31 Temmuz 2014 Perşembe

Henüz Ölmedik!

       Futbolcu fabrikası denildiğinde herkesin aklına Ajax gelir. İnsanların aklına Ajax gelmesi normaldir tabi. İbrahimovic, Sneijder, Luis Suarez, Huntelaar, Cruyff ve daha bir sürüsü. Ajax Dünya futbolunun  hiç durmayan, hep çalışan makinesidir.

       Türkiye’nin Ajax’ı ise Sakaryaspor’dur. Oğuz Çetin, Aykut Kocaman, Hakan ŞükürTuncay Şanlı, Turhan Sofuoğlu, Bülent Uygun, Engin İpekoğlu, Recep Çetin, Turhan Sofuoğlu ve diğerleri.. Türk futboluna ettiği hizmetlerle çok büyük bir camia Sakaryaspor. Birkaç sezondur gösterdiği büyük düşüşle taraftarını üzüyor bu büyük camia. Biz bu yazımızda Sakaryaspor'un yaşadığı düşüş yıllarından başlayarak bugününe kadar ele alacağız.

       2003-2006 yılları arasında kulübün şu anki mevcut başkanı Selahattin Aydın kulübün başkanıydı. Kulübü gayet iyi bir yönetimle neredeyse borçsuz bir şekilde Süper Lig’e kadar çıkartan başkan, başarılarına yenilerini eklemek istiyordu. Ancak, bu saatten sonra bazı kesimler tarafından ‘’Düzceli Başkan’’ yaftasıyla camiada başkana karşı olumsuz bir algı oluşturuldu ve başkanı yavaş yavaş kulüpten uzaklaştırdılar.

       2006-07 sezonunda kulübe yeni bir başkan ve yeni bir yönetim geldi. Sakaryaspor artık borçlanmaya başlıyordu. Sakaryaspor haftalar öncesinden küme düşmeyi garantilemişti. Sonraki sezonu 1.Lig’de geçiren Sakaryaspor, Ağustos 2008 tarihinde büyük bir değişime gitti. Hisselerin büyük çoğunluğunu elinde bulunduran belediye, hisselerini derneğe devretti ve Sakaryaspor artık dernek yönetimine geçti.

       2008-09 sezonunda dernek yönetimine geçmek de kar etmedi, Sakaryaspor 2.Lig’e düştü. Sakaryaspor’un düşüşü tam da bu zamanda başlıyordu. Borcu daha da artan Sakaryaspor’a transfer yasağı geldi. Bu yasak, Sakaryaspor için ligin artık nasıl zor geçeceğinin göstergesiydi.

       2009-10 sezonunda Sakaryaspor için kısa süreli de olsa transfer tahtası açıldı ama sonradan yine kapandı. En büyük sıkıntı borcun önüne geçilememesi oluyordu. Borç katlanıp gidiyordu.

       2010-11 yılında transfer tahtası kapalı olan Sakaryaspor, geneli alt yapıdan çıkmış olan genç bir kadro ile 1.Lig’e yükseldi. Bu Allah’ın lütfuydu, o kadar zorluk içerisinde bu şampiyonluk inanmışlığın göstergesiydi belki de.

       PTT 1.Lig’e çıkan Sakaryaspor’da yönetici profilinde olan insanların yarattığı sıkıntılar, Sakaryaspor'un başına dert açıyordu. Bu yöneticilerin küçük hesaplar peşinde koşması, görevlerini yerine getirmemesi Sakaryaspor’a 2.Lig yolunu gösteriyordu. Bu yöneticiler, transferi açamadı ve arkasından vergi yapılandırması taksitlerini ödemediler. Sonuçta borç 2 katına çıktı. Ayrıca o seneki takımda görev yapan futbolculara, teknik heyete ve personele doğru dürüst ödeme yapmadılar. Bundan sonra Sakaryaspor için büyük düşüş başladı. Bu sezon ise amatör lige düşmekten son maçta kurtuldu efsane Sakaryaspor. Ezeli rakibi Kocaelispor ile aynı sıkıntıları çekmesi, bu iki güzide kulübünün durumu, biz futbolseverleri üzüntüye sokuyordu tabii ki.

       Son 8 yılda takımın geldiği yeri göstermek istedim sadece. Kendi menfaatini peşinde koşan, cebini doldurmak isteyen yöneticiler, vizyon-misyon olayı sıfırlanmış insanlar yüzünden Sakaryaspor düştükçe düştü. Bu durumda Sakaryaspor’un yanında olan sadece taraftarlardı. O büyük taraftar söyledikleri bestelerde bile vazgeçmeyeceklerini, terk etmeyeceklerini haykırdılar.



       Ama bu sezon her şey daha farklı olacak ki bunun sinyalleri verilmeye başlandı. Selahattin Aydın, taşın altına elini koydu, çözüm önerilerinde bulundu ve şehrin ileri gelenleri bu önerilere kayıtsız kalmadı. 4,5 yıl aradan sonra transfer yasağı kalktı. Karagümrükspor’u şampiyon yapan Ercüment Coşkundere Hoca takımın başına getirildi. Ardından eski oyuncular Hamza Gezmiş ve Levent Demiray takıma katıldı. Gençleriyle tecrübeliler kaynaştırılıp şampiyonluk kovalanacak. Görüntü şu anda böyle gibi.

       Sakaryaspor’un eski günlere dönmesini, Anadolu’yu en iyi şekilde temsil etmesini istemeyen yoktur diye düşünüyorum. ''Henüz Ölmeyenlere'' aynı şekilde devam etmesini söyleyip, yazımı da bir film repliğiyle bitirmek istiyorum.



Hazırlayan: Hüseyin KARABACAK
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

1 yorum:

  1. Tüylerim diken diken oldu eline yüreğine sağlık

    YanıtlaSil