27 Ağustos 2014 Çarşamba

Oyuncu Raporu: Filip Sachpekidis

       Henüz 16 sene, 1 aylıkken Kalmar formasını giyip, çıktığı ilk maçta da gol sevinci yaşamış bir genç Filip Sachpekidis. Geçen yıl Syrianska maçında 86.dakikada oyuna giren Sachpekidis, 90.dakikada takımına galibiyeti getiren golü atarken, aynı zamanda da İsveç ligi tarihindeki en genç golcü ünvanına sahip olmuştu. O golü attıktan sonra duygularını şöyle ifade etmişti genç oyuncu;
“Aslında ilk başta çok önemsemedim golü attığıma ama sonra taraftarların yükselen sesi inanılmazdı, o hissi tarif edemem. Kesinlikle ama kesinlikle inanılmaz bir duyguydu.”

       Dediğimiz gibi, o golü atarak lig tarihine de geçti Sachpekidis ama onun ilk başta haberi yokmuş tabii bu durumdan. Eve varınca öğrenmiş bu küçük ama önemli detayı. Şunu da belirtmekte fayda var. Sachpekidis ilk kez A takım formasını giymeden önce de ara ara takımın maç kadrolarında yer alıyordu ancak yedekten oyuna girme şansı hiç yakalayamamıştı o döneme kadar. Fırsatı bulduğu ilk maçta ise fırsatı kaçırmadı genç yetenek.

       Kalmar alt yapı hocası Jens Nilsson’a göre Sachpekidis kendisinden 2-3 yaş büyük olan Söderqvist ile Hallberg’in karışımı bir oyuncu. Tamam da ‘Kim bu Söderqvist ile Hallberg?’ diyebilirsiniz.



       Bu transfer döneminde İtalyan ekibi Udinese’ye transfer olan 18 yaşındaki Hallberg’in yeteneği son 1-2 yıldır Avrupalı takımların dikkatini çeken bir durumdu. Udinese onu kapan isim oldu. Attığı bitirici paslar en önemli özelliği Hallberg’in. Kalmar orta alanının vazgeçilmez ismi olana kadar defansif rolünü de inanılmaz geliştirdi ki onu Udinese’ye transfer ettiren bence en önemli noktalardan birisi o. Ayrıca Filip’e göre de artılarından olan bir özelliği Hallbreg’in.

       Söderqvist ise 21 yaşında olmasına rağmen Kalmar’ın en önemli gol ayağı. Şu ana kadar oynanan haftalarda 10 gol 2 asistlik performansı var. Gol öncesinde nerede olması gerekiyorsa orada, bitiricilik ile gol koklama fm diliyle 20. Filip’in de golü bulduğu dönemlerdeki kurnazlığı, defans arkası koşuları tıpkı Söderqvist gibi. İşte bu iki ismin karışımı diyor Nilsson Sachpekidis'e.

       Küçük yaşta Lindsdals forması giyen (Kalmar’ın genç oyuncularını kullandığı pilot takımı) ve sonrasında da Kalmar alt yapısında top koşturan genç oyuncu ile profesyonel sözleşme imzalandı geçen yılın ortasında. 2016 sonuna kadardı bu anlaşma. Tabii Lindsdals’da oynarken de çok önemli takımların antrenmanlarına davet edildi, denemelere çıktı Filip. Bunların ilki ve en önemlisi Manchester City. İngiliz ekibi tarafından beğenilmeyen Sachpekidis, 15 yaşındayken ise Ajax’ın ciddi şekilde ilgilendiği bir isim oldu. Denemelerden döndükten sonraise  beklenmedik bir anda Kalmar ile profesyonel sözleşme imzaladı. Hollanda basınına göre Ajax’ın yüksek ihtimalle transfer etmesi beklenen genç yetenek artık Kalmar oyuncusu oldu böylelikle.
       İsveç milli takımın alt yaş kategorilerinde de sıkça forma şansı bulan genç oyuncu milli takımda genellikle sol kanatta görev almasına rağmen, orta alanın merkezinde kendisini çok daha rahat hissettiğini söylüyor. Hayali ise kesinlikle Barcelona’da forma giyebilmek. Çok anormal bir hayal olmasa gerek, futbol oynayan birisi için.

       Sağ ayaklı Sachpekidis’in orta alanda daha ziyade ofansif rolde oynadığını söyleyelim. İleri uçtaki arkadaşlarını çok rahat gol pozisyonuna sokabilen genç isim, sıklıkla sol kanatta oynadığından, ara ara o bölgeden defans arkası koşuları yapıp sürpriz goller bulabiliyor. Orta alandan ceza alanı koşularının bu denli önemli olduğu futbol döneminde, onun bu özelliği bence avantajına. Kimi İsveç gazetecisine göre fizik açıdan hala yetersiz Filip ancak Hallberg’in o sıkıntısı aşıp transfer yaptığı şu ortamda Filip’in de kendini geliştirebileceğini düşünebiliriz. Oyunu iki yönlü oynamada da sıkıntıları olan Sachpekidis’in topa iyi hükmetmesi ve yeri geldiğinde oyunu takımına kontrol ettirmesi bana göre pas yüzdesi haricinde dikkat çeken iyi yönleri.


       Genç yaşta A takıma kazandırılmasındaki aslan payı, birçok Kalmarlı genç yeteneği de zamanında A takıma çıkaran Nanne Bergstrand. Elm kardeşler eski zamanda, Hallberg, Ismael gibi gençler yakın zamanda onun tedrisatından geçti. Bergstrand Kalmar’dan ayrılınca biraz arka planda kaldı Sachpekidis ancak arka planda kalmasına neden olan tek durum sadece bu değildi. Biraz da fazla sakatlanan bir isim. Kalmar’ın son dönemde orta alanda yaşadığı rotasyon sıkıntısında dahi bu eksisi yüzünden şans bulamadı. Kupa maçında oynadı kısa zaman önce, o maçta da 60 dakika sahada kalıp kenara geldi. İyi haber son sakatlığı ciddi değil ve hala dar rotasyona sahip olan Kalmar orta alanında şans bulabilir. 
       
       Hallberg, Ismael, Söderqvist gibi isimlerin A takımda fazla şans bulup parladığı şu dönemde artık onun da zamanı geliyor. Henüz yaşı genç, yetenekleri ortada fakat bana göre onun forma giymesi için en uygun orta alan kurgusu var şu an hocası Eklund’un elinde. Bunu iyi değerlendirmesi gerek. Umarım ilerleyen dönemde daha sık izleme şansımız olur onu, futbol şansı yanında olsun..
 

HAZIRLAYAN: Emrah ÇETİN
Transfer Merkezi İsveç Temsilcisi 
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder