6 Ocak 2015 Salı

Hacettepe ve Keçiörengücü'nün İlginç Hikayesi

        Spor Toto 2.Lig Beyaz Grup'ta 2.yarı perdeleri bu pazar oynanacak müsabakalarla açılacak. 19 takımın mücadele ettiği ve oldukça çekişmeli geçen ligde üçüncü sıradaki Pendikspor tatilini bir hafta daha uzatan takım olacak.

        Grupta bu hafta Ankara'nın iki menekşe-beyazlı ekibi karşı karşıya gelecek: Keçiörengücü ve Hacettepe. Gruptaki puan durumundan söz etmeyeceğim; zira hepiniz ona kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

        Hani klasik bir soru vardır: "Yumurta mı tavuktan, tavuk mu yumurtadan çıkar." Söz konusu durum bu iki takım için geçerli. İsterseniz söz konusu durumu sizin daha da berraklaştıralım: Derbiye evsahipliği yapacak olan Keçiörengücü, 1945'te Hacettepe adıyla kurulmuş ve ilk kez 1954'te Ankara şampiyonu olmuştu. 1958-1960 ve 1962-1968 yılları arasında günümüzün Süper Lig'i olan 1.Lig'de de top koşturan başkent ekibi, gerilemesine çare bulamayıp 1970'lerde amatöre kadar düşmüştü. 1984-1985'te yeniden 3.Lig'e dahil olan Menekşeler, 2 sene sonra adının arkasına Yeni Camuzoğlu ifadesini alacaktı; ne var ki dönemin Keçiören Belediye Başkanı Melih Gökçek kulübü satın alıp muhteşem (!) icraatlarından birine daha imza atarak takımın adını Keçiörengücü yapacak; fakat mahkeme bu karara "dur" diyecekti. Ne var ki, aynı sene (1987) yapılan genel kurulla adı yeniden Keçiörengücü olacaktı.

        Şu anda Keçiörengücü'nün adını taşıyan Hacettepe ise 1949 yılında sarı-kahverengi renklerle Sanayi Barbaros adıyla kurulacak, 1968-1972 yılları arasında 3.Lig'de boy gösterecekti;1970'lerin ortasında da adını Abidinpaşa Barbaros olarak değiştirecekti. 1976-1983 yılları arasında sık sık profesyonel liglere dönme mücadelesi yapan başkent ekibi, bu amacına ulaşamayacaktı. 1990'larda bunu başaran Barbaros'un ad değişimi devam edecek; ilk önce Barbaros ASAŞ, sonra da ASAŞ olarak yoluna devam edecek, renkler de mavi-beyaza dönüşecekti. 2003'te mali kriz devreye girince Gençlerbirliği kulübü satın alıp onu pilot takımı yapacak ve kulübün kaderi tümden değişecek ve Süper Lig bile görülecekti. Büyük tartışmalara karşın Gençlerbirliği OFTAŞ adıyla Süper Lig'de boy gösteren ekip, 2008-2009'da iade-i itibar maksadıyla adını Hacettepe yapıp renklerini mor-beyaz olarak değiştirecekti; fakat bu değişiklik pek de hayırlara vesile olmayacak, başkent ekibi bir bir liglere veda edecekti.

        İki takımın bugüne kadar tam 20 kez karşı karşıya gelmiş: Orijinal Hacettepe, yani Keçiörengücü 11 kez; reenkarne Hacettepe ise 6 kez sahadan galibiyetle ayrılmış. Ligin ilk yarısında Cebeci İnönü'de oynanan maç ise 2-2'lik eşitlikle sona ermişti. İki takım arasında ilk karşılaşma 1960-61 sezonunda olmuş ve Hacettepe, Sanayi Barbaros 5-0 mağlup etmişti. İki taraf arasındaki en gollü mücadele ertesi sezon Hacettepe'nin 10-0 kazandığı maçtı.

Hazırlayan: Erkan ADAY
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder