30 Ağustos 2014 Cumartesi

Beşiktaş'ın rakiplerini tanıyalım!

       UEFA Avrupa Ligi’ne Arsenal’e şanssız bir şekilde elenerek gelen temsilcimiz Beşiktaş, C Grubunda İngiltere’nin Tottenham, Sırbistan’ın Partizan ve Yunanistan’ın Asteras Tripolis takımlarıyla eşleşti. Öncelikle fikstüre bakalım, daha sonra da temsilcimiz Beşiktaş’ın rakiplerini inceleyelim..

18 Eylül  2014 saat 20.00 Beşiktaş-Asteras Tripolis
2 Ekim 2014 saat 22.05 Tottenham-Beşiktaş
23 Ekim 2014 saat 22.05 Partizan-Beşiktaş
6 Kasım 2014 saat 20.00 Beşiktaş-Partizan
27 Kasım 2014 saat 22.05 Asteras Tripolis-Beşiktaş
11 Aralık 2014 saat 20.00 Beşiktaş-Tottenham

TOTTENHAM HOTSPUR
       Geçtiğimiz sezonu İngiltere Premier Lig’i Şampiyonlar Ligi potasının 10 puan gerisinde 69 puanla 6. sırada bitirdi ve UEFA Avrupa Ligi’ne Play-Off’tan turundan katılmaya hak kazandı. Premier Lig’de geçtiğimiz sezonun istatistiklerini ele aldığımızda Tottenham’ın hem içerde hem dışarda çok da farklı olmadığını görüyoruz. Geçtiğimiz sezon ligde oynadığı 38 maçta 21 galibiyet alırken bunların 11’i ‘White Hart Lane'da, 10’u ise deplasmandaydı. İç saha maçlarında 1.89 puan ortalaması yakalarken, dış saha maçlarında 1.74 puan ortalamasıyla oynadılar. Tottenham’ın lig konumuna baktığımızda attığı goller lig sıralamasına göre düşük, yediği goller lig sıralamasına fazla olduğunu görüyoruz. Özellikle geçtiğimiz sezonda  Liverpool ve Manchester City ile yaptıkları maçlarda ne kadar çaresiz kaldıklarını gördük. Bu 4 maçta kalelerinde tam 20 gol yerken sadece 1 gol atmaları bana göre önemli bir istatistik. Bu sezona dönersek ligde oynadıkları West Ham United ve QPR maçlarını gol yemeden kazanarak "şimdilik" lider durumdalar. UEFA Avrupa Ligi gruplarına ise AEL Limassol’u her iki maçta da yenerek katılmaya hak kazandılar.

       Tottenham bu sezon takımın başına genç teknik direktör Mauricio Pochettino’yu getirerek 5 yıllık sözleşme imzaladı. Özellikle geçtiğimiz sezon Southampton’a oynattığı pozitif futbol, kurduğu kadro itibariyle her futbol severin takdirini kazanan bir teknik direktör. Daha çok 4-2-3-1 benimsemiş, hücuma önem veren, genç futbolculara süre vermekten kaçınmayan, korkusuz futboluyla öne çıkan bir isim. Özellikle QPR maçında oynattığı futbol takdire şayandı. Her yönüyle baskı, hücumda hızlı şekilde çoğalmalar, servis paslar ve alınan 4 gollü güzel bir galibiyet galibiyet. Bu maçı Beşiktaş teknik heyetinin güzel irdelemesini bekliyorum, kendi evlerinde oynadıkları bu futbol kafamda soru işaretleri oluşturmadı değil.

Tottenham transferde ne yaptı?
       Transferlere baktığımızda hepsinin savunma futbolcusu olduğunu görüyoruz. Geçtiğimiz sezon yenilen 51 golü en minimize hale getirmeye çalışacak transferler oldukları kesin. Swansea’den alınan 21 yaşındaki sol bek Ben Davies’e 12.5 milyon Euro, Sevilla’dan alınan stoper Federico Fazio’ya 10 milyon Euro, Sporting Lizbon’dan alınan Eric Dier’e 5 milyon Euro, Swansea’den alınan kaleci Michel Vorm’a 5.5 milyon Euro ve Dünya Kupası'nda dikkatleri üzerine çeken DeAndre Yedlin’e 2.6 milyon Euro ödeyerek transfer ettiler ve transfere yaklaşık 35.5 milyon Euro harcamış oldular.

       Giden futbolcular ise Gylfi Sigurdsson 10 milyon Euro karşılığında Swansea, Michael Dawson yaklaşık 4 milyon Euro karşılığında Hull City, Jake Livermore 7 milyon Euro karşılığınd Hull City, Iago Falque 2 milyon Euro karşılığında Genoa ile sözleşme imzaladı. Ayrıca yeni transfer DeAndre Yedlin eski takımı Sounders FC, Tom Carroll ise Swansea’ye kiralık gönderildi.

Temsilcimiz kimlere dikkat etmeli?
       Öncelikle dikkat edilecek ilk isim Emmanuel Adebayor. Geçtiğimiz sezon Andre Villas Boas’ın gidişi ve Tim Sherwood’un göreve gelmesiyle tabiri  caizse küllerinden yeniden doğan Togolu futbolcu Tottenham’ın en büyük gol umudu. Ceza sahasında içinde çok etkili ve güçlü fiziğiyle öne çıkan Emmanuel Adebayor'un karşısında Ersan Gülüm-Pedra Franco ikilisi çok dikkat etmeli. İkinci isim ise Erik Lamela. Geçtiğimiz sezon büyük umutlarla transfer edilip fakat gerek sakatlık gerek formsuzluğu ile kendi taraftarınca dalga konusu olan futbolcu bu sezona çok iyi başladı. UEFA Play Off maçları dahil bu sezona 4 asist ile başlayan Erik Lamela’ya dikkat. Top sürme yeteneği,hızı, kolay adam eksiltmesi ve bu sene yükselen formu nedeniyle dikkat edilmesi gerekn futbolcuların başında geliyor. Üçüncü isim ise yeni transfer Eric Dier. Kesinlikle almam tartışılabilir fakat ligde gösterdiği performans takdire şayan. Aston Villa maçında bir forvet gibi attığı gol gözümün önünden gitmiyor. İleri çıkışlarında takımımıza büyük tehdit oluşturacaktır.

PARTİZAN   
       Geçtiğimiz sezon Sırbistan Ligi’ni ezeli rakibi Kızılyıldız’ın bi puan gerisinde 2. sırada tamamlayan Partizan, Şampiyonlar Ligi’ne ön elemede 3 tur oynama suretiyle katılma hakkı kazandı. İkinci turda HB Torshavn’ı her iki maçta yenerek elediler ve 3. tura yükseldiler. Üçüncü turda rakip ise Bulgar ekip Ludogorets Razgrad oldu. Deplasmanda oynadığı ilk maçta 0-0 beraberlik elde eden ve ikinci maç için avantajlı duruma geçen Sırp ekip, bu avantajı kullanamadı. Kendi evinde 2-2 berabere kalarak deplasman golü faktörüyle elendi. Bu sonuçla UEFA Avrupa Ligi’nde play off oynamaya hak kazandılar ve Neftchi Baku’nün rakibi oldular. Rakibini her iki maçta yenerek grup aşamasına kaldılar.

       Geçen sezon ligde kendi evlerinde hiç maç kaybetmeyen ve oynadığı 15 maçta 12 galibiyet alan Partizan için, evsahibi avantajı önemli bir faktör. Bu sezona ise ligde 3 maçta aldıkları 3 galibiyet ile başladılar ve ezeli rakibi Kızılyıldız’ın averajla önünde liderler. Ligde 10 gol atarken 2 gol yediler. Takımı 35 yaşındaki Sırp teknik adam Marko Nikolic çalıştırıyor. Geçen sezonun devre arasından beri takımın başında. Araştırdığım kadarıyla 4-4-2’yi benimseyen kanat futbolcuların indirdiği toplarla pozisyon üreten bir takım görüntüsündeler.

Partizan transferde ne yaptı?
       Artık yeni bir Sırp ekolu var. Gerçekten geleceğe yönelik yıldız adaylarını çıkarmada başarılılar. Geçen sezon sattıkları futbolculardan 22 milyon Euro kazandılar, bu çok ciddi bir rakam. Gelelim bu sezon yaptıkları transferlere. Olympiakos’tan Petar Grbic, Hapoel Tel Aviv’den Branko Ilic, Radnicki 1923’den Ivan Petrovic ve Hapoel Acre FC’den Nenad Marinkovic’i transfer ettiler.

       Stefan Scepovic’i Sporting Gijon’a, Milan Obradovic’i OFK Belgrad’a, Filip Knezevic’i Guimaraes’e, Dejan Babic’i Borak Cacak’a bonservisleriyle gönderilirken; Eliomar Pierikos’a, Stefan Askovski Stromsgodset’e ve Stefan Savic Novipazar’a kiralandı.

Temsilcimiz kimlere dikkat etmeli?
       İlk isim tabiki genç yıldız Andrija Zivkovic. Sırp futbolunun yeni yıldız adaylarından biri. Beşiktaş ile Partizan ilk eşleştiğinde aklıma hemen Andrija Zivkovic’in kanattan yaratacağı tehlikeler geldi. Hızlı, seri, üretken, bir kanat oyuncusunda olması gereken tüm özellikleri profilinde barındıyor. Özel önlem alınmazsa büyük tehlike yaratacağı kesin. İkinci isim ise forvet Petar Skuletic. Bu sezona her yönüyle harika başladı. Ceza sahası etkinliği ile ö-ne çıkan bir isim. Bu sezon çıktığı 9 maçta 7 gol ve 3 asist üreterek takımına büyük katkı sağladı. Son isim ise Avrupa futbolunu takip edenlerin bildiği Danko Lazovic. Her ne kadar eski formundan uzak bile olsa hala önlem alınması ve dikkat edilmesi gerken bir futbolcu. Özellikle Petar Skuletic ile yakaladıkları uyum savunmamızı zorlayabilecek tipte.

ASTERAS TRİPOLİS
       Geçtiğimiz sezonu 58 puan toplayarak 5. sırada tamamlayan Asteras Tripolis, tarihinde ilk defa UEFA Avrupa Ligi’nde mücadele edecek. Daha önce eleme turlarına katılmasına karşın gruplara kalamamışlardı. İkinci ön eleme turunda RoPS takımıyla eşleşen ve 1 galibiyet, 1 beraberlik ile turu cebine koyan Asteras, 3. turda Almanya’nın sistem takımı diye tabir ettiğim Mainz 05 ile eşleşti. Deplasmanda 1-0 yenilmesine karşın kendi evinde aldığı 3-1 galibiyet ile turu geçti ve grup aşamasına kaldı.

       Partizan gibi evlerinde çok etkili futbol oynayan Asteras Tripolis geçen sezon evinde oynadığı 17 maçta sadece 1 kez yenildi. 2.12 puan ortalamsı tutturarak evlerinde ne kadar etkili bir takım olduklarını gösterdi. Deplasmanlarda ise gerçekten zorlanan bir takım, temsilcimizin evinde bu nedenle rahat kazanacağı düşüncesindeyim. Bu sezon ise liglerine yenilgiyle başladılar. Takımın başında ise yine diğer rakipler gibi genç bir teknik adam var. 38 yaşındaki Yunan teknik direktör Staikos Vergetis. Teknik direktörlükte henüz ilk senesini bile doldurmuş değil. %50’lik bir galibiyet oranına mevcut. Takımını daha çok 4-2-3-1 dizilişle oynatıyor.

Asteras Tripolis transferde ne yaptı?
       Öncelikle hem gelen hem giden futbolcuların sayısı fazla. Takım yeni bir oluşum içine girdi ve yeni oluşumun mutlaka sıkıntısını çekecekler. Bu temsilcimiz için iyi haber. Anastasios Tsokanis’i Apollon’dan, Apostolis Garyfallopoulos’u AE Larisa’dan, Nicolas Fernandez’i La Hoya Lorca’dan, Ziguy Badibanga’yı Ergotelis’ten, Eric Tie Bi’yi Evian’dan, Ederson Tormena’yı Charleroi’den, Faunda Parra’yı İndipendiente’den, Konstantinos Theodoropoulos’u AO Chania’dan, Athanasios Panteliadis’i Apollon’dan, Pablo Mazza’yı Douglas Haig’den, Tomas Kosicky’i Novara’dan, Martin Rolle’yi Arsenal Sarandi’den ve Ritchie Kitoko’yu Grana’dan transfer ederek hareketli bir dönem geçirdiler.

       Juanma ve Ximo Navarro’yu AEL Kalloni’ye, Sebastian Grazzini’yi Patronato’ya, Panagiotis Ladas’ı Iraklis’e, Guirane N’Daw’ı Metz’e Christos Lisgaras’ı Skoda Xanthi’ye bonservisleriyle gönderdiler. Juan Caffa, Sebastian Setti, Giannis Kontoes, Savvas Tsabouris, Valdo ve Lautaro Formica’yı serbest bıraktılar.

GENEL BAKIŞ
       Öncelikle temsilcimizin dengeli bir kura çektiğini söylemeliyim. Gündemde olan iki transferle bu grubu lider bitireceklerine güvenim tam. Arsenal karşısında rakibimizin ne kadar akıllı oynadığını, rakibi nasıl zor durumda bıraktığını gördük. Aynısını Tottenham’a yapabilme gücü var. Tek şanssızlık Tottenham’ın geçtiğimiz sezonlara göre daha diri ve daha efektif gözükmesi oldu. Herkesin düşündüğü üzere Tottenham ile grup birinciliği için yarışacağını düşünüyorum Beşiktaş’ın. Orada oynayacağımız maç lideri belirleyecek, benim fikrimce.

       Bir de şu unutulmamalı, rakiplerin topla haşır neşir iyi futbolcuları var. Mutlaka bu isimlere önlem alınmalı, yoksa başımız ağrıyabilir. Ayrıca zor deplasmanlara gideceğimiz açık ve net. Taraftarın sürükleyiciliği önemli fakat ben Beşiktaş’ın bunu aşabileceğini düşünüyorum. Beşiktaş grupta 6’da 6 yapma şansı bile olduğunu düşünüyorum. Temsilcimiz gerçekten çok akıllı futbol oynuyor, Tottenham’ı yenemememiz için bir sebep yok. Bu grubu lider bitireceklerine ve en azından bir yarı final göreceklerine inanıyorum. Başarılar Kara Kartal, yolumuz açık olsun…
Hazırlayan: Muhammed EKTİ
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder