21 Ağustos 2014 Perşembe

İnceleme: Karşıyaka 2014-15

       Yıllardır Süper Lig hasreti çeken Karşıyaka. Renklerini Türklüğün kırmızısı, İslamın yeşilinden alan büyük bir camia. Taraftarıyla, halkıyla, yönetimiyle bu sezon artık bu hasreti bitirmek istiyor. Geçen sezon  gelip, gönüllerde taht kuran genç hoca Yusuf Şimşek ile devam kararı aldılar. Gelecek sezon için şu anda en büyük sıkıntıları stad olacak gibi. Taraftarlarda en çok moral bozan durum bu şu anda. Karşıyaka bazı oyuncuları elinde tuttu, bazı oyuncular ile yolları ayırdı. Ama kadroyu kurarken yine bazı sıkıntılar gözüme çarptı gibi. İsterseniz hep birlikte Karşıyaka’yı ele alalım.

KALECİ 
       Karşıyaka, kaleye 2 sezon önce Çaykur Rizespor’un kalesini koruyan tecrübeli eldiven David Loria’yı aldı. Loria iyi bir transfer. Hatta Kazakistan vatandaşı olduğu için 2 kişilik Türki Cumhuriyet vatandaşları kontenjanında olması, yabancı sınırını kapatmaması gayet güzel oldu. Bu 2 kişilik kontenjanı şu zamana kadar en iyi kullanan takım Çaykur Rizespor olmuştu. David Loria ve Samat Smakov ikilisinden fazla fazla verim almıştı. David Loria’dan Karşıyaka’nın fazlasıyla verim alacağını düşünüyorum. En azından geçen sezon başarılı performans geçiren David Bicik’in yerini kapatacağını düşünüyorum. Karşıyaka’da yedek kaleciler Aykut Kıratlı ve Yiğit Gülay. Loria sakatlık, kaza-bela geçirmezse yedek kalecilerin formayı alamayacağını düşünüyorum.

SAVUNMA
       Karşıyaka, geçen sezonda geri plandaki oyuncularının hatalarından çok çekmişti. Eğer kadro buysa, başka transfer yapılmayacaksa en büyük sıkıntılarından birisi stoperler. Mehmet Yiğit, Ramazan Sal ve Cenk Özbey  ile birlikte toplam üç stoper var. Bence Karşıyaka’nın en zayıf halkası işte burası. Büyük olasılıkla Mehmet Yiğit ve Ramazan Sal birlikte oynayacak. Transferde sürekli ismi geçen iki kişi vardı. Hikmet Balioğlu ve Berkay Can Değirmencioğlu. Bu 2 stoperden birisini transfer etseler belki biraz daha toparlanırdı. Ama şu anda buradaki sıkıntının büyük olduğunu düşünüyorum. Ayrıca yeni transfer Azerbaycanlı Mahir Shukurov sağ bek olmasına rağmen Yusuf Şimşek’in jokeri olacağı söyleniyor. Yusuf hocanın stoperde de oyuncuya şans vermesi bekleniyor.

       Sol bekte bu transfer döneminde bir çok Süper Lig takımıyla adı anılan Berkan Emir var. Berkan Emir, hücumu çok seven bir sol bek. Takımını ne kadar atağa sokuyorsa takımının o kadarda atak yemesine neden oluyor. Berkan savunma gücünü arttırabilirse tadından yenmeyen bir sol bek olur. Berkan Emir’in alternatifi yeni transfer Yenal Tuncer.

       Sağ bekte ise Rıdvan Şimşek ve Mahir Shukurov var. Rıdvan Şimşek’in performansı geçen sene taraftarları tatmin etmemişti. Rıdvan bu sene kamp döneminde iyi görünüyor. Performansını merakla bekliyoruz. Shukurov için Azerbaycanlı arkadaşlara danıştığımızda gayet başarılı bir oyuncu olduğunu söylüyorlar.

ORTA SAHA
       Karşıyaka’nın ön liberosunda oynayabilecek oyunculardan birisi Erdi Kasapoğlu. Erdi ne yapar yorumlayamıyorum. Belki Onur Alkan’ı ön liberoda deneyebilir hoca. Ama ön liberoda da eksik var gibi Karşıyaka’da. Çünkü orta saha oyuncularının savunma yönü oldukça zayıf.

       Orta sahada ortasında Mustafa Aşan, Onur Alkan, Servan Taştan gibi oyuncular var. Mustafa Aşan’ın forma şansı bulmasını bekliyorum.

       Kanat oyuncularından Ahmet Arı ve Ofoedu ile yola devam ediyor Karşıyaka. Ahmet Arı’ya Süper Lig’den bir çok teklif olduğunu bizzat biliyorum. Geçen sene çok klas goller attığını hatırlıyoruz. Takıma katkısı da oldukça iyi. Tekniği, hızı, mücadelesi çok iyi. Karşıyakalıların tabiri ile "Arı gibi". Ahmet Arı’nın tek sıkıntısı saha içinde bazen kendini kaybediyor. Sinirlerine hakim olması gerekiyor. Ofoedu da takımın değişmez oyuncularındandı geçen sezon. Bu sezonda aynı performansı gösterir diye umuyorum. 1461’de iyi işler çıkaran Mehmet Sıddık İstemi ve genç oyuncu Ali Say. Karşıyaka’nın kanat oyuncuları gayet iyi.

       Forvet arkasında ise Kahe ve Onur Okan isimleri var. Onur Okan’da Kahe de güzel transferler. Kahe fazla kiloları olsa da değişik bir oyuncu. Adam ne olursa olsun oynuyor arkadaş. Bu sene takım kaptanlığı  da Kahe’ye verildi. Performansı takım için oldukça önemli.Yusuf Hoca Kahe'yi forvette, Juninho'yu forvetin arkasında da oynatabilir.

FORVET
       Karşıyaka forvete Adana Demirspor’dan bildiğimiz Juninho’yu aldı. Herkes forvet arkasında oynayacak derken Yusuf hocanın forvet için bu transferi yaptığını öğrendik. Juninho yetenekleri olan bir oyuncu. İlk sene yarattığı farklılığı hepimiz hatırlarız. 29 yaşındaki oyuncunun gelmesine en çok sevinenlerden birisi de Ahmet Arı idi. Twitter hesabından Juninho’nun gelmesine çok sevindiğini söylemişti ve samba başlasın demişti. Taraftarlar da artık sambanın başlamasını bekliyorlar. Bu mevkide Juninho’nun yedeği Can Erdem. Bu lig için çok sağlam bir alternatif. Geçen sezon Adanaspor ve Denizlispor maçlarında son dakika golleriyle rakiplerini yıkmıştı.

GENEL BAKIŞ
       Karşıyaka’nın bu hücum hattı bu ligdeki çoğu takımda yok. Yusuf hocanın oynatacağı pozitif futbolu da düşününce bol gol atan bir takım izleyeceğiz gibi. Ama stoper ve ön liberosundaki eksikler Karşıyaka’nın şampiyonluğa giden yolda yara almasının en büyük nedenleri olur. 1 tane sağlam stoper, 1 tane de ön libero bu takımı ilk 6’ya sokar. Yine bek oyuncularının savunma yönlerini geliştirmeleri çok önemli.  Stoper için Cenk Güvenç diyorlar ama bilmiyorum burayı ne kadar karşılar. Sizlere İzmir’in güzel takımı Karşıyaka’yı da anlatmış olduk. Keyifli okumalar…

 Hazırlayan: Hüseyin KARABACAK
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder