25 Eylül 2014 Perşembe

Hindistan Futbolu Uyandı!

       1950'de Dünya Kupası'na maddi imkansızlıklardan dolayı gidemeyen Güney Asya ülkesi, Hintlilere futbol duygusunu tekrardan aşılamaya çalışıyor. Orhun Alicikoğlu, son zamanlarda dikkat çeken Hindistan futbolunu araştırdı.

       Son zamanlarda emekliliği yaklaşmış, Avrupa'nın tanınan futbolcularının adresi Hindistan, dünyanın en kalabalık ikinci ülkesi olarak dikkat çekiyor. Güney Asya ülkesi, başta teknoloji alanı olmak üzere komşu ülkelerle yarış halinde olmasına rağmen iş futbola gelince tıkanıyor. Bunun en büyük sebebi de ülkede en çok sevilen spor dalının kriket olması ve Hindistan Futbol Ligi'nin çok düşük seviyede kalması sonucu Hintlilerin Avrupa'nın önde gelen liglerine yönelmesi.

İlginç Dünya Kupası hikayesi!
       Hindistan, dünya futboluna tamamen kapalı veya futbolu bilmeyen bir ülke değil. Tam tersine 1950 yılında Dünya Kupası'na gitmeyi başaran bir Asya ülkesi.1950 yılında Brezilya'da düzenlenen turnuvaya katılmaya hak kazandılar ama maddi olanaksızlıklar Hindistan'ın Brezilya'ya gitmesine izin vermedi. 1950 Dünya Kupası'na Hindistan'ın gidememesinin bir başka ve en çarpıcı nedeni ise Hintlilerin futbol ayakkabısıyla oynamak yerine çıplak ayakla maçlara çıkmak istemesi.

       Hindistan 1950 yılından bu yana Dünya Kupası'na gidemedi. Ancak son yıllarda, ülkedeki futbol ilgisini arttırmak için çeşitli kalkınma programları, kulüplerin gelir seviyesinin yükseltilmesi ve tesisleşme konusunda önemli adımlar atılıyor.

Önce halkı futbola kazandırmak!
       Bu konuda öncü davrananlardan biri de Hindistan Futbol Federasyon Başkanı Kushal Das. Das, ülkede en çok kriket sporunun sevildiğini ve ülke ekonomisinin en çok bu spora kaynak sağladığını söylüyor. Hindistan Futbol Federasyonu Başkanı Kushal Das'ın öncülüğü doğrultusunda 2012 yılından itibaren  yatırımlar yapılmaya başlandı. Öncelikli amaç Hintlilere futbol sevgisi aşılamaktı. Hintli futbol adamları, dünyaca tanınmış eski yıldızların yer aldığı bir turnuva düzenleyerek halkı futbola çekmeye çalıştı.

       Pazarlama açısından da büyük atılımlar yaptıklarını dile getiren Kushal Das, 20 yıl aradan sonra Hindistan'ın 2011 Asya Futbol Şampiyonası'na katılmasının ardından reklam ve pazarlama anlaşmalarının yapıldığını ve bu durumun da futbol ekonomisine büyük bir katkı sağladığının altını çiziyor.

Dünya Kupası düzenleyecekler
       FIFA Başkanı Sepp Blatter'in de yakından ilgilendiği Hindistan'da 5 farklı noktada geniş çağlı futbol akademileri oluşturuldu. Ülkeye bir de organizasyon müjdesi geldi. Hindistan, 2017 yılında FIFA U17 Dünya Kupası'na da ev sahipliği yapacak.

       Çalışmalarının meyvesini birer birer toplayan Hindistan futbolu, her gün yeni bir kapı aralıyor. Hintliler yavaş yavaş  futbolu da benimsemeye başladı. Hindistan Birinci Ligi'nde 13 takım mücadele ediyor. Futbolun daha da popülerleşmesi için hiçbir masraftan kaçınmayan ve finansal açıdan iyi durumda olan Hindistan takımları, eski yıldızları kadrosuna katarak dikkatleri bu lige çekmiş durumda.

Her geçen gün yeni transfer haberi geliyor!
       Geçtiğimiz günlerde eski Galatasaraylı Elano Blumer ve eski Fenerbahçeli Nicolas Anelka da, Hindistan ligine transfer oldular. Hindistan Süper Lig takımlarından FC Goa'yla anlaşan Brezilyalı teknik tirektör Arthur Zico ve Chennai ile anlaşan Materazzi  ile birlikte Del Piero, David James, David Trezeguet ve Robert Pires, Luis Garcia, Joan Capdevila, Freddie Ljungberg, Mikail Silvestre ve Adrian Mutu gibi yıldız isimler, Hint futboluna katkı koymak için Hindistan Süper Ligi'nde forma giyecekler. Kriket ülkenin bir numaralı sporu ancak ilerleyen yıllarda ülkede futbol da daha büyük adımlarla ilerleyecek gibi gözüküyor.

Hazırlayan: Orhun ALİCİKOĞLU
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

1 yorum:

  1. Geçen yıl ilk kez I-League şampiyonluğuna ulaşan Bengaluru FC teknik kadrosunda kaleci antrenörü olarak bir Türk bulunmaktaydı. İsmi Ali Uzunhasanoğlu!

    YanıtlaSil