25 Ağustos 2014 Pazartesi

İnceleme: Gaziantepspor 2014-15

       Yeni sezon antrenmanları başlamadan 1 hafta önce Okan Buruk’un bir açıklaması vardı: "Gaziantepspor yeniden yapılanma sürecine girdi. Genç bir ekip oluşturmak istiyoruz"... Bu açıklamaya paralel olarak kadro da revizyona gidildi ve başarıya aç bir takım kuruldu benim gözümde. Bu değişime, revizyona gerek var mıydı? Elbette, geride bıraktığımız sezonu düşme potasının 3 puan önünde ve 3 teknik direktör eskiterek bitirdi Gaziantepspor.

       2014-15 sezonuna geçtiğimiz sezon Elazığspor’u çalıştıran, küme düşmesine karşın oynadığı pozitif futbol ile herkesin takdirini kazanan Okan Buruk ile girildi. Transferlere baktığımızda ise yukarıda belirttiğim gibi daha çok başarıya aç 15 futbolcu transfer edildi, buna karşılık 14 futbolcu ile yollar ayrıldı.

KALECİ
       Gaziantepspor’da 5. sezonunu geçiren ve maddi nedenlerden dolayı Konyaspor ile görüşen hatta Konya’ya giden Zydrunas Karcemarskas maddi sıkıntı çözülerek takımda tutuldu. Takımın en eskilerinden. Ligimizi artık biliyor ve tecrübeli bir isim. Gösterdiği performans ile birinci kaleciliği hak ediyor. Zaten kadroda onu zorlayacak kaleci de henüz yok. Diğer isimlere baktığımızda bu sezon St. Pauli’den transfer edilen 20 yaşındaki henüz resmi maçı olmayan Alkan Tunca ve geçtiğimiz sezon devre arasında Şanlıurfaspor’dan gelen 22 yaşındaki Beşiktaş patentli kaleci Sercan Hacıoğlu var.

       Ben alternatif olan bu iki ismin Zydrunas Karcemarskas’ı şu an için zorlayacağını düşünmüyorum ve bu bölgeye en azından rekabeti artıracak bir ismin transfer edilmesini gerektiğini düşünüyorum. Zaten Okan Buruk yaptığı açıklamada kaleci alacaklarını belirtmişti. Bu bölgeden gönderilen isim ise tecrübeli file bekçisi Serdar Kulbilge oldu. Serdar Kulbilge Adana Demirspor ile anlaşmaya vardı.

SAVUNMA
       Gaziantepspor’da savuna hattının birkaç isim dışında değiştiğini söyleyebiliriz. Öncelikle stoper bölgesine bakalım. Stoper bölgesinde takımdan ayrılmasını beklediğim fakat şu an için takımda tutulan Gilles Binya ve geçtiğimiz sezon Sancaktepe’den transfer edilen Süper Lig tecrübesi az Erman Bulucu’nun yanına İsveç’in Mjallby AIF takımından Nijeryalı Gbenga Arokoyo ve Alex’in takım arkadaşı Brezilyalı Chico transfer edildi. Gilles Binya’nın takımdan gönderilmesi muhtemel. Özellikle taraftar forumlarına, sayfalarına girdiğim zaman Gilles Binya’nın takımdan gönderilmesini isteyenlerin çoğunlukta olduğunu görüyorum. Bir bakıma haklılar bazen yaptığı kritik hatalar ve hırçınlığı takıma negatif yönde yansıması oluyordu. Peki yeni transferler? Gbenga Arokoyo eski bir Nijerya U20 Milli Takım oyuncusu. İzlediğim kadarıyla yerinde müdahaleleri ve biraz da hızıyla öne çıkan bir isim. Gaziantepspor’a gelmeden önce Twente tarafından izlendiği konuşulmuştu. Şu anki haliyle Gbenga Arokoyo’nun partneri olması beklenen Coritiba’dan transfer edilen Chico, Brezilya dışında ilk macerasını yaşayacak. Bu nedenle bir dönem adaptasyon sıkıntısı çekebilir. Önümüzdeki sezonda performansını merakla bekleyeceğim.

       Gaziantepspor’un sağ bek bölgesine baktığımızda ligi götürebilecek isimlerin olduğunu görüyoruz. 2010-12 seneleri arasında Gaziantepspor forması giyen Elyasa Süme ile tekrar anlaşıldı. Elyasa Süme’nin sağ bekte ilk tercih olacağını düşünüyorum. Elyasa Süme ile rekabete girecek isimler ise geçtiğimiz sezon Antalyaspor forması giyen tecrübeli isim Koray Arslan ve Hatayspor’dan transfer edilen birçok Süper Lig takımın listesinde olmasına rağmen Gaziantepspor’u seçen Fenerbahçe patentli 22 yaşındaki Barış Yardımcı.

       Sol beke baktığımızda ise bu takımda 4. sezonunu geçirecek olan tecrübeli isim Şenol Can’ın tek alternatif olduğunu görüyoruz. Bu bölgeye mutlaka forma rekabetine girecek, ilk onbiri zorlayacak bir ismin transfer edileceğini düşünüyorum. Şöyle de bir durum var yanlış hatırlamıyorsam hazırlık maçlarında Okan Buruk Elyasa Süme veya Barış Yardımcı’dan birini o bölgede denediğini hatırlıyorum.

       Savunma bölgesinde takımdan ayrılan isimler ise Şanlıurfaspor'a giden Ekrem Dağ, Hannover 96'ya giden Marius Stankevicius ve Kemal Tokak oldu.

ORTA SAHA
       Ön liberoda takımda 4 sezonunu geçiren Bekir Ozan Has, geçtiğimiz sezon Samsunspor’un play-off oynamasında büyük pay sahibi olan ve PTT 1.Lig karmasında yer alan Erdem Şen ve geçtiğimiz sezon Refahiyespor’a kiralanan İbrahim Halil Yaşar var. Şu üçlüyü ele aldığımızda formaya en yakın isim mücadelesiyle Bekir Ozan Has. Fakat geçen sezon başarılı maçlar çıkaran Erdem Şen’i de hafife almamakta fayda var. Belki birkaç ay alışma dönemi olabilir fakat o dönemi geçtiğinde formayı zorlayacak ve o bölgede rekabeti artıracak bir isim.

       Ön liberoyu tamamlayacak isimlere baktığımızda ise bu bölgede bir şişkinlik göze çarpıyor. Geçtiğimiz sezon devre arasında Nürnberg’den transfer edilen Muhammet İldiz, Boluspor’dan alınan bir zamanların yıldız adayı Abdülkadir Kayalı, Brezilya’nın Comercial takımından transfer edilen sol ayaklı Patrick ve geçtiğimiz sezon Adıyamanspor’da kiralık olarak forma giyen Zeki Sinanoğlu var.  Bu bölgede ön liberoyu tamamlayacak isim büyük ihtimalle hazırlık kampındaki performansıyla dikkat çeken Muhammet İldiz olacak. Muhammet İldiz bu sezonun öne çıkan isimlerinden olabilir. Hazırlık kampında gerçekten iyi çalıştı ve formayı hak etti. Abdülkadir Kayalı, Patrick gerektiğinde diğer tercihler olacaktır. Şunu hatırlatmakta fayda var ön liberoyu tamamlayan isimler gerektiğinde ön liberoda da forma giyebilecek hüviyete sahip. Bu gerçekten kayda değer bir özellik.

       Sağ kanada baktığımızda geçtiğimiz sezon Fransa’dan transfer olan Mustafa Durak var. Her iki ayağını kullanabilen gerektiğinde hem forvet hem de 10 numarada forma giyebilen joker bir isim. Hazırlık kampının çalışkan isimlerinden biriymiş. Sağ kanatta forması şimdilik garanti. Mustafa Durak’tan formayı almaya çalışacak isim ise 18 yaşındaki genç futbolcu Mehmet Çolak olacak.

       Okan Buruk’un sol kanatta fazla alternatifi yok gibi. Futbola döndükten sonra hala beklenen seviyeye ulaşamayan İbrahim Akın’ın şu an için forması garanti gibi. Fakat 10 numara pozisyonuna transfer edilen John Chibuike’nin de bu bölgede forma giyebildiğini hatırlatalım.

       Forvet arkası pozisyonuna gelecek olursak, burada yeni transferleri göreceğiz. VVV-Venlo’dan alınan gerektiğinde orta sahanın ortasında da oynayabilen Oğuzhan Türk ve Rosenborg’dan alınan John Chibuike var. Burada gerçekten güzel bir forma rekabeti yaşanacak. Hazırlık maçlarında Oğuzhan iyi performans göstermişti fakat John Chibuike formaya yakın isim. John Chibuike’ye gerektiğinde kanatta oynayabildiğini yukarıda belirtmiştim. Ama John Chibuike’den daha çok verim almak istiyorsanız 10 numara bölgesinde onu değerlendirmelisiniz. Chibuike izlediğim kadarıyla vücudunu iyi kullanıyor, tekniği de ligimizde başarılı olabilecek seviyede.

       Gaziantepspor bu bölgeden Haris Medunjanin’i Deportivo’ya, Marek Sapara’yı Osmanlıspor’a, Turgut Doğan Şahin’i Trabzonpsor’a, Orhan Gülle’yi Gençlerbirliği’ne gönderirken Birol Hikmet’i serbest bıraktı.

FORVET
       Gaziantepspor’un forvet hattına baktığımız rotasyonu bol ve bu ligi kaldırabilecek isimleri görüyoruz. Öncelikle performansını merakla beklenen Carlos Costly’e bakalım. Gaziantepspor başkanı ‘’Dünya Kupası’nda gol atan futbolcu getireceğim’’ açıklamasını yaptı bu tercih Costly oldu. Kariyeri boyunca Meksika, Honduras, Polonya, İngiltere, Çin ve Yunanistan liglerinde forma giyen bir isim. Ligimizde başarılı olabilecek mi? Zaman gösterecek. Forvetteki ikinci isim Muhammet Demir…  Ağır sakatlıklar yaşamamış olsaydı onu muhtemelen 3 büyüklerde veya Avrupa’da izlemiş olacaktık. Gaziantepspor’a büyük katkı sağlayabilecek bir isim. Kadroda tutuldu ve bu sezon şanssızlık yaşamadığı takdirde başarılı olacağına yürekten inanıyorum.


       Yeni bir yetenek Oğulcan Çağlayan’ı unutmamak gerekir, hazırlık kampında çok iyi performans gösterdi. Bu sezon süre aldığında -ki alacağını düşünüyorum- Gaziantepspor faydasını mutlak surette görecektir. Bu isimlerin yanında AC Ajaccio’dan transfer edilen Demba Camara, Konyaspor’dan transfer edilen her iki ayağını da kullanabilen Semih Aydilek ve altyapı eğitimini Almaya’dan alan, Türkiye U19 Milli Takım’ın dan tanıdığımız Emre Nefiz var. Emre Nefiz özellikle FSV Frankfurk'un 2. takımında gösterdiği performans ile öne çıkmıştı. Rotasyonu sağlayacak önemli bir isim.

       Gaziantepspor bu bölgeden Cenk Tosun’u Beşiktaş’a, Darvydas Sernas’ı Wigry Suwalki’ye, Abdou Traore’yi Karabükspor’a gönderdi.

GENEL BAKIŞ
       Gaziantepspor’un kadrosunu ele aldığımızda kendi mevkisinin dışında başka mevkilerde forma giyen isimlerin çokluğunu görüyoruz. Bu bir bakıma teknik direktörün elini güçlendiren bir faktör. Bir de yapılan transferlere baktığımda başarıya aç ve daha çok ismi duyulmamış isimlerin alındığını söylemiş olsak yanılmayız herhalde. Fakat geçmişe döndüğümüzde bu tür hamleleri yapıp başarılı olduklarını da görmüştük. Gaziantepspor yapılacak birkaç transferle ligi beklediği yerde bitirebilir. Yiğit Gökoğlan ve Lucas Ontivero isimlerinin konuşulduğu hatta bazı medya organlarınca kiralandığını yazmışlardı. Yiğit için birşey diyemem ama Ontivero faydalı olabilecek bir isim.

       Bunun dışında yeniden yapılanan bir takım olduklarını görüyoruz. Dile kolay 15 transfer yapıldı ve açıklamalara göre birkaç isim daha kadroya katılacak. Alışma dönemi, uyum için elbette zaman gerekecek. Bu dönemde kaybettikleri veya kazandıkları puanlar bize Gaziantepspor’un ligi nerede bitireceği konusunda bir düşünce oluşturacak.

       Son olarak oynaması muhtemel onbiri paylaşıp yazımızı bitirelim. Kalede Zydrunas Karcemarskas göreceğiz büyük ihtimalle. Defans dörtlüsü Elyasa Süme-Chico-Gbenga Arokoyo-Şenol Can, ön liberoda Bekir Ozan Has yanında Muhammet İldiz’i bunların önünde ise sağ kanat Mustafa Durak, 10 numara pozisyonun da John Chibuike ve sol kanatta İbrahim Akın’ı göreceğimizi düşünüyorum. Forvet bölgesinde ise Kevin Costly ve Muhammet Demir arasında gidip geliyorum fakat bana göre ilk tercih Muhammet Demir olmalı. Zaten 11 oynayacak olası bir yabancı transferinde Muhammet Demir’i bu bölgede görmemiz çok yüksek ihtimal.

Hazırlayan: Muhammed EKTİ
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

1 yorum: