24 Ağustos 2014 Pazar

İnceleme: Osmanlıspor FK 2014-15


        Uzun yıllar liglerimizden uzak kaldıktan sonra, geçtiğimiz sezon PTT 1.Lig’e 19. takım olarak dahil olan Ankaraspor, ligde kendisine sürekli ilk 2 sırada yer bulurken son haftalarda yaşadıkları düşüş ile play-offa kalmıştı. Play-offta finale kalamayan Ankaraspor, yeni sezona başlarken öncelikli olarak teknik direktör Osman Özköylü ile devam kararı aldı. Osman hocaya bir çok takımdan teklif varken, bildiği camiayı terk etmek istemedi herhalde. Sonrasında transferler başladı ve hiç beklenmeyen anda takım isim değişikliğine gitti. Ankaraspor’un yeni ismi Osmanlıspor Futbol Kulübü oldu. Takımın arkasında Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin de desteği olduğundan dolayı üst ligden ve bu ligde çok yetenekli oyuncular transfer edildi. Şimdi Osmanlıspor’un kadrosunu sizler için ele alıyoruz.

KALECİ
       Geçen sezon kaleyi koruyan İsmail Şahmalı ile yolları ayıran Osmanlıspor, bu ligde yaşadığı şampiyonluklarla ünlenen isim Ahmet Şahin’i kadrosuna kattı. 37 yaşındaki tecrübeli kaleci, hala başarılı performans göstermeye devam ediyor. Geçtiğimiz sezon ilk yarıyı Balıkesirspor’da ikinci yarıyı Mersin İdmanyurdu’nda geçirmişti. Genel olarak oldukça başarılı maçlar çıkaran kaleci, bazı maçlarda motivasyon sıkıntısı yaşıyor. Ahmet Şahin’in yedeği Ercüment Kafkasyalı ve İstanbul Büyükşehir Belediyespor’dan hatırlayacağımız Hakan Canbazoğlu. 3 tecrübeli kaleciyle yola çıkacak olan Osmanlıspor’un bu mevkiide sıkıntısı yok.

SAVUNMA
       Savunma fazlaca alternatifli oldu Osmanlıspor’da. Stoperi anlatmaya başlayalım öncelikle. Geçtiğimiz sezon Abdullah Karmil, Berkay Can Değirmencioğlu, Ramazan Sal, Lokman Gör vardı. Abdullah Adanaspor’a, Berkay Can ise Kayserispor’a, Lokman Antalyaspor'a transfer oldu. Yine alternatif oyunculardan Ramazan Sal ise Karşıyaka’ya gitti. Geçtiğimiz sezon Orduspor’da başarılı performans gösteren Bakary Soro’yu kadrosuna katan Osmanlıspor, özellikle Elazığspor'da gösterdiği performans ile hafızalarımıza kazınan Ahmet Görkem Görk’ü de transfer etti. Bu 2 tecrübeli stoperin alternatifleri ise genç oyuncular Ahmet Kesim, Ali Rıza Durmaz ve Samet Göker olacak. Yine sağ bek mevkiinde oynayan Furkan Şeker, bu bölgede alternatif olabilir.

       Sol bekte ise bir başka tecrübeli oyuncu Bilal Aziz var. Bu ligin en iyi beklerinden olduğu aşikar. Transfer sezonunda Eskişehirspor ile adı anılan oyuncu takımda kalmaya devam etti. Hücum-savunma dengesini iyi koruyan oyuncunun alternatifleri Sinan Morgil ve Muhammed Bayır. Bu bölgede alternatif sıkıntısı olabilir.

       Sağ bekte, geçtiğimiz sezon devre arasında Balıkesirspor’dan transfer edilen Caner Arıcı var. Caner Balıkesirspor’da gösterdiği performans ile Süper Lig takımlarının da ilgisini çekmiş ancak Balıkesirspor Caner’i Ankaraspor’a satmıştı. Caner Ankaraspor’da Balıkesir'deki gibi oynayamadı aslında. Ama geçen sene yaptıklarını hatırlayınca, bu lig için önemli bir oyuncu olduğu aşikar. Yedeği Furkan Şeker. Genç oyuncu geçtiğimiz sezon Göztepe’den transfer edilmişti. Geçen sezon ara sıra forma şansı bulmuştu. Bu sezon hem stoper için hem sağ bek için alternatif bir isim.

       Sağ bekte Caner Arıcı, stoperde Soro-Ahmet Görkem Görk ikilisi, sol bekte de Bilal Aziz olur diye düşünüyorum. Kağıt üstünde baktığımızda hiç fena olmayan bir savunma hattı.

ORTA SAHA
       Takımın ön liberosu Ragıp Başdağ. Geçen sezon takımda önemli bir yere sahip olan Ragıp, bu sezon da takımından ayrılmadı. Orta sahada hem genç hem tecrübeli isimler yer alıyor. Uzun zamandır Boluspor’da oynayan Alp Ergin’i transfer edilirken, Boluspor’a bu transfer için 500 bin TL gibi bir bonservis ücreti ödendi. Alp ligimiz için önemli bir oyuncu. Yetenekleri tartışılır ama oyundan kopmaması ve saha içi disiplini bence önemli. Yine Trabzonspor ve Gaziantepspor formalarıyla hatırladığımız Slovak oyuncu Marek Sapara da takıma kazandırıldı. Sapara’nın dezavantajı geçtiğimiz yıllarda yaşadığı sakatlıklar. Bu sakatlıklar onun temposunu biraz olsun düşürdü. Sapara’nın en büyük avantajı ise kanatta da oynayabilmesi. Eğer verim alınabilirse Sapara adından söz ettirebilir. Yine eğer yanlış bilmiyorsam Metin Çakmak ve Mikail Koçak alternatif isimler. Bu iki isim varken forma şansı bulmaları çok zor gibi.

       Osmanlıspor’un kanat oyuncuları da çok sağlam duruyor. Bu ligin adamlarından Dilaver Güçlü ile yola devam eden takım, sol kanata da Konyaspor'da forma giyen Bayern Münih patentli Erdal Kılıçaslan’ı aldı. Erdal benim kanaatimce bu lig için fazla, Süper Lig için az bir oyuncu. Yani Süper Lig ile PTT 1.Lig arasında bir lig olsa işte orası tam Erdal’ın yeri. Sol kanatta bu iki isim güzel bir rekabet yaşayacağa benziyor.

       Diğer kanatte ise, Kırgizistan vatandaşı genç oyuncu Kayumjan Sharipov transfer edildi. Yine hücumun her bölgesinde oynayan siyahi oyuncu Tonia Tisdell’e de bu kanatta şans verilebilir. Tisdell’in en büyük avantajları ligimizi çok iyi tanıması, hızı ve tekniği. Dezavantajı ise sakatlığı. Her sezon yaşadığı sakatlıklar yüzünden birkaç maç kaçırıyor. Kendisinden beklenen patlamayı bir türlü yapamadı. Genç oyuncular Hasan Üstübücü ve Yıldıray Koçal bu mevkii için alternatif.

       Forvet arkasında da mükemmel bir rekabet olur diye düşünüyorum. Geçtiğimiz sezon ligin en iyi forvet arkası oyuncularından Galip Güzel, Osmanlıspor’un oyuncusuydu. Bu sezon o kadroda tutuldu ve üstüne geçen sezon bence PTT 1.Lig’de yılın futbolcusu diyeceğimiz Muhammet Reis’i kadrosuna kattı. Balıkesirspor ile maddi konularda anlaşamayan Reis, Osmanlıspor yolunu tuttu. Reis için Osmanlıspor’un kesenin ağzını fazlasıyla açtığını düşünüyorum. Büyük ihtimal Muhammet Reis oynar bu bölgede. Belki Galip’e farklı mevkilerde şans verilebilir.

FORVET
       Geçtiğimiz sezon takımın  forvet sorunu vardı. Bu transfer döneminde geçtiğimiz sezon Mersin İdmanyurdu’nda gayet verimli bir sezon geçiren Mehmet Yıldız transfer edildi. Geçen sezon gollerinden fazla asist yapan Mehmet Yıldız, topu saklama konusunda usta bir isim. Arkasındaki ve kanatlardaki oyuncular ile başarılı olacağını düşünüyorum. Eğer Mehmet Yıldız biraz kilo verirse, bu yaşına rağmen tadından yenmez bir forvet olur. Osmanlıspor’un bir diğer transferi Göztepe’den gelen Şaban Genişyürek. 28 yaşındaki tecrübeli oyuncu ligimiz için iyi bir alternatif olur. Şaban’ın performansını beğenenlerdenim. Yine Boluspor’dan Emrah Metoğlu takıma dahil edildi. Emrah’ın 50 Bin TL’ye serbest kaldığı söyleniyor. Emrah hamlesi de olumlu. Kısacası forvetleri çok iyi Osmanlıspor’un. Yine takımın genç oyuncuları da kadroda bulunacak ama forma şansı bulmaları zor.

GENEL BAKIŞ
       Osmanlıspor, çok fazla para döktü ve bu sezon amacının şampiyonluk olduğunu açıkça belli etti. Para sıkıntısı olmayan bu camiada iş takım olmakta bitiyor. Osman Özköylü, PTT 1.Lig’i çözen bir antrenör. Hatta bu ligin en iyi antrenörlerinden desek yanlış olmaz. Osman hocayı teknik-taktik konusunda eleştirmem ayıp olur. Ama Osman hocanın maçlarda biraz daha sinirlerini kontrol etmesi şart gibi görünüyor. Gittiği deplasmanlarda, maçlarda sürekli taraftarla tartışmaya girmesi hoş olmuyor. Hocanın bu agresifliği saha içindeki oyunculara da yansıyor. Biraz daha sakin bir tavır sergilemesi kendisi açısından daha iyi olacaktır.
       Lige baktığımızda her şeyiyle en hazır takımlar Şanlıurfaspor, Kayserispor, Gaziantep Büyükşehir Belediyespor ve Osmanlıspor. Bu 4 takımın da kadrosu şu anda Süper Lig’de birçok takımın kadrosuyla kapışacak vaziyette. Osman hoca geçen sezon başaramadığını bu sezon başarmak istiyor. Ama bu sezon geçen sezona göre çok ama çok daha zor bir lig var. Bu yazımızda Osmanlıspor’u ele almış olduk, bir başka yazıda görüşmek dileğiyle..

Hazırlayan: Hüseyin KARABACAK
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder