30 Eylül 2014 Salı

Maç Öncesi Analiz: Trabzonspor-Legia Varşova

       Trabzonspor geçen yıl olduğu gibi  bu yılda UEFA Avrupa ligine çok iyi başladı. İlk olarak UEFA Avrupa Ligi play-off karşılaşmasında Rusya'nın FK Rostov takımı ile karşılaştı. İlk maçı Trabzon'da oynayan Trabzonspor, Carl Medjani ve usta golcü Cardozo'nun golleriyle maçı 2-0 kazandı. Rövanşın 2. maçında ise, Trabzonspor  Rostov ile 0-0 kalarak UEFA Avrupa Ligi'nde gruplar kalmayı başardı. UEFA Avrupa Ligi'nde gruplara kalan Trabzonspor'un rakipleri; Methalist Kharkiv, Lokeren ve Legia Varşova oldu.

       Grubun ilk maçını 18 Eylül'de deplasmanda  Metalist Kharkiv ile oynayan Trabzonspor, Ukrayna temsilcisini Kevin Constant ve Avraam Papadopoulos'un son dakikada attığı gollerle 2-1 kazandı. Constant ve Avraam Papadopoulos Trabzonspor forması ile ilk golünü attılar. Avraam Papadopoulos UEFA Avrupa Ligi'nde haftanın en iyi kadrosunda da yer almıştı.

       Trabzonspor grubun 2. maçını geçen yıl da aynı grupta yer alan Legia Varşova ile oynayacak. Trabzonspor geçen yıl Legia Varşova ile oynadığı iki maçı da 2-0' lık skorlarla kazanmış, Legia Varşova ise 3 puan alarak grubu sonuncu sırada bitirmişti.

       Polonya ekibi maçlarını 31.800 kapasiteli Pepsi Arena'da oynuyor. Müthiş bir taraftar topluluğuna sahip olan Legia Varşova, Polonya'da "Ordu" Takımı" olarak anılıyor.  Legia'nın UEFA Avrupa  macerası biraz ilginç aslında. Legia Varşova basit bir hata ile Şampiyonlar Ligi gruplarını kaçırmıştı. Bunun nedeni; Celtic ile oynanan Şampiyonlar Ligi 3. Eleme Turu 2. maçında Henning Berg oyuna cezalı olan Bartosz Bereszyski'yi almasıydı. UEFA  Legia Varşova'yı hükmen yenik saydı ve maç Celtic lehine 3-0 olarak tescillendi. Böylelikle Celtic ilk maçtaki gol averajı sebebiyle turu geçmiş oldu. Aslında Legia ilk maçı 4-1, ikinci maçı ise deplasmanda 2-0 kazanmıştı.

       Legia Varşova taraftarları Aktobe maçında açtıkları domuz figürlü pankartla UEFA'yı ağır bir şekilde protesto etmişti. Pankarttaki yazının anlamı; "6, 1' den küçüktür, çünkü önemli olan futbol değil para." 2 maç sonunda skorun 6-1 olması da akla Trabzon şehrinin plaka numarasını getiriyor...

       Gelelim maça. Legia Varşova Trabzonspor'a göre çok daha iyi takım bana göre. Henning Berg geçen yılki kadroyu bozmadan üstüne koyarak istediği sonuçları bu yıl alıyor gibi. Geçen yıl skor üretmekte oldukça zorlanıyordular. Gruptaki maçta da sadece 2 gol atıp 8 gol yemişlerdi. Ligde en golcü oyuncularından biri AEL Limassol'dan transfer ettikleri Portekizli Orlando Carlos Braga De Os. 5 maçta 5 golü bulunuyor. Legia'nın en tecrübeli oyuncularından biri olan Miroslav Radovic'in ise ligde 7 maçta 4 golü bulunuyor. UEFA Avrupa Ligi'ndeki Lokeren maçında da takımına galibiyeti getiren golü Radovic atmıştı. Şampiyonlar Ligi eleme maçlarında da 5 golü bulunuyor. Orta saha oyuncusu olmasına rağmen gol yollarında çok etkili Radovic, En önemli özelliklerinden bazıları; çok kolay adam eksilterek takım arkadaşlarına asistler yapması,  defansın arkasına çok iyi koşular yapabilmesi ve her iki ayağını da çok etkili kullanıyor olması. Takımı ofansif anlamda çok iyi yönetiyor. Trabzonspor iç sahada Radovic'e mutlaka çok dikkat etmeli.

       Trabzonspor'da ise şu an işler biraz karışık. Avrupa'da istediği iyi sonuçları almasına rağmen ligde istediklerini yapamıyorlar henüz. Ligde 4 maçta 4 beraberlik alan Trabzonspor, sadece 2 gol atabildi. Vahid Halilhodzic'in takımı aşırı defans yapmakla eleştiriliyor. Elinde Cardozo, Waris, Yatabare, Constant, Mehmet Ekici gibi isimler varken takımı defans ağırlıklı oynatması eleştirilerin dozunu artırdı şu sıralar. Kasımpaşa maçın da oyuna çok iyi başlayan ama sonunu getiremeyen Trabzonspor, Onur Kıvrak sayesinde 1 puana razı olmuştu. 1-0 önde iken Cardozo'yu çıkarıp Waris'i alması Waris'in Kasımpaşa defansı arasında kaybolasına neden olmuştu. Waris ilk girdiği anda yüzde yüz bir pozisyondan da yararlanamamıştı. Onun dışında Trabzonspor kanatları kullanmaya çalışsa da Waris'e yapılan ortalarda Kasımpaşa defansı tarafından karşılanıyordu. Waris'in boyu zaten 1.70 falan, orta gelse ne olur ki?  Maç boyunca hiç bir varlık gösteremeyen Sefa Yılmaz'ı kenara alıp Waris'i sağ açığa çekip, soldan da Yusuf Erdoğan'ı kullanıp hem hücum hattını zenginleştirirdik hem Cardozo istediği pasları alır hem de Kasımpaşa'nın hücum gücünü azaltabilirdiler. Vahid Halilhodzic istediği takımı oluşturabilmesi için 2-3 ay gibi bir süre istemişti ve yüzde yüz haklı. Sonuçta 20 küsür futbolcu transfer edilmiş, bir kısmı gönderilmiş ve hocanın istediği oyuncular alınmıştı. Geçen yıldan sadece Onur, Bosingwa ve Mustafa Yumlu oynuyor ilk 11'de. Mustafa ve Bosingwa da sakat. Takımın oturması, futbolcuların birbirleriyle daha iyi anlaşabilmesi için bu zaman gerekli. Yalnız ligde skorlar kötü gitmeye devam ederse kritik günler Vahid Halilhodzic'i bekliyor.

Trabzonspor'un Legia maçındaki muhtemel kadrosu nasıl olur dersek benim aklımdaki 11 şu şekilde.
       Trabzonspor'da çok önemli sakatlıklar da devam ediyor. Özer Hurmacı, Bosingwa, Mustafa Yumlu ve Deniz Yılmaz. Sakat olduğu söylenen Yatabare'nin MR'ı temiz çıkmış. Aslında sakatlık olayının üstüne düşmek gerek. Yabancılar bir hafta var bir hafta yok. Yatabare sakatım denilerek Kasımpaşa maçı kadrosuna alınmadı, MR'ı temiz çıktı. Cardozo bir hafta var bir hafta yok. Constant'ın neyi olduğunu tam olarak bilmiyorum ama medyada hoca ile tartıştığı ve bu yüzden kadro dışı kaldığı söyleniyor. Bugünkü idmanda Vahid Halilhodzic ve Constant medyaya poz veriyordu. Büyük ihtimal Legia maçında forma giyecektir.

Hazırlayan: İsa KETHÜDA
Transfer Merkezi Trabzon Temsilcisi
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder