17 Ocak 2015 Cumartesi

Devre Raporu: Trabzonspor

        Trabzonspor her sezon olduğu gibi bu sezonda lige şampiyonluk parolasıyla başladı. Bu yıl hedefleri biraz daha yükselten Trabzonspor, transfer döneminede hızlı girdi. Trabzonspor yönetimi Vahid Halilhodzic ile anlaşmadan önce, Serdar Gürler, Deniz Yılmaz, Anıl Taşdemir, Turgut Doğan Şahin, Yusuf  Erdoğan, Serhat Çakmak, Gökhan Karadeniz ve Salih Dursun ile anlaştı. Vahid Halilhodzic hazırlık maçlarında bazı oyuncuların yetersiz olduğunu ve 9-10 tane futbolcu transfer edilmesini istedi.  Trabzonspor transfer ettiği bazı oyuncuları sattı bazılarını da kiraladık olarak yolladı.

        Bordo mavili ekip sırasıyla, Belkalem, Ferhat Yazgan, Sefa Yılmaz, Constant, Cardozo, Medjani, Fatih Atik, Musa Nizam, İshak Doğan, Mehmet Ekici, Waris, Yatabare ve Avraam gibi oyuncular transfer etti.

        22 transfer ile lige başlayan Trabzonspor, ilk 4 haftada sadece 4 beraberlik alabildi. Trabzonspor ilk galibiyetini ligin altıncı haftasında Mersin İdmanyurdu'na karşı aldı. Onca transfere rağmen alınan kötü sonuçlar ve işler yolunda gitmeyince Vahid Halilhodzic, Akhisar Belediyespor maçı sonrası yönetim ile anlaşarak Trabzonspor'dan ayrıldı. Trabzonspor Vahid Halilhodzic ile çıktığı 8 maçta 6 beraberlik 1 mağlubiyet ve 1 galibiyet aldı. Bu süre içinde Mustafa Yumlu ve Zeki Yavru da kadro dışı bırakıldı.

        Trabzonspor Vahid Halilhodzic'ten boşalan koltuğu Ersun Yanal ile doldurdu. Trabzonspor Ersun Yanal ile çıktığı ilk maçta Galatasaray'a karşı 3-0 galip geldi. Bordo mavili ekip  Ersun Yanal ile ligde çıktığı 7 maçta 3 galibiyet 2 beraberlik ve 2 mağlubiyet aldı. Trabzonspor 16 hafta itibariyle lig tarihinde en çok gol yediği sezonunu yaşıyor. (28 gol)

        Ziraat Türkiye Kupası'nda ilk iki maçta berabere kalan Trabzonspor, oynadığı son 2 karşılaşmayı kazandı ve grupta 8 puanla lider durumda. Trabzonspor, Türkiye Kupası'nda evinde oynadığı Manisaspor maçı ile tarihinin en farklı galibiyetini alarak tarihe geçti. (9-0)

        UEFA Avrupa Ligi'nde de yoluna emin adımlarla ilerleyen Trabzonspor, grubunu Legia Warşova'nın ardından ikinci sırada tamamladı ve bir üst tura yükseldi. Trabzonspor bir üst turda İtalya'nın Napoli takımıyla eşleşti.

        İlk yarı Trabzonspor'un en golcü ismi 12 gol atan Oscar Cardozo oldu.  Cardozo ligde 9, Türkiye kupası'nda 2 ve UEFA Avrupa Ligi'nde 1 gol attı. Trabzonspor Oscar Cardozo'nun gol attığı maçları kaybetmedi. Cardozo resmi maçlardaki 12 golün 10'unu Avni Aker Stadı'nda kaydetti.  Cardozo 9 golün üçünü uzatmalarda kaydetti. Trabzonspor'da 101 hafta sonra hat-trick yapan oyuncu Cardozo oldu (Trabzonspor 4-1 Gençlerbirliği). Daha önce 2011 yılında Burak Yılmaz, Orduspor'a karşı hat-trick yapmıştı.

        Trabzonspor'da ilk yarıda en çok göze batan isimlerden biride  Werder Bremen'den transfer edilen Mehmet Ekici oldu. Mehmet Ekici ligde 2 gol 5 asist, UEFA Avrupa liginde 1 gol 1 asist ve Türkiye Kupası'nda 1 asist ile oynadı.  Mehmet Ekici ligde ve Avrupa'da oynadığı son 11 maçta 10 gole doğrudan katkıda bulundu. (7 asist, 3 gol)

        Trabzonspor bu sezon resmi maçlarda 18 kez duran top golü attı. Trabzonspor en çok kafa golü atan takım durumunda. (9 gol).

        Trabzonspor 16. haftada Balıkesirspor maçına ilk 11'de 1 yabancı oyuncu ile çıkıp bu alanda ilk sırada yer aldı maçıda iki yabancı ile bitirdi. Trabzonspor Süper Lig'in 16. haftasında, kırmızı kart görmeyen 6 takımdan biri oldu. (Galatasaray, Gençlerbirliği, Kasımpaşa, Erciyesspor, Balıkesirspor )

        Trabzonspor Erciyesspor ile ligin en fazla berabere kalan takımı oldu. (8 kez)

        Soner Aydoğdu profesyonel kariyerinde ilk kez hat-trick yaptı. (Trabzonspor 9-0 Manisaspor / Türkiye Kupası)

        Carl Medjani, bu yıl Trabzonspor forması ile 4 gol attı. Ligin en çok gol atan defans oyuncusu.

        İlk yarıda Trabzonspor'da en istikrarlı isim Carl Medjani oldu. 16 maçın 15'inde forma giyen ve bu maçların 13'ünde 90'ar dakika sahada kalan Medjani, toplam 1293 dakikayla bordo-mavililerin sahada en çok kalan oyuncusu oldu. Belkalem ise 1106 dakikayla Medjani'nin ardından en çok süre alan futbolcu oldu. Jose Bosingwa, 1080 dakika ile üçüncü sırada yer alırken, Mehmet Ekici 1006 dakikayı aşan futbolcular oldu.

        Ligin ilk yarısında tarihinin en çok gol yediği ilk yarıyı yaşayan Trabzonspor, Kayserispor'un 32 yaşındaki kalecisi Hakan Arıkan ile 6 aylığına anlaştı. Trabzonspor Hakan Arıkan için garanti 1.4 Milyon TL ödeyecek. Kayserispor kulübünede kiralama bedeli olarak 550 bin Euro ödenecek. Yarım sezon için 3 Milyon TL' ye yakın bir ücret bana göre değil aklı başındaki herkese göre çok fazla. Hakan Arıkan 7 yıl önce Beşiktaş'a 700 bin euro ile transfer olmuştu. Gittiği bir çok kulübe de bonservis bedeli olmadan gitti.

        Trabzonspor savunma bölgesine de Akhisar Belediyespor'dan Uğur Demirok'u transfer etti. Bu bölgede birçok oyuncu olmasına rağmen istediği verimi bir türlü alamadı Trabzonspor. Uğur'un transfer edildiği bölgede, Mustafa Yumlu (kadro dışı) Aykut Demir ve Musa Nizam gibi oyuncular yer alıyor (Yerli olarak). Musa sol bek oynamasına karşın defansın ortasında da oynayabiliyor. Uğur  Demirok sezon sonu serbest kalacaktı. Trabzonspor bu oyuncu ile devre arası 3.5 yıllık sözleşme imzaladı. Uğur Demirok'a 3.5 sezon için 9.3 milyon TL ve maç başı 17.500 TL ödeyecek.

        Liderden 12 puan geride olan Trabzonspor'un neden bu kadar para harcadığını bilemiyorum. Bir yılda kulübün borcu 100 trilyon daha arttı. UEFA Avrupa Ligi'nde bir üst tura yükselen Trabzonspor, Finansal Fair Play'den ceza alma ihtimali ile karşı karşıya gelebilir. Bursaspor buna örnek gösterilebilir. Trabzonsporlu yöneticiler her zaman olduğu gibi günü ve koltuğu kurtarmanın peşinde. İlk yarıda Trabzonspor'da bir çok yönetici istifa etti, 20 yıllık sicil kurulu divan'da yaşanan usulsüzlükler sonrası istifa etti. İstifalar hala devam edecek gibi de görünüyor. Menajerlere verilen ücretleri bu sorunlara dahil etmiyoruz. Transferlerde  menajerlere ödenen ücretin 20 milyon TL olduğu söyleniyor. Trabzonspor'un sonu hayırlı olur inşallah diyelim.

Hazırlayan: İsa KETHÜDA
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

1 yorum:

  1. Teşekkürler ancak analiz felan yok ortada; istatistik ve haber paylaşmışsınız.

    YanıtlaSil