26 Ağustos 2014 Salı

İnceleme: Çaykur Rizespor 2014-15

       2007-08 sezonunda Süper Lig'e veda eden Çaykur Rizespor, 2012-13 sezonunda Mustafa Denizli önderliğinde Süper Lig'e geri dönüş yapmıştı. Sezon sonunda yönetimle bütçe konusunda anlaşamayarak takımdan ayrılan Mustafa Denizli'nin yerine bugün Mersin İdman Yurdu’nun başında olan Rıza Çalımbay getirildi. Sezon başı birçok transfer yapan Rizespor, lige fırtına gibi giriş yapıp ilk 5 haftada 4 galibiyet 1 mağlubiyet alarak dikkatleri üzerine çekmişti. Ama gel gör ki sonraki 15 haftada tek galibiyet alamayarak ligin dibine doğru gömülmüş, Rıza hocayla yollar ayrılmış yerine 1 haftalığına yardımcı antrenör Mehmet Ali Karaca takımı çalıştırmış ve son olarak Uğur Tütüneker ile anlaşılmıştı. Sezonu Uğur hocayla tamamlayan Rizespor, sezon sonunda yine bütçe ve gelecekler/gidecekler konusunda Uğur Tütüneker ile uzlaşamayıp yolları ayırdı. Şimdi takımın başında Şifo lakabıyla tanınan Türk futbolunun efsane isimlerinden Mehmet Özdilek var.

       Mehmet Özdilek ile 3 yıllık sözleşme imzalayan Rizespor kulübü, yıllardır süren teknik direktör istikrarsızlığına çözüm bulmak istiyor. Teknik direktörlük kariyerinde istikrarı hedefleyen Şifo geldiği gibi takımda da istikrarı hedefledi.  Halbuki sezon sonunda Ali Adnan, Koray Altınay, Ludovic Sylvestre, Leonard Kweuke  gibi oyuncuların hepsi hakkında transfer dedikoduları çıkmış ve gidecekleri söylenmişti. Şifo bütün söylentilere neşteri vurup kemik kadronun korunacağını ve eksik bölgelere takviye yapılacağını söyledi ve şuan ki tablo lafının arkasında durduğu yönünde.

KALECİ
       Geçen sezon kadroda bulunan kaleciler Serkan Kırıntılı, Pawelek, Necati Yılmaz, Eray Birniçan. Yeni sezon başladığında as kaleci Serkan Kırıntılı ve ikinci kaleci Necati Yılmaz’ı kadroda tutan Rizespor, Pawelek ve Eray Birniçan’ın sözleşmesini fesh etti. Sezon başı hazırlık kamplarında ki hazırlık maçlarında Necati’yi izleyip yeterince güveni alamayan Şifo bir kaleci transferi daha istedi. Bu istek üzerine yönetim Galatasaray ile yollarını ayıran Aykut Erçetin’i kadrosuna kattı. Görünen o ki, Serkan ve Aykut arasında bu sene büyük bir yarış olacak. Şahsım adına Serkan’ı bir adım önde görüyorum. Arada hatalar yapsa da 2013-14 sezonunun Onur Kıvrak’tan sonra en çok kurtarış yapan ikinci kalecisi Serkan Kırıntılı’nın kesik yemesi pek olağan gözükmüyor.

DEFANS   
       Geçen seneki defans dörtlüsü olan Koray-Oboabona-Viera-Ali Adnan takımda kaldı. Ayrıca Sezer Özmen, Orhan Ovacıklı, ikinci yarıyı Adanademirspor’da kiralık geçiren Oğuzhan Berber de bu sezo kadroda. Görkem Görk takımdan ayrılarak Ankaraspor'a (Osmanlıspor) transfer olurken, geçen sezon devre arasında Karşıyaka’ya kiralanan Cenk Güvenç, bu yıl da kiralık olarak Karşıyaka’da forma giyecek. Ek olarak belirtelim genç oyuncunun sözleşmesi 5 yıl uzatılması gündemde. İleriki yıllarda Cenk Güvenç defansta adından çok söz ettirecektir. Korunan defans hattının üzerine bir de tecrübeli stoper Giray Kaçar transferi eklenince bu sene Rizespor defansının kolay kolay geçit vermeyeceği görünüyor. Yabancı kuralını da göz önüne alırsak bu seneki tahmini defans dörtlüsü Koray, Viera (Oboabona), Giray ve Ali Adnan'dan oluşması muhtemel.

ORTA SAHA
       Geçen yıl Rizespor’un orta sahasının yükünü çeken Kıvanç Karakaş, Kağan Söylemezgiller ve Ludovic Sylvestre takımda kaldı. Özellikle Kıvanç ve Sylvestre’nin kalması çok iyi. Kıvanç geçen sene Mehmet Topal’dan sonra ligin en çok top çalan 2.oyuncusu. Sylvestre ise ligin Selçuk İnan’dan sonra en çok isabetli pas yapan 2.oyuncusu. Geçen sene bireysel istatistiklerde Rizespor futbolcuları sırayla ikincilik kovalıyor. Bunu da ilginç bir istatistik olarak bir köşeye yazalım. Genç orta saha oyuncusu Cumali Bişi ise kiralık olarak Adana Demirspor’a gönderildi. Açık konuşmak gerekirse iyi bir futbolculuk kariyeri görmüyorum Cumali’de. Umarım beni yanıltır. Göbeğe takviye olarak ise geçen sene Antalyaspor’da ter döken başarılı orta saha oyuncusu Murat Duruer eklendi. Sadece göbek değil 10 numara ve sol kanatta da görev yapabilen Murat, bu sene Rizespor orta sahasının jokeri olacaktır. Kendisinden hoca ve taraftar çok şey bekliyor.  Son olarak gelen Engin Bekdemir transferi ise bana göre yapılan en iyi transfer. Ayaklarına hakim hızlı bir 10 numara. Aynı zamanda iki kanatta da sırıtmadan oynayabiliyor. Takıma katkısı üst düzey olacaktır.

KANATLAR
       Kanatlarda kağıt üzerinde bolluk olduğu gözükse de yetersiz olduğu çok belli. Bunu Şifo’da fark etti ki yönetimden ısrarla kanat oyuncusu transferi istiyor. Takımd ki kanat oyuncularını sayacak olursak Sercan Kaya, Eren Albayrak, Ali Liban Abdi, Ümit Korkmaz hatta forvet orijinli oyuncular olsa da Deniz Kadah, Tevfik Köse’yi de ekleyebiliriz. Yazdığımız gibi kanatlarda alternatif bol ama Şifo hazırlık maçlarında çoğu mevkilerin oyuncularını sabit tutarken kanatlarda devamlı arayış içindeydi. Gündemde Holosko transferinin dedikoduları sürüyor, bekleyip göreceğiz.

FORVET
       Rizespor’da bence bir diğer eksik konuda yerli forvet konusudur. Engin Bekdemir transferinin gerçekleşmesinin ardından Kweuke’nin yokluğunu LuaLua fazlasıyla kapatacaktır. Malum, kadroda 10 numara olmadığı için Şifo, LuaLua’yı 10 numarada oynatıyordu şimdi o sorun da kalmadı. Ama yerli forvet sıkıntısı var. Tevfik Köse ve Deniz Kadah her ne kadar takımdaki yerli forvetler gibi gözükse de alternatif olmak adına çok yeterli olduklarını söylemek zor. Malum geçen yıl da gördük bunu.

GENEL BAKIŞ
       Takım Erzurum ve Avusturya kamplarında diri bir görüntü verdi. Takım içindeki uyum üst düzey. Erzurum’da büyük eksikler göze çarpsa da takım oyunuyla kazanılan TRT 50.Yıl Kupası var. Avusturya'da ise Rizespor’un genel olarak hazırlık maçlarında sistem görüntüsü vardı. Belirli bir sistem ve kurgu üzerine inşa edilen kadroyu geçtiğimiz günlerde Rize’de izlediğimiz Pazarspor hazırlık maçında gördük. Herkes ne yaptığını biliyor ve ezbere futbol oynamıyor.

       Sonuç olarak kalede, defansta ve orta sahada istikrar var. Rizespor sezon boyunca bu mevkilerde kolay kolay sıkıntı yaşamaz. Kanatlarda ise söylediğim gibi varlık içinde yokluk gibi bir durum mevcut. Bu mevkilerin akıbeti yapılacak transferlere ya da mevcut oyuncuların form durumuna bağlı. Yerli bir forvet oyuncusu transferiyle forvet sorunu da kalmayacaktır. Rizespor taraftarlarının ya da genel olarak futbolseverlerin takımla alakalı en büyük güvencesi Mehmet Özdilek’tir. Halk hocaya güveniyor, arkasında duracaktır. Ama malum sıkıntılı yer Rize. Mehmet Özdilek’in de söylediği gibi "Rizeli son söyleyeceği şeyi ilk söyler. Sabırsızlıkta bir numaradır." Taraftar sabırlı olursa bu takım, bu sene şu kadrosuyla kolay kolay düşme korkusu yaşamaz. Yapılacak 2 hücumcu transferiyle ise Avrupa elemelerini zorlar. Rizespor hücumda pek yaratıcı değil ve Mehmet Özdilek bunun farkında.  Ligler artık başlıyor ve Rizespor’un sezon içinde nasıl bir grafik sergileyeceğini hep birlikte izleyip göreceğiz.

Hazırlayan: Çağrı ÇOLAK
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

3 yorum: