22 Ekim 2014 Çarşamba

PTT 1.Lig Panorama (6.Hafta)

       PTT 1.Lig'de 6.Hafta sonunda, Antalyaspor ve Osmanlıspor ligin zirvesinde yer aldı. Kayserispor sahasında Bucaspor'a, Karşıyaka ise G.Antep BŞB.Spor takımına 5 gol atmayı başardı. İki maçta atılan 13 gol, bu hafta atılan gol sayısını otuza çıkardı. Önceki haftalara oranla seyir zevki yüksek maçlar gerçekleşti ve atılan goller izleyenleri gayet memnun etti. Adana derbisinde kazanan ev sahibi takım Adanaspor oldu. Adana'da maç temposu gayet yüksekti ve her iki takımının ortaya koyduğu oyun futbol adına sevindiriciydi. Hakem hatalarının da ve bireysel oyuncu hatalarının da olduğu haftada, Manisaspor teknik direktör değişikliğine giden bir diğer PTT 1.Lig takımı oldu.

Haftanın Takımı: Karşıyaka
Haftanın Teknik Direktörü: Levent Eriş (Adanaspor)
Haftanın Futbolcusu: Mehmet Eren Boyraz (Kayserispor)
Haftanın Formsuzu: Armand Deumi  (Gaziantep Bş.Bld.Spor)
Haftanın Gölü: Ümit Tütünci (Orduspor) Erdal Güneş (Gaziantep Bş.Bld.Spor)

Şanlıurfaspor 2-1 Orduspor
       Ş.Urfaspor iç saha maçlarını Elazığ'da oynamasına rağmen kazanmasını biliyor. Ligde sıkıntılar yaşayan Orduspor Teknik Direktör Sebahattin hoca ile çıktığı maçta güçlü rakibi karşısında istediği oyunu ortaya koyamadı ve sahadan puansız ayrıldı. Ş.Urfaspor özellikle ilk yarıda topa daha fazla sahip olup organize ataklar ile hücum etmeye çalıştı. Maçın henüz başı sayılabilecek dakikalarda Orduspor sol kanattan Ziya ile hücum etti, Ş.Urfaspor stoperi Veli baskıya gidince, bir diğer stoper Onur kale sahası içinde kaldı ve geriye çıkarılan topta Ümit çok müsait pozisyonda ayak içi ile iyi vurdu ve Orduspor'u deplasmanda öne geçiren gölü buldu. Golden sonra Ş.Urfaspor takımı çok daha fazla topa sahip oldu ve aradığı golü Abdülkadir'in verdiği pasta Kenan ile buldu. İkinci yarıda Ş.Urfaspor takımının temposu iyice düştü, yapılan oyuncu değişiklikleri gayet yerindeydi ve aradıkları golü Abdülkadir ile buldular. Orduspor, gol çabaları sonuç vermeyince sahadan mağlup ayrılan taraf oldu.

Antalyaspor 3-1 Samsunspor
       Maçın başlaması ile Antalyaspor'un golü bulması aynı ana denk geldi. Emrah Başsan savunmanın hatasını affetmedi ve 37. saniyede bu yılın en erken golünü buldu. Samsunspor, hücum hattında çok etkili olmasına rağmen savunmada bir türlü problemi çözemedi ve savunmada yaptıkları hatalar ile mağlup olmaktan kurtulamıyorlar. Maçın ikinci yarısında Tuna'nın rakip ile ikili mücadelesinde Sakıp yerde kaldı ve iki farklı skor ile geriye düştüler. Mbilla kendisine özgü vuruşlarından birini yaptı ve çaprazdan iyi vuruşu golü getirdi fakat bu güzel vuruşun yanında kaçan penaltı maçın kaderini belirledi. Emrah Başsan savunmada kontrolsüz girince penaltıya neden oldu ve Samsunspor eşitliği yakalama şansını değerlendiremedi. Antalyaspor rakibin bıraktığı boşlukları iyi değerlendirdi ve Zeki'nin güzel vuruşu skoru belirleyen gol oldu. Antalyaspor ligde istikrarlı bir şekilde yoluna devam ediyor, Samsunspor ise yaşadığı sıkıntılar ile kötü günler yaşıyor.

Kayserispor 5-1 Bucaspor
       Kayserispor Cüneyt hoca ile çıkışını sürdürüyor. Sürekli dile getirdiğimiz konu, ligi ve takımları iyi bilmenin bu ligde başarıya etkisinin fazla olduğuydu. Kayserispor yönetimi Mutlu hocanın ayrılması ile birçok isim hoca ile görüştü fakat bu anlaşma olmadığı her hafta Kayserispor'un faydasına oldu ve kendisine verine şansı Cüneyt hoca çok iyi değerlendirdi ve üst üste galibiyetler aldı. Maç içinde yaptığı değişiklikler de çok yerindeydi ve Mehmet Eren oyuna girdikten sonra attığı gol ve yaptığı asistler ile haftanın futbolcusu oldu, Anıl oyuna girdikten sonra yine gol bulan oyuncu oldu. Bucaspor orta alanda formsuz oyuncularının ve savunmada alternatifsizliğin kurbanı oluyor. Bu oyuncuların temposu Kayserispor takımını durdurmaya yetmedi ve aradaki fark belirgin bir şekilde ortaya çıktı

Boluspor 0-0 Altınordu A.Ş.
       Ligde istediği istikrarı bir türlü yakalayamayan Boluspor iç saha maçında ligin "beraberlikler takımı" Altınordu ile golsüz berabere kaldı. Boluspor'un savunmada alternatifsiz oluşu ve maçta sakatlanan Rekho'nun da uzun süre olmayacağı düşünüldüğünde savunmada daha büyük problem yaşayabilirler. Orta alanda defansif anlamda bir sıkıntı yaşamadılar fakat hücuma çok fazla katkı sağlayan oyuncu olmayınca üçüncü bölgeye yani gol bölgesine top taşıyan ve oynayan tek oyuncu Emre oldu. Kenan ve Prijovic pozisyonlarda birbirlerine çok uzak kaldılar ve Prijovic topa sahip olduğunda en yakın oyuncu Ali Dere'ydi ve o da pas verme mesafesinin dışındaydı. Kenan ve Prijovic, her ikisi de kenar toplarda başarı sağlayabilir fakat özellikle birinci ve ikinci orta bölgesinden neredeyse hiç orta gelmedi. Altınordu takımı kendi oyun yapısını sahaya yansıtmaya ve topa sahip olup ofansif bir oyun ortaya koymaya çalışıyor. Gol yollarında pozisyonlar bulmalarına rağmen istedikleri oranda bunları gole dönüştüremiyorlar. Altınordu takımı altı haftada aldığı beş beraberlik ile kolay kolay yenilmeyeceğini gösteriyor fakat önümüzdeki üç hafta performansları yüksek olan takımlar ile karşılaşacaklar ve Altınordu'nun asıl gücünü ortaya koyacağı maçlar bunlar olacaktır.

Elazığspor 2-0 Manisaspor
       Elazığspor evinde ligde kötü günler yaşayan Manisaspor'u Birol ve Cangele'nin ayağından bulduğu iki gol ile mağlup etmeyi başardı. Maçın ilk yarısında her iki takım adına da net pozisyon yoktu fakat oyuna hakim olan tarafta yoktu. Manisapor'da Subasic etkili olurken, Elazığspor takımında Cangele etkili bir oyun ortaya koydu. Maçın ikinci yarısında Gökhan'ın Mehmet Çakır'a yaptığı kontrolsüz hamle  penaltıya sebep oldu ve Birol Hikmet takımını öne geçiren golü penaltıdan buldu. Cangele maçtaki etkili oyununu ikinci yarıda da sergiledi ve attığı gol ile maçın skorunu belirledi. Manisaspor kötü gidişe dur demek için her kulübün yaptığı en kolay yöntemsizliği yaptı ve hocası Tahir Karapınar'ın görevine son verip, ikinci ligden eski oyuncusu Taner Taşkın ile anlaştı. Elazığspor'da oyuncuların bireysel performansı artıyor, hala kolay pozisyon veriyorlar fakat takım oyunlarında belirgin bir iyileşme var.

Karşıyaka 5-2 G.Antep BŞB.Spor
       Karşıyaka sahasında haftanın sürprizlerinden birine imza attı ve lige iddialı başlayan rakibine 5 gol atıp mağlup etmeyi başardı. Dikkat, konsantrasyon ve psikolojik olarak kötü bir dönem geçiren rakibinin bu zaafını avantaja dönüştürecek hamle rakip ceza sahası içine olabilecek en fazla sayıda top taşımaktı ve Karşıyaka takımı maçın başlaması ile birlikte bunu fazlası ile gerçekleştirdi. Karşıyakalı oyuncular, rakibin yaptığı hataları affetmeyince ortaya farklı bir oyun ve farklı bir skor çıktı. Karşıyaka adına gelen erken goller ve Deumi'nin atılması Karşıyaka'nın maçı rahat kazanmasını sağladı. Maçta atılan 7 gol ve Erdal Güneş'in attığı gol maçın en güzel taraflarıydı. Karşıyaka takımı kadro derinliği çok fazla olan bir takım değil ve oyuncuların bireysel performansları değişkenlik gösteriyor, bu nedenlerden dolayı istikrarlı sonuçları alması zor görünüyor. G.Antep BŞB.Spor her hafta alacağı bir galibiyet ile yeni bir başlangıç yapmak istiyor fakat milli takım maçlarından dolayı oynanmayan haftayı çok da iyi geçirmedikleri görüldü. Takım oyunlarında büyük sıkıntı mevcutken bu zamanı fiziksel antrenmanlar ile geçirmek zaten psikolojik çöküntü içinde olan takımın daha da kötü gitmesini sağlamaktan başka işe yaramamış.

Albimo Alanyaspor 1-1 Denizlispor
       Albimo Alanyaspor ligde henüz mağlubiyeti bulunmayan Denizlispor karşılaşmasına dengeli başladı ve karşılıklı ataklar ile oyun devam ederken, Denizlispor'da Erçağ'ın kullandığı kornerde Bülent ceza sahası içinde boş kaldı ve rakibin bu hatasını affetmeyip takımını öne geçiren golü buldu. Maçı kısaca yorumlamak gerekirse Albimo Alanyaspor yediği golden sonra bitiş düdüğüne kadar onlarca pozisyon buldu ve tek golü bitiş düdüğünden hemen önce ceza sahası üzerinde kazandıkları serbest atıştan Timuçin ile buldular. Alanyaspor'un bu maçta bu kadar çok pozisyon bulup gol bulamamasının nedeni hücum hattında oyuncuların bireysel denemeleri ve sürekli uzaktan şutlar ile gol aramaları. Önceki maçlarda yaptıkları üçüncü bölgede paslar ve kombine oyunları bu maçta neredeyse hiç göremedik.

Adanaspor 2-1 Adana Demirspor
       Haftanın en önemli maçında kazanan ev sahibi Adanaspor oldu. Levent hoca orta sahayı rakibe göre daha kalabalık ve genç oyuncular ile kurarak bu bölgede üstünlüğü sağladı. Adana Demirspor'un sağdan ortasına Mulenga stoper Abdullah ile birlikte yükseldi, vurduğu kafa vuruşunda Abdullah Karmil'in kolu açık ve yüksekteydi, hakemin görüş açısında olmasına rağmen bu pozisyonu çarpma olarak değerlendirdi ve vermesi gereken penaltıyı vermeyerek maçın başında büyük bir hata yaptı. Bir diğer hata ise Attamah'tan geldi ve Adana Demirspor oyuncusu Attamah'ın verdiği hatalı pası Tiago affetmedi ve ceza sahası üzerinde iyi vurdu ve takımını öne geçiren golü buldu. Maçın temposu yüksekti ve karşılıklı ataklar ile oyun devam ederken Adanaspor net pozisyonlardan yararlanamadı. Cem, Sami Can ve Tiago performansı en yüksek oyunculardı. Adana Demirspor ise Oğuz Han'ın ceza sahası içinde bireysel becerisi ile içeriye çıkardığı topa Özgür Can vurdu ve skora eşitlik getirdi. Maçın ikinci yarısında yine tartışma yaratan bir pozisyonda Adanaspor'lu oyuncu Cem kale çizgisinde kayarak müdahale etti ve yardımcı hakemin hem geride kalması hem de Cem'in hakemin önünü kapatmasından dolayı pozisyonu net göremedi ve Cem'in kayarak içeri çıkardığı topu savunma uzaklaştırmakta problem yaşayınca Luiz rahat bir pozisyonda yaptığı vuruş ile takımını yeniden öne geçirecek golü buldu. Adana Demirspor takımı beraberlik şansını bulduğu pozisyonu değerlendiremeyince maçın kazananı Adanaspor oldu.

Giresunspor 1-2 Osmanlıspor FK
       Haftanın kapanış maçında oyunun büyük bir bölümü Osmanlıspor takımının kontrolü altında geçti. Muhammet, Tisdell, Erdal ile ilk yarıda net pozisyonları değerlendiremediler. İkinci yarıda Erdal, Berkant ile mücadelesinde yerde kaldı ve hakem bunu penaltı olarak değerlendirdi. Yoğun tartışmalardan sonra Reis top ve kaleciyi farklı köşelere göndererek takımı adına golü kaydetti. Forvette sıkıntı yaşayan Giresunspor oyuna Abdülaziz'i aldı ve maçta ilk pozisyonunu 64.dakikada buldu. Arka arkaya rakip kaleye ataklar gerçekleştirdi ve Abdülaziz ile beraberlik golünü buldu. Giresunspor skoru koruma adına geriye yaslanınca Osmanlıspor ataklarını yeniden sıklaştırdı ve sağdan Caner'in ortasına Cihan yanlış ayak ile müdahale edince kendi kalesine golü attı ve takımı yeniden geriye düştü. Her iki takımın da bu maçta eksiklikleri vardı fakat Osmanlıspor'un kadro derinliği Mehmet Yıldız'ın eksikliğini fark ettirmezken Giresunspor Jones'un yokluğunu çok aradı.

Hazırlayan: Namet ATEŞ
UEFA A Lisanslı Teknik Direktör
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

2 yorum:

  1. bu sene hakemlerden çok çekiyor gibi kulüpler. .yanlış hakem kararları maçın kaderini belirliyor. .giresun maçında kesinlikle penaltı yoktu ..ama hakem taraflı olduğu için

    YanıtlaSil
  2. Osmanlı ismi size gram yakışmıyor. Değiştirin o takımın ismini. Lekelemeyin Osmanlımızı. Sizi zorla çıkaracaklar anlaşıldı. Bu lige nasıl hak üstüne hak yiyerek geldiyseniz, süper ligde öyle çıkacaksınız. Ama unutmayın gün gelir devran döner. Ülkenin hem taraftar hem kulüp tarihi açısından en önemli takımlarını sırasıyla alıyorsunuz karşınıza. Önce Ankaragücü, en son Giresunspor.

    YanıtlaSil