28 Kasım 2014 Cuma

Notts County Efsanesi

Hiçbiri yokken "Saksağanlar" vardı...
       Orta Çağ ve öncesi çağlarda katılım sınırının olmadığı futbolun eşdeğeri kabul edilen oyunlar zamanla belli başlı düzenlemelerle 18.yüzyıldan itibaren çoğunlukla okullarda oynanmaya başlıyor, 1848'de Cambridge Üniversitesi'nde "Cambridge kuralları" adı verilen yönetmeliklerle günümüz futbol kurallarının temelleri atılıyordu. Akabinde 24 Ekim 1857'de dünyadaki ilk futbol kulübü kurulacaktı: Sheffield FC

       Aradan 5 yıl geçecek, Nottingham'da yeryüzünde mücadele eden en eski profesyonel futbol kulübü olan ve çağdaş futbola yön verecek Notts County kurulacaktı. 30 Kasım 1872'de -bugün kriket sahası olarak kullanılan- Glasgow'daki Hamilton Crescent'da dünyanın ilk milli maçı oynanırken, Nottingham ekibinde forma giyen Ernest Greenlagh, İngiltere Milli Takımı'nın tarihteki ilk liberosu kayıtlara geçiyordu. O dönemde taktikler günümüzdeki gibi olmadığından savunma güvenliği ikinci plana atılıyordu; İskoçlar 2-2-6, İngilizler de 1-2-7 şeklinde maça çıkmışlardı. Dünyanın en eski ligi olan ve 1888-89'da faaliyete geçen "The Football League" de yer alan 12 takımdan biri olan Nottingham ekibi, sezonu 11.sırada tamamlayacaktı. O yıllarda düz beyaz,turuncu-siyah,mavi-kahverengi forma giyen Notts; 1890'dan itibaren klasik çubuklu siyah-beyaz forma giyecek ve Saksağanlar lakabını alacaktı.

       1891'deki FA Cup çeyrek finalinde Stoke City karşısında Notts Countyli bir oyuncunun bariz bir şekilde gol çizgisinden topu elle çıkarmıştı. O zamanki kurallar gereği hakem çizgi üzerinden endirek serbest vuruş verdi; fakat ataktan sonuç alamayan "Çömlekçiler" sahadan 1-0 yenik ayrılacaktı. Bu olay, ertesi yıl penaltı kuralının doğmasını sağladı.

       O maçtan sonra yarı finalde Sunderland'i eleyen siyah-beyazlı ekip, finalde Blackburn Rovers'a 3-1 kaybedeceklerdi. Üstelik Saksağanlar finalden 1 hafta önce rakibi ligde 7-1 yenmişti. 1897'de kurulan Juventus, 1903'e kadar rengi çok çabuk solan açık pembe forma giyiyordu ve daha kaliteli bir formaya ihtiyaç vardı; bunun üzerine kulübün yabancı üyelerinden biri olan John Savage'a İngiltere ile temasa geçmesi konusunda rica edilmişti. Savage'ın Nottigham'da yaşayan ve Notts County taraftarı olan arkadaşı da Savage'ı kırmamış ve siyah-beyaz çubuklu County formalarını Torino'ya göndermişti; böylece İtalyan devi günümüzdeki renklerine kavuşuyordu. Juventus ise Notts County'e olan vefa borcunu 2011'de "Juventus Arena"nın açılış maçına davet ederek ödeyecekti.

       1892-93'te kurucularından biri olduğu 1.Division'a veda eden Saksağanlar, 1894'te yine bir ilki gerçekleştirecek; sırayla Burnley, Burton Wanderers, Nottingham Forest ve Blackburn Rovers'ı yenerek finalde Bolton Wanderers'a rakip olacaktı. Goodison Park'taki finalde James Logan (3) ve Arthur Watson golleriyle rakibini 4-1 yenen Nottingham ekibi, FA Cup'ı müzesine götüren ilk alt lig ekibi olacaktı.

       Daha sonra yıllarda eski gücünü kaybeden Notts County genellikle Division 2 ve 3'te kendine yer edinecekti; ama 1947 tüm dünyayı şok eden bir olay olacak, İngilizler'in efsane forvetlerinden Tommy Lawton 20.000£ karşılığında Chelsea'den Division 3'te mücadele eden Notts County'e transfer olacaktı. 1951'e kadar siyah-beyazlı formayı giyen Lawton da 151 maçta 90 gole imzasını atarak kulüp tarihinin en golcü 4. oyuncusu olmayı başardı.

       2009-10 sezonunda Kasper Schmeichel ve Sol Campbell'ı kadrosuna katıp Sven-Göran Eriksson'u futbol direktörü yapan siyah-beyazlılar, 4.kademeye denk gelen Divsion 2'de şampiyon oldular. 1910'dan bu yana iç saha maçlarını 20.000 kişilik Meadow Lane'de oynayan County, 2010-11'den beri mücadele ettikleri Division 1'da 6.sırada yer alıyor. Bugün kuruluşunun 152. yılını kutlayan siyah-beyazlılar, TSİ 21:45'te Sheffield United ile play-off açısından son derecce kritik bir puan mücadelesi yapacak.

Hazırlayan: Erkan ADAY
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder