15 Ekim 2014 Çarşamba

İnceleme: İlk 5 Haftada PTT 1.Lig

       PTT 1.Lig bu sezon daha zevkli ve daha zorlu bir lig olarak başladı. Sezon başında sitemizde 18 takımın kadro yapısını arkadaşlarımızla birlikte ele almıştık. Ayrıca sezon başlamadan kendi görüşlerimle takımları değerlendirmiştim. Bu değerlendirmemi üç ana başlık altında yazmıştım. Bu grupları ‘’Zirve Adayları, Sürpriz Yapabilecekler ve Sıkıntı Yaşayacaklar’’ diye isimlendirmiştik. İlk beş haftada gerek performans olarak gerek sıralama olarak yazdığımızın çoğu gerçekleşse de bizleri şaşırtan sonuçlar da olmadı değil. Şimdi kısa kısa başlıklarla önemli olayları değerlendireceğiz.

Gaziantep Büyükşehir Belediyespor sıkıntılı...
       Sezona başlarken takımın başına Nurullah Sağlam’ı getiren Antep temsilcisi, yaptığı transferlerle hedefinin Süper Lig olduğunu açık açık gösteriyordu. Shola Ameobi gibi Premier Lig’de yıllarca top koşturan forveti takımına kazandıran Gaziantep BBSK, ayrıca Süper Lig’de forma giymiş Sertan Vardar, Köksal Yedek, Çağdaş Atan, İbrahim Kaş, İlker Avcıbay gibi tecrübeli isimleri de takımına kazandırdı. İlk 5 haftada galibiyet alamayan Gaziantep Büyükşehir Belediyespor’un bundan sonra alacağı sonuçlar çok önemli olacak. İlginç bir istatistik de göze çarpıyor; Gaziantep Büyükşehir Belediyespor oynadığı ilk 5 maçta ilk yarılardaki sonuçlara göre 2 galibiyet 2 beraberlik alması 1 mağlubiyet alması gerekirken, 4 beraberlik 1 mağlubiyet alması takımın skoru koruyamadığını gösteriyor. Takımın skoru koruyamamasındaki en büyük sebep büyük ihtimalle kadronun fazla yaşlı olması ve kondisyon yetersizliği. Nurullah Sağlam’ın bundan sonraki süreçlerde bu sıkıntılara önlem alıp takımı yavaş yavaş üst sıralara taşıyacağını düşünüyorum. Gaziantep Büyükşehir Belediyespor, ilk yarının sonuna kadar en az seviyede puan kaybetmeli ve devre arasındaki transfer sürecini iyi geçirmelidir.

Albimo Alanyaspor fırtınası...
       Sezon başı yazdığımda Alanyaspor’u geçen sezonun Balıkesirspor’a benzettiğimi belirtmiştim. İlk beş haftada alınan sonuçla şu anda üst sıralardalar. Sezon başı birçok kişi Alanyaspor’u düşme adayı gösterse de Mehmet Altıparmak üst lige çıkma düşüncesi içindeydi ve ilk beş haftayı iyi geçirdiler. Alanyaspor şampiyon kadronun önemli isimlerini kadroda tuttu ama bu isimleri yedek kulübesine mahkum etmedi. 5 maçın 5’inde de maça ilk 11 çıkan oyunculardan 6’sının geçen seneki şampiyon kadronun oyuncuları olması istikrarın sonucu olsa gerek. Koray Çölgeçen, Kerem Gülbahar, Timuçin Aşçıgil, Efecan Karaca, Emre Akbaba, Haydar Yılmaz gibi isimlerden bu ligde uzun süredir oynamayan isimler bile var. Takımın forveti Ayite lige hızlı bir giriş yaptı. 5 maçta 4 gole imza atan oyuncu bir kere de kırmızı kart gördü. İlerleyen haftalarda disiplinden kopmaz ve bu uyumunu devam ettirirse performansıyla Süper Lig’e göz kırpacaktır.

Hoca ayrılıkları...
       Ligde hoca ayrılıkları ilk haftalardan itibaren başladı bile. Kayserispor, Mutlu Topçu ile yolları ayırırken, Orduspor ise Fikret Yılmaz birlikteliği de erken bitti. Orduspor geçen sezon gerçekleşen başarının en büyük pay sahibi Erkan Sözeri ile yeniden anlaştı. Erkan hoca, transferleri kendi yapmadı ama takımın çoğunu tanıyor, bu Orduspor için avantaja dönebilir. (Yazı hazırlandığı sırada Orduspor'da teknik direktör Erkan Sözeri istifa etti. Takımın yeni teknik direktörü Sebahattin Akbayrak oldu.) Kayserispor’da Mutlu hoca ile anlaşılması bence başlı başına hataydı. Yanlış anlaşılmasın hocaya yüklenmek değil amacım ama öyle bir kadro varken Ertuğrul Sağlam’ın yardımcılığını yapmış, PTT 1.Lig’de görev almamış, bu ligi fazla tanımayan bir hocayla anlaşılması yanlıştı. Milli ara geldi geçti ama hala bir hocayla anlaşma sağlayamadı Kayserispor. Kayserispor hoca tercihi benim kanaatim bu ligi yakından tanıyan, iyi bilen Uğur Tütüneker, Metin Diyadin, Hakan Kutlu gibi başarıya aç ama camiacı hocalar olmalı. Kayserispor’un kimi tercih edeceğini zaman gösterecek.

Galibiyetle tanışamadılar!
       Gaziantep Büyükşehir Belediyespor gibi, ligde galibiyetle tanışamayan 2 takım daha var. Altınordu ve Giresunspor beraberliğe abone oldular. Bu iki takımın da 4 puanı var. En ilginç ayrıntı ise Altınordu ve Giresunspor’un ligin en az gol atan ve en az gol yiyen takımları olması. İlk beş haftada alınan dört beraberliği buna bağlayabiliriz aslında. En kısa sürede iki takımında galibiyet alması gerekiyor yoksa iki takım da ilerleyen haftalarda stresli günler yaşayacaktır.

Gençler fena geliyor...
       Her sene milli takımın alt yaş kategorilerine oyuncu gönderen ligimiz bu seneye de güzel başladı. Yepyeni gençleri izleme fırsatı buluyoruz. Elazığspor’dan Ömer Yıldız, Samsunspor’dan Doğan Erdoğan, Şanlıurfaspor’dan Kubilay Sönmez, Manisaspor’da kiralık forma giyen Gökhan Sazdağı, Alanyaspor’dan Ahmet Özer, Osmanlıspor’da Tugay Kaçar ve birçoğu. Gençlere şans veren tüm teknik direktörlere teşekkür ediyorum. Süper Lig takımlarının scout ekipleri var deniliyor ama scout ekiplerinin bu çocukları görmesi için bu çocukları birilerinin, menajerlerin gözüne sokması lazım. PTT 1.Lig maçlarını izlemeleri tavsiye ederim.

       PTT 1.Lig’in ilk beş haftasındaki bazı gelişmeleri sizlere elimizden geldiğince anlatalım dedik. İlerleyen süreçlerde daha çok şeyler değişir bu ligde. Anadolu futbolunun zirve yaptığı lig olan PTT 1.Lig’i izlemenizi önerir, keyifli okumalar dilerim.

Hazırlayan: Hüseyin KARABACAK
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder