2 Eylül 2014 Salı

Oyuncu Raporu: Goran Pandev

       1983 yılında o zamanki adıyla Yugoslavya’da dünyaya gelen Goran Pandev, Makedon futbolu denildiğinde Türk futbolseverler için rahmetli Milosevski ile beraber akla gelen nadir futbolculardan biridir…  Bir de büyüklerimiz daha iyi hatırlar 90’lı yıllarda yolu Galatasaray’dan geçmiş, öncesinde Kocaelispor, daha sonra Antalyaspor ve Eskişehirspor formaları giymiş bir Makedon futbolcu vardı; Stevica Kuzmanovski…Ancak ülkemizde oynadığı takımlarda taraftarlarca çok da sevilen biri olamamış maalesef.  Bu nottan sonra Pandev ile ilgili ahkam kesmeye başlayabilirim.

       Pandev, 18 yaşında Inter ile başlayan ve tam 13 yıl süren İtalya macerasını Galatasaray’a gelerek noktalamış oldu. Bilirsiniz, transfer sezonunun son demleri daha da heyecanlı bir süreçtir.  Bazen bomba transferler olur bazen de takımların B, C, D planları devreye girer, alternatif isimler apar topar transfer edilir. Öncelikle şunu belirtmekte fayda var Pandev asla bomba bir transfer değil ancak iyi transfer.

       Galatasaray, Pandev transferini son dakikaya sığdırmış bile olsa önemli bir ismi kadroya kattı. Prandelli’nin tanıdığı, hatta yanılmıyorsam Fiorentina’yı çalıştırdığı dönemlerde transferi için uğraştığı bir isim Makedon oyuncu… İtalyan çalıştırıcı, transfere eminim çok sevinmiştir. Bir ikincisi ise Pandev’in tek bir mevkide oynamaması… Lazio’dayken Rocchi, Di Canio, İnzaghi gibi oyuncularla, Inter’deyken Eto,o, Pazzini ve Milito gibi isimlerle beraber oynamıştı ancak hiçbir zaman oynadığı takımlarda hedef forvet, merkezi forvet, tek forvet olarak görev almadı. Forvet arkası, yardımcı forvet hatta sağ kanat oynayabilecek kapasiteye sahip. İşte bu bakımdan da mevkisel çeşit özelliği olan bir hücumcunun takıma dahil edilmesi kati surette önemli Cimbom için… Golcü oyuncu değil belki ancak gole giden yolda, üretimlerde ve oyunun domine edildiği zamanlarda gününde bir Pandev her şeyi yapabilecek düzeyde.

OLUMLU ÖZELLİKLERİ
       Pandev için özellikle Napoli ile başlayan süreçte hücumun çeşitli bölgelerinde oynadığını belirtmiştik. Prandelli’nin onu joker oyuncu olarak kullanacağını zannetmiyorum ama ilk etapta ikinci forvet olarak değerlendireceğini düşünürsek Burak Yılmaz’ı oldukça rahatlatacağını düşünüyorum. Kariyerinde birçok defa önemli hedef santrforlara eşlik eden Pandev, Burak Yılmaz’a vereceği paslar ve hücumdaki varyasyonlarla yapacağı katkı hem Galatasaray’ı hem de Burak Yılmaz’ı rahatlatacaktır. Aynı durum Umut Bulut alternatifinde de geçerli elbette…

       Yaşına binaen artık eski fizik gücünde olmadığını düşünseniz bile mücadeleyi hiçbir zaman elden bırakmayacak bir savaşçı Pandev. Özellikle Şampiyonlar Ligi’nde oynanacak üst düzey maçlar için  fizik ve mücadele gücü açısından Pandev’in katkı sağlayacağını söylemek mümkün.

       Pandev’in etkili sol ayağı Galatasaray’a ilaç gibi gelecek. Baktığımız zaman kadroda sol ayaklı hücum oyuncusu yok. Uzaktan atılacak şutlarda ve gollerde Pandev’in imzası olabilir.

       Form seviyesini istikrara bağladığı takdirde Sneijder’in oyundan düştüğü zaman dilimlerinde Galatasaray’ın mücadeleden kopmasına Pandev izin vermeyebilir. Sneijder’in ve göbekteki ikilinin üzerine düşen hücum yüküne ortak olabilir.  Koşan, takip eden  akıllı ve sinirlerine hakim bir görev adamı. Teknik olarak da fena değil.

       Galatasaray’da yedek kalır mı bilemem ancak öyle bir durum söz konusu olduğu takdirde bunu sorun etmeyecek bir oyuncu. Takım oyuncusu… Nitekim çok kez yedek kalmışlığı da var.

OLUMSUZ ÖZELLİKLERİ
       Pandev’in en belirgin olumsuz tarafı skora doğrudan katkı yapamaması, Drogba’nın yerine alınan bir oyuncu olduğunu kağıt üzerinde düşünsek de, o nitelikte bir oyuncu değil. Yani kimse 15-20 gol beklemesin.

       Pandev  bir yıldız değil. Görev adamı… Bu yüzdendir ki üst düzey maçlarda “Pandev halleder” demek çok zor. İstatistiklere baktığımız zaman gol anlamında büyük takımlara karşı değil de daha çok eşit ve alt seviyedeki takımlara karşı daha etkili olabiliyor. Bu açıdan Makedon futbolcunun Anadolu takımları ile yapılacak karşılaşmalarda daha çok gol atacağını düşünebiliriz.

       Oyunda bazen hiç yok. Sneijder gibi… Olur olmadık zamanlarda akıl almaz pas hataları ve fauller yapabiliyor. Selçuk İnan ve Sneijder ile sağlayacağı uyum ilk başlarda soru işaretini beraberinde getiriyor. Takım içi sorumluluk yükünü kimin sırtlayacağı Prandelli’yi sıkıntıya sokabilir belli dönemlerde…

       Ayrı ülke, ayrı ortam… Bu klişedir ancak 13 senedir İtalya’da top koşturan, her ne kadar üst düzey maçlar çıkartan biri bile olsa ve Akdeniz ülkesi olan başka bir ülkeye gelecek olsa bile yabancılık ve oryantasyon sıkıntısının baş göstermesi ihtimali var.

Özetle…
       Galatasaray, 2-3 senedir Şampiyonlar Ligi gediklisi bir takım olarak yabancı transferlerde 1-2 vaka dışında isabetli adımlar attığına inanıyorum. Antrparantez, Pandev’e verilecek parada Napoli’de kazandığı maaşın üstüne çıkılmaması yönetimsel bir başarı… Goran Pandev, Şampiyonlar Ligi’nde neler yapar bilemem ancak Süper Lig’de rakipler için önemli bir tehdir olacaktır… Galatasaray camiasına hayırlı uğurlu olsun.

Hazırlayan: Orhun ALİCİKOĞLU
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder