15 Ekim 2014 Çarşamba

Adana Derbisi

       İskoç futbol efsanesi Graeme Souness ''Hayat hakkında bilmeniz gereken her şey Baba filminde vardır, futbol hakkında bilmeniz gerekenler ise bir derbide saklıdır.'' derken bence hiç abartmamış ve doğruyu söylemiştir. Çünkü derbilerde futbolun içindeki her türlü şey yaşanır. Kırmızı kartlar, agresif oyunlar, her iki tarafın da genellikle hücum oynaması, efsanevi goller, geri dönüşler ve daha fazlasını verir bize derbiler.

       Şimdi ele alacağımız derbi ise diğer derbilerden çok farklı bir derbi, çünkü bu derbide rakip taraftarlar aynı evin insanları. Bu derbide iki takımı hiç bir siyasi olay ve belli alan ayırmıyor. Mesela Liverpool-Manchester United derbisi sanayi devriminden beri süregelen ve futbolun önüne geçen bir derbidir, Bunlara benzer olarak Celtic-Rangers, Kızılyıldız-Partizan gibi maçlarda da siyasi olaylar derbinin önüne geçer. Göztepe-Karşıyaka, Fenerbahçe-Galatasaray gibi derbilerde ise takımları semtler ya da belli bir alan ayırıyor.

       Ama Adana derbisinde böyle bir durum söz konusu değil. Adanaspor da Adana Demirspor da ikisi de Adana ekibi, ikisinin de şehrin her yerinden hatta aynı evden taraftarları var. Demirsporlular kendilerinihalkın takımı olarak niteler ve Adanaspor'un zenginlerin takımı olduğunu iddia eder senelerdir. Ama buna rağmen bu derbide aynı evin insanları, baba-oğul, abi-kardeş arasına tatlı bir rekabet girer. Esnaflar, okuldaki öğrenciler, aynı şirkette çalışanlar arasında da derbi haftası fena bir çekişme olur. Adana derbisi hep çekişmeli geçmiştir ancak son yıllarda öyle bir olay yaşandı ki bu çekişme bambaşka bir boyut kazandı. Adanaspor'u Uzan'lar aldı ve 5 Ocak Stadyumu'nda senelerdir bulunan ''Biz Kardeşik'' yazısını kaldırdılar, 5 Ocak Stadı'nı Adanaspor'a aldılar ve Adana Demirspor'u stada almadılar bu gelişen olaylarda ve Uzanların arkasından giden Adanasporluların Demirspor'a cephe almaları da Adana Derbisine bambaşka bir boyut getirmiştir.

       Adana derbisi iki tarafa göre mavi ve turuncu'nun çekişmesine de sebep olmuştur. Demirsporluların çoğunun turuncu otobüse bile binmemesi bu duruma en belirgin örnektir. Adana Demirspor 1940 yılında Demiryolu işçileri tarafından kurulmuştur. 1954 yılında kurulan Adanaspor ise, Adana Demirspor'un şehrin rantını üstüne aldığını vurgulayan Adanalılar tarafından kurulmuştur. Adana derbisi endüstriyel futbola karşı da oluşan bir derbidir, iki takım taraftarı da maç sabahı stadın önüne geçerler, ciğer, kebap yiyerek maça hazırlanır ve günümüzde pek de görmediğimiz güzellikleri gözler önüne sererler. Aynı evden çıkmış iki kişi ayrı tribünlerde birbirine rakip olur ve maç skorundan ''Biz sizden daha iyi bağırdık.'' durumuna kadar aralarında müthiş bir çekişme olur. Son yıllarda derbinin tek kötü tarafı ise iki takım taraftarının yarı yarıya stadı paylaşmaması olmuştur. Buna sebep olanlar ise futbolu yanlış yönetenler ve siyasilerdir. Eskilerden beri derbilerde stad yarı yarıya olurken şimdilerde bu durum taraftarların çok istemesine rağmen öyle olmuyor. Pazar 15.30'da oynanacak maçta dileriz dostluk galip gelir, olaysız bir şekilde Adana'ya yakışan bir derbi olur.

Hazırlayan: Uğur YILMAZ
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder