27 Ağustos 2014 Çarşamba

İnceleme: Samsunspor 2014-15

       Ülkemizin güçlü camialarından Samsunspor. Yıllar önce Türk futboluna kazandırdıkları oyuncularla, başarılarıyla, taraftarıyla büyük bir camia. Geçtiğimiz sezon Hüseyin Kalpar ile play-off finalinde Süper Lig’in kapısından döndüler. Geçen sezonda öyle bir play-off olmuştu ki Ankaraspor dışındaki takımlardan üst lige çıkamayanlar yeni sezonda zorluk çekeceklerdi. Çünkü Mersin İdmanyurdu, Samsunspor ve Orduspor son 3 sezonda Süper Lig’e çıkıp, orada borçlanıp küme düşmüş takımlardı. Play off’un ilk turunda Mersin Ordu’yu, Samsun Ankaraspor’u elemişti. Final maçında Mersin İdmanyurdu Samsunspor’u eleyerek üst lige çıktı. Bundan sonra Samsunspor’un çekeceği zorlukları düşünüyordum ama çok da sıkıntı çekmediler. Mesela Orduspor, daha sıkıntılı geçiriyor gibi bu süreci. Takımın başına Erhan Altın geldi ve transferler, gelenler gidenler başladı. Şimdi size Samsunspor’u elimizden geldiğince anlatmaya başlayalım.

KALECİ
       Takımdaki kalecilerden Soner Şahin ve genç kaleci Furkan Köse ile yola devam ediyor. Furkan’ın bu transfer döneminde talipleri fazlaydı. Özellikle Süper Lig’in kaliteli ekiplerinden Kasımpaşa, Furkan’ı bayağı bir kovaladı ama Samsunspor yönetimi Furkan’ı satmadı. Bu sezon Soner Şahin-Furkan rekabeti yaşanır diye düşünüyorum. Geçen sezon oynadığı birkaç maçta gayet güzel performans sergileyen genç kaleci Furkan’ın çoğunlukla formanın sahibi olacağını düşünüyorum. Hasan Hüseyin Akınay 3. kaleci olacak. Sene sonuna kadar Furkan sakatlık geçirmez, takımına motive olursa seneye Süper Lig’de göreceğimizi düşünüyorum.

SAVUNMA
       Stoperlerden başlayalım. Geçen sezondan tecrübeli stoper Fatih Kılıçkaya ile yola devam ediliyor. Ayrıca devre arası transfer edilen Tuna Üzümcü de kadroda. Yine Çanakkale Dardanelspor’dan Safa Serbest transfer edildi. Safa transferi için Çanakkale Dardanelspor’a 120 bin TL bonservis ücreti ödendi. Reha Kapsal’ın geçtiğimiz sezon Şanlıurfaspor’a kiraladığı Ercan Yazıcı da yeniden Samsunspor’da. Açıkçası Şanlıurfaspor bu transferi yaptığında ‘’Kendi liginden alt yapı oyuncusu kiralamak çok saçma.’’ mantığındaydım. Ama Ercan harika performans gösterdi. Ayrıca ön libero mevkisinde de oynayabiliyor. Fatih Kılıçkaya ve Tuna Üzümcü ikilisi savunmada ağır bir ikili gibi duruyor. Bence stoper ikilisinde Ercan’a şans verilmeli. Fatih-Ercan ikilisi daha uyumlu olur gibi.

       Sol bekte bu ligin tecrübeli stoperlerinden Ahmet Burak Solakel var. Ahmet Burak Solakel’in yedeği ise alt yapıdan çıkan genç oyuncu Erdi Dikmen gibi görünüyor. Bu bölgeye iyi bir oyuncu lazım gibi. Sağ bek için geçen sezondan iki oyuncuyla devam edilecek. Genç oyuncu Canberk Aydın ve tecrübeli oyuncu Murat Akyüz. Canberk de bu sezon formayı kolay kolay vermez diye düşünüyorum. Canberk için de Süper Lig takımlarının talip olduğu yönünde haberler çıkmıştı. Yetenekli ve çalışkan bir oyuncu. Başarılı olacaktır.

ORTA SAHA
       Samsunspor’da ön libero için Adanaspor’dan Ali Zorlu kadroya dahil edildi. Yine genç Ercan’ın da ön libero oynayabildiğini düşünürsek bu bölge de fena değil gibi. Yine orta sahanın göbeğinden bu bölgeye adam alınabilir. Ali Zorlu çok yetenekli bir isim. Geçirdiği sakatlık onu biraz futboldan uzaklaştırsa da kendini bulacağını düşünüyorum.

       Orta sahada Taha Yalçıner, Zafer Özden ve Doğan Erdoğan var. Taha’nın ve Zafer’in şans bulacağını düşünüyorum. Doğan daha çok genç ama güzel bir alternatif. Geçen sezon oynadığı maçlarda da fena olmadığını göstermişti. Özellikle Zafer Özden’in kampta iyi performans gösterdiği söyleniyor. Zafer tecrübesiyle takıma güç katacaktır. Geçen sezon Kahramanmaraşspor’da kaç defa olası bir krizi engellediğini biliyoruz.

       Ofansif orta saha bölgesine Fenerbahçe’den Recep Niyaz’ı kiralayan Samsunspor, güzel bir transfer hamlesi yapmış oldu. Geçtiğimiz sezon performansı gayet iyi olan Recep’in bu sezon bunun da üstüne çıkabileceğini düşünüyorum. Kanatları da gayet sağlam olan hücum hattının arkasında Recep iyi işler yapacaktır. Recep ile birlikte geçtiğimiz sezon takımı sırtlayan oyunculardan Musa Aydın var. Musa da yabana atılacak bir oyuncu değil. Hem sağ kanatta hem forvet arkasında oynayan oyuncunun neler yapacağı merak konusu.

KANATLAR
       ‘’Bu takımın en kral ismi kim deseler?’’ gözümü kapatır Aminu Umar derim. Geçtiğimiz sezon 36 maçta forma giyen 7 gol 7 asiste imza atan 19 yaşındaki oyuncu, Samsunspor’un para kaynağı. Çok yetenekli, çok teknik, hızlı. Her şey var bu adamda. Transfer sezonunda bir çok Süper Lig takımı peşindeydi. Özellikle Balıkesirspor 500 bin Dolar civarlarında bir teklifle gitti ama eli boş döndü. Bu sezon Allah kaza bela, sakatlık vermezse Aminu Umar performansıyla ağızları açık bırakacaktır. Samsunspor yönetimini de tebrik ediyorum. Böyle bir oyuncu ülkemize kadar geliyor U20 Dünya Kupası’nda döktürüyor. Sadece Samsunspor görüyor. Büyük iş. Bu mevkide diğer başarılı oyuncu da Musa Aydın ama hoca Aminu Umar ile Musa Aydın’ı farklı mevkilerde oynatır diye düşünüyorum.

       Samsunspor’un sol açığına geçtiğimiz sezonu Ankaraspor’da geçiren Serdar Eylik transfer edildi. Serdar Eylik birçok mevkide oynayabilen bir oyuncu. Ne kadar başarılı olur kararsızım açıkçası. Serdar’ın yedeği başka mevkilerden buraya aktarılır tahminim. Bu bölgeye de iyi bir alternatif alınsaydı hiç fena olmazdı.

FORVET
       Samsunspor geçen sezon takımda büyük etki yaratan Eldin Adilovic’i kadroda tuttu. Eldin Adilovic gerçekten ligimiz için iyi bir oyuncu. En büyük dezavantajı 1,90cm'lik boyu ve güçlü fiziği. Fiziğinden ötürü biraz ağır kalsa da isabetli şutlarıyla ön plana çıkan bir oyuncu. Bu transfer döneminde Azerbaycan takımları ile adı sık sık anıldı. Adilovic’in bu takımda alternatifsiz olması şu anda bayağı sıkıntılı gibi duruyor. Acilen forvete takviye yapılması şart gibi.

GENEL BAKIŞ
       2 sezon önce Erhan Altın ile güzel puanlar toplayamasa da pozitif bir oyun sergileyen Samsunspor'da taraftarların en büyük beklentisi pozitif futbol ile maddi zorluklar içerisinde de olsa ‘’Belki olur mu?’’ düşüncesi. Şu anda bu kadar güçlü rakibin içinde Samsunspor’un şansını çok ama çok az buluyorum. Samsunspor’un ligi orta sıralarda bitireceğini düşünenlerdenim. Ama bu sezon Samsunspor’un genç oyuncularına herkesin dikkat etmesini istiyorum. Furkan, Canberk, Umar. Bu oyuncuları gelecek sezon Süper Lig arenasında görme ihtimalimiz hiç de az değil. Samsunspor oyuncuların parasını zamanında öderse, bu oyunculardan gelecek sezon güzel bonservis ücreti kazanır.

       Ne olursa olsun bu ligde her zaman bir sürpriz takım olur. Belki de kim bilir, Samsun lige iyi başlar o havayla götürür. Taraftarıyla camiasıyla takımlara zor bir deplasman olacağı kesin. Samsunspor’u elimizden geldiğince ele aldık. Bir başka yazıda görüşmek dileğiyle…

 Hazırlayan: Hüseyin KARABACAK
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder