3 Kasım 2014 Pazartesi

İhmal ve İhlal

       Nisan ayında Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) yaptığı araştırmaya göre Türkiye'nin kitap okumada dünya sıralamasında 86.sırada olduğu ortaya çıkmıştı. Oranlara vuracak olursak, bu sayı 1000'de 1 idi; Unesco'nun raporuna göre bu durum Avrupa sonunculuğu demekti. Üstelik buna, ülkemizdeki ihtiyaç maddeleri sıralamasında kitabın 235.sırada yer aldığını ve Türk insanının kitaba yılda yalnzca 6 saat ayırdığını da eklersek, durumun vahametini varın siz hesaplayın!

       Türkiye'de yaklaşık 2 ay önce başlayan amatör futbol heyecanı son sürat devam ediyor etmesine de federasyonun sezon başında yayınladığı "2014-2015 Sezonu Amatör Futbol Liglerinde Uygulanacak Esaslar" kitapçığının doğru düzgün incelenmediği ortaya çıktı.

       Konya'nın Zafer mahallesinde 2003'te faaliyete başlayan ve bugün 1'i Karaman'da olmak üzere 11 şubesi bulunan Meram Çıtır Simit'in sponsor olduğu ve 12 takımın mücadele ettiği Konya Süper Amatör'ün ilk haftasında 3 takım hakkında yaşı küçük oyuncu kuralı ihlali yaptığı yönünde itirazlar yapılmıştı. Ligin ilk haftasında Anadolu Dere Muhasebe Gençler'i 2-1, Kadıhanı da Beyşehir'i 2-0 yenerken; Yeni Emirgazi – Ilgın mücadelesi 5-5 gibi çarpıcı bir sonuçla bitiyordu. Ne var ki, tertip komitesi söz konusu müsabakalardaki itirazları il disiplin kuruluna göndermiş, kurul da takımların savunmasını istemişti. Bunun üzerine Muhasebe Gençler ve Beyşehir Belediye'nin 3-0 hükmen yenik sayılması yönünde karar verilirken, esas darbeyi Yeni Emirgazi yiyecekti: 5 gol attığı müsabakadan 1 puan çıkarabilen siyah-beyazlı ekip, mevcut kural ihlali yüzünden 5-0 hükmen yenik sayıldı ve aldığı 1 puandan da oldu.

       Buna mukabil, Kocaeli Süper Amatör A Grubu'nda mücadele eden Kandıra Gençlerbirliği 6.haftada Çayırova Şekerpınar ile 1-1 berabere kalmıştı; fakat Şekerpınar rakibinin yaşı küçük oyuncu ihlali yaptığını fark edip konuyu il tertip komitesine iletmişti. 28 Ekim'de yapılan toplantı sonucunda Çayırova hükmen galip sayıldı. İşin ilginç olan tarafı da Kandıra ekibinin bu kural ihlalini ligin ilk 7 haftasında yaptığı yönünde iddialar var. Zaten ligde bu hafta sonu 9.hafta müsabakaları oynanıyor.

       Söz konusu kurala değinecek olursak, bir takım 18 kişilik müsabaka listesine 1996 ve daha küçük doğumlu en az 2 futbolcu bulundurmak zorunda.

       TFF'nin 14 Temmuz 2014 tarihinde yürürlüğe koyduğu "2014-2015 Sezonu Amatör Futbol Liglerinde Uygulanacak Esaslar" kitapçığı yaklaşık 80 sayfadan oluşuyor. Anlaşılan o ki, bu kitapçığın okunması yöneticilere "zul" geliyor. Sanırım, kitapçıkların daha çok okunması için TFF'nin başka yollara yönelmesi gerekiyor.

       Yine de bu yazıyı okuyan bir amatör kulüp yöneticisi veya futbolcusu olduğunu varsayıp yukarıda örneklerini verdiğim hataların yaşanmaması için "2014-2015 Sezonu Amatör Futbol Liglerinde Uygulanacak Esaslar" kitapçığına link vererek yazıya nokta koyayım.

Hazırlayan: Erkan ADAY
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder