29 Ağustos 2014 Cuma

İnceleme: Kayseri Erciyesspor 2014-15

       Kayseri Erciyesspor geçtiğimiz sezon ligi düşme potasının iki basamak üstünde 37 puanla 14. bitirdi. Geçen sezon baktığımızda Kayseri Erciyesspor'u iki farklı şekilde ele almak gerektiğini düşünüyorum.

       Öncelikle Fuat Çapa’lı döneme bakalım: Süper Lig’e çıkılmasının ardından Osman Özköylü ile yollarını ayıran Kayseri Erciyesspor takımın başına mütevaziliği ile tanıdığımız Fuat Çapa’yı getirdi. Takım neredeyse her hatları ve yönleriyle değişti fakat beklenen hedefe bir türlü ulaşılamadı. Buna paralel olarak ligin 15.haftasının bitimiyle Fuat Çapa ile yollar ayrıldı. Fuat Çapa dönemindeki istatistikleri bakalım. Ligde 15 maçta; 3 galibiyet 3 beraberlik ve 9 mağlubiyet alırken 10 gol atıp 22 gol yiyen bir takım görüyoruz. Maç başına toplanan puan sadece 0.8.

       Peki ya Hikmet Karaman’lı dönem? Takımın başına 16.Hafta Bursaspor maçı ile geçen Hikmet Karaman, ilk haftalarda takımın kötü gidişine dur diyemedi. Devre arasına girildiğinde Kayseri Erciyesspor ligin dibine demir atmış durumdaydı. Gol atamıyor, kolay gol yiyordu. Devre arası transfer dönemine geldiğimizde bu sıkıntıları çözmek için kadroya katılan Pape Diakhate, Edinho ve Gökhan Değirmenci transferleri takıma cuk oturdu ve düşer denilen Kayseri Erciyesspor ligi 14. bitirerek düşmekten kurtuldu. Hikmet Karaman dönemindeki istatistikleri bakalım. Ligde 19 maçta; 7 galibiyet, 4 beraberlik, 8 mağlubiyet alırken 24 gol atıp 28 gol yiyen bir takım görüyoruz. Maç başına puan ortalaması ise 1.31 oldu.

Peki ya bu sezon?
       Hikmet Karaman ile yollar ayrıldı. Takımın başına Bülent Korkmaz getirildi. Özellikle geçtiğimiz sezon devre arasında yapılan ‘’hayat kurtarıcı’’ mantıklı transfer hamlelerine devam edildi. Gelin şimdi kadroya ve transferlere daha detaylı bakalım...

KALECİ
       Bu mevkiye baktığımızda gerçekten çok iyi bir isme sahip oldukları açık: Gökhan Değirmenci. Geçen sezon devre arasında geldiği Kayseri Erciyesspor’da harika işler yaptı. Takımın ligde kalmasında büyük rol oynadı ve kimilerine göre geçtiğimiz sezonun en iyi 11’indeydi. Sezon bitimiyle beraber adı Konyaspor ile anıldı, hatta anlaştığı söylendi ama Kayseri Erciyesspor transfer sezonunun en iyi hamlelerinden birini yaparak sözleşmesini 1 sezon daha uzattı. Gökhan Değirmenci’nin arkasında formayı bekleyecek isimler ise Elazığspor’dan transfer edilen, geçtiğimiz sezon 12 lig maçında görev alan Zülküf Özer ve takımın altyapısından yetişen, henüz Süper Lig tecrübesi bulunmayan Yusuf Balcıoğlu. Şunun altını özellikle çizmek istiyorum; Gökhan’ın takımdan uzak kalacak bir şanssızlık yaşamadığı sürece bu ikilinin formayı kapması çok çok zor. Önlerinde her yönüyle oldukça iyi bir isim var ve çok çalışmaları gerek.

       Bu bölgeye belki rekabeti arttıracak bir isim transfer edilebilir fakat alınmadığı takdirde de fazla sıkıntı yaşanmayacağını düşünüyorum. Bu bölgeden gönderilen isimler ise Adanaspor'a giden Atilla Koca ve serbest bırakılan Bojan Jorgacevic oldu.

SAVUNMA
       Öncelikle stoper bölgesine bakalım. Geçtiğimiz sezon Al-Hilal takımından kiralanan ve bu sezon bonservisi alınıp 2 yıllık sözleşme imzalanan Kader Mangane defansın bel kemiklerinden. Özellikle geçtiğimiz sezon Pape Diakhate ile oluşturduğu defans tandemi ile göz kamaştıran, fiziğiyle ön planda ve oynadığı sert futbolda kimilerine göre adı ‘’Mengene’’ye çıkan ligimizin için standardın bir tık üstü stoper. Kader Mangane ile tandemi oluşturacak isim ise Erciyesspor mu Eskişehirspor mu derken Kayseri Erciyesspor ile sözleşme imzayalayan John Boye. Rennes’den bonservissiz alınan oyuncu, gerek mücadelesi gerek atlet bir vucüda sahip olması nedeniyle önemli bir isim. Bunun yanında Dünya Kupası'nda gösterdiği yüksek performans ile büyük olasılıkla her kesimin takdirini ve beğenisi kazandı. Tabi bu turnuvada güzel performansının yanında kendi kalesine attığı forvet vari gol, Thomas Müller ve Clint Dempsey ile yaşadığı şanssız anlar aklımızın bir köşesinde yer etmişti. Kader Mangane-John Boye ikilisi birbirini her yönüyle tamamlayan dil uyumu nedeniyle başarılı olmaması için hiçbir sebep göremediğim ligin en güzel ikililerinden. Mangane’nin fizik gücü ve tecrübesi, John Boye’un atletikliği ve hızlı hamleleriyle defansta bir duvar öreceklerini tahmin ediyorum.

       Bu ikiliyi yedekleyen, formayı kapmaya çalışacak isimler ise 19 yaşındaki genç futbolcu Bilal Kılıç ve Erzurum kampı kadrosunda bulunmayan Vedat Demiryürek. Bilal Kılıç futbol kariyerinin büyük bölümünü kiralık olarak 3.Lig'de geçirdi. Eğri oturup doğru konuşalım. Kader Mangane veya John Boye ikilisinden biri şanssızlık yaşayıp takımdan uzak kalırsa, bu isimleri yedekleyecek kalitede bir isim yok kadroda. Bu nedenle stoper bölgesine acil anlamda transfer şart. Rekabeti artıracak, herhangi sakatlık ve cezalı bir ismin olması durumunda o açığı kapatacak bir Türk stoperin gerekli olduğunu düşünüyorum.

       Sağ beke bakalım. Geçen sezon tüm lig maçlarında görev alan, gerektiğinde ön liberoda gördüğümüz ligimizin abilerinden takım kaptanı Cem Can. Diğer isim ise Malmö’den kiralanan 25 yaşındaki gurbetçi futbolcu Mahmut Özen.Okuduğum, araştırdığım kadarıyla beklenen performansı geç gösteren, hücuma yaptığı katkılar ve ayağının topa yakışmasıyla öne çıkan bir futbolcu. Bu ikilinin arasında güzel bir forma rekabeti yaşanacağını düşünüyorum. Bakalım formayı kim kapacak, merakla bekliyorum.

       Sol bekte ise alternatifi bol ve şuan için ligi kaldırabilecek kapasitede 3 isim var. Anıl Karaer, Emre Öztürk ve Uğur Demirkol. Anıl Karaer geçtiğimiz sezon Mersin İdmanyurdu’na kiralık verildi takımın en önemli isimleri arasına girerek takımının Süper Lig'e çıkmasında büyük pay sahibi oldu. Sol bek oynamasına rağmen geçen sezon 5 gol atıp 2 asist yaptı. Emre Öztürk ise geçtiğimiz sezon ligde 18 maçta görev yapan alternatif olabilecek yetenekli bir isim. Uğur Demirkol ise zamanında Almanya’dan gelip Türkiye’de şansını deneyen fakat daha sonra tekrar Almanya’ya dönen gurbetçi futbolculardan. Geçtiğimiz sezon Şanlıurfaspor’da kiralık olarak forma giydi.

       Bu bölgeden gönderilen isimler ise Adana Demirspor’a giden Fazlı Kocabaş, Gaziantep BB’ye giden Josef Çınar, Sakaryaspor’a giden Sertaç Eren ve serbest bırakılan Numan Çürüksu ile Ekrem Ekşioğlu oldu. Kiralık sözleşmesi biten Pape Diakhate ise takımına geri döndü.

ORTA SAHA
       Ön liberoyu bakalım öncelikle. Stoper tandemi gibi ön liberoyu oluşturacak isimler de oldukça iyi ve bu ligde ses getirecek isimler. Georges Mandjeck ve Yacouba Sylla ikilisi ligimiz için fazlasıyla iyi bir tandem. Georges, Mandjeck Alman futbolunun disiplinini, Fransa futbolunun mücadele yönünü almış, zorda kalınan durumlarda stopere çekilebilecek önemli bir futbolcu. Yacouba Sylla ise Aston Villa’dan kiralandı. Sert futboluyla öne çıkan, mücadele özelliği yüksek, takım savunması iyi yer tutan,’’top geçer adam geçmez’’ mantığını futbol düşüncesine sahip önemli bir transfer. Şimdiden söyleyeyim sonra şaşırmayın. Georges Mandjeck ve Yacouba Sylla’lı Erciyesspor orta sahası mücadele gücü ve sertlikleri nedeniyle rakiplerine -tabiri caizse- zulüm edebilir. Orta sahanın ortasında oynayacak isime baktığımızda ise gerektiğinde sağ bek olarak oynayan Mehmet Akgün ve bu bölgede de oynayabilen orta sağ futbolcusu Murat Yıldırım var. Bana kalırsa Bülent Korkmaz ön libero ve onu tamamlayacak mevkide Georges Mandjeck ve Yacouba Sylla kullanacak. Bir bakıma orta sahanın direncini artırıp defansif anlamda takımın kuvvetlenmesini sağlayacak.

       Kanatlara gelelim. Kanat oyuncularını sağ ve sol kanat ayrımı yapmadan değerlendirmek istiyorum. Cenk Ahmet Alkılıç, İlker Sayan, Barış Memiş ve orjini forvet olmasına rağmen benim kanatta oynayacağını düşündüğüm İlhan Parlak kanatlarda oynayabilecek isimler. Cenk Ahmet geçtiğimiz sezon devre arasında kiralandı ve bu transfer döneminde bonservisi alındı. Defansif özellikli bir kanat oyuncusu. Geçtiğimiz sezon son 11-12 maç sırıtmadan forma giyebildiği sağ bekte oynadı. Defansif özellikli olmasına rağmen hem ön hem arka bölgede oynaması onu bir tık öne çıkarıyor. Dardanelspor’dan opsiyonuyla kiralanan 21 yaşındaki İlker Sayan ise hem 10 numara hem de her iki kanatta oynayabiliyor.Topa hakimiyeti, hızı ve futbolu zekasıyla oynaması büyük avantajı. Mutlaka katkı verecektir ama biraz zamana ihtiyacı var. Barış Memiş ise sezon bitimiyle Trabzonspor’a döndü ve takımda kalacağı söylendi fakat Vahid Halilhodzic’in veto etmesi nedeniyle Kayseri Erciyesspor ile anlaştı. Geçtiğimiz sezon 1461 Trabzonspor forması giyerken adeta tek başına savaştı, didindi. Sezonu 14 gol 10 asistle tamamlasa da takımını ligde tutamadı. Benim fikrim Kayseri Erciyesspor’da başarılı olacağı yönünde, bu potansiyeli kendisinde fazlasıyla mevcut. Bir bakıma Kayseri Erciyesspor’a gelmesi kendi gelişimi için daha iyi oldu. Gelelim son isme geçtiğimiz sezon Karabükspor forması altında 10 gol 5 asistlik bir başarılı bir performans gösteren gerek forvet gerek kanatlarda forma giyebilen İlhan Parlak. Gelecek sezon ilk 11’de olacağını ve başarılı olmaması için bir neden olmayacağını düşündüğüm iyi transferlerden.

       10 numara bölgesine geçtiğimizde elde iki isim var. Senijad İbricic ve Kerim Avcı. Senijad İbricic Türkiye’de 3.sezonunu yaşıyor. Yabancı kuralı nedeniyle 11’den ziyade hamle futbolcusu olarak kullanılacağını düşünüyorum.Kenardan gelip vereceği katkılar ile takıma fayda sağlayacak bir futbolcu.Kerim Avcı ise Almanya altyapısı patentli ve takımda 2.sezonunu yaşıyor. Şua nki performansıyla rotasyon futbolcusu olacağını düşünüyorum. Benim gözümden 10 numara olayına baktığımızda yerli bir transferin şart olduğu kanaatindeyim. Ha olur olmaz orası yönetime kalmış.

       Bu bölgeden gönderilen isimler ise Galatasaray'a transfer olan Yasin Öztekin, Şanlıurfaspor'a giden Volkan Okumak, Adana Demirspor'a giden Hüseyin Kala ve serbest bırakılan Randall Azofeifa oldu. Kiralık sözleşmeleri biten Yiğit Gökoğlan ve Bakaye Traore ise takımlarına geri döndüler.

FORVET
       Kayseri Erciyesspor’un forvet hattı bu ligi fazlasıyla kaldırabilecek ve tehlike arz eden futbolculardan oluşuyor. Edinho, Björn Vleminckx, Necati Ateş, takıma yeni katılan Jacques Zoua ve genç futbolcular Tayyip Kanarya, Yakup Ramazan Zorlu. Edinho’yu anlatmaya gerek yok sanırım. Geçtiğimiz sezon devre arasında opsiyonuyla takıma katıldı ve resmen attığı gollerle takıma hayat verdi. Bu transfer döneminde bonservisi alındı. Björn Vleminckx ise geçen sezona iyi başlamasına rağmen son haftalarda düşüş yaşadı ve kadroya giremedi. Bu sezon nasıl bir performans gösterecek merak içindeyim.  Necati Ateş ise önemli bir hamle oyuncusu olacaktır. İlerleyen yaşına rağmen geçtiğimiz sezon tam 43 maçta forma giyip 7 gol 6 asist ile oynadı. Necati, gerektiğinde forvet arkasında da görev alabilecek bir oyuncu.

       Ayrı parantez açmak istediğim oyuncu ise Hamburg’dan kiralanan Jacques Zoua. Zamanında Kamerun Milli Takım’ında forma giymiş, ligimizde başarılı olabileceğini düşündüğüm önemli transferlerden. Sitemiz yazarlarından Yiğit Can Ertunç ile bu futbolcu üzerinde uzun uzun konuştuk. Birkaç özelliği dışında ligimizde Leonard Kweuke’ye benzediğini söyledi bana. Rakibin defanslarıyla sonuna kadar savaşır, yılmaz., korkusu yoktur. Çok zorda kalındığı zamanlarda kanatta denenebilir fakat ben bunu ön görmüyorum. Onu forvette kullanmak en doğru tercih olacak. Bitiriciliğine gelirsek bu konuda ne çok iyi ne çok kötü olduğunu söylemeliyiz. Jacques Zoua mücadelesi ve yılmayan tavrını, tamamlayacak futbolcular gerekli. Özellikle kanattan ceza sahasına indirilecek toplar önem teşkil edecektir. Kesinlikle ligimizin iyi transferlerinden biri olacak diyerek sözü bitirelim.

GENEL BAKIŞ
       Kayseri Erciyesspor’un güzel kadro kurduğunu ve birkaç transfer hamlesiyle hedeflediğinden daha yukarılarda tutunacaklarını düşünüyorum.Özellikle defansın stoper tandemini, orta sahanın ortasını acayip beğendiğim tarzda futbolculardan oluşturuldu. Kuvvet/dayanıklılık bakımından sağlam kadroya sahipler. Kadronun orta bölgeleri kenar bölgelere kıyasla çok iyi ve güçlü. Rakip takımların bu bölglerde epey zorlanacağını ve epey ter atacağı fikrindeyim.

       Benim özellikle merak ettiğim nokta şu Bülent Korkmaz’ın felsefe ve oyun anlayışı? Çünkü gerçekten elinde güzel bir kadro var. Nasıl oynatacak, ne yapacak özellikle takip edeceğim. Bir de şu konuda özellikle büyük alkışı hakediyorlar. Yaptıkları yabancı transferlerinin, gerçekten işi bilen birileri tarafından yapıldığı çok açık. Pape Diakhate gitti yerine John Boye, Bakaye Traore gitti yerine Yacouba Sylla geldi. Gerçekten akıllıca ve çok çok iyi transferler. Önünde saygıyla eğilmeli desek yeridir.

       Naçizane bir 11 tahminiyle yazıyı sonlardırmak istiyorum. Kalede tabiki Gökhan Değirmenci. Geride Cem Can (Cenk Ahmet)-John Boye-Kader Mangane-Anıl Karaer oluşturur. Orta saha ortasında Georges Mandjeck-Yacouba Sylla ikilisi, sağ kanat Barış Memiş, sol kanat İlhan Parlak olacağını düşünüyorum.10 numara pozisyonunda ise takıma taşıyacak tek futbolcu Senijad İbricic var fakat yabancı kuralına takılacağını düşünerek bu bölgeyi boş bırakıyorum, belki Necati Ateş burada kullanılabilir. Forvette ise Edinho’nun olacağının ilerleyen haftalarda Jacques Zoua ile forma rekabetine gireceklerini düşünüyorum.

Hazırlayan: Muhammed EKTİ
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder