10 Eylül 2014 Çarşamba

Oyuncu Raporu: Doğan Erdoğan

       Geçtiğimiz sezon şampiyonluğun kapısından dönen Samsunspor, bu sezonda üst sıraları zorlayacak bir kadro kurdu. Samsunspor ile ilgili yazılarımda dikkat edilmesi gereken nokta olarak hep takımda oynayan 18-22 yaş arasındaki genç oyunculara değindim. Samsunspor gerçekten alt yapıya verdiği önemi genç oyunculara profesyonel takımda şans vererek gösteriyor. Furkan, Canberk gibi isimlerin yanında Fenerbahçe’den kiralanan Recep Niyaz ve Nijerya U20 Dünya Kupası’nda izlenerek alınan Aminu Umar Samsunspor’un gençlerinden bazıları. Ama ben bu sezon takımdaki ağabeylerine kolay kolay forma şansı vermeyeceğini düşündüğüm Doğan Erdoğan’ı anlatmak istiyorum. 1996 yılında Samsun'da doğan genç oyuncu, U19 milli takımımızın da formasını giymekte. Gelin Doğan’ı daha yakından tanıyalım.

KARİYERİ
       Doğan’ın spora olan ilgisi tabiri caizse yürümeye başladığından itibaren başlıyor. Samsunspor Futbol Akademisi’nde futbola başlama hikayesi de ilginç. Yaş sınırı 6 olan akademide akademi yöneticileri ikna ediliyor ve Doğan 5 yaşında akademiye giriyor. Alt yapıda hep kendinden büyük yaşta ağabeyleriyle antrenman ve maçlara çıkıyordu şimdi olduğu gibi. Kendinden büyüklerle oynamaya o zaman başlıyor Doğan aslında. Yaşı ilerliyor ve farklı yaş gruplarıyla oynamaya başlıyor ve zaman içinde Samsun’da amatör maçlara çıkmaya başlıyor. 14 yaşına geldiğinde, Karadeniz bölge karmasına seçiliyor ve milli takım kapısı açılmaya başlıyor Doğan’a. Ay yıldızlı formayı ilk kez Hollanda U15 takımı ile oynanan maçlarda giyme şansı bulan Doğan, bu maçtan sonra 2 yıl milli takımlara davet edilmedi. Doğan 17 yaşına girdiğinde, Samsunspor Süper Lig’den düştü. Mali sorunlar ve yönetimin alt yapı oyuncularına şans verme stratejisiyle 2012-13 sezonunun başında profesyonel yapıldı. O sezon takımın hocası, şu anki hoca Erhan Altın’dı. Doğan'ı birkaç kez kadroya alsa da fazla forma şansı vermedi. Daha sonra gelen hoca Besim Durmuş, Ankaragücü maçında Doğan’a şans verdi. Doğan ilk profesyonel maçında 79. dakikada oyuna girdi. Yine o sezon Gaziantep BBSK ve Adana Demirspor maçlarında forma şansı buldu. Aynı zamanda milli takımımızın U18 ve U19 takımlarında da forma şansını yakalamaya başladı bu süreçte.

       Geçen sezon Samsunspor’un başında Hüseyin Kalpar vardı. Geçtiğimiz sezon Samsunspor’un Mersin İdmanyurdu deplasmanında 3-0 galip iken 5-4 kaybettiği maçta Doğan’ın son dakikada çift sarıdan kırmızı kart görmesi faturanın Hüseyin hoca tarafından kendisine kesilmesine neden oldu. Oysa o kartın pozisyon icabı görülmesi gerekliydi bence. Maçı hatırladığım kadarıyla Doğan’ın eşleştiği oyuncu rakip takımın önemli ismi Raheem Lawal'dı. O maçtan sonra Hüseyin hoca tarafından yeniden alt yapıya indirilen Doğan, daha sonra alt yapıda da kadro dışı bırakıldı. Aslında hocalarımızın genç oyuncuya bakış açısını, zihniyetini buradan görebiliyoruz. O günlerde canı çok sıkılan, hak etmediği bir durumla karşılaşan Doğan’a Milli takım hocası Vedat İnceefe sahip çıktı desek yeridir. Samsunspor’da kadro dışı kalması Doğan’ı mental açıdan bitirirken, Vedat İnceefe’nin alt yapı milli takımın turnuvalarına, maçlarına Doğan’ı davet etmesi, Doğan’ın yeniden hırslanmasına neden oluyordu. Yeni sezona başlarken takımın başına getirilen Erhan Altın, Doğan için büyük şans olacaktır. Küçük yaşlardan beri Erhan hoca ile olan pozitif iletişimi bugünlerde de devam ediyor. Erhan hoca Doğan’a A takımda şans verdi ve bu motivasyonla Doğan sezon öncesi kampını çok verimli geçirdi. İlk olarak Alanyaspor ile oynanan hazırlık maçında ilk 11’de verilen şansı değerlendiren Doğan, o günden bugüne de formayı kaptırmadı. İdollerinin Zinedine Zidane ve Andrea Pirlo olduğunu söyleyen Doğan'ın en önemli hedefleri, A Milli Takım forması giymek ve Avrupa’da oynamak.

MEVKİİ
       Doğan’ın mevkisi orta sahanın göbeği ancak hem önliberoda hem de ofansif orta sahada sıkıntı olduğu zaman oynayabilecek bir oyuncu. Doğan, tam box to box orta saha oyuncusu. Oyunu tek yönlü görmeyen, devamlı oyunun içinde olan Doğan’ı, orta sahanın ortasında çift yönlü kullanmanın en doğrusu olduğunu düşünüyorum.

ARTILARI/EKSİLERİ
       Doğan, oyunu çift yönlü oynayabilen, teknik seviyesi fena olmayan, enerjik bir oyuncu. Sahada yorulmaz, mücadeleden kaçmaz, hırs küpü. Ayağı çok temiz, uzaktan sert ve isabetli şutları var. Boyu 1,84 cm, kilosu 77 kg. Fiziğini gözümüzün önüne getirdiğimizde idolü olan Zidane ile benzer fiziği olması da dikkatlerden kaçmıyor. Fiziğinin güçlü olduğunu, ayaklarının yere sağlam bastığını söyleyebiliriz. Attığı paslar ile basit oyunu tercih eder, hocasının sözünü dinler, takımda tecrübesiz olduğunu belli etmez, sırıtmaz.

       Doğan’ı geçen sezon Mersin İdmanyurdu maçında izlediğimde beğenmiştim. Bu sezonda Giresunspor ile oynanan ligin ilk hafta maçını da, Orduspor ile oynanan hazırlık maçını da izledim. Performansından dolayı şu hatası var, yapmasa iyi olur diyemiyorum. Gerçekten çok kaliteli oyuncu. Dezavantajı olursa genç olmasından dolayı olur. Genç oyunculara forma şansı vermeyen bir hocanın eline düşmez inşallah.

TRANSFER VE SÖZLEŞME DURUMU
       Doğan’ın Samsunspor ile olan sözleşmesi bu sezon sonunda bitiyor. Sözleşmesini henüz uzatmadı. İlerleyen zamanlarda ne olacağını bilmiyorum. Benim kendi kanaatim sene içinde bu durumu kafasına takmadan sadece takımı için oynaması. Sezon içi göstereceği performans, gelecek sezon taliplilerini arttırabilir.

NEREDE GÖRÜRÜZ?
       Hocası arkasında durursa, yapacağı tek hata yüzünden direkt infaz edilip alt yapıya yollanmazsa, 1-2 sezon içerisinde Süper Lig'de görebiliriz. Yetenekleri ve mücadele gücü tartışılmayacak bir oyuncu. Ama Süper Lig’e gitmek iş değil, vizyon-misyon sahibi bir takıma gitmesi daha önemli. Süper Lig’de "Peşinatının yarısını verirsen, seni bizim takıma alırım." diyen genel menajerlerin, genç oyuncu düşmanı hocaların takımına değil; gençleri seven, onların gelişimi için canını dişine takın, genç oyuncunun derdinden, tasasından anlayacak bir hocaya, vizyonlu bir kulübe gitmesi onun açısından iyi olacaktır. Allah sakatlık vermezse, Doğan’ı Süper Lig’de izleyeceğiz inşallah. Ama Süper Lig’e transfer olup yedek kulübesinde bekleyeceğine gerekirse iki sezon Samsunspor’da vazgeçilmez oyunculardan olsun. İlerisi için U21 ve A Milli Takımımızda izlemek de nasip olacaktır. Allah yolunu açık etsin.

       Yazımızı tamamlarken bir de videosunu paylaşalım. Başka bir yazıda görüşmek dileğiyle...



Hazırlayan: Hüseyin KARABACAK
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder