27 Ağustos 2014 Çarşamba

İnceleme: Gençlerbirliği 2014-15

       2013-14 sezonunu 9.sırada tamamlayan Gençlerbirliği, yeni sezona teknik direktör sirkülasyonuyla başlayan takımlardan. Başkent ekibi, geçen sezon ligin 9.haftasında göreve gelen Mehmet Özdilek ile birlikte iyi bir çıkış yakalamış, takım ligin son haftalarına doğru UEFA Avrupa Ligi potasına da girmeyi başarmıştı. Ligi geçen sezon 9.sırada tamamlayan Başkent ekibinde, Teknik Direktör Mehmet Özdilek ile yönetim arasındaki transfer konusundaki anlaşmazlıklar ayrılığı getirdi. Geçen sezon Manisaspor’da çalışan Kemal Özdeş’i takımın başına getiren kırmızı-siyahlılarda Özdeş dönemi de çok uzun sürmedi. Henüz tesislerde yapılan sezonun ilk antrenmanının ardından ertesi sabah görevine son verilen Kemal Özdeş’in yerine, Gençlerbirliği’nin pilot takımı olan Hacettepe’yi Spor Toto 3.Lig’den, Spor Toto 2.Lig’e çıkartan ve kulübün yapısını çok iyi bilen Mustafa Kaplan, Başkent ekibinin ligin başlamasına saatler kalan nihai teknik patronu oldu.

GİDENLER
       Transfer döneminde de en hareketli kulüplerden biriydi Gençlerbirliği. Ancak bu hareketlilik takıma yeni dahil olan isimlerden değil de, takımdan ayrılmak üzere olan oyunculardan kaynaklandı. Transfer piyasasının gözdelerinden olan ve geçen sezon gösterdiği performansla dikkatleri çeken Jimmy Durmaz’a başta 3 büyükler olmak üzere, Kasımpaşa ve Eskişehirspor’dan teklifler olduğu doğrulandı. İsveç asıllı Türk futbolcu için Başkan İlhan Cavcav kapıyı 5 milyon Euro’dan açmıştı. Daha sonra bu rakam 3.5 milyon Euro derken 2’ye kadar düştü. Yunan ekibi Olympiakos ile anlaşan Gençlerbirliği yönetimi, Durmaz’ı ikna edememiş ve oyuncunun yıllık ücretini beğenmemesi sebebiyle transfer Temmuz ayında gerçekleşememişti. Daha sonra Bolu ve Slovenya’daki kampa katılan Jimmy Durmaz takımıyla birlikte antrenmanlara çıkıp bu sezonda da Başkent ekibinde forma giymek istediğini belirtmişti. Ancak geçtiğimiz hafta Olympiakos’un, Durmaz’ın yıllık ücretinde yaptığı iyileştirme sonucu apar topar tesislere gelen Jimmy Durmaz, takım arkadaşları ve hocasıyla vedalaşarak “Komşu” nun yolunu tuttu.

       Jimmy Durmaz’ın dışında kontratı sona eren Ermin Zec, Oktay Delibalta ve Ante Kulusic gibi geçen sezonki kadronun iskeletini oluşturan isimlerin takımdan ayrılması da Gençlerbirliği için büyük bir kan kaybı. Özellikle Ante Kulusic’in takımdan ayrılmasında, geçen sezonun devre arasında gerçekleştirilen Artem Radzkov transferi de etkili oldu.  Radzkov’un da sakatlığı nedeniyle uzun süre sahalardan uzak kalacak olmasına rağmen sözleşmesini feshetmeyerek hem parasını almaya devam etmesi hem de yabancı kontenjanını işgal etmesi, Kulusic gibi taraftarın sevgisini kazanmış bir ismin takımdan ayrılmasına neden oldu. Serkan Kurtuluş, Kayserispor’a transfer olurken, geçen sezonu Samsunspor’da kiralık geçiren Ekigho ise Azerbaycan’ın Qabala takımının yolunu tuttu. Kırmızı-siyahlılar’da, transfer döneminin başından beri yönetimin elden çıkarmaya çalıştığı Dejan Lekic ve geçen sezon takıma transfer edilen Smiljanic ise halen kadroda yer alıyor. Uzun süredir çalışmalarını Etlik’teki tesislerde tek başına gerçekleştiren Smiljanic ile geçen sezonu İspanya 2.Ligi’nde kiralık olarak geçiren Lekic’i elden çıkaramayan yönetim, yabancı kontenjanını boşaltamadığı için bu oyuncuların yerine transfer yapıp takıma takviye de gerçekleştiremiyor.

GELENLER
       Geçen sezon da takımda yer alan, sezon sonu sözleşmesi sona erdikten bir süre sonra yönetimle anlaşamayarak kendine kulüp aramaya başlayan Jean Jacques Gosso’nun yeniden Başkent ekibiyle sözleşme imzalamasını bir iç transfer sayarsak, dış transferde 6 yeni isim takım dahil oldu. Romanya’nın Vaslui takımından transfer edilen Antal, son iki sezonda 20 gol, 16 asistlik bir performans ortaya koydu.  Bu rakamlarla potansiyeli yüksek ve çok şey beklenen bir oyuncu profili yüklenen Antal için Mustafa Kaplan, “Kanatlar dışında forvet arkası da kullanılabileceğimiz bir oyuncu”  tanımlaması yapıyor.  Manisaspor’daki performansıyla PTT 1.Lig’in önemli stoperleri arasına giren Hikmet Balioğlu, Kartalspor’dan Ersel Aslıyüksek ve Kemal Özdeş’in ayrılmadan önce takıma kazandırdığı Taylan Antalyalı isimleri gelecek için umut veriyor. Almanya’nın Aue takımından transfer edilen 25 yaşındaki gurbetçi oyuncu Guido Koçer ise Başkent ekibinin yeni  “Jimmy Durmaz” adayı. Daha önce Türkiye U21 Milli Takımı’nda da forma giyen Koçer’in Gençlerbirliği forması giymesi için yönetimin özel bir çalışma yürüttüğü biliniyor. TSYD Ankara Kupası’nda da fena bir oyun ortaya koymayan 25 yaşındaki oyuncu bu sezon teknik direktör Mustafa Kaplan’ın asları arasında yer alabilir.

       Gaziantepspor’dan transfer edilen Orhan Gülle ise “müzmin sakat” ünvanı nedeniyle fazla umut vaad etmiyor. 22 yaşındaki oyuncunun Başkent ekibine sakat olarak transfer edildiği öğrenildi. Başkan İlhan Cavcav’ın kasığındaki problem nedeniyle fıtık ameliyatı olan  ve 2 ay sahalardan uzak kalacak olan Gülle’nin transferi konusunda Kemal Özdeş ile ters düşmüş ve bu durumun Özdeş’in gidiş sürecini hızlandıran bir gelişme olduğu ileri sürülmüştü.

KALECİLER
       Geçen sezonki kaleci kadrosunu aynen koruyan Gençlerbirliği’nde kalede iyi bir rekabetin var olduğunu ve bu rekabetin takıma olumlu yansıyacağını söylemek mümkün. Ramazan Köse, Dahlin ve Ferhat Kaplan arasındaki bu savaşta Dahlin ve Ramazan öne çıkıyor ancak yabancı kontenjanındaki kısıtlama nedeniyle Ramazan’ın ilk 11 şansı daha yüksek. Bu 3 ismin dışında Übeyd ve Yusuf gibi iki genç ismin kamp döneminde zaman zaman fırsat bulmasına rağmen önlerinde yer alan isimleri geçmek için daha çok gelişime ihtiyaçları var.

SAVUNMA
       Defans hattında kuşkusuz Kulusic’in kaybı önemli. Genç Ahmet Yılmaz Çalık’ın geçen sezon gösterdiği başarılı performans bu sezon için umut verse de Radzkov’un sakatlığı nedeniyle uzun süre oynayamayacak olması bu bölgede sıkıntıya neden oluyor. Hikmet Balioğlu’nun Spor Toto Süper Lig tecrübesi bulunmaması sebebiyle hazırlık maçlarında Sedat Bayrak ve Tosic’i bu bölgede deneyen Mustafa Kaplan, Dusko Tosic’in stoper oynamak istememesi sebebiyle iyice sıkıntıya düştü. Aslen sol bek olan ve serbest bırakıldığında her hücumda atağa katılan Tosic’i burada kullanmamak Mustafa Kaplan için en doğru tercih gibi duruyor. Uğur Çiftçi’yi kazanmak ve Tosic’i elden çıkararak yabancı kontenjanını boşaltmak da onlar için bir tercih olabilir. Eski oyuncuları Aykut Demir ile de temasa geçen Başkent ekibinde, stopere bir transfer yapılması elzem gibi görünüyor.

ORTA SAHA ve KANATLAR
       Geçen sezon 4-2-3-1’le sahaya dizilen Gençlerbirliği’nde bu sezon Mustafa Kaplan’ın bu anlayışı yıkacağı düşünülmüyor. Defansın önündeki orta saha bloğunda Gosso, Doğa Kaya, Özgür İleri gibi ön libero menşeili oyuncular bulunsa da Nizamettin ve Petrovic gibi isimler de bu bölgede görev alabilir. Ancak bu saydığım isimler oyun rakip yarı alana yıkıldığında dahi yaratıcılık anlamında bazı sıkıntılar yaşayabilir.  Tomic ve Antal’ın forvet arkasında  görev almaları halinde bu sorun ortadan kalkabilir ancak Antal ve Tomic’in gösterecekleri performansın da şu an için kapalı kutu olması taraftarları endişeye sevk ediyor.  Jimmy Durmaz’ın ayrılışının ardından Guido Koçer ve Deniz Naki gibi Mustafa Kaplan’ın büyük umutlar bağladığı bu iki oyuncunun kanatlardaki etkinliği de takımın rakip kaleye gitmesini kolaylaştırabilir. Ancak burada en önemli nokta yine Gosso-Doğa ikilisinin topsuz oyundaki başarılarını toplu oyuna da yansıtmaları. Bu iki isim atakların olgunlaşmaya başladığı 1.bölgede gayet yüksek bir yüzde ile oynarlarken, rakip yarı alanda bu yüzdeleri düşüyor. Bu da Gençlerbirliği’nin hücumlarının tıkanmasına sebebiyet verebilir.

FORVET
       Geçen sezon Bogdan Stancu’nun performansıyla hayat bulan Gençlerbirliği, sezon sonuna doğru da Ermin Zec’in performansıyla lige tutunmuştu. Savunma arkasına atılan toplarla Stancu’yu besleyen Başkent ekibinde, bu sezonda da savunma arkasına atılan bu pasları sık sık görecek gibiyiz. Mustafa Kaplan’ın, Mervan Çelik’i Stancu’nun yanında kullanma planıyla Stancu’ya boş alan yaratma stratejisi ana hücum silahı olabilir. Bu stratejinin altında Mervan’ın stoperler arasına yaptığı koşularla Stancu’ya boş alan bırakmak yatıyor. Yine geçen sezon Jimmy Durmaz ile başarıyla uyguladıkları, açık oyuncuları Stancu’nun yanına yaklaştırarak verkaçlarla ceza sahasına girme veya savunmanın boyunu açarak oyunu kanatlara yayarak, sağ ve sol bekleri ileri çıkarmaya ve tehlikeli ortalar yapmaya teşvik eden oyun planı da Teknik Direktör Mustafa Kaplan’ın kafasında yer alan stratejiler. Doğa ve Gosso’nun, 2. ve 3.bölgede tehlikeli olacak pasları Stancu’ya aktarmada yetersiz kaldıkları anlarda ise Petrovic eldeki tek kurtarıcı olarak gözüküyor. Oyun kurucu menşeili başka oyuncu bulunmadığı için yaratıcılık problemini bir transfer gerçekleşmediği takdirde bu isimle kapatacak Başkent ekibi. Ancak Stancu’nun yanında alternatif bir forvete de ihtiyaç olduğu kesin. Takımın 2. elzemi kesinlikle net bir golcü.

GENEL BAKIŞ
       Geçen sezon lige berbat bir başlangıç yapılmış ve daha sonra Mehmet Özdilek yönetiminde takım ivme yakalamıştı. Yukarıda da değindiğim gibi ilk yarı Stancu’nun, ikinci yarı ise Ermin Zec’in sırtında sezonu tamamladılar. Bu sezon takıma dahil olan mütevazi isimlerle işleri daha da zor. Mustafa Kaplan gibi kulübü ve elindeki oyuncu topluluğunu nasıl kullanabileceğini bilen bir ismin takımda yer alması ise büyük bir şans. TSYD Ankara Kupası’nda Gaziantepspor’a karşı vasatı aşamadılar. Konyaspor’la oynanan finalde ise topu daha çok sahip olmalarına rağmen yaratıcılık gösteremedi Başkent ekibi. Açıkçası bu sonuçlarda oynanan hazırlık karşılaşmalarının vasat 2. ve 3.Lig takımlarına karşı olması da etkili oldu. Takımın gerçek gücünü ancak TSYD Ankara Kupası’nda görebilen yönetim transfer için çok geç kaldığını anlamış oldu. Transfer döneminde takıma vites artıracak isimlerin kadroya dahil edilememesi nedeniyle Mustafa Kaplan elindeki isimlerden maksimum verimi almak zorunda. Ligin ikinci yarısında korkulu rüya görmek istemiyorlarsa ilk yarıyı iyi geçirmek zorundalar.

Hazırlayan: Anıl YAZAR
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

3 yorum:

  1. Artun Akçakın için bi yorum yapmamışsınız kiralık oynadı en son şimdi takıma katkı sağlıcak durumda mı?

    YanıtlaSil
  2. Artun fethiye'de başarılı bir dönem geçirmedi. tsyd kupasında izlediğim bir 30dk'da hiçbir etkinlik gösteremedi. Kişiliği de biraz tartışılır. disiplinsiz bir oyuncu

    YanıtlaSil
  3. Anıl Yazar- Artun ve irfan can gibi genç isimler kamp doneminde şans buldu. Ama su an icin kadrodaki durumları belirsiz.

    YanıtlaSil