7 Ocak 2015 Çarşamba

Devre Raporu: Balıkesirspor

        Uzun yıllar sonra Süper Lig'e gelmeyi başaran Balıkesirspor, ligin ilk yarısını 12 puanla son sırada kapattı. Lige aynı başkan ve aynı teknik adam ile başlayan kırmızı-beyazlılar, çok kötü bir girişin ardından son haftalarda aldığı puanlarla ligde kalma ümitlerini fazlasıyla yeşertti. Balıkesirspor geçen sezonki kadrosunda büyük bir değişime gitti. Takımın gol yükünü çeken Muhammet Reis ve yabancıları takımdan ayrılmıştı. Buna ek olarak yine defansif karakterli oyuncuları Rıza, Ertuğrul ve Deniz'in de ayrılmasıyla Balıkesirspor yeni sezonda neredeyse sıfırdan bir kadro kurdu. Kaleci transferini gerçekleştiremeyen kırmızı beyazlılar son çare olarak Zeki Ayvaz'ı kadroya kattıysa da çok fazla verim alamadı. Nuno Andre ve Kulusic'i tandeme, Andre Santos, Ronald Vargas ve Alanzinho'yu da orta saha transferleri olarak gerçekleştiren yönetim, geçen sezondan kalan Jabbie'yle birlikte 6 yabancıyla kadrosuna yön verme yolunu seçmişti. Kadronun yerli isimleri konusunda ise daha çok tecrübeli oyuncular Sercan Yıldırım, Gökhan Ünal ile genç oyuncular Okan Alkan, Eray Ataseven, Bülent Cevahir transferleriyle birlikte geçen sezonun kadrosundan kalan Uğur Akdemir, Hasan Hatipoğlu, Aykut Çeviker, Burak Çalık, İlhan Depe, Ali Öztürk, Muğdat Çelik ile kaleci Emrullah Şalk gibi isimlerle kadro şekillenmişti.

        Lige Akhisar maçıyla evinde başlayan Balıkesirspor, oynadığı kötü futbolla sıkıntılı günlerin sinyallerini daha ilk maçtan vermişti. Maçın ilk yarısında nispeten daha başabaş mücadele verse de ikinci yarıdaki Akhisar'ın ezici üstünlüğüne karşı koyamadı ve 2-1 kaybetti. İdeal kadroyu bulma konusunda istikrarı yakalayamayan İsmail Ertekin, bir sonraki hafta çıktığı Konyaspor karşısında da hiçbir varlık gösteremedi. 3.haftada belki de tarihin en kötü Galatasaray'ı karşısında 2-0 kazanarak ligdeki ilk puanlarını alan kırmızı-beyazlılar acaba lige gerçek manada yeni başlıyor düşüncesini verse de akabinde oynadığı 10 maçtan galip gelemedi ve 5.hafta itibariyle indiği 18.likten devre sonlanana kadar hiçbir zaman çıkamadı. Rize ve Eskişehir deplasmanlarında galibiyete yaklaşsa da çoğu zaman skor avantajını koruma telaşı yüzünden sonuca gidemedi. 10.haftada iç sahada kaybedilen 3-1'lik Sivasspor yenilgisiyle İsmail Ertekin daha fazla takıma yararlı olamayacağını düşünürek istifasını sundu.

        Bursaspor ve Erciyesspor maçlarında hezimete uğrayan Balıkesirspor Kemal Özdeş isminde karar kıldı ve kırmızı beyazlılar yeni hocanın havasıyla pozitif anlamda kıpırdanmaya başladı. Fenerbahçe maçından iki gün önce göreve gelen Kemal Özdeş ve ekibi ilk iki maçı kaybetse de Burak Çalık ve eski öğrencileri Bülent ile Eray olmak üzere performanslarını arttırmayı başardı. Kasımpaşa maçında çok kritik bir virajı 3 puanla dönmesiyle bütün moraller yerine geldi ve umutlar fazlasıyla canlandı. İlk yarıyı 1-0 geride kapatan takımın 45 dakikada büyük heyecana sahne olan maçta Kasımpaşa'yı Sercan ve Uğur Akdemir'in inanılmaz performansıyla 5-3 yenmesi ve özellikle eski oyuncuları Burak, Ali ve Muğdat'ın gol atmasıyla beraber binbir zahmet çekerek geldiği ligde teslim olmak istemediğini ilan etti. Ardından Karabük'te de kazanan Balkesler son maçta Trabzonspor karşısında 3'te 3 yapmaya çok yaklaşmış ama bunu başaramayarak son dakikada yediği golle sahadan 2-2 beraberlikle ayrılmak zorunda kalmıştı. Sayısız pozisyonları değerlendiremeyen Balıkesirspor'da Vargas'ın performası gitgide artarak büyülemeye başlamıştı. Balıkesirspor sezona başlarken özellikle savunma uyumunda çok sıkıntılar yaşadı. Kulusic ve Nuno'nun uyumsuz görüntüsü ve daha sonra Nuno-Hasan tandemiyle bir süre çare arayan kırmızı beyazlılar nispeten Kulusic-Hasan ikilisiyle biraz daha başarıyı sağladı. Nuno Andre'nin Sivasspor maçında sakatlanmasıyla artık bu ikili değişilmez olmuştu. Kaleyi ilk hafta Zeki Ayvaz'ın vasat performansının ardından diğer maçlarda Emrullah korudu. Emrullah çoğu zaman yaptığı kurtarışlarla büyük katkılar sağladı. Bazen de inanılması güç hatalarıyla çok eleştirildi. Bülent ve Eray'ın yükselen performansı Aykut Çeviker ile beraber takımın değişilmez isimleri oldular. Sercan Yıldırım bazen yaptığı kayıplarla tepki alsa da takıma çok net katkılar veren isimlerden biri oldu. Vargas ve Uğur Akdemir'in son haftalarda yükselen grafiği yine aynı şekilde 3 haftada alınan 7 puanda çok etkili oldu. Jabbie ve Alanzinho'nun Galatasaray maçındaki performansı dışında Andre Santos ile beraber çok bekleneni veremediler. Otoriteler tarafından nerdeyse 5.haftadan itibaren her hafta düşeceği konusunda her kesimden öngörüler deklare edilmeye başlamıştı.

        Balıkesirspor 33 golle ligin en çok gol yiyen takımı olurken defansif sorunlarını 3 maçtaki yükselen performasına rağmen aşmayı çok da başarabilmiş değil. Bu durum böyle süreklilik arz edince Balıkesirspor son sıradan bir türlü çıkamadı. Kemal Özdeş gelene kadar da hücum anlamında çok etkili olamayan kırmızı beyazlılar bu anlamda biraz daha çalışarak başarılı bir görüntü sergiledi. Alınan puanlarla Balıkesirspor'un bir ara 8'e kadar çıkan düşme sınırındaki takımlarla puan farkını 2-3 puana kadar indirmesi umutlarına umut kattı. Balıkesirspor 1 maçlık galibiyetiyle konumunu değiştirecek duruma gelmesi bir nevi lige yeniden başlaması için çok iyi bir fırsat olduğunu söyleyebiliriz. Balıkesirspor'un ligin ikinci yarısında ligde kalmak adına nasıl bir performans sergileyeceğini, yapacağı transferlerin vereceği katkı ve diğer futbolcuların azmi ve mücadelesi belirleyecek.

Hazırlayan: Onur DÜNDAR
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder