1 Temmuz 2014 Salı

Maç Analizi: Fransa-Nijerya

Fransa Frenledi
       Dünya Kupası İkinci tur maçında Fransa ile Nijerya karşılaştı. Fransa, rakibini ikinci yarıda bulduğu 2 golle mağlup edip son 8’e kalan altıncı takım oldu.

       Fransa Teknik Direktörü Deschamps, 4-3-3’ten vazgeçmedi.  İsviçre maçındaki gibi en ilerde Giroud’u kullanan Deschamps, sağ kanada Valbuena  ve sol kanada  Benzema’yı monte etti. Ekvador maçında geniş rotasyon vardı ancak Nijerya maçında Sakho dışında beklenen 11 sahadaydı.

       Nijerya cesurca başladı karşılaşmaya… İlk dakikalardan itibaren oyunu geniş alana taşıyan ve daha rahat pas yapan Nijerya, üçüncü bölgeye kadar geldikten sonra Fransa savunmasına karşı zorlandı. Fransa ilk bölümde top rakipteyken pas yapılmasına müsaade edip Nijerya’nın kaleye yaklaştığı zamanlarda son hamleleri güzel uyguladı. Hal böyleyken ve Nijerya’da daha fazla kalmışken Emenike daha geriden top almaya ve boşluk bulduğunda bolca kaleye şut çekmeye başladı. Emenike’ye eşlik eden Odemwingie ve Ahmed Musa, Nijerya hücumlarında etkin görünerek pozisyon üretimine katkı sağladı.

       Nijerya hücum olarak kötü gözükmese de takım savunmasındaki sıkıntıları bir türlü gideremedi bu turnuvada… Fransa ikinci bölgeyi çok rahat geçti. Nijerya savunması, Pogba ve Matuidi’nin olduğu merkezi bölgeyi neredeyse hiç rahatsız etmedi. O hattan çok rahat geldi Fransa ancak final pasları ve pas tercihleri onları gol pozisyonuna sürüklemedi. Nijerya’nın savunma olarak en iyi gözüktüğü bölge kanatlardı. Benzema’ya yakın oynayan Ambrose görevini yaptı. Benzema istediği topları Giroud ile bir türlü buluşturamadı. Valbuena’da diğer kanatta çok etkili görünmedi. İlk yarıda beklerden de yeterli desteği göremeyen Fransa yaratıcı, oyuncu eksikliği sıkıntısı çekti. Benzema, Giroud’un yanına geçip forveti ikilemiş olsalar da Nijerya savunması majör bir hata yapmadı. İlk yarıda Nijerya, hızlı hücuma çıkmalarında Benzema ve Valbuena’nın kanatlardan herhangi bir tehdit oluşturmaması da önemli bir etkendi.

       Deschamps’ın İsviçre maçındaki  gibi solda Benzema ile başlamasına bir şey diyemem ancak İsviçre savunmasının Nijerya savunması kadar dengeli olmadığını ve hücum tehditleri karşısında daha dikkatli şekilde kurgulanmadığını kesinlikle vurgu yapabilirim. O gün Benzema’nın çok üretken olmasının sebebi hücum beki gibi oynayan Linchstenier’in savunmasına “gram” destek vermemesiydi. Stephen Keshi rakibini iyi gözlemlemiş olacak ki, Benzema’yı kanat savunma ve sağ stoperle son derece iyi kapattı. İlk yarı Nijerya’nın istediği oyunu oynadı ancak golle de süsleyebilmesi güzel olurdu.

       İkinci yarıya Deschamps’ın Griezmann ile başlaması gerekti. Oyunun kilidini açan bir savaşçıya ihtiyaç vardı ancak Griezmann’ın girişi fazlasıyla gecikti. Nijerya, ilk yarıda olduğu gibiydi. Yine cesurca oynadılar. Savunmayı oldukça rahatsız ettiler ancak o beklenen gol gelmeyince mental açıdan da yıprandılar. Onazi’ye yapılan hareket gerçekten akıl alır gibi değildi. Hakemleri konuşmayı sevmem ancak bu kadar da sessiz kalamam. Matuidi’nin o malum hareketi en az 3 maç ceza gerektirirken sadece sarı kartın çıkarılması çok komikti. Bu durum da Nijerya’yı zihinsel olarak yıprattı denilebilir.

       Nijerya ikinci yarının hemen hemen tamamında yine göbekte savunma krizi yaşadı. Nedendir anlamadım. Kanatlara bu kadar yaklaşılmanın mantığı bekleri çıkarmamak olabilir ancak Pogba gibi her an her şeyi yapabilecek bir yıldıza önlem almamak çok kötü.

       Fransa son bölümde Griezmann’ın da nihayet oyuna girmesiyle Benzema’yı da futbolla barıştırdı. Üst üste pozisyonlar bulan Fransa’ya Enyeama dirense de, kullanılan köşe vuruşunda boşa çıkması, Fransa’ya golü getirdi. Maç boyunca Nijerya’nın herhangi bir önlem almadığı Pogba attığı golle takımını rahatlattı. Oyunun son bölümünde oyun kontrolünü sağlayan Horozlar, bir gol daha bularak Nijerya’yı evine gönderdi. Nijerya iyi oynadı ancak takım savunmasındaki zaafların önüne geçemedi.. Yine de Arjantin maçındaki gibi cesurca futbol oynadıkları için tebrik etmek lazım. Fransa  Almanya’ya karşı Benzema’yı tek forvet olarak oynatmalı. Benzema sol forvet oyuncusu iken tıkanıyor. Deschamps’ın  tercihlerini bir kez daha gözden geçirmesi, Almanya maçı öncesi şart.

Hazırlayan: Orhun ALİCİKOĞLU
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder