4 Eylül 2014 Perşembe

İnceleme: Orduspor 2014-15

       Geçtiğimiz sezon ligi 71 puanla tamamlamasına rağmen Süper Lig hedefine ulaşamayan Orduspor, yeni sezona belki de en sancılı başlayan kulüp oldu. Geçen sezon elde edilen başarılı sonuçlarda büyük pay sahibi olan önemli bazı oyuncuları ile yollarını ayıran ve bu sezon kadrosunda köklü bir revizyon yapan mor-beyazlı ekipte, transferlerden çok yaşanan maddi kriz dikkat çekti. Yaşanan bu maddi krize rağmen transferin son gününde sorun çözüme kavuşturuldu ve yeni transferlerin lisansları çıkartılmasıyla Orduspor Kulübü de derin bir nefes almış oldu. Yeni sezon öncesinde geçen sezon ki başarıda büyük pay sahibi olan Ferhat Öztorun, Anıl Taşdemir, Salih Sefercik ve Bakary Soro’nun yanı sıra Branimir Subasic, Selçuk Özkan, Alexandru Ionita, Tuna Kaya, Eren Özen, Hasan Üçüncü, Canberk Dilaver ve Ferhat Odabaşı takımdan ayrılırken birçok yeni isimi kadroya dahil edildi. Bu değişikliklerin yanı sıra Erkan Sözeri’nin yerine son 4 maç takımın başına geçen Hüsnü Özkara ile devam etmeme kararı alan Orduspor yönetimi, takımın başına Fikret Yılmaz’ı getirdi. Geçen sezon ki kadrosundan sadece 10 oyuncu ile yeni sezona devam eden Orduspor'un yaptığı transferleri, mevkilerini ve kamp dönemi performanslarını kısaca şu şekilde değerlendirebiliriz.

KALECİLER
       Geçtiğimiz sezon Orduspor'da kaleyi koruyan 3 kaleciden biri olan ve lisansında yaşanan sorun nedeniyle devre arası takımdan ayrılmak zorunda kalan Fomichev yeniden takıma dönerken, tecrübeli eldiven Ferhat Odabaşı ile yollar ayrıldı. Geçen sezon Fomichev'in takımdan ayrılmasından sonra kaleyi devralan Alişan Şeker, bu sezon kaleyi kolay kolay Fomichev'e bırakacak gibi gözükmüyor. Yan toplarda zayıf olmasına rağmen birebirde etkili kurtarışlar yapan Alişan, verdiği kiloların yanı sıra Bolu kampında ki başarılı performansı ile Fikret hocanın ilk tercihi olacak gibi gözüküyor. Takımın 3.kalecisi ise geçen sezon A2 takım kalesini koruyan Kaan Kars olacak. Tecrübeli iki kalecinin ardında bekleyecek olan Kaan, özellikle son 2 yıl içerisindeki gelişimi ile gelecek vaad ediyor diyebiliriz.

SAVUNMA
       Savunmanın önemli isimlerinden Bakary Soro'yu yeni adıyla Osmanlıspor'a satan Orduspor, bu oyuncunun yerini yine yabancı bir oyuncu transferi ile doldurmayı hedefliyor. Geçen sezon başında denenmek için Ordu'ya gelen ancak teknik heyetin tercihini Soro'dan yana kullanması ile transferi gerçekleşmeyen Souleymane Tandia, bu sezon Soro'nun yerini doldurmaya çalışacak. İleri uca gönderdiği uzun toplarla ve oyun kurucu özelliği ile dikkat çeken Tandia'nın sezon başlamadan yaşadığı hafif sakatlık can sıksa da sakatlığı çok önemli değil gibi gözüküyor. Geçen sezonun en başarılı isimlerinden olan 35 yaşındaki Volkan Koçaloğlu, ilerleyen yaşına rağmen verdiği mücadele ve fizik gücüyle gençlere taş çıkarırken, Kayserispor karşılaşmasında gösterdiği performansla bu sezonda takımın emniyet sübabı olacağını gösterdi. Volkan ile birlikte Kayserispor karşılaşmasında tandemde yer alan Ufukhan Bayraktar ise formayı kolay kolay bırakacağa benzemiyor. Oyunu iyi okuyan ve zamanında kademeye giren Ufukhan, idmanlarda kullandığı etkili frikiklerle de bu sezon takımın duran toplardaki en önemli silahı olacağını gösteriyor. Hafif sakatlığı bulunan Adem Sağlam, geçen sezon olduğu gibi bu sezon da kulübede görev bekleyecek. Defansın sağında bu sezonda ilk 11'in değişmez ismi Erkan Sekman olacak. Tuna Kaya'nın takımdan ayrılması ile birlikte Erkan'ın yedeği ile olarak ise kadroya altyapıdan Aydın Uğur İnce dahil edildi. Ancak, Erkan'ın kampta kısa süreli sakatlık yaşaması ve Aydın'ın kamp öncesinde geçirdiği sakatlık nedeniyle uzun bir süre sahalardan uzak kalacak olması sonucu, teknik heyet transferin son gününde Bucaspor'dan Volkan Özcan'ı kadroya dahil etti. Bu sezon Süper Lig ekibi Başakşehir' transfer olan Ferhat Öztorun'un yerini kimin dolduracağı, daha doğrusu yeri doldurulabilecek mi merak konusu! Canberk'in de takımdan ayrılması ile birlikte sol bek mevkine Altay’dan Mesut Çaytemel ve Körfez’den Gökhan Meral’i transfer eden Mor-Beyazlı ekip, ayrıca geçen sezon Giresunspor ile 2.Lig'de şampiyonluk yaşayan oyuncusu Hüsamettin Tut’u da geri getirdi. Bolu kampı öncesi rahatsızlanan Gökhan eski takımına geri gönderilirken, sol bek için Mesut ve Hüsamettin'in sıkı bir rekabet yaşaması bekleniyor. Nitekim, Giresunspor'da çok iyi bir performans sergileyen Hüsamettin'e karşı iyi bir kamp dönemi geçiren tecrübeli isim Mesut Çaytemel... Bakalım formayı kim kapacak ve Ferhat'ın yerini doldurabilecek mi ?

ORTA SAHA
       Bu sezon Orduspor'un en etkili silahı kesinlikle orta sahası olacak. Çoğunlukla ofansif özellikleri ön planda olan oyunculardan oluşan orta sahada birbirine alternatif birçok oyuncu bulunuyor. Geçen sezon ön libero mevkiinde görev alan Salih Sefercik'in yerinde bu sezon 2010-11 sezonunda da Orduspor'da forma giyen tecrübeli isim Emrullah Kokoç görev alacak. Emrullah'ın yanı sıra bu bölgede görev alacak diğer bir isim ise Altay'dan transfer edilen Yusuf Kurtuluş olacak. Bolu kampında fiziksel gücü ile ön plana çıkan Emrullah Kokoç’un yanı sıra tecrübesi ile dikkat çeken Yusuf Kurtuluş’un performansı teknik heyeti memnun etmiş gibi gözüküyor. Bu iki oyuncunun yanı sıra performansı ile teknik heyeti mutlu eden bir diğer isim ise altyapıdan gelen Burak Özsoy oldu. Özellikle Boluspor ile oynanan hazırlık karşılaşmasında verdiği ara pasları ile dikkatleri üzerine çeken ve yeni transflerin lisanslarının geç çıkması ile Kayserispor maçında sahaya ilk 11'de çıkan Burak’ın bu sezon forma şansı fazla yok ama gelecek adına umut vaad ettiği gayet net. Burak’ın yanı sıra yeni transferlerden Yasin Şahan ile uzun süredir sakatlığı devam eden Bilal Türkgüler ve transferin son günü kadroya dahil edilen Metin Tuğlu, ön libero mevkiinde ve orta sahanın göbeğinde yer alabilecek alternatif isimler. Orta sahanın göbeğinde ve forvet arkasında bu sezon Anıl Taşdemir’in yerini Michel Landel dolduracak. Her ne kadar Bolu kampında ve Kayserispor maçında hazır gözükmese de, Landel bu sezon takımın en önemli hücum silahlarından birisi olacak. Orta sahada Landel’e alternatif isimlerin sayısı ise oldukça fazla. Ofansif gücü yüksek olan yeni transferler Serdar Deniz, Umut Sönmez ve Ulaş Yalçın da orta sahada görev alabilecek diğer isimler. Diyarbakır BB.’den transfer edilen ve kanatlarda da görev alabilen Serdar Deniz kamptaki hırsı ile dikkat çekerken, Yasin Şahan ve Umut Sönmez güçlü fiziği ile ön plana çıkıyor. Ancak bu üç oyuncuda ilk 11′den çok sezona kulübede başlayacak gibi gözüküyor.

       Sağ ve sol kanatta oynayabilen Orduspor'un bu sezonki en önemli transferi Martin Mutumba şu an için pek hazır gibi gözükmüyor. Bolu kampında gösterdiği performansla şu an için hocanın gözüne girmeyi başaran ve Kayserispor karşısında da iyi bir perforans sergileyen Emre Aygün’ün bu sezon sağ kanatta oynama ihtimali yüksek. Emre’nin sağ açıkta oynaması durumunda, her iki kanatta da oynayabilen Mutumba sol tarafta görev alabilir. Orduspor’un bu sezon kadrosuna kattığı Ali Güzeldal’ın yanı sıra Ziya Alkurt ile her iki kanadıda kullanabilen Serdar Deniz de sol açık için forma mücadelesi verecek isimler. Hele ki Ali Güzeldal'ın yaşadığı sakatlıkların etkisinden kurtulup eski performansını yakalaması durumunda orta alanda forma rekabeti daha da kızışacağa benziyor. Sonuç olarak bu sezon Orduspor’un orta sahası bol alternatifli, ofans gücü yüksek, her iki ayağınıda kullanabilen oyunculardan kurulu olacak. Bolu kampında oynanan hazırlık maçlarında her devre farklı oyuncuları deneyen teknik direktör Fikret Yılmaz'ın, özellikle orta sahada kimlere şans vereceğini şimdiden söylemek gerçekten çok zor.

FORVETLER
       Orduspor'un geçtiğimiz sezon en fazla sıkıntı yaşadığı bölge olan hücum hattında bu sezon tecrübeli isimler yer alacak. Alexandru Ionita ve Subasic’den beklediğini alamayan Orduspor’da gol yükünü çoğunlukla orta saha çekmişti. Bu iki oyuncu ile yollar ayrılırken, ligi yakından tanıyan iki tecrübeli isim Gökhan Kaba ve Ümit Tütünci kadroya dahil edildi. Bu oyuncuların yanı sıra Sarıyer’den Cemre Atmaca ve Almanya’dan Yasin Ozan santrafor olarak kadroya dahil edilen diğer isimler oldular. Gökhan, geçtiğimiz sezon ilk kez mücadele ettiği 2.Lig'de Alanyaspor forması ile 15 gol atarak takımının 1.Lig'e yükselmesinde büyük pay sahibi oldu ve yaşı ilerlemesine rağmen formda olduğunu gösterdi. Son 2 sezondur performans olarak düşüşe geçen Ümit ise geçen sezon PTT 1.Lig'de iki farklı takımda sadece birer gol atabildi. Tecrübeleri ile şu an için formaya en yakın isimler her ne kadar Gökhan ve Ümit gözüküyor olsa da, geçen sezon 2.Lig'de Sarıyer forması 9 gol keydeden Cemre ve Almanya'nın FC Nöttingen takımından transfer edilen Yasin bu iki oyuncuyu zorlayacağa benziyor. Bolu kampında, özellikle hava toplarındaki hakimiyeti ve fizik yapısı ile dikkat çeken Yasin Ozan, uyum sorununu aşarsa bu sezon performansı ile ön plana çıkabilir.

GENEL BAKIŞ
       Yukarıda saydığımız isimlerin yanı sıra bu sezon Burak Özsoy gibi Orduspor altyapısından yetişen ve Kayserispor maçında sahaya ilk 11'de çıkan Özgen Erdem'in yanı sıra yine Kayserispor maçında kulübede oturan Emre Can Baş, Doğancan Aynacı, Emre Köksal ve Muhammet Can Öztürk gibi genç isimleri atlamamız gerekiyor. Sonuç olarak bu isimler belki bu sezon bir daha kadroya giremeyecekler ama mutlaka üzerlerine düşülmesi gerektiklerini, Kayserispor maçında ilk kez profesyonel olmalarına rağmen gösterdikleri performans ve cesaretle gösterdiler. U-21 için transfer edilen oyuncuları ve altyapıdan profesyonel yapılan oyuncuları da dahil ettiğimizde Orduspor'un bu sezon 50'ye yakın profesyonel oyuncusu bulunuyor. Orduspor’un genel kadro yapısına baktığımızda bu sezon ilk 18′in ne şekilde oluşacağını kestirebilmek zor gözüküyor. Form seviyesine bakıldığında oyuncular şu an için genel olarak lige hazır olmasalar da, ilk 6 hedefine ulaşabilecek kapasitede olduklarını rahatlıkla söyleyebiliriz. Kampta oynanan hazırlık karşılaşmalarında her devre farklı oyuncuları oynatan ve mümkün olduğunca tüm oyunculara forma şansı tanıyan Fikret Yılmaz’ın, lige nasıl bir 11 ve oyun sistemi ile başlayacağını net olarak bilemiyoruz. Samsunspor ile oynanan hazırlık karşılaşmasında takım tam anlamıyla hazır gözükmediği gibi, sezonun ilk maçında yaşanan sorunlar nedeniyle sahaya tam kadro çıkılamaması takımın son durumu hakkında net bişeyler söylememizi engelliyor. Ofans gücü yüksek geniş bir kadroya sahip olan Orduspor, bir çok takım için ve kendi taraftarları için an itibariyle tam bir kapalı kutu durumunda. Yaşanan ekonomik kriz nedeniyle lisansların son dakikada çıkartılabilmiş olması oyuncuların üzerinde nasıl bir etki yaratacak bu da ayrı bir konu. Lige verilen milli maç arası en çok Orduspor'a yarayacak. Bakalım sezona sancılı başlayan Orduspor, geçen sezon kapısından döndüğü Süper Lige yeniden yükselebilecek mi ? İzleyip hep birlikte göreceğiz.

Hazırlayan: Hüseyin ÖZTÜRK
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

2 yorum:

  1. Eyvallah başkan emeğine sağlık bu şekilde analizlere gerçekten ihtiyacımız var ve bu ligde mücadele eden çoğu takım için bu tip analizler yapılmıyor. Oyuncuları ve takımı daha iyi tanımış olduk sayenizde.

    YanıtlaSil
  2. Mükemmel bir analiz olmuş. Emeğinize sağlık.
    Umarım kazanan genç futbolcular olur.

    YanıtlaSil