16 Temmuz 2014 Çarşamba

Röportaj: Turgay Genç (Düzyurtspor Asbaşkanı)

       Transfer Merkezi'nin bugünkü konuğu amatör liglerden gelip bu sezon TFF 2.Lig'e yükselme başarısı gösteren köy takımı Düzyurtspor'un asbaşkanı Turgay Genç. Asbaşkan ile Düzyurtspor'un buralara nasıl geldiğini ve hedeflerini konuştuk.

Merhabalar Turgay Genç. Öncelikle Transfer Merkezi Dergisi okuyucularına kendinizi tanıtır mısınız?
       Merhabalar. Ben Turgay Genç. Düzyurtspor asbaşkanıyım.

Öncelikle bu sezon yaşadığınız şampiyonluktan ötürü sizleri kutluyoruz. Amatör liglerden gelerek büyük bir yol katettiniz. Bu başarı öyküsünü anlatabilir misiniz?
       Teşekkürler. Düzyurtspor'un şampiyonluk öyküsü gerçekten çok ilginç. 2002 yılında kapanmak üzere olan kulübü mevcut hocamız ve 5-6 kişilik arkadaş grubumuzla birlikte kongrede devraldık. O senelerde Düzyurtspor sadece bir klasörden ibaret olan bir kulüp. Trabzon 2.Amatör'den başlayan bir mücadele ile 2006'da ilk şampiyonluğumuzu aldık. Bu şampiyonluk Düzyurtspor için önlenemez yükselişin başlangıcı oluyor. Bundan sonraki süreçte sürekli şampiyonluklar yaşanıyor. Bu süreçte ne bir tesisimiz, ne bir antrenman sahamız var. Kısacası hiç bir şeyimiz yok. 2011 yılında bizim için bir mucize oldu ve Bölgesel Amatör Lig'e yükseldik. Ondan sonra sırasıyla 3.Lig'e ve ardından çok şükür bugün bulunduğumuz lig olan 2.Lig'e yükseldik. Düzyurtspor 12 yılda sıfırdan başlayarak büyük bir yol katetti. Bu başarının sırrı aynı teknik ekip ile, aynı yönetim ile devam etmemiz oldu. Düzyurtspor Türk futbolu içinde örnek teşkil edecek bir kulüp oldu.

Düzyurtspor'un kamyon işiyle uğraşan insanların yardımlarıyla buralara geldiğini biliyoruz. Kamyoncular tarafından takıma olan desteği bize açıklayabilir misiniz?
       Düzyurtspor'un kamyoncuların takımı olarak adlandırılmasının nedeni, Düzyurt'un Trabzon'da merkez ilçeye bağlı bir köy olması ve bu köyün insanlarının ana geçim kaynağının kamyonculuk ve nakliye olması. Haliyle Düzyurtspor'un taraftarının büyük kısmı bu insanlar. Kulübün kurucuları da destekleyicileri de bu köyün insanları. Kamyoncuların kurmuş olduğu kulüp, önceleri kamyon kooperatifine aitken, sonradan şirketleşerek Birlik Nakliyat'a ait olmuştur. Başkanlığımızı yapan Erdoğan Genç, aynı zamanda bu firmanında yönetim kurulu başkanıdır. Birlik Nakliyat Düzyurtspor'u mali yönden destekleyen kuruluştur.

Ülkemizde, profesyonel liglerde yer alan tek köy takımısınız. Bir köy takımı olarak taraftar desteğini nasıl yorumluyorsunuz. Trabzonspor taraftarı tarafından destek görüyor musunuz?
       Taraftar futbolun vazgeçilmez ögesidir. Taraftar grubumuz yok açıkçası ama bilindiği üzere Trabzon'da futbol yaşam tarzıdır. Bizim örgütlememize gerek kalmadan Trabzon halkı bizim başarılı grafiğimizi görüp desteklemeye geliyorlar. Trabzon bir futbol tarlasıdır. Trabzon'da Trabzonsporlu taraftarlar bizim de taraftarımızdır. Futbol adına doğru işler yapıldığını gören herkes bizim yanımızda oluyor. Deplasmanlarda da hemşehrilerimiz hep yanımızdalar. Sizin aracılığınızla kendilerine teşekkür ediyorum.

Bu sezon itibariyle Spor Toto 2.Lig Kırmızı Grupta yer alacaksınız. Öncelikle grubunuz ve rakipleriniz hakkında neler düşünüyorsunuz? Lige yeni yükselmiş bir takım olarak okuyucularımıza hedeflerinizi aktarır mısınız?
       Grubumuz gerçekten çok zor. Bundan önce Süper Lig deneyimi yaşamış bir çok büyük camia var. Ama bu bizi asla ürkütmüyor. Bu takımlarla aynı ligde oynamak bizim için hem gurur kaynağı, hem de bize yüklenen önemli bir misyon oluyor. Takımımız Trabzon'da küçük bir köyden çıkan futbol takımı olarak, Trabzon futbolunun Türkiye'de ki gerçeğini tüm Türkiye'ye anlatma fırsatını bulacaktır. Bölgesel Amatör Lig'de mücadele eden tek köy takımıydık, 3.Ligde de mücadele eden tek köy takımı olduk.Şu anda bulunduğumuz ligde de tek köy takımıyız. Başarıyı kendine hedef seçen bu takım, yeni katıldığı her ligde ''Burayı kaldıramazlar,küme düşerler.'' söylemleriyle karşı karşıya kalmıştır. Biz ezber bozacağız ve Trabzon futbolunu çok iyi yerlere getireceğiz. Böylesine rakiplerinin Düzyurtspor'un 10 katı fazla maliyetle takım kurduğu bir ligde öncelikli hedefimiz kalıcı olmaktır. Ama şuna da canı gönülden inanıyorum ki Düzyurtspor çok daha fazlasını başaracaktır.

Transfer politikanıza baktığımızda dikkatimizi çeken noktalardan biri, Trabzon kökenli ve ya komşu şehirlerde oynamış futbolcuların alınması oldu. Bu transfer politikanızın amacı nedir ?
       Transfer politikamızın böyle olmasının 2 ana nedeni var. Birincisi şu an takımımızda Trabzon kökenli olmayan bir tane oyuncu var. Biz futbolda Trabzon gerçeğine inanıyoruz. Türk futbolunun lokomotifi olan Trabzon'un bu potansiyelinden yararlanmak istiyoruz. İkincisi ise Düzyurtspor kulübünün bir tesisi yok. Başka illerden gelen oyuncuların kalabileceği bir tesis olmadığı için kendi bölgemizden oyuncu seçiyoruz.

Trabzonspor  Türk futbolunda önemli bir projeye imza attı ve 1461 Trabzonspor ile alt yapıda birleşti. İlerleyen zamanlarda Trabzonspor ile böyle bir çalışmanız olabilir mi?
       Alt yapı konusunda Trabzonspor'un gerçekleştirdiği proje gerçekten önemliydi. Bunun dışında Trabzon'da ki bütün kulüpler Trabzonspor'un alt yapısıdır. Bizde öyle tabii ki. Bu anlamda Trabzonspor'un da kulübümüze destek vermesini istiyoruz. Trabzonspor,Düzyurtspor'un abisidir. Bizim görevimiz Trabzonspor'a futbolcu yetiştirmektir ve bu anlamda Trabzonspor yanımızda olmalıdır.

Trabzonlu bir yönetici olarak sormak istiyorum size. Şike olayları ve 3 Temmuz süreci hakkında ne düşünüyorsunuz?
       Şike futbolun yüz karasıdır ve futbolun içine işlemiş kötü huylu bir tümördür. Şikeye duyarsız kalırsak, üstünü örtersek, bu tümör tüm vücudu sarar ve futbolun yok olmasına neden olur. Bu tümör görüldüğü yerde yok edilmelidir. ''3 Temmuz'' süreci Türk futboluna yapılmış bir darbedir. Vicdanlar rahat değildir. O kulüp bu kulüp demeden şike konusunda gereken derhal yapılmalı, hak edene hakkı verilmeli. Türk futbolu bu kötü huylu tümörden kurtulmalıdır. Aksi halde bu tümör Türk futbolunu kurutacaktır.

Biraz da Türk futbolu hakkında konuşalım isterseniz. Futbolumuz son yıllarda genel olarak bir düşüş içinde. Sizce bu neden kaynaklanıyor. Çözüm için neler yapılabilir?
       Türk futbolunda önemli bir potansiyel var ve bu potansiyel ara ara önemli patlamalar yapıp, sonra tekrar düşüşe geçiyor. Bu potansiyeli harekete geçirip, bunu sürekli kılabilmek için önemli alt yapı yatırımları yapılmalı. Bunun en güzel örneğini Almanya'da görüyoruz. Alt yapı yatırımlarının meyvelerini sürekli topluyorlar ve sürekli çıkış içindeler. Spora ve futbola devletin de bakış açısı değişmeli. Bu anlamda kulüpler desteklenmeli, projeler gerçekleştirilmelidir. Tabii ki futbolda adalet de işin olmazsa olmazıdır.

Bu keyifli sohbet ve bize ayırdığınız zaman için teşekkürler. Son olarak sizin okuyucularımıza iletmek istediğiniz bir şey var mı?
       Ben teşekkür ediyorum. Ben son olarak şunu belirtmek istiyorum. Futbolda bazı şeylerin kötü gittiği ülkemizde bunun nedenleri araştırılırken, ''Düzyurtspor bu yoklukların içinde bu olağanüstü başarıları nasıl kazanıyor?'' diye irdelenmelidir. Şunu açık ve net olarak söyleyebilirim ki, Düzyurtspor önceden nasıl bildiği doğrulardan dönmediyse, taviz vermediyse bundan sonra da aynı şekilde devam edecektir. Trabzon futbolunun gerçeğini tüm Türkiye'ye ispatlayacaktır. Transfer Merkezi okuyucularına selamlar.

Röportaj: Oğuzhan ARSLAN
Bu röportaj TransferMerkez.com tarafından yapılmıştır, tüm hakları saklıdır. İzinsiz kullanılamaz.
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder