2 Ağustos 2014 Cumartesi

İnceleme: Manisaspor 2014-15

       KALECİ: Manisaspor‘da şu anki kadro yapısı itibariyle birinci kaleci konumunda İhsan Poyraz bulunuyor. Son 2 sezondur Volkan Babacan‘ın arkasında forma şansı bekleyen İhsan, geçen sezon 6 PTT 1.Lig , bir tane de Ziraat Türkiye Kupası karşılaşmasın da görev yaptı. Görev yaptığı bu 7 karşılaşmada ise kalesinde 11 gol gördü.  İhsan bu sezon Manisaspor‘un birinci kalecisi olabilir mi sorusuna Manisaspor teknik heyeti ve yönetiminin de henüz tam olarak bir cevap veremediğini biliyorum. Volkan Babacan gibi bu ligin seviye olarak çok üstünde bir kaleciden sonra İhsan Poyraz‘ın performansının çok tatmin edici olacağına inanmıyorum. Transfer sezonunun bu döneminde kaliteli yerli bir kaleci bulmak oldukça zor olacağı için eğer maddi kaynak yaratılabilirse Manisaspor‘un yabancı bir kaleci transferi yapması gerektiğini düşünüyorum.  Takımdaki bir diğer kaleci adayı ise genç Murat Demir. Milli takım alt yaş kategorilerinde görev yapan Murat‘ın gelişimi açısından oynayabileceği bir takıma kiralık gitmesi gerektiği fikrindeyim.

       SAĞ BEK: Manisaspor‘dan ayrılan birçok oyuncu oldu sezon bitiminde. Bana soracak olursanız, bu oyuncular arasından iki oyuncunun yerinin dolması çok zor. Bunlardan biri Volkan Babacan diğeri ise Benjamin Fuchs. Fuchs kesinlikle ama kesinlikle Süper Lig kalitesinde bir sağ bek. Hücuma çıkışları, yaptığı etkili ortaları, maç istikrarı ve sayabileceğim daha bir çok özelliği ile özellikle son 2 sezonda Manisaspor‘un gizli kahramanıydı. Bu kadar önemli bir oyuncu takımdan ayrıldıktan sonra, Manisaspor bırakın Fuchs kalitesinde bir oyuncu transferi yapmayı, sağ bek transferi bile yapmadı ve sportif direktör Erman Güraçar sağ bek transferi yapılmayacağını açıkladı.  Şu an takımda orjini sağ bek olan tek oyuncu Tayfun Cora olarak gözüküyor. Ama Tayfun da son 3 sezondur görev yaptığı takımlarda genellikle sağ bek değil stoper olarak görev yaptı. Genç Cenk Yılmaz ise alt yapıda sağ açıkta görev yaparken son 2 sezonda sağ beke devşirilen bir başka oyuncu oldu. Teknik direktör Tahir Karapınar‘ın bu mevki için kullanabileceği bir başka oyuncu ise Erdi Öner ancak onun da orjini sağ bek değil.

       STOPER: Manisaspor‘un Süper Lig şansını son maçla kaybettiği 2012-13 sezonunda takımın tandemini oluşturan ikili Hüseyin Tok ile Hikmet Balioğlu idi. Bu ikiliye ise en büyük destek rotasyon anlamında Ümit Yasin Arslan'dan geliyordu ve Manisaspor o sezon hem Reha Erginer‘in doğru savunma anlayışı hem de bu 3 oyuncunun kalitesi ile ligin en az gol yiyen takımlarından biri olmayı başarmıştı. Geçen sezon başında ise , Hüseyin Tok takımdan ayrılmış yerine Mikic takviyesi yapılmıştı. Hikmet Balioğlu – Mikic ve Ümit Yasin üçlüsü savunma rotasyonu için yeterli bir performans gösterseler de Kemal Özdeş‘in savunma anlayışı Manisaspor‘un savunma anlamında başarısız olmasına sebep olmuştu. Bu  sezon başı Hikmet Balioğlu da takımdan ayrıldı ve Manisaspor‘un Süper Ligi son maçla kaçıran tandemi oluşturan ikilisi de tamamen değişmiş oldu.  Ben Manisaspor yönetiminden Mikic ve Ümit Yasin‘in yanına en az Hüseyin Tok ve Hikmet Balioğlu kalitesinde bir takviye yapmalarını beklerken kadroya Erdi Öner ve Tayfun Cora‘yı dahil ettiler.  Gelecek sezon için Manisaspor‘un kadrosunda stoper olarak Mikic, Ümit Yasin, Tayfun Cora, Erdi Öner ve genç Ali Fırat Okur görev yapacak. Manisaspor yönetimine sormak istediğim en önemli sorulardan biri şudur ki, Tayfun Cora ve Erdi Öner gibi hem sağ bek hem stoper devşirmesi iki oyuncu almaktansa , orjini sağ bek olan ve orjini stoper olan 2 oyuncu almak daha mantıklı olmaz mıydı?

       SOL BEK: Türkiye‘deki bütün kulüpler yana yakıla sol bek ararken Manisaspor kendi alt yapısından iki tane başarılı sol bek çıkarmıştı. Bülent Cevahir ve Hüsnü Başkurt. Bülent‘in her ne kadar asıl yeri sol açık olsa da sol bek performansı da gayet etkiliydi ki bunun sonucunda Balıkesirspor‘a transfer oldu. Hüsnü ise bu yıl PTT 1. Lig‘de en büyük şampiyonluk adayı olan Şanlıurfaspor‘un yolunu tuttu. Yani kısacası Manisaspor‘un geçen sezon kadrosunda bulunan iki sol beki de birbirinden önemli takımlara transfer oldu.  Manisaspor ise bu iki değerli ve genç oyuncunun yerini Denizlispor‘dan Süleyman Çelikyurt‘u alarak doldurmak istedi. Tahir Karapınar ilk etap kamp çalışmalarının ardından yönetime bir sol bek alınmalı raporu verdi ki benim de endişelerim azaldı. Manisaspor‘un şu an sol bek pozisyonu için en büyük alternatifi ise Ümit Karaal. Ümit için tek bir şey söyleyebilirim, transferi gerçekleşirse büyük iş başarılmış olur. Umarım en yakın zamanda bu transferin bittiği haberini alırız.

Nenad-Milijas
       ORTA SAHA: Manisaspor gelecek sezonda klasik 4-3-3 taktiği ile oynayacak gibi görünüyor. Bekir Yılmaz takımdan ayrıldıktan sonra Manisaspor orta sahasındaki 3 oyuncunun görevleri çok net bir şekilde belirlendi. Geçtiğimiz sezon  1 oyuncu ön libero pozisyonunda kesici – durdurucu olarak , bir oyuncu çift yönlü olarak, bir oyuncu ise ofansif orta saha olarak görev yaptı. Ben gelecek sezonda böyle bir kurgu bekliyorum Manisaspor‘dan. Ön libero pozisyonda, Hakan Turan ve Barbaros Barut şu an için Manisaspor kadrosunda bulunan oyuncular. İkisinin de bu bölge için yeterli oyuncular olduğunu düşünüyorum. Özellikle Hakan iç saha maçlarında , Barbaros da dış saha maçlarında kullanılırsa bu oyunculardan maksimum bir verim alınabilir. Çift yönlü orta saha oyuncusu için ise Manisaspor‘un elinde iki sezondur önemli oyuncular vardı. ( Eray Ataseven ve Gökay İravul ) Bu sezon için ise sadece Kenan Aslanoğlu ve yeni transfer Metin Yüksel‘in olduğunu görüyoruz. Bu iki oyuncunun ortak noktası ise geçirdikleri ağır sakatlıklar. Hem Metin hem de Kenan yetenekli oyuncular olsalar da başlarının sakatlık ile dertte olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Manisaspor‘un bu bölge için bir oyuncu transferi yapması gerektiğini düşünüyorum ve yapılacağını da umuyorum.  Geçtiğimiz sezon Elazığspor‘da oynayan Sane ile görüşme halinde olan Manisaspor yönetiminin alternatif olarak Mehmet Besler‘i düşünmesi bence gayet mantıklı olacaktır. Ofansif orta saha pozisyonuna gelecek olursak , Manisaspor‘un geçtiğimiz sezon en sıkıntı yaşadığı mevkiiydi dersek yanlış olmayacaktır. İlk devrede Umut  Sözen, ikinci devrede ise Goran Causic beklenen katkıyı  yapamadılar. Gelecek sezon için ise Manisaspor yönetimi bu bölge için Nenad Milijas ile görüşme halinde. 31 yaşındaki Nenad Milijas‘ın bu lig için çok üst seviyede bir oyuncu olduğunu, kariyerinde Premier League tecrübesi olduğunu belirtmek isterim. Umarım Manisaspor yönetimi bu transferi gerçekleştirebilir. Eğer Milijas transferi olumlu sonuçlanırsa, Manisaspor‘un bu sezon için hayalleri de hedefleri de değişebilir. 2012-13 sezonunda Cernat‘ın Rizespor‘a yaptığı katkıyı, 2013-14 sezonunda ise Muhammet Reis‘in Balıkesirspor‘a yaptığı katkıyı , Milijas Manisaspor için yapabilir. Manisaspor takımının bu pozisyon için kendi içinden alternatifleri ise Burak Can Balcı, Oğuzhan Yıldırım ve Kenan Aslanoğlu olacaktır.

       SAĞ-SOL KANAT: Geçtiğimiz sezon Manisaspor‘un sağ ve sol kanat olarak oynayabilen 4 kaliteli oyuncusu vardı. (Perovic, Murat Gürbüzerol, İsmail Köse ve Bülent Cevahir) Gelecek sezonda bu 4 oyuncudan sadece İsmail Köse takımda yer alıyor. İsmail hem genç hem de çok yetenekli bir oyuncu. Gelecek sezon için Manisaspor teknik heyetininde , taraftarının da, benim de ondan çok yüksek beklentilerim var ve inanıyorum ki İsmail Köse bu beklentilerin hepsini karşılayacaktır. Takıma bu sezon dahil olan tek kanat oyuncusu Kudret Kanoğlu. Kendisini canlı izleme fırsatı bulamasam da Kudret için aldığım duyumlar bir hayli iyi. Manisaspor yönetimi sağ ve sol açık olmak üzere 2 oyuncu transferi daha yapmayı planlıyor. Bu oyuncuların biri yerli diğeri ise yabancı olacak. Yerli olarak şu an için en büyük alternatif, Erkan Taşkıran.  Erkan bu ligi ve Manisa‘yı tanıyan, içe kat edip skor yapabilen yetenekli bir oyuncu ama keşke Manisaspor Mehmet Sıddık İstemi veya Ercag Evirgen transferlerinden birini gerçekleştirebilseydi. Bu bölgeye alınacak yabancı oyuncu için ise bence kıstas alınacak oyuncu Lalawele olmalıdır. Siyahi oyuncu geçen sezon Balıkesirspor‘a muazzam bir katkı vermişti. Umarım Manisaspor en az Lalawele kalitesinde bir oyuncuyu kadrosuna katabilir. Şu an denemede olan siyahi oyuncu Ouattara‘nın  ise Manisaspor için en son alternatif olduğunu söyleyebilirim.

       FORVET: 2012-13 sezonundaki Manisaspor başarısında hiç şüphesiz ki Kahe‘nin -ya da Manisaspor taraftarlarının deyimiyle “Apaçi Kahe“nin- katkısı maksimum seviyedeydi. Geçen sezon ise ligin ilk yarısında Kemal Özdeş hocanın prensi Simonek‘in katkısı da bir o kadar tersine minimum seviyedeydi.  Takıma ikinci yarıda katılan Abdülkadir ve Katil lakaplı Perovic, Manisaspor‘un skor yükünü üstlendiğinde Manisaspor daha rahat gol bulabilen bir takım haline gelmişti. Kısacası Abdülkadir Özgen devre arasında Manisaspor‘a ilaç gibi gelmişti. Gelecek sezon için ise Manisaspor bu bölgeye Orduspor‘dan Subasic takviyesini yaptı. Fakat bu takviyeyi niye yaptığını ben anlayamadım. Arkasında Anıl ve Landel gibi iki yetenekli oyuncu olmasına rağmen sezonu sadece 8 gol ile noktalayabilen, oldukça durağan bir santrafor olan Subasic‘in yanlış bir transfer olduğu kanısındayım. Subasic‘in şu an için en büyük alternatifi , Manisaspor alt yapısından yetişmiş olan Gökdeniz‘dir.  Ben ne yazık ki ne Gökdeniz ‘in ne de Subasic ‘in Manisaspor‘un ideal santraforu olduklarını düşünmüyorum. Gökdeniz gayet kaliteli ve geleceği açık bir oyuncu fakat maç tecrübesi fazlasıyla eksik. Subasic ise geçen sezonki performansından dolayı bana güven vermiyor. Manisaspor‘un rakip savunmayı zorlayacak, dikine koşular yapabilecek bir golcüye ihtiyacı var bence. Umarım bu sezon başında fark edilir ve transfer yapılır. Yoksa Manisaspor devre arasında, tıpkı geçen sezon olduğu gibi bir forvet arayışına girer.

Hazırlayan: Enes YALIHÜYÜK
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder