26 Ağustos 2014 Salı

İnceleme: Sivasspor 2014-15

       Sivasspor, 2013-14 sezonunu 16 galibiyet, 5 beraberlik ve 13 mağlubiyetle 53 puan toplayarak aynı puandaki Trabzonspor'un averajla arkasında 5. bitirdi. Ligdeki 34 maçta 60 gol atıp, 55 gol yiyerek çok gol atan fakat aynı zamanda çok gol yiyen bi görüntü çizdi. Ligi 5. sırada bitirdiği için Avrupa Ligi'ne katılma hakkı elde eden Sivasspor, UEFA'dan gelen men cezası ile şok oldu. Bu kararı mahkemeye taşıyan Yiğidolar, istediği sonuca ulaşamayınca bu sene Avrupa'ya gidememiş oldu.
 
       Sezonu mahkeme sonucunun açıklanmaması sebebiyle 4 Temmuz'da Avrupa'ya gidecekmiş gibi açan Sivasspor, 7 Temmuz'da açıklanan CAS kararıyla Avrupa'ya gidemeyeceği kesinleştikten sonra çalışmalarına 1 hafta ara verdi. 15 Temmuz'da Sivas'ta yeniden topbaşı yapan takım sezonu tam anlamıyla bu tarihte açmış oldu. Ülkesinde düzenlenen Dünya Kupası'nda yorumculuk yaptıktan sonra kısa bir tatil yapan teknik direktör Roberto Carlos ise takıma 19 Temmuz'da katıldı.

       Fizik-kondisyon ağırlıklı geçen ilk etap çalışmalarını 27 Temmuz'da tamamlayan Yiğidolar, 3 günlük iznin ardından ikinci etap çalışmaları için Hollandaya gitti. 15 günlük Hollanda kampı boyunca hazırlık maçlarıda yapan takım Başakşehir'e 2-0 kaybederken, Al-Shabab ile 2-2 berabere kaldı. Sivas'a döndükten sonra Cumhuriyet Kupası'na katılan Sivasspor, Gaziantep BB'yi normal süresi 3-3 biten maçta penaltılarda 4-2 yendi ve finale çıktı. Finalde Mersin İY'ye 3-2 yenildi ve turnuvayı noktalamış oldu.


TRANSFERDE NE YAPTI?
       Geçen sezon Sivasspor kadrosunda yer alan futbolculardan Aydın Karabulut Bursaspor'a, Nihat Şahin Mersin'e, Jakub Navratil Mlada Boleslav'a gitti. Mahmut Bezgin, Eren Aydın, Pedro Oldoni ve Aykut Öztürk'te takımdan ayrılırken şuan herhangi bi takımla anlaşmış değiller. Ayrıca geçtiğimiz sezonu Boluspor'da kiralık geçiren Alican Karadağ, bu sezon Giresunspor'a kiralandı. Yine geçen sezon Yeni Diyarbakır'da kiralık oynayan Gökhan Payal, bu sezon Sarıyer'e kiralandı. Kaan Kılcı ise geçen sene kiralık oynadığı Sivas Dört Eylül Belediyespor'a bu sezon bonservisiyle gitti. Şaban Özel de geçen sezonu Samsunspor'da kiralık olarak geçirmişti, bu transfer döneminde ise bonservisiyle Adana Demirspor'a gitti. Sivasspor'dan Adana Demirspor'a bonservisiyle giden bir başka oyuncu ise Timur Bayram Özgöz oldu. Timur, geçen sezonun ikinci yarısında Adana Demirspor'da kiralık oynamıştı. Geçen sezonun ilk yarısını Kartalspor'da ikinci yarısını Balıkesirspor'da kiralık geçiren Uğur Akdemir'in Balıkesirspor ile olan kiralık sözleşmesi bu sezonda devam ediyor. Geçen sezonun ikinci yarısını Manisaspor'da kiralık geçiren Abdülkadir Özgen Sivasspor'dan ayrılarak Şanlıurfaspor'a gitti. Fatih Kıran ise bu sezonu Göztepe'de kiralık olarak geçirecek.

       Trabzonspor'dan Batuhan Karadeniz (Elazığspor'da kiralık oynuyordu), 1461 Trabzon'dan Berk Neziroğluları, Samsunspor'dan Musa Sinan Yılmazer, Las Palmas'tan Macauley Chrisantus takıma katıldı. İbrahim Toraman Beşiktaş'tan, Pekin Köşnek Anadolu Üsküdar'dan kiralandı.

       Geçen sezonu Fethiyespor'da kiralık geçiren Ahmet Aras ve Anadolu Üsküdar'da kiralık geçiren Deniz Öksüz takıma geri döndü. Ayrıca transfer döneminde anlaşılan Serdar Özkan ve Kerem Bülbül ise takıma katıldıktan kısa bir süre sonra takımdan ayrıldılar.


KALECİ
       Sivasspor'un kadrosunda şuan A takım düzeyinde yalnızca iki kaleci bulunuyor ve Korcan'ın Süper Lig seviyesinde bir yedeği bile yok. Kaleye mutlaka transfer yapılacağını düşünüyorum. Eğer transfer yapılmazsa Yiğidolar'ın en fazla sorun yaşayacağı, en zayıf bölgesi şuan için kale olarak gözüküyor.

Korcan Çelikay: Uzaktan şutlarda hata yapabiliyor ve konsantrasyon problemi olan bi kaleci. Kale benim diye düşündüğünden yeteri kadar çalışmadığını düşünüyorum bu da performansına yansıyor. Hazırlık döneminde çok formsuzdu. Yeni kaleci transferiyle kulübeye geçeceğini düşünüyorum.

Deniz Öksüz: İki buçuk sezondur Türkiye'de olan gurbetçi kaleci yalnızca 3.Lig'de forma giydi. Süper Lig için yeterli görmüyorum. Transferden sonra takımın 3. kalecisi olacaktır.

SAVUNMA
       Sivasspor stoper mevkisinde 2 tane oldukça tecrübeli, 2 tane de genç ve gelecek vaadeden isme sahip. Aralarındaki rekabet kaliteyi arttırcaktır.

Manuel Da Costa: Üst düzey birçok takımda forma giyen futbolcu geçen sezon Sivasspor'a katıldı ve 6 gol katkısı yaptı. Uzaktan sert şutları her kaleciyi korkutuyor. Savunmada oldukça sert, hamlelerinde başarılı ve agresif. Tek eksiği agresifliğinden kaynaklanan fazla kart görmesi. Sakat veya cezalı olmadıkça stoperin değişillmez ismi olur.

Ümit Kurt: 23 yaşındaki stoper bazen zamanlama hatası yapabiliyor fakat her geçen gün performansının üstüne koyarak ilerliyor. Bir ara Fenerbahçe'nin gündemine gelen Ümit, takımda kaldı. Ümit'ten iyi performans bekliyorum. Da Costa'nın partneri olmak için en büyük aday.

İbrahim Toraman: 2004'te transfer olduğu Beşiktaş'ta kaptanlığa kadar yükselen bi isim İbrahim Toraman, Geçen sezon Sezer Öztürk ile yaşadığı kavgadan sonra kadro dışı kaldı ve geçen sezonu boş geçirdi. Eski formunu yakalaması zaman alacaktır ama İbrahim'in Sivasspor'a katkı yapacağını düşünüyorum. Zaman zaman stoperde zaman zaman ön liberoda göreceğimizi düşünüyorum.

Ahmet Şahbaz: Dış görünüş olarak yerli Puyol diyebileceğimiz bi isim Ahmet. Uzun boya sahip olmasına rağmen ayağı fena değil fakat Süper Lig düzeyi için güçsüz olduğunu düşünüyorum. Ligde kolay kolay forma şansı gelmeyebilir en azından Türkiye Kupası'nda oynayarak biraz aşama katetmesi gerekiyor.

       Sivasspor'un sağ bekte sorun yaşaması benim için sürpriz olur. Çok tecrübeli iki futbolcuya sahipler.

Cicinho: 34 yaşındaki futbolcu geçen sezon ligimizin asist kralıydı. Yüksek performansının devam edeceğini düşünüyorum. Kalitesi tartışılmaz. Ofansif katkısı muazzam. Duran toplarda etkili.

Abdurrahman Dereli: Geçen sezon çok az maça çıkan futbolcunun Cicinho'yu kesmesi imkansız ama görev geldiğinde elinden geleni yapacaktır.

       Eksik olmayan mevkilerden biri de sol bek. Sivasspor bu mevkide genç ve potansiyelli oyunculara sahip.

Ziya Erdal: İleri geri durmadan çalışan bir isim Ziya. Hücumu seviyor. Formayı bırakmaz.

Berk Neziroğluları: Yeni transfer Berk'in formayı Ziya'dan alması kolay değil fakat görev geldiğinde savunmanın solunda sorun yaşatmaz. Hücuma katkısı biraz zayıf.

ORTA SAHA
       Orta sahada tecrübeli oyuncular var. Fakat oyunu iki yönlü oynayabilecek kaliteli bi transfer takıma çok yakışır.

Kadir Bekmezci: Sivasspor'da 6.sezonunu geçirecek olan Kadir takımın kaptanı. Orta sahada takıma defansif anlamda katkısı büyük. Maç içerisinde çok çalışıyor. Formayı kolay kolay bırakmaz.

Adem Koçak: Hücum organizasyonlarına yeterli katkıyı veremeyen Adem, fazla risk almadan defansif görevini iyi yapıyor. Forma mücadelesi içinde yer alır.

Hakan Arslan: İleri çıkarak sürpriz goller atabiliyor. Geçen sezon ligde 4, kupada 6 gol atarak bunu gösterdi. Savunmasını geliştirebilirse formayı alabilir. Çeşitli mevkilerde oynayabilmesi avantajı. Fakat Hakan'ın hazırlık döneminde geçen sezon sergilediği performansı arattığını da unutmayalım.

Mehdi Taouil: Oyunu iki yönlü oynayabiliyor fakat temposu Sivasspor'un hızlı oyununa ayak uyduramıyor. Rotasyonun içinde kendine yer bulmaya çalışacak.

Pekin Köşnek: Ülkemizdeki profesyonel liglerden sadece Süper Lig'de oynamayan Pekin, o şansı da bu sezon yakalıyor. Tecrübeli futbolculardan formayı almaya çalışacak.

KANATLAR
       Sivasspor'un kanatlarında hızlı, adam eksiltebilen, skora katkı yapabilen oyuncular mevcut. Belki alternatif bir isim gelebilir.

Aatif Chahechoue: Geçtiğimiz sezonun gol kralıydı Aatif. Zaman zaman forvette ve forvet arkasında da görev alıyor. Topla oldukça süratli ve yetenekli. Bu sezonda Yiğidolar'ın en büyük kozlarından olacak. Formayı bırakmaz.

Burhan Eşer: Sağ kanadın değişilmezi. Cicinho ile uyumu gayet iyi. Geçen sezon beklentilerin üstüne çıkmıştı bu sezonda aynısını yapmaya çalışacak. Sağ kanadı bırakacağını düşünmüyorum.

Musa Sinan Yılmazer: Samsunspor'dan takıma katıldı. Süratiyle dikkat çekiyor. Rotasyona girer.

Aykut Emre Yakut: 20 yaşındaki genç futbolcu Sivasspor'a geçen sezon katıldı ve o zamanki adıyla U-21 liginde forma şansı buldu. Forvet arkasında da oynayabiliyor ve çalışkanlığı ile dikkat çekiyor. Sol ayağı oldukça iyi. U-21'de oynayacaktır, A takımda da formayı kovalayacak ama işi kolay değil.

Cihan Özkara: 23 yaşındaki futbolcu Azerbaycan milli takımında da oynuyor. Birçok mevkide oynama kapasitesine sahip. Boyu uzun. İlk 11 şansı zor ama zorlayacak. 

FORVET
       Forvette sıkıntı yaşanmayacağını düşünüyorum. Farklı tarzlarda kaliteli oyuncular bulunuyor.

John Utaka: Geçen sezon katıldığı Sivasspor'da yaşadığı bazı sakatlıklar ve uyum süreci sebebiyle tam randımanlı performans gösterememesine rağmen ligde 22 maçta 9 gol attı. Bu istatistik Utaka'nın ne kadar kaliteli bir futbolcu olduğunu gösteriyor. Ayrıca kanatlarda da oynayabiliyor. Hazırlık dönemini de çok iyi geçirdi. Sezona formda giriyor. Beklentiler çok büyük.

Macauley Chrisantus: 2007 yılında U-17 Dünya Kupası'nın gol kralı ve en değerli futbolcusu olmuştu (Toni Kroos ve Bojan Krkic'in önünde). Turnuvadan sonra Hamburg'a transfer oldu. Çeşitli Alman takımlarında kiralık oynadı. Altyapısını Almanya'da almış olmasıda büyük avantaj ancak bir türlü istenilen performansa ulaşamadı. Geçen sezonu Las Palmas'ta 28 maçta 9 gol 2 asist ile tamamladı. Atletik yapısına diyecek yok ama maç içerisinde dalgınlığı olabiliyor. Son hazırlık maçında sakatlanarak oyundan çıkmıştı durumu şu an belirsiz.

Batuhan Karadeniz: Türk futbolunun yıllardır çok büyük performanslar beklediği Batuhan bir türlü o seviyeye ulaşamadı fakat kendisine sürekli yeni şanslar yaratabiliyor. Gittiği her takım için son şans diyenler bi kenarda dursun Batuhan sürekli transfer yapabiliyor. Eğer kendini futbola verirse çok iyi yerlere gelebilir. Hava toplarında etkili, ayağı iyi ve hırslı.

Ahmet Aras: Kiradan geri döndü. Önünde çok iyi isimler var fakat Ahmet'in alternatif olarak iyi bi isim olduğunu düşünüyorum. Talipleri de var gidebilir, kalabilir şaşırmam.


TEKNİK DİREKTÖR
       Sivasspor'un belki de en büyük şanslarından biri Roberto Carlos. Dünyaca tanınmış bir teknik direktöre sahipler. Futbolculuğunu anlatmaya gerek duymuyorum zaten herkes Carlos'u çok çok iyi biliyor. Ülkemizde Fenerbahçe formasını da giyen Roberto Carlos, sıcakkanlılığı ve sempatikliğiyle herkesin sevgisini kazanmış durumda. Oynattığı tempolu hücum futbolu göze hoş geliyor. Bu sene de aynı tempoyu ve hücum organizasyonlarını bekliyorum. Roberto Carlos'un teknik direktörlüğünü yavaş yavaş futbolculuğuyla aynı seviyeye çektiğini düşünüyorum.


GENEL BAKIŞ
       Sivasspor, ligde Fenerbahçe'nin ardından en yaşlı ikinci takım durumunda. Bu tecrübe anlamında oldukça büyük bir avantaj. Fakat üst üste maçlar oynadıkça bunu kaldıramayacak oyuncular olacaktır. Sakatlık olacaktır. Kadro genişliği anlamında 2-3 transfer gerekli diye düşünüyorum. Kaleye ise çok acil kaliteli ilk 11'de oynayacak bi transfer yapılmalı. Eğer bu transferi gerçekleştirebilirlerse takım seviye atlayacaktır. Ayrıca orta sahaya oyunu iki yönlü oynayabilen bi takviye yapılması gündemde. Geçen sezon takımda olan Aydın Karabulut Bursaspor'da kadro dışı kaldı ve Sivasspor'a dönme ihtimali olabilir. Sivasspor çok kaliteli yabancılara sahip ve bu sezonda üst sıraları zorlayacağını düşünüyorum. Yine de transfer dönemi bitene kadar yapacakları veya yapmayacakları transferler kaderlerini belirler.

       İdeal 11: Şu an için kalede Korcan, sağ bek Cicinho, stoperler da Costa ve Ümit Kurt, sol bek Ziya Erdal, orta sahada Kadir Bekmezci ve Adem Koçak (ya da yeni transfer), forvetin arkasındaki üçlüde Burhan Eşer, Aatif Chahechoue ve John Utaka, ileride ise Macauley Chrisantus.

       Sizlere Sivasspor'u kendi fikirlerimle tanıtmaya çalıştım, hatamız olduysa affola. Zaman ayırıp, okuduğunuz için çok teşekkürler..

Hazırlayan: Utku YASTIKCI
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder