24 Ağustos 2014 Pazar

İnceleme: Antalyaspor 2014-15

       Akdeniz’i yıllardır üst ligde temsil eden takım Antalyaspor, geçtiğimiz sezon kabus dolu bir sezon geçirdi. Beşiktaş’ın yollarını ayırdığı Samet Aybaba’yı takımın başına hoca yapan yeni yönetim, ikinci yarıda Kayseri Erciyesspor’da istediklerini yapamayan Fuat Çapa’ ile anlaşmıştı. Tecrübeli oyuncuları takıma toplayıp, büyük paralar döken Antalyaspor’un küme düşüşü camiada derin üzüntü yaşattı. Takımdaki oyunculardan bazıları ile yollarını ayıran Antalyaspor, bazıları ile devam kararı aldı. Hedefin şampiyonluk olduğunu belirten yönetim teknik direktörlük koltuğuna tecrübeli teknik adam Engin Korukır’ı getirdi. Yönetimin elini en çok geçen sezon transferlere harcanan paradan dolayı ortaya çıkan sıkıntılar bağlıyor. Şimdi Antalyaspor’un kadrosunu ele alalım.

KALECİ
       Geçen sezon takımın kalesini koruyan Sloven kaleci kadroda Saso Fornezzi yer alıyor. 1 sene daha takımda kalma kararı alan oyuncu gayet yetenekli bir isim. Bu ligde iş yapacağını düşünüyorum. Ama basında çıkan haberlere göre Saso Fornezzi, geçtiğimiz sezon aldığı maaşın yarısına anlaşmasına rağmen  parasını alamamış. Alamadığı için kulübe ihtarname çekmiş. Son durum nedir fikir sahibi değilim. Geçtiğimiz sezon Fethiyespor’a kiralanan ve Fethiyesporluların her platformda beddualar ve küfürler savurduğu Sammy Ndjock’un da sözleşmesi Antalyaspor’da. Ndjock’un kampa katılmadığı, Deportivo ile idmanlara çıkacağı yönünde haberler vardı. Sammy Ndjock gibi bir oyuncunun Antalyaspor’da oynamaması Antalyaspor için büyük şans olur. Kendisine olan güvenim sıfır. Bir diğer kaleci ise Ozan Evrim Özenç. Alt yaş milli takımlarda da forma terleten genç kaleci,geçen sezon ilk devrede Denizlispor’un kalesini korumuştu ve dikkatleri çekmişti. Gelecek vaad eden, yetenekli bir kaleci. Ndjock’un durumu ne olur bilmiyorum ama eğer Ndjock gelmezse 3.kaleci büyük ihtimal Antalyaspor’un genç oyuncularından Ahmet Özden olur. Saso Fornezzi ile Ozan Evrim arasında güzel bir rekabet olacağını düşünüyorum. Ozan Evrim kaleyi alırsa da şaşırmam. Yabancı sınırını nasıl kullanırlar bilemiyoruz?

SAVUNMA
       Antalyaspor savunmayı sağlama aldı. Mersin İdmanyurdu’ndan hatırladığımız Joseph Boum, geçtiğimiz sezon Ankaraspor’a kiralanan Lokman Gör, Balıkesirspor takımından gelen Murat Sözgelmez üçlüsü şu anda stoperi oluşturuyor. Joseph Boum, herhangi bir sakatlık geçirmemesi durumunda bu ligin iyi oyuncularından. Lokman ve Murat için de aynısı geçerli. Ayrıca hem stoper hem sol bek oynayan Mehmet Sedef  ile antrenmanlara çıkmasına rağmen yol ayrımına gidilmiş. Nedeni oyuncunun sağlık testinde ‘’oynayamaz’’ raporu çıkmasıymış. Mehmet Sedef, geçtiğimiz sezon Konyaspor maçında rahatsızlanmıştı ve kalp krizi geçirdiği ortaya çıkmıştı. Uzun süre takıma dahil olamayan oyuncu, savunma için çok önemli bir isimdi. Antalyaspor’un geçtiğimiz sezon savunmasının yaşadığı sıkıntılarda Mehmet Sedef’in olmaması her şeyi belli ediyordu aslında. Mehmet Sedef gibi bir değerin futbolu bırakması bir futbol sever olarak beni üzer.

       Sol bek için gösterdiği başarılı performans ile dikkatleri çeken 22 yaşındaki genç oyuncu Sakıb Aytaç transfer edildi. Konyaspor ile maddi pürüzler yüzünden anlaşamayan oyuncunun Antalyaspor’dan ne kadar alacağını özellikle merak ediyorum. Bu sezon maddi sıkıntılar yaşamazsa kendisi açısından gayet güzel bir performans gösterebilir. Sakıb’ın alternatifi genç oyuncu Hayrettin Cengiz gibi görünüyor. Alternatifi sıkıntı yaratabilir.

       Sağ bekte geçtiğimiz sezonu Boluspor’da tamamlayan Adem Alkaşi ve Denizlispor’dan Ömer Kandemir ikilisi var. Ömer genç bir isim. Geçtiğimiz sezon gösterdiği performans çok iyi değildi. Adem Alkaşi’den formayı alması zor gibi. Forma büyük ihtimalle Adem Alkaşi’de olur.

ORTA SAHA
       Orta sahada Hüseyin Atalay ismi direkt dikkatimi çekti. Bence bu oyuncunun takımda olması şans. İyi işler yapacağını düşünüyorum. Göbekte oynar, yeri gelir ön liberoda da oynar, yeri gelir forvet arkasında oynar. Yine Serkan Atak transferi de gayet iyi. Natxo Insa, Zeki Yıldırım gibi isimlerin yanına bir de Sezer Badur transfer edildi. Ön liberoda Oğuz Mataracı ismi dikkat çekiyor. Oğuz Fenerbahçe alt yapısından çıkan genç bir oyuncu. Avusturya’nın Lask Linz takımına transfer olan oyuncu, bu transferinden bir süre sonra Antalyaspor’a geldi. Antalyaspor Lask Linz takımına 5 Temmuz 2015’de vermek üzere 150 bin Euro’ya oyuncu için anlaşmış. Para o tarihte verilmezse Oğuz, Lask Linz’e dönecekmiş. Performansını merakla bekliyorum.

       Kanatlara baktığımızda hiç fena değil kadro. İlk göze çarpan isim 22 yaşındaki yetenekli oyuncu Emrah Başsan. İstanbul takımları ve Trabzonspor ile ismi sürekli anılan Emrah, şimdilik transfer olamadı. Transfer sezonunun sonuna kadar ne olur bilmiyorum ama bu ligde kaldığı takdirde takımına sağlayacağı katkı aşikar. Teknik, hız, yetenek. Hepsi mevcut. Yine geçtiğimiz sezon Denizlispor’a kiralanan Petr Janda. Engin hocanın gözdelerinden olmayı başarmış kampta. Petr Janda da kadroda tutuldu. Yine Trabzonspor’dan transfer edilen Şahin Aygüneş kanatlarda oynayabilen bir isim. Şahin için menajerinin Yunanistan takımlarıyla görüştüğünü bile biliyorum. Parada anlaşamadılar. Sonra da Antalyaspor’a geldi zaten. Şahin’in performansını merakla bekliyorum. Yine Ramazana Çevik, Uğur Aydın ve Bayram Akdere kanatlara alternatif isimler.

       Forvet arkasına ise bu ligin gezgin oyuncularından ‘’Messi Arif’’ lakaplı Arif Şahin transfer edildi. Arif ‘in 2-3 sezon önceki performansıyla şimdiki performansı bir değil. Kendini bulursa fark yaratabilecek bir oyuncu. Teknik seviyesi üst seviyede. Agresifliğini atlamamak lazım. Saha içindeki agresifliği takımının başına iş açabilir.

FORVET
       Lamine Diarra… 30 yaşındaki tecrübeli oyuncu Süper Lig’de yaptıklarıyla insanların gözüne öyle bir girdi ki, kimse kalacağını tahmin etmiyordu. Rakiplerinin şimdiden korkulu rüyası. Hız, son vuruş. Ligin en iyi forvetlerinden. Performansını merakla bekliyorum. Yine Şahin Aygüneş de forvette Lamine Diarra’ya alternatif olabilir. Hocanın nasıl oynatacağını bilmiyorum ama kanatta da oynatabilir. Lamine Diarra’nın alternatifleri arasında Emre Torun, Çağrı Yarkın ve Seddar Karaman da var.

GENEL BAKIŞ
       Kadroya genel olarak baktığımızda problem yok gibi. Ama maddi problemler Antalyaspor’un başına iş açabilir. Sürekli oyuncuların maddi problemler yüzünden kampta huzursuzluk çıkardığı yönünde haberler okuyoruz. Yönetimin bunun önüne acilen geçmesi lazım. Bu sezon Antalyaspor, bir üst lige çıkamazsa, seneye transfer tahtası kapanabilir, alt liglere doğru gidebilir. Yönetimin  bu konuda önlemler alması, planlar yapması gerekiyor. Yine dikkatimi çeken bir diğer nokta ise kulüpteki çelişki. Antalya basınında okuduğumuz haberler kafa karıştırıyor. Başkan ile yönetici takımdan ayrılan Serkan Balcı için ‘’Huzursuzluk yarattı, takıma abi değil çakma abi olur anca’’ gibisinden cümleler kurarken, Engin Korukır ‘’Serkan’ın adamlığına söyleyecek hiçbir söz yok. Süper Lig’de oynamak istiyordu, yolu açık olsun.’’ gibi açıklamalar yaptı. Bu kadar çelişkiyi kafam kaldırmadı açıkçası. Yani bu kulüpteki iki başlılık sanki hocanın ileriki haftaları zor göreceğini gösteriyor. Engin hoca belki de oyuncularını koruyor, dürüst davranıyor. Kendisine saygım da sonsuzdur. Ama bu yöneticileri rahatsız edebilir. Antalyaspor için sanki bu sezon ‘’Ya tamam ya devam‘’ sezonu. Tabii neler olacak bunu zaman gösterecek.

       Ayrıca PTT 1.Lig’de takımların genel olarak kombine satamama problemi var. Ülkenin en çok para dönen şehirlerinden Antalyaspor’da halkın kombineye ilgisi çok düşük. Söylenene göre kombine sayısı 50’yi görmemiş. Passolig kart çıkaran sayısı da 600 civarlarındaymış. Antalyaspor yönetimi taraftarı stada çekmek içinde bayağı yorulacak gibi. Ama sponsorlar tarafından 2500’e yakın kombine satılacağı da söyleniyor.

       Antalyaspor’un bu güzide kadrosuna rağmen ligde maddiyattan dolayı zorluklar çekeceğini düşünüyorum. Ama ilk altıyı tehdit eden bir takım olacağı da belli. Bir başka yazıda görüşmek dileğiyle. Keyifli okumalar…

Hazırlayan: Hüseyin KARABACAK
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder