1 Aralık 2014 Pazartesi

PTT 1.Lig Panorama (11.Hafta)

        PTT 1.Lig'de Osmanlıspor bu hafta da galip gelerek ligde mağlubiyet görmeden yoluna devam eden tek takım olmaya devam etti. Bununla beraber her geçen maç oynadıkları oyunda etkilerini daha da arttırıyorlar. Puan sıralamasının üstlerinde yer alan Kayserispor, Antalyaspor ve Şanlıurfaspor puan kaybedince Adana Demirspor ve Karşıyaka aldıkları üçer puanla haftayı karlı kapattılar. İzmir derbisinde Altınordu direkleri aşamayınca kalesinde üç gol görüp haftayı puansız kapattı. Hafta içi hareketli günler geçiren Adanaspor, deplasmanda Albimo Alanyaspor'a karşı galip gelip ilk altı için yeniden umutlandı. Denizlispor evinde Elazığspor'u ağırladı, maçta üstünlük sağlayan taraf çıkmazken takımlar birer puanla haftayı kapattı. Boluspor ligin güçlü takımlarından Kayserispor'u son anda yapılan bireysel bir hata ile yenemedi ve haftayı bir puanla kapattı. Bucaspor ise evinde 45 dakika 10 kişi oynamak zorunda kalan ligin güçlü takımlarından Ş.Urfaspor ile golsüz berabere kaldı.

Haftanın Takımı: Gaziantep BBSK
Haftanın Teknik Direktörü: Osman Özköylü (Osmanlıspor)
Haftanın Futbolcusu: Muhammet Reis (Osmanlıspor) Mehmet Boztepe (Adanaspor)
Haftanın Formsuzu: Ercan Yazıcı (Samsunspor)
Haftanın Golü: Tiago'nun 2.golü (Adanaspor) ve Emre Kılınç (Boluspor)

Samsunspor 1-4 Gaziantep BBSK
        Samsunspor'un içinde bulunduğu yönetimsel kriz devam ediyor ve taraftar; oyuncuların ve çalışanların hakları için bir protesto yürüyüşü gerçekleştirdi. Bazı oyunculardan kötü durumda bırakıp gitmek bize yakışmaz açıklaması gelirken buna karşı bırakıp giden Umar'ın nerede olduğunu dahi bilmedikleri bir durum baş gösterdi. Maçın ilk on beş dakikalık bölümünde her iki takım birbirine üstünlük sağlayamazken, ilk on beş dakikadan ilk yarının sonuna kadar Antep takımının tüm istatistiklerde belirgin bir üstünlüğü vardı. İkinci yarı yine oyunda denge sağlandı. Maçta ilk pozisyonu bulan ev sahibi takım oldu. Taha'nın ceza sahası içinde vuruşu kalecide kaldı. Ataklarını devam ettiren Samsunspor aradığı golü arka direkte kafa vuruşunu gerçekleştiren Musa ile buldu. Antep takımının atağında Abdullah Halman derin pasta kaleci ile baş başa kaldı ve vuruşunu gerçekleştirmeden Ercan kayarak topa müdahale etti öne çıkan kaleciyi geçen top ağlar ile buluştu.

        İkinci yarıda Sertan'ın kullandığı kornerde Ameobi iyi yükseldi ve takımının ikinci golünü buldu. Oyunda dengenin olduğu dakikalarda Samsunspor geriden hücuma çıkarken Musa'nın hatalı pasına kayarak araya giren Sertan'ın topu Samsunspor savunmasının arkasına düştü ve Abdullah Halman biranda kaleci ile baş başa kaldı, düzgün vuruşu farkı ikiye çıkardı. Samsunspor geride hata yapmaya devam etti ve yine geriden topla çıkarken kaptırılan topu yine kapan Sertan'dı, çok çabuk Köksal'a aktardığı topu, Köksal içeri çıkardı ve Erdal'a kale içinde sadece dokunmak kaldı. Ercan Yazıcı kendisini geçen oyuncuya arkadan yaptığı kasti hareket sonucu kırmızı kart gördü ve hem kalesine attığı gol, hem Ameobi'nin attığı goldeki hatası hem de kırmızı kart pozisyonu ile haftanın formuz oyuncusuydu.  

Giresunspor 1-1 Antalyaspor
        Giresunspor ligin güçlü takımlarından Antalyaspor ile evinde karşılaştı ve uzatmada bulduğu gol ile bir puanı almayı başardı. İlk yarıda takımlar birbirine üstünlük yakalayamayınca ikinci yarıya her iki takım da birer oyuncu değişikliği ile girdi. Antalyaspor'da zorunlu Boum-Zeki değişikliğinden sonra, Emrah ilk yarıda çok da kötü değilken oyundan alınıp Berk'in oyuna girmesi Abdullah hocanın direkt forvete takviye ihtiyacından doğdu sanırım. Antalyaspor atağında Adem'in sağdan ortasına kafayı vuran Diarra oldu ve takımını öne geçiren golü buldu. Maçın son dakikalarında Giresunspor beraberlik golü için yüklenirken yapılan bir faul sonrası sarı kartı bulunan Berk'in duran oyunda topu eline alıp ayağı ile dışarı atmasına hakem kayıtsız kalmadı ve ikinci sarı karttan oyun dışına itti, Berk'in bu davranışına takım arkadaşları da haklı tepki gösterdi. Maçın son anları Antalyaspor için tam anlamı ile sıkıntılı geçti, taraftarın büyük desteğini arkasına alan Giresunspor rakip ceza sahası içine çok sayıda top gönderdi ve Antalyaspor'un uzaklaştırmakta zorluk çektiği bir pozisyonda beraberlik golünü bulan Vedat Muriç oldu.

Adana Demirspor 1-0 Orduspor
        Orduspor yaşadığı yönetimsel sıkıntılar ile birlikte Levent Devrim'in istifası sonrası bu sezonki beşinci teknik direktörleri Ziya Doğan oldu. Ziya hoca bu maçta takımın başında olamadı ve maçı tribünden izledi. Orduspor'da sakat ve cezalı oyuncuların varlığı genç oyunculara yönelmelerini sağladı. Hafta içinde U21 takımından profesyonel takıma takviye oyuncular almışlardı. Bu maçta da 94 doğumlu Yunus'a görev verdiler. A.Demirspor geçen hafta çıktığı ilk on bir ile maça başladı. ve maçın başlaması ile birlikte oyun kontrolünü eline aldı, ilk beş dakikada etkili bir oyun ortaya koydu. Bu etkili oyun sonucunda kazanılan korneri Ali Tandoğan yüksek kullandı, Yiğitcan'ın savunma oyuncuları üzerinde yükselip indirdiği topa kale önünde boş bulunan Mulenga'nın vuruşu golü getirdi. Maçın ilk yarısında çok tartışılan pozisyon olmazken ilk yarının bitiş düdüğü ile hakemin yanına giden Ümit Tütünci yaptığı itirazlar sonrası devre arası sarı kart gördü. Takımı skor olarak da gerideyken ikinci yarının başlaması ile hakemi yanıltmaya yönelik yaptığı hareketi hakem affetmedi ve Ümit'i ikici sarı ile oyun dışı bıraktı. İkinci yarı her anlamada eksik kalan Orduspor için tam bir direnme devresi olarak geçti. İkinci yarıda başka gol gelmeyince Adana Demirspor çok önemli bir galibiyet daha aldı.

Boluspor 2-2 Kayserispor
        Boluspor'da sakat ve cezalı oyunculardan dolayı orta alanda İshak'ın yanında Bilal yer alırken Kibong daha önde oynama şansı buldu. Kayserispor'da ise Okay ve Anıl yedek kalırken sahaya çıkan ilk on bir şaşırtıcıydı. Maçın başlaması ile orta alanda hakimiyet Boluspor'a geçti. Boluspor'un atağında sol çaprazda kazanılan serbest atışı İsmail Haktan etkili kullandı ve ceza sahası içinde kafayı vuran Prijovic takımını öne geçiren golü attı. İlk yarıda Kayserispor'un bulduğu tek pozisyon korner sonrası olan karambol sonuç getirmedi.

        Kayserispor yaptığı hatanın farkına vardı ve ikinci yarıya Serkan ile Yener oyundan alınırken oyuna olması gerektiği gibi Okay ve Anıl dahil oldu. Anıl'ın kullandığı korner atışında Boluspor savunması topu uzaklaştırmakta sorun yaşadı ve İsmail arkadan rakibine müdahale edince hakem penaltı düdüğünü çaldı. Duran toplarda çok başarılı olan Anıl gecenin bir diğer başarılı oyuncusu Özkan'a rağmen penaltıyı gol yapmayı başardı. Boluspor tekrar öne geçmek için ataklarını sıklaştırırken önce Emre'nin taşıdığı topta Ali Dere'nin şutu direkten döndü, ardından Deniz'in driplinginde Alper ceza sahasına girmeden faul yapınca ikinci sarı karttan Alper atılırken, gecenin başarıl ismi Emre serbest atışı gol yaptı ve takımını bir kez daha öne geçiren gölü attı. Boluspor üç puana çok yaklaştığı dakikada Bilal büyük bir hata yaptı ve top auta çıksın diye bırakınca araya Anıl girdi ve bu hatayı affetmeyip takımının aynı zamanda kendisinin ikinci golünü atıp, sahadan puan ile ayrılmalarını sağladı. Maçın uzatma dakikalarında Kayserispor stoperi Fonseca'nın rakibine yerde yaptığı kasti hamle kırmızı kart getirdi. Kayserispor yardımcı antrenör ve Süleyman Hurma tribüne gönderildi. Süleyman Hurma kupa maçından sonra görevi bırakacağını ve Kayseri'de hiçbir yöneticinin kulüple ilgilenmediği açıkladı. Kayserispor'u zor günler bekliyor.

Osmanlıspor 3-0 Manisaspor
        Oyuna etkili başlayan takım Osmanlıspor oldu ancak Muhammet Reis ve Serdar'ın çabası gölü bulmaya yetmedi ve top auta çıktı. İlk yarıda Osmanlıspor'un geniş alanda sergilediği oyun Manisaspor'a çok fazla şans vermedi fakat Osmanlıspor da aradığı gölü bir türlü bulamadı. İkinci yarıya da etkili başlayan taraf Osmanlıspor oldu. Manisaspor ceza sahası üzerinde gerçekleştirdikleri kombine oyun ve etkili paslar ile topu Muhammet Reis ile buluşturdular ve Reis'in etkili vuruşu Osmanlıspor'un gölünü getirdi. Manisaspor yediği golün şokunu atlatamadan kalesinde ikinci golü gördü. Muhammet Reis'in ceza sahası üzerinde şut atması beklenirken savunma arkasına sarkan Serdar'a çıkardığı topta Manisaspor savunma oyuncuları ofsayt beklentisini girdi, Serdar dönerek yaptığı vuruş ile farkı ikiye çıkardı. Osmanlıspor geniş alanda oynayınca Manisasporlu oyuncular alanı kapatmakta sıkıntı yaşadılar, bireysel oyuncu farklılıkları da ortaya çıkınca Osmanlıspor maç boyuncu çok üstün bir oyun ortaya koydu ve rahat kazandığı bir maç oldu. Tonia Tisdell'in üçüncü gol öncesi driplingi ve Reis'e verdiği pas bireysel oyuncu farklılıklarını en iyi ortaya koyan pozisyon oldu. Osmanlıspor oynadığı etkili futbol ile ligde yenilgisiz yoluna devam ediyor, Muhammet Reis oynadığı futbol ile haftanın futbolcusu olmayı fazlası ile hak etti. Osman hoca yaptığı oyuncu değişiklikleri ile sonuca gitmeyi başardı ve takımına ne kadar hakim olduğunu bir kez daha göstermiş oldu. 

Altınordu 0-3 Karşıyaka
        Türkiye'nin üçüncü büyük ilinde maç oynayacak stat bulunamadığı için Manisa'da oynan İzmir derbisinin kazananı Karşıyaka oldu. Karşıyaka'nın ilk yarıda bulduğu iki gol sonrası Altınordu ikinci yarıya iki değişiklik ile girdi ve skoru çevirmek için büyük çaba sarf etti. Pozisyon bulmakta zorluk çekmedi fakat direkleri geçemedi. Özellikle kazandıkları serbest atışları çok etkili kullandılar fakat gol şansları yanlarında değildi. Altınordu gol ararken maçın sonlarına doğru çok daha fazla risk alınca savunmasında boşluklar oluştu ve Karşıyaka skoru belirleyen golü Can Erdem ile buldu. Elazığspor'un puan kaybetmesi ile Karşıyaka ilk altı içinde yer bulmayı başardı.

Bucaspor 0-0 Şanlıurfaspor
        Ş.Urfaspor ligde zor günler geçiren Bucaspor'a karşı deplasmanda bir devresini 10 kişi oynadığı maçta sahadan 1 puan ile ayrıldı. İlk pozisyon Emin Aladağ'ın soldan ortasına Erkan akıllıca dokundu, İskender rakiple birlikte topa vurdu, kaleye yüksek giden topu kaleci Bora kornere zorlukla çeldi. Ş.Urfaspor ilk pozisyonunu Göksu'nun hücumda dönen topu kazanıp sağdan yaptığı orta sekip arka tarafta Volkan'ın önünde kaldı, Volkan'ın şutunda kaleci Çağlar başarılıydı. Kenan'ın orta alandan Bucaspor savunması arkasına attığı topa hareketlenen Abdülkadir oldu, dripling ile ceza sahasına girip Luiz'i geçti, geriden gelen Taha Can kayarak müdahale edince penaltıya sebep oldu. Penaltıyı kullanmak için topun başına Abdülkadir geldi. Daha önce penaltı yapılan oyuncuların kullandıkları penaltıların %80'i kaçtığını belirtmiştik. Abdülkadir de bunu destekleyecek şekilde penaltıyı dışarı attı. İlk yarının bitimine yakın Batuhan'a atılan uzun topa hamle hatası yapan Hüseyin'in topa uzattığı ayak, Batuhan'ın göğsüne gelince 44.dakikada Hüseyin kırmızı kart ile oyun dışı kaldı. İkinci yarıda 10 kişi kalan rakibi karşısında atak bir oyun sergileyen Bucaspor, Mehmet İncebacak ve Nsaliwa ile yakaladığı pozisyonları değerlendiremeyince maç golsüz sona erdi. 

Denizlispor 1-1 Elazığspor
        Maç kadroları belli olduktan sonra Elazığspor'un oynayacağı oyunu gerçekten merak ettim. Kadro derinliği yeterli değil fakat, en önemli maçlarda Murat Tosun'un daha önce oynadığını görmüştük buna rağmen Onur Güney'in sol açıkta başlamasını maç boyuncu bir türlü kabullenemedim. Tek kelime ile haftanın en kötü maçı oldu. Özellikle ilk yarıda topun havada olduğu süre yerde kaldığı süreden daha fazlaydı. Topla oynama süreleri, topun dışarda ve ortada olduğu süre her iki takımın topla oynama sürelerinden daha fazlaydı. Bir gol atıp üç puan alma düşüncesi her iki takımda da mevcuttu. Golün duran toptan gelebileceğini düşündüğümüz dakikalarda, Elazığspor'un ceza sahası üzerinde serbest atışını Bilica kullanınca televizyonu kapatmak geldi içimden, fakat okuyucuya ve izleyicilere objektif değerlendirmelerde bulunmak için kendimi izlemeye zorlarken imdadıma elektrik kesintisi sonucu yayının kesilmesi yetişti, kısa bir ara da olsa yeniden toparlanmak için yeterli bir süreydi benim için.

        İkinci yarıda Onur-Murat Tosun değişikliği beklerken ileride hiç bir etki gösteremeyen Atilla'nın yerine Berk girdi. Elazığspor gol bulmayı umarken ev sahibi takımının golü Genkov ile geldi. Golden sonra beklediğimiz değişiklik gerçekleşti ve Onur yerini Murat Tosun'a bıraktı. Elazığspor maç boyuncu net pozisyon bulmakta uzaktı ve bulduğu pozisyonlar rakip ceza sahası içinde karamboldan öteye gidemiyordu. Denizlispor, bu Elazığspor'u yenemezse küme düşer diye düşünürken Elazığspor'un gölü geldi. İsmail gibi tecrübeli bir oyuncu yumruğu topun geldiği noktaya doğru en yüksekte en uzağa vurması gerekirken, ceza sahası üzerine bıraktı ve Murat bu hatayı affetmeyip takımına beraberliği getirecek gölü buldu. Maçta başka gol olmazken son dakika çabalar her iki takıma da yaramadı.

Albimo Alanyaspor 2-3 Adanaspor
        Hafta içi sıkıntılı bir süreç yaşayan Adanaspor, kadro dışı bıraktığı oyuncularından yoksun gittiği Alanya deplasmanında istediği sonucu aldı ve ligin dibinden çıktığı gibi aynı zamanda ilk altı ile arasında sadece 5 puan bırakarak 12.sırada yer aldı. Maça Adanaspor hızlı başladı ve Mehmet Boztepe, Sercan'ın yerini kaybetmesini  iyi değerlendirdi. Soldan yaptığı orta savunmadan sekip yükselince kaleci Haydar elinden kaçırdı, arka direkte Tiago'ya sadece dokunmak kaldı. Albimo Alanyaspor'un geriden gerçekleştirdiği olgun atakta, atak yönü değiştirmek için atılan uzun topu Adanaspor sol beki Selçuk kafa ile kalecisine ya da stoperine indirmeye çalışınca top Semih'in önünde kaldı. Semih bekletmeden düzgün bir vuruşla skora eşitlik getirdi. Golden sonra Adanaspor arka arkaya ataklar gerçekleştirdi ve iki topu direkten döndü. Adanaspor'un ceza sahası sol çaprazında kazandığı serbest atışı Tiago kalecinin kapattığı uzak köşeye kullandı ve kalecinin hamlesi yetersiz kalınca haftanın en güzel golüne Tiago imza attı.

        İkinci yarıya atak başlayan Albimo Alanyaspor'un ilk pozisyonu direkten döndü, ikinci pozisyonda Fahri arkadan rakibine hava topunda müdahale edince penaltıya sebep oldu, Timuçin etkili kullandı ve skora tekrar eşitlik getirdi. Adanaspor aradığı golü Mehmet Boztepe ile buldu. Soldan yaptığı dripling savunmayı hata yapmaya zorladı ve ceza sahasına girerken çok iyi vurdu Adanaspor'u bir kez daha öne geçiren golü buldu. Maçın bitimine beş dakika kala Selçuk'un sebep olduğu penaltıyı yine Timuçin kullandı, fakat bu defa Evren başarılıydı ve takımına iki puan ekstra kazandırmış oldu. 

Hazırlayan: Namet ATEŞ
UEFA A Lisanslı Teknik Direktör
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder