27 Kasım 2014 Perşembe

Röportaj: Welliton (Mersin İdmanyurdu)

        Transfer Merkezi dergisinin bugünkü konuğu, Mersin İdmanyurdu'nun Brezilyalı golcüsü Welliton. Spartak Moskova forması ile Rusya'da gol krallığı yaşadıktan sonra yolu Mersin'e düşen Welliton ile yeni takımındaki durumunu, izlenimlerini ve bundan sonraki hedeflerini konuştuk.

Merhabalar Welliton, bizlere futbola başlama öykünü ve kariyerini kısaca anlatır mısın? 
        Futbola doğduğum şehirde başladım. Daha sonra Ituano ve Sao Paulo takımlarında forma giydim. Profesyonel olarak ilk imzamı Goias takımında attım. Goias'ta ilk profesyonel maçına 17 yaşında çıktım. Orada başarılı bir performans sergilemiştim. Uzun seneler oynamadım fakat kısa süre iyi işler yaptım ve Rusya’ya, Spartak Moskova takımına transfer oldum.

21 yaşına geldiğinde pek çok Brezilyalı oyuncu gibi ülkenden ayrılıp Avrupa'ya transfer oldun. Ancak çok da popüler olmayan bir lige, Rusya'ya gittin. Bu tercihin sebebi neydi? Spartak Moskova’ya transfer olurken neler düşünmüştün?
        Sebebi aslında çok basit, diğer kulüplerden daha fazla para verdi. Daha fazla para verdiği için Rusya benim için daha cazip geldi ve Rusya’ya Spartak Moskova’ya transfer oldum (Gülüşmeler)

Kariyerinin çıkış noktası belki de Moskova’da oldu. Oynadığın 6 sezon içersinde 2 kez Gol Krallığı da yaşadın. Bizlere Moskova yılların için neler anlatabilirsin?
        Şampiyonlar Ligi'nde ve UEFA Kupası'nda oynama şansı yakaladım. Moskova çok güzel bir şehir. Benim için şehire adapte olmak biraz zaman aldı. Çünkü çok soğuk bir şehir, biz Brezilyalılar bu kadar soğuğa alışkın değiliz. Şehire adapte olduktan sonra Rusya’daki futbol ortamına da ısındım. Ortamı sevdiğimden dolayı iyi oynamaya başladım. 2 kez gol krallığı yaşadım ve birçok gol attım. Moskova benim için güzel anılarla dolu bir kariyer oldu diyebilirim .

Moskova’da oynarken 2011'de Rus milli takımının kalecisi Akinfeev'i sakatladın. Akınfeev’in elmacık kemiğini kırıldığı maçta büyük tepki gördün ve sana 6 maç ceza verildi. Dünya basınında da yer alan bu olayı bizlere anlatır mısın ?
        Pozisyon gereği ikili mücadele sırasında olan bir hareketti. Ben kötü düştüm ve sakatlanmasına neden oldum. Kesinlikle kasti bir hareketim yoktu ve benim suçum değildi.

İlerleyen zamanlarda şu an ülkemizde Fenerbahçe forması giyen Emenike ile birlikte aynı takımda forma giydiniz. Emenike ile aranız nasıldı orada? 
        Spartak Moskova’da oynarken Emenike iyi arkadaşımdı, halen görüştüğüm bir insan. Her şeyden önce iyi birisi. Gayretli bir yapıya sahip, sürekli oynamaya çalışan, kaliteli bir golcü. Emenike ile Moskova’da güzel günlerimiz geçti.

Daha sonra ki senelerde ülkene Brezilya’ya döndün Sao Paulo ve Gremio takımlarına kiralandın ve Brezilya’dan da İspanya’ya Celta Vigo takımına imza attın. Bizlere bu dönemi anlatır mısın?
        Moskova’dan ayrılıp Gremio ya transfer olduğumda Brezilya’da lig başlamıştı ve ben takımla kamp geçirememiştim, fiziki anlamda hazır değildim ve istenilen seviyeye gelemeyince başarısız bir sezon geçirdim. Daha sonra Sao Paulo takımına kiralandım. Sao Paulo’da hazırlık dönemi geçirmiştim ve kendi adıma iyi bir sezon oynadım. Hatta Sao Paulo, opsiyonu kullanarak beni Spartak Moskova’dan satın almak istedi fakat Moskova beni satmayıp Celta Vigo’ya kiraladı. Celta Vigo kariyerimde form düşüklüğümün sebebi teknik direktördü. Teknik direktör ile aynı frekansta konuşamadık. Bütün sene bana fiziki anlamda yetersiz olduğumu anlatıyordu. Sene boyunca hocayla aynı noktada buluşamadık. O yüzden İspanya'da işler istediğim gibi gitmedi.

Bu sezon başında ligimizin yeni takımlarından Mersin İdmanyurdu’na transferin gerçekleşti. Mersin İdmanyurdu’na transfer serüvenini senden dinleyelim. Mersin İdmanyurdu’nu seçmendeki faktörler neler oldu?
        Türkiye’den başka kulüplerden de teklifler alıyordum. Mersin’e gelmem de Tita ve Vederson etkili oldular. Gelmeden önce ikisiyle de görüştüm. Onlar yıllardır Türkiye’de forma giyiyorlardı. Bana Türkiye’de futbolun zevkli ve heyecanlı olduğunu söylediler. Mersin'in de güzel bir şehir olduğunu öğrendim ve Mersin İdmanyurdu’na transfer oldum.

Lige sürpriz bir başlangıç yaptınız. Kendi adına ve takım adına bu başarılı başlangıcı bekliyor muydun? 
        Benim için bu başlangıç sürpriz olmadı. Çünkü teknik direktörümüz Rıza Çalımbay çok iyi bir antrenör. Takım olarak çok çalışıyoruz. Zaten benim oynadığım kulüpler her zaman kazanmayı isteyen kulüpler. Kendi adıma kazanmaya alışkınım, bu alışkanlığımı Mersin’de de devam ettiriyorum. Umarım haftalar geçtikçe daha başarılı işlere imza atarız.

Mersin şehrini, taraftarı ve camiayı nasıl buldun? Beklentilerinin üstünde diyebilir miyiz?
        Aslında bekliyordum. Takımda çok güzel arkadaşlık ortamı var, herkes birbiriyle iyi bir şekilde anlaşabiliyor. Herkesin birbirine olan saygısı, desteği bizlerin iyi yerlere gelmesinde yardımcı oluyor. Şehir çok güzel, taraftarımız her maç bizleri destekliyorlar. Şu an her şey çok güzel.

Brezilyalı bir futbolcu olarak Brezilya’nın ev sahipliğini yaptığı Dünya Kupası hakkında neler düşünüyorsun?
        Aslında milli takım hakkında düşünmüyorum. (Gülüşmeler ) Orada olmak isterdim ve ülkemi temsil etmek için elimden geleni yapardım.

Dünya ligleriyle karşılaştırırsak, beş büyük ligin yanında Türkiye'yi nereye koyabilirsin?
        Türkiye ligi gerçekten zor bir lig ve kaliteli oyunculara sahip. Aslında İspanya ve İngiltere gibi ligler de zor fakat daha fazla izleyici kitlesi var. O tarz liglerde seyirciler ve sponsor açısından daha zengin. Karşılaştırırsam bunları söylemek daha doğru olur.

Peki, Brezilya ile ülkemizdeki futbol arasındaki benzerlikler ve farklılıklar neler sence?
        Türkiye ligiyle Brezilya ligi çok farklı bence. Türkiye’de güce dayalı futbol oynanıyor. Brezilya’da biraz daha teknik ve ayağa dayalı futbol hakim. Benzerlik bakımından ise her iki ülkenin taraftarı da coşkulu ve her koşulda takımlarını destekliyorlar.

Bundan sonraki kariyerin için planların neler? Ülkemizde oynamaya devam mı edeceksin yoksa Brezilya’ya dönmeyi düşünüyor musun?
        Şu anda sadece Mersin İdmanyurdu'na odaklanmış durumdayım. Burada başarılı bir sezon geçirmek ve çok gol atmak istiyorum. Daha sonra neler olacağını hep birlikte göreceğiz.

Bu keyifli sohbet ve bize zaman ayırdığın için teşekkürler. Son olarak senin okuyucularımıza iletmek istediğin bir şey var mı?
        Asıl ben sizlere teşekkür ederim. Mersin taraftarının bizleri desteklemeye devam etmelerini istiyorum. Onların bizlere destekleri sürdükçe bizler kazanmaya devam edeceğiz. Sizlere de yayın hayatınızda başarılar diliyorum.

Röportaj: Oğuzhan ARSLAN
Katkılarından dolayı Welliton'un tercümanı Caner Çakmak'a teşekkürler.
Bu röportaj TransferMerkez.com tarafından yapılmıştır, tüm hakları saklıdır. İzinsiz kullanılamaz.
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder