fakat büyük bir şanssızlık yaşayıp çapraz bağlarını kopan Barış Özbek, futbola 6 ay mola vermek zorunda kaldı. 2012-13 sezonu devre arasında Union Berlin takımına transfer oldu.

ARTILAR / EKSİLER
       Geçirdiği ağır sakatlık ve performansı nedeniyle niye bu listeye aldığım tartışılabilir ancak Almanya 2.Ligi'nde yavaş yavaş ritmini buldu ve olumlu maçlar çıkardı. Gününde bir Barış Özbek bize iyi maçlar seyrettirdi, bunu ligimizde de gördük.

       Bildiğiniz gibi Barış Özbek orta sahada merkezin yanı sıra sağ ve sol kanatta da oynayabiliyor. Her iki ayağına hakim. Ağır sakatlıktan sonra 2.ligde ritmini bulduğunu söyleyebiliriz. Fiziksel anlamda güçlendi ve takımına iyi katkılar verdi, mücadeleci yapısıyla öne çıktı. Ben ligimize döndüğü taktirde başarılı olacağını düşünüyorum. İyi bir alternatif olabilir. Ligimizi tanıyor olması da önemli bir avantaj.

TRANSFER VE SÖZLEŞME DURUMU
       Sözleşmesi 2016'da sona erecek olan Barış Özbek, Türkiye’ye dönmek istediğini açıkladı. Kendisiyle ilgilenen bir kulüp henüz medyaya düşmedi ancak istemeleri halinde bonservis konusunda kulüplerimizin zorluk yaşayacağını sanmıyorum.

Hazırlayan: Muhammed EKTİ
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder