25 Ağustos 2014 Pazartesi

İnceleme: Adana Demirspor 2014-15

       Geçtiğimiz sezon kötü bir performans sergileyen Adana Demirspor, bu sezon yıllardır hasretini çektiği Süper Lig'e çıkmak için hazırlanıyor. Adana Demirspor'da ikinci kez başkanlığa seçilen Selahattin Aydoğdu, ilk zamanlarda çok transfer yapmasa da sonradan yaptığı transferlerle taraftarın beğenisini kazandı. Teknik Direktörlüğe yıllardır Şenol Güneş'in yardımcılığını yapan eski Trabzonsporlu Ünal Karaman'ı getiren ve Sportif Direktörlük görevini de Samet Aybaba gibi tecrübeli bir isme emanet eden yönetim, yaptığı transferlerle de bu sezon için iddialı olduğunu gösterdi. Önemli transferler yapan Adana Demirspor, diğer takımlarını aksine bonservis ücreti ödemeden transferler gerçekleştirdi. Ünal Karaman ve Samet Aybaba gibi tecrübeli isimlerde oluşan teknik heyetin de, taraftarın da, yönetimin de 2014-15 sezonundan tek beklentisi her zamanki gibi şampiyonluk. Şimdi yapılan bu transferlere ve takıma mevki mevki göz atalım.

KALECİ
       Mavi-lacivertli ekip, PTT 1.Lig'de bulunduğu iki sezonda da kalesinde büyük sıkıntı yaşamıştı. Fakat bu sezon pek de öyle olmayacağa benziyor, zira Adana Demirspor kalesini 2 tecrübeli isimle güvene almış durumda. Senelerce Kasımpaşa'nın kalesini koruyan geçtiğimiz sezon ise Gaziantep BBSK'da görev alan Tolga Özgen ve milli kaleci mertebesine erişmiş kariyeri tartışılmaz bir isim olan Serdar Kulbilge'yi transfer eden ekip, kalesini sağlama aldı. Bu iki isimde oynadıkları hazırlık maçlarında taraftar geçer not aldı. Birinci kaleci ve kaptan Serdar Kulbilge, yedek kaleci Tolga Özgen ve üçüncü kaleci de alt yapıdan yetişen Emre Selen ile Adana Demirspor kalesinde fazla sıkıntı yaşanmaz diye tahmin ediyorum.

DEFANS
       Geçtiğimiz iki sezonda savunmada da sıkıntı yaşayan Adana Demirspor, bu sezona savunma hattını önemli isimlerle takviye etti. Stoper pozisyonundan sadece Yiğitcan Erdoğan ile devam eden mavi-lacivertli ekip, kadrosuna Kayseri Erciyesspor'dan tanıdığımız Belçika vatandaşlığı da olan gurbetçi futbolcu Fazlı Kocabaş, Gana'nın U-20 Milli futbolcusu Joseph Attamah ve Konyaspor'dan kiraladığı Abdülkerim Bardakçı'yı kattı. Stoperdeki ikilini Fazlı ve Attamah olacağını tahmin ediyorum, Fazlı bu lig için fazlasıyla ideal bir futbolcu ve çok iş yapacaktır. Attamah'ı ise 2013'teki U20 Dünya Kupası'ndan tanıyoruz. Ganalı genç oyuncu; hızlı, hava toplarına hakim ve sıkı markaj gibi özellikleriyle rakip forvetlere geçit vermeyeceğe benziyor. Zira hazırlık maçlarında da az çok gördük bunu. Yiğitcan ve Abülkerim ise yedek kalacak gibi gözüküyor bu ligde bir çok takımda ilk 11 oynayacak kapasiteye sahip Yiğitcan, bu iki isimden bakalım formayı alabilecek mi? Diğer yandan Abdülkerim de sol bek ve stoper pozisyonları için alternatif bir futbolcu olacak.

       Sol bek için Samsunspor'dan tanıdığımız Şaban Özel ile anlaşan mavi-lacivertli ekibin bu bölgeyi daha güçlendirmesi lazım, hatta son yabancı hakkı bu bölgede de kullanılabilir. Sağ bek için geçen sezon Mersin İdmanyurdu ile play-off şampiyonluğu yaşayan tecrübeli isim Ali Tandoğan ile anlaşan Adana Demirspor, geçen sezonki kadrodan Ferhat Çökmüş ile yeniden anlaşırken Özgür Öçal ile yollarını ayırdı. Yine geçen sezon sakatlıklarla boğuşan Rıdvan Koçak da bu mevkinin bir diğer alternatifi.

ORTA SAHA
       Orta bölgesinde geçtiğimiz sezondan sadece Umut Sözen ile anlaşan Güney ekibi, son 3 sezonda, 3 şampiyonluk yaşamış Alaattin Tosun ve tecrübeli futbolcu Hakan Söyler'i transfer ederek bu mevkiyi güçlendirdi. Orta saha göbek ikili de Alaattin ve Hakan Söyler bu lig için biçilmiş kaftan. Özellikle Alaattin'in şampiyon takımlarda gösterdiği performans ile kilit rol oynadığını söyleyebiliriz. Yine Hakan Söyler de bu lig için ideal bir oyuncu ve tecrübesi ile adından sıkça söz ettirecek bir isim. Geçtiğimiz sezon forma şansı bulamayan fakat bu sezona hırs ile hazırlanan Umut Sözen de bu ikilinin yedeği olacak gibi gözüküyor. Biz bu yazıyı hazırlarken Çaykur Rizespor'un orta saha oyuncusu Cumali Bişi de kiralık olarak transfer edildi. Beşiktaş alt yapısından yetişen Cumali, milli takımın alt yaş kategorilerinde de forma giymişti. Bu takviye de orta sahayı güçlendirdi. Takımın oyun sistemine göre forvet arkası pozisyonunda bir oyuncu kullanılacak olursa, burada görev alacak isim Sivasspor'dan transfer edilen Timur Özgöz olacak gibi gözüküyor. Timur da bu lig için iyi bir isim.

KANATLAR
       Adana Demirspor'da değişikliğe uğrayan bir başka mevkii de kanatlar. Mavi-lacivertli ekip geçtiğimiz sezon kanatlarda görev alan Erçağ Evirgen ve Mehmet Eren ile yollarını ayırdı. Geçtiğimiz sezon çoğunlukla yedek bekleyen Mesut Saray ile de yeniden anlaştı. Hurşut Meriç, Tayfur Bingöl, Hüseyin Kala, Oğuzhan Aynaoğlu ve Beykan Şimşek gibi yetenekli isimleri kadrosuna katan ekip, hem ilk 11 hem de alternatifleri açısından oldukça güçlü bir kadroya sahip olmuş oldu. Sağ kanatta bu ligin kuşkusuz en iyi kariyerli isimlerinden birisi olan Hurşut'un, sol kanatta ise yine çok iyi bir isim olan Hüseyin Kala'nın oynayacağını tahmin ediyorum. Bu isimlere ek olarak da ikinci yarılarda oyuna girerek enerjileri ile takımı şaha kaldırabilecek olan Beykan, Oğuzhan ve Tayfur gibi genç isimler de yine Adana Demirspor'un elini güçlendiriyor.

FORVET
       Geçtiğimiz sezon gol yollarında sıkıntı çeken ve Rostand'tan çok fazla verim alamayan Adana Demirspor, bu sezon ise çok kaliteli bir golcüyü renklerine bağladı. 5 sezondur Hollanda'nın Utrecht takımında forma giyen Zambiye Milli Takımının golcüsü Jacop Mulenga ile anlaşan Adana Demirspor, önemli bir iş yaptı. Jacop Mulenga, hızı, bitiriciliği, kuvvetli fiziği ve tecrübesi ile Süper Lig ayarında bir forvet. Yöneticilerden gelen açıklama da ise son yabancının da forvet olacağı ve bu ismin İspanya liginden bir isim olacağı yönünde. Alternatif olarak Özgürcan Özcan ile anlaşan Demirspor'da, alt yapıdan gelen forvet oyuncusu Yunus Ünsal da kadroda bulunuyor.

GENEL BAKIŞ
       Adana Demirspor bu sezon çok iyi transferler yaptı. Mavi-lacivertli ekibin teknik heyeti de çok tecrübeli isimlerden kurulu fakat iş transferde bitmiyor maalesef... Madalyonun diğer yüzü de sezon içerisinde futbolculara alacaklarını tahsis etmek, primlerini gününde ödemek ve futbolcuları mutlu etmektir. Eğer Adana Demirspor yönetimi şu güzel transferlerin yanı sıra bu işleri de gerçekleştirirse bu takım çok rahat kafaya oynar. Sadece beklere, orta sahaya ve 10 numara pozisyonuna alternatif isimler alınabilir. Son yabancının bu mevkilerden birine olması lazım aslında, fakat yöneticiler forvet olacağı açıklamasını yaptılar. Eğer forvet olursa da Ünal Karaman 4-2-3-1 sistemden vazgeçerek 4-4-2 sisteme geçer diye tahmin ediyorum. Ünal hoca senelerdir Şenol Güneş'in yardımcılığını yaptıktan sonra şimdi birinci adam olarak görev yapıyor. Taraftarlar Ünal Hocaya çok inanıyorlar. Güney ekibini nasıl bir sezon bekliyor, hep birlikte göreceğiz.

Hazırlayan: Uğur YILMAZ
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

1 yorum: