2 Eylül 2014 Salı

Oyuncu Raporu: Sam Lundholm (AIK)

       Alt yapı eğitimini Viggbyholms ve Vaxholm gibi takımlarda alıp, 2012 yılında AIK genç takımına kazandırılan bir isim Sam Lundholm. 2012’de geldi ve o yılın sonunda da AIK ile 3 yıllık bir anlaşma imzaladı. 1994 doğumlu olan Sam Lundholm’dan önümüzdeki yıllarda fazlasıyla bahsedebiliriz. Niye mi? Çok iyi olan sol ayağının yanında keyif veren bir akıcılığı var çünkü.

       2012 sonunda takıma katılan genç oyuncu, o dönem ABD’de kamp yapan takımla beraberdi. 2013 sezonu başında takıma daha yeni transfer olmuşken U19 maçında Atvidaberg’e karşı gördüğü bir kırmızı kart sonrası federasyondan 8 maç ceza da alan genç oyuncuya, hocası Andreas Alm açıklamalarıyla sahip çıkıp bu noktalara getirdi dersem yanlış olmaz. Alm’ın ona katkısını ayrı bir parantez açacağım. İlgili Atvidaberg maçında hakeme ağır hakaretler sarfettiği belirtilen ve bu yüzden ceza aldığı söylenen Lundholm’un o dönemdeki toy kişiliğini aştığını söylememiz gerek zaman içersinde. Sam’in babası Johan Johansson’un da 86-91 yılları arasında AIK forması giymiş bir isim olduğunu ve o yüzden de AIK alt yapısına gelişinin çok abes olmadığını belirtelim.

       Henüz yeni yeni A takımla 11’de şans bulmaya başlayan Lundholm’un, her iki kanatta da oynayabilme özelliği var. Sol ayağını çok iyi kullanması dolayısı ile AIK taraftarları onu yeni Robben & Messi diye de çağrılıyor. Topla süratli bir isim ve özellikle sağ kanattan içe katederken sol ayağını çok etkili kullanabiliyor. Çizgiyi defansif anlamda da iyi kullanan Lundholm’un yaşının da verdiği arzuyla fazlasıyla enerjik olduğunu ve süre aldıkça kendisine olan güveninin de arttığını belirtelim.

       Dediğim gibi henüz yaşı genç Lundholm’un. Kadroda şans bulduğu her an taraftarı heyecanlandıran haraketleri de oldu. Kendisine yönelik en büyük eleştiriler sadece ‘sol’ ayağına bağlı olması. Bu yönüyle Arsenal’li Mesut Özil’e fazlasıyla benzetiyorum onu. Çok iyi bir sol ayağı olmasına karşın, sağ ayağı son derece etkisiz. Bu yüzden sağ kanatta oynarken özellikle sıkıntı yaşayabiliyor. Topu sürekli sol ayağına çekme zorunluluğunu hissetmek bir oyuncu için kesinlikle handikap. Karşıdaki rakibe daha kolay top kaptırma şansınız var. Lundholm’un seri bilekleri ve ani hızlanışları bu handikabını aşmasına yardımcı olsa da, zamanla Lundholm’un bu zaafını çözecek rakiplerin olacağını da hesaba katmak lazım.

       Aslına bakarsanız AIK taraftarları tam mutabık değil Lundholm’un geleceği hakkında. Zira yukarıda da bahsettiğim gibi sadece sol ayağına bağımlı kalması ‘üstün yetenekleri olmadığı sürece’ büyük sorun olarak düşünülüyor. Tabii bir de fizik olarak yetersiz kalışı da var. Bu bakımdan Lundholm kısa zaman içerisinde iyi bir yükseliş yakalasa da, geleceğe dönük çok pozitif düşünmeyenler de var.

       Ben o şekilde düşünen kesimde bulunmadığım için Sam’i kaleme aldım. Umutluyum ondan. Ama bu 4x4’lük birisi olduğu anlamına gelmesin. Geliştirmesi gereken yönleri var dediğim gibi. Takıma ilk katıldığında da çok pozitif şeyler yazılmıştı hakkında -ki bugünler de izlerken ne denli doğru yazılar olduğunu teyit etmiş oldum. Şunu da eklemek isterim ki İsveç futbolu son dönemde çok sert oynanmıyor ve Lundholm’un düşük sayılabilecek fizik kalitesini burada oynadığı maçlarla test etmek çok doğru değil. Farklı noktalara adım atmak istediğinde bu durumu sıkıntı çıkarabilir. Bu bakımdan da kendini fizik anlamda geliştirmesi şart. Tabii sadece sol ayağına bağımlı kalmaması da. Yeteneği ortada ama bu detayları da görmezden gelemeyiz.

       AIK’in son 2 maçında da sahaya 11’de çıktı ve 1 gol, 1 asistlik katkı verdi genç isim. Geçen sezondan bu yana az vakitler alıyordu yedekten gelerek. Takımdan bazı isimler ayrılıp, takımdaki eksikler arttıkça forma bulmaya başladı. Burada hocası Alm’ın da hakkını teslim etmek gerekir. Bu tarz gençlere çekinmeden formayı veren bir hoca Alm. Zaten o göreve geldikten sonra çok değerli isimleri az paraya alıp, iyi paraya sattı takım. Markkanen ve Quaison geçtiğimiz transfer döneminde bu şekilde takımdan ayrılan isimlerdi. Kadroda Lundholm gibi potansiyelli daha 4-5 isim daha var. Hem AIK, hem de teknik direktör Alm'ı da bu nedenle ayrıca tebrik etmek lazım.

Hazırlayan: Emrah ÇETİN
Transfer Merkezi İsveç Temsilcisi
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder