28 Ağustos 2014 Perşembe

İnceleme: Bursaspor 2014-15

       Bursaspor, Christoph Daum ile başlayıp İrfan Buz ile bitirdiği geçen sezonda 46 puan toplayarak ligi 8. sırada bitirmişti. Şampiyonluğun büyük mimarlarından biri olan ve takımın maestrosu Batalla'nın ayrılığı sezonun en beklenmedik gelişmesi oldu. Ligin bitmesinin ardında yapılan olağanüstü genel kurulda 1.068 oy alan Recep Bölükbaşı, yeşil-beyazlı kulübün yeni başkanı oldu.

TEKNİK KADRO
     Bursaspor'da göreve gelen yeni yönetim, teknik direktörlük görevine ülkemizde kalitesini taraflı/tarafsız herkese kabul ettirmeyi başarmış birkaç teknik adamdan biri olan Şenol Güneş'i getirdi. Bir Trabzonspor efsanesi olan Şenol Güneş, milli takımla yaşadığı Dünya üçüncülüğü başarısıyla da Türk futbol tarihindeki yerini almıştı.

KALECİLER
     Geçen sezon başında transfer edilen Sebastien Frey'den beklenen verim alınamadı. Frey'e kötü kaleci diyemiyorum, uzun yıllar Serie A'da kalesini başarıyla korudu ama bunu ligimize yansıtamadı. Bunda ilerleyen yaşının da etkisi var elbette. Konsantrasyon sorunları ve yediği basit goller de eklenince Frey'in birinci kaleciliği zora girdi. Bana göre bu sezon kaleyi Harun Tekin koruyacak. Şenol Güneş'in takımın başında olması Harun'un gelişiminde şüphesiz büyük avantaj olacak. Şenol Hoca'nın Trabzonspor dönemini hatırlarsak Tolga Zengin ve Onur Kıvrak'ın ne denli aşama kaydettiği ortada. Geldiği günden itibaren kadroya dahi giremeyen Bekir Sevgi ise Bandırmaspor'a kiralandı. Onurcan Piri ve Okan Koçuk üçüncü ve dördüncü kaleci olarak takımda olacak.

SAVUNMA
     Bursaspor'un geçen yıl en çok sıkıntı yaşadığı yer defans bölgesiydi. Sağ bekten başlayacak olursak Şener Özbayraklı istikrarlı çıkışını devam ettiriyor. Hücum ve savunma dengesini bazen sağlayamasa da iyi bir ofansif bek. Çoğu kez Galatasaray'ın transfer listesinde olduğu yazılmıştı. İrfan Buz döneminde en büyük kazançlardan biri de Ozan Tufan oldu. Hocasının verdiği şansı kat kat iyi değerlendiren Ozan, milli takıma kadar yükseldi. Ozan, joker oyuncu konumunda olabilir. Çünkü, ligin son maçlarında sol bek, Fatih Terim tarafından hazırlık maçlarında ön libero ve stoperde de oynamıştı. Chretien Basser'in sözleşmesi bitti ve takımdan ayrıldı. Stoperde alt yapıdan yetişen Serdar Aziz, takımdan ayrılması muhtemel olan Civelli, kaptan İbrahim Öztürk ve devre arası Kartalspor'dan transfer edilen Ethem Pülgir bulunuyor. Civelli-İbrahim-Serdar üçlü rotasyonu iyi sağlayamadı. Halihazırda stoper takviyesi yok. Sakatlık olursa stoper açığını kapatmak bu anlamda zor görünüyor. Geçen yıl sol beke alınabilecek en iyi oyunculardan biri olan Taye Taiwo alındı. Tıpkı Frey gibi üst düzey takımlarda oynamış olan Taiwo'nun kaderi de Frey gibi kadroda düşünülmeyen adam oldu. Sezon içinde bekleneni karşılayamadı ve gitmesi muhtemel. Transfer edildiği takıma kiralanan Aziz Behiç, Bursaspor'a hazır bir şekilde geldiğini sezon öncesi maçlarda belli etti. Aziz'in alternatifi olacağını düşündüğüm genç Emre Taşdemir ise Ankaragücü'nden transfer edildi ve 4 yıllık sözleşme imzaladı. Civelli ve Taiwo'nun takımdan gönderilmesi planlanırken takımda kalacak olmaları pek de iyi değil. Kendilerine kulüp bulmada zorlanmaları gayet normal. Aldıkları maaş ve saha içi performansları bunun en büyük sebepleri.

ORTA SAHA
     Transferlerin çoğu orta saha mevkine yapıldı. Boşluğu gidişinden beri dolmayan Batalla'nın yerine Porto'dan kiralık alınan Josue geldi. Porto'da 4-3-3'te zaman zaman kanat ya da ön liberoda da oynamış ancak Josue daha çok hücuma dönük bir oyuncu. Bursaspor'un sisteminde 10 numara pozisyonunda oynar. Bir diğer kiralık gelen isim ise Fenerbahçe'den Samuel Holmen. Yabancı kontenjanına takılarak Fenerbahçe'de yeterince şans bulamadı. En az bir santrfor kadar gole yakındır ve sahada +1 forvet olarak tanımlayabiliriz. Belluschi - N'Diaye/Edu olan orta sahanın yerine Belluschi - Şamil/Yasin olması geçen yılın en büyük sorunlardan biri oldu. Ön liberoya Bakaye Traore transfer edilirken, sol kanada Sivasspor'da sözleşmesi biten Aydın Karabulut takviyesi yapıldı ancak Aydın'ın Bursaspor kariyeri çok uzun sürmedi. Geçtiğimiz günlerde kadro dışı bırakılan Aydın'ın takımdan ayrılması bekleniyor. 3+1(!) yıllık sözleşme imzalanan Colin Kazım ise Feyenoord'a kiralandı. Uzun süreli sakatlık yaşan Ozan İpek yavaş yavaş form tutuyor. Geçen sezon takıma geri dönen Volkan Şen de takım için önemli bir isim. Orta saha bol rotasyonlu olacak gibi.

FORVETLER
     Daum'un devre arasında transfer ettirdiği Fernandao şu an için takımın ilk 11’i kaldıracak kapasiteye sahip olan tek forveti. Geçtiğimiz sezon çıktığı 23 maçta 12 gol kaydetti. Sözleşmesi uzatılmayan Sestak ve aylarca kadro dışı olan Pinto takımdan ayrıldı. Bangura ve Pinto'yu takımda düşünmediğini söylemişti Şenol Güneş. AIK, Bangura'nın ayrıldığını ve gelecek sezon takımda olmayacağını açıklamıştı. Bangura'nın Bursaspor'daki akıbeti henüz belli değil ancak yönetimle görüşüp sözleşmesinin fesh edilmesi bekleniyor.. Kadroda iki tane genç forvet bulunuyor; Enes Ünal ve Batuhan Altıntaş. Şenol Güneş bir açıklamasında Enes Ünal'ın daha fazla tecrübe kazanması gerektiğini söylemişti. Enes kendi yaş  kategorisinin çok üzerinde bir oyuncu. En beğendiğim özelliği frikik becerisi olması. İyi pozisyon alması ve sırtı dönük veya yüzü dönük oynayabilmesi artı özellikleri. Bu yıl da rotasyonda bolca izleyebileceğiz Enes'i.

GELENLER: Şenol Güneş (Teknik Direktör) Emre Taşdemir (Ankaragücü/Sol bek) Josue (Porto/Ofansif orta saha) Aydın Karabulut (Serbest/Orta saha-sol kanat) Samuel Holmen (Fenerbahçe-kiralık/Ofansif orta saha) Bakaye Traore (Milan/Defansif orta saha) Aziz Behiç (Melbourne Heart-kiralık döndü/Sol bek) Teteh Bangura (AIK Stockholm-kiralık döndü/Forvet)

GİDENLER: İrfan Buz (Teknik Direktör) Colin Kazım (Feyenoord-kiralık) Oğuzhan Aynaoğlu (Adanademirspor-kiralık) Taşkın Çalış (Akhisar Belediyespor) Okan Deniz (İnegölspor-kiralık) Sebastian Pinto (Serbest) Chretien Basser (Serbest) Stanislav Sestak (Bochum) Bekir Sevgi (Bandırmaspor-kiralık) Sercan Yıldırım (Kiralıktı, geri döndü) Renato Caja (Kiralıktı, geri döndü)

HAZIRLIK MAÇLARI
Bursaspor 2-0 Esteghlal FC
Bursaspor 0-0 Akhisar Belediyespor
Trabzonspor 0-0 Bursaspor

UEFA Avrupa Ligi 3. Ön Eleme
Bursaspor 0-0 Chikhura Sachkhere
Chikhura Sachkhere 0-0 Bursaspor (Pen: 4-1)

İdeal 11 (4-2-3-1): Yukarıda da belirttiğim gibi, bu sezon birinci kalecinin Harun Tekin'in olmasını bekliyorum. Geçen yıla göre sol bek hariç defans tandemi aynı olacak. Sağ bekte Şener, stoperler Civelli-Serdar, sol bek Aziz Behiç. Ön liberoda Belluschi ve Traore. Sağ kanat Volkan, sol kanat Ozan İpek. Ofansif orta saha (10 numara) Josue. En uçta ise Fernandao. Bu varyasyonda Traore'nin daha çok defansif oynayıp ikili stoperin arasına gireceğini ve orta alanda hücumu Belluschi'nin kontrol edeceğini düşünüyorum. Kısa zamanda Fernandao'nun golcülüğünü az çok gördük. Kağıt üstünde Belluschi-Josue-Fernandao etkileyici gibi gözüküyor.

GENEL BAKIŞ
     Kadro derinliği açısından takviyeler gerekli. Özellikle stopere as, forvete yedek oyuncu şart. Şenol Güneş, Türkiye'de hedefi olan her takımda şampiyonluk mücadelesi verebilecek bir isim. Kazanmaya giden yolda her şeyi deneyebilecek bir teknik adam olduğunu biliyoruz. Ayrıca ligin sistemini ve dinamiğini de biliyor. Güvenim tam. Şenol Güneş gibi bir değere sahip olmak, takımın olduğu kadar biz taraftarlarında büyük şansıdır. "Futbolu eskiden fakirler oynar, zenginler izlerdi; şimdi zenginler oynuyor, fakirler izliyor." diyebilecek kaç tane adam var ki?

Hazırlayan: Sefa ÖRNEK
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder